FREIBERG, de zilverstad,  beroemd door haar Silbermannorgels en een bijna volledig bewaard gebleven oude laatmiddeleeuwse binnenstad; deelstaat Saksen. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.

    

Freiberg: Goldene Pforte van dom St. MarienBerg- en universiteitsstad met een bijzondere flair en een 800 jarige historie. De zilvermijnen en een van de eerste Hogescholen voor de Mijnbouw ter wereld, hebben de cultuur van deze stad bepaald. Mijnbouwtradities worden hier nog in ere gehouden. De stad werd ook beroemd door haar Silbermannorgels en een bijna volledig bewaard gebleven oude binnenstad uit de late-Middeleeuwen.
Ligging en bereikbaarheid
Aan de voet van het Ertsgebergte, tussen de steden Dresden en Chemnitz gelegen, elk 35 km. Per auto: A4/A1 4, uitrit Siebenlehn, 15 km, dan de B110/B173.
Per trein: Station Freiberg met ICE-aansluiting, Neurenberg-Dresden.
Luchthavens: Dresden, 40 km, Leipzig/Halle, 70 km.
Bijzondere tips
Alleen in Freiberg: Yoga onder de grond, op 150 m diepte, totale ontspanning.
Bezienswaardigheden
* Dom St. Marien, benedenstad
Na de stadsbrand van 1484 begon de herbouw, die duurde tot 1512, onder leiding van Johann en Bartholomšus Falkenwalt. De laatgotische hallenkerk heeft dermate slanke pijlers, dat men de gehele ruimte als een eenheid ervaart. De omlopende galerijen zijn doorgetrokken langs de inwendige steunberen waarbij steeds een soort balkon is ontstaan, zgn. Saksische galerijen.
Goldene Pforte
Van de Romaanse voorganger bleef het westportaal behouden, de Goldene Pforte, dat aan het einde van de 15de eeuw naar de zuidkant werd verplaatst. In 1902 is ter bescherming een Jugendstil- voorportaal aangebracht. Het portaal geldt als een van de belangrijkste voorbeelden in Duitsland van de versmelting van bouw- en beeldhouwkunst. Het beeldhouwwerk, waarschijnlijk overgebracht door de cisterciŽnzers van Altzella, weerspiegelt in een kleiner kader dat van de westgevels van de grote Franse kathedralen.
Links zijn DaniŽl, de koningin van Seba, koning Salomo en Johannes de Doper te zien en rechts Johannes de Evangelist, koning David, Bathseba en Ašron. In het timpaan troont, omringd door engelen, de Moeder Gods met links van haar de Drie Koningen en rechts Jozef - de aartsengel GabriŽl. De archivolten hebben afwisselend figuratief en ornamentaal beeldhouwwerk. Op de eerste archivolt ziet men de Kroning van Maria en vier aartsengelen, op de tweede Abraham, die de zielen van de uitverkorenen ontvangt, met apostelen en evangelisten, op de derde twee engelen die de H. Geest, een duif, eren, en op de vierde de herrezen zielen, die door een engel worden opgewacht.
Freiberg: Tulpenkansel in de Dom St. MarienInterieur
De inrichting herinnert aan de rijkdom van de mijnbouwstad. De prachtige zgn. tulpenkansel, gemaakt door Hans Witten, is een laatste werk uit de Saksisch-ThŁringse gotiek, met enkele barokke elementen. De trap wordt gedragen door een mijnwerker. Bij de mijnwerkerskansel van 1638 rust de trap op twee mijnwerkers. De laatromaanse triomfkruisgroep van ca. 1230 is een topstuk van Duitse houtsnijkunst. De reeks van 13 apostelbeelden tegen de steunberen werd omstreeks 1500 gemaakt. De beelden tegen de pijlers stellen de wijze en dwaze maagden.
Hoofdaltaar
Het hoofdaltaar en het geschilderde altaarstuk zijn uit de 16de eeuw. Het 45- stemmige orgel werd in begin 18e eeuw door Gottfried Silbermann gebouwd. Het koor werd door Giovanni Maria Nosseni verbouwd tot grafkapel voor de protestantse Wettiners. In het presbyteriurn staat de cenotaaf  voor keurvorst Moritz. Het uit drie verdiepingen bestaande grafmonument is gemaakt van veelkleurig Belgisch marmer en wordt bekroond door de levensgrote knielende figuur van de keurvorst. In de zuidkapel staat het grafmonument van de keurvorstinnen Sophie van Saksen en Wilhelmine Ernestine v. der Pfalz , gemaakt door Balthasar Perrnoser in 1702-1704. De levensgrote bronzen beelden van de knielende vorsten werden merendeels gemaakt door C. de Cesare uit Florence.
Bij de dom behoren de laatgotische Annenkapel en en daarnaast de grafkapel van de familie v. SchŲnberg met stucwerk.
Freiberg, Gottfried Silbermann orgel* Jakobikirche
Neogotisch gebouw. De inventaris is grotendeels afkomstig uit een voorganger. Aandacht verdienen het altaar uit 1610 van Bernhard Ditterich en Sebastian GrŲsgen, de kelkvormige doopvont van Hans Walther II, het albasten kruisbeeld van Balthasar Permoser en het orgel van Gottfried Silbermann, die van 1711-1751 in Freiberg woonde.
* Johanniskirche
 De kerk, die in 1958 werd gerestaureerd, dateert van 1659-1661. In de kerk een vroeg-l6de-eeuws vleugelaltaar met snijwerk.
* Nikolalkirche
 Laat-gotische hallenkerk, gebouwd in de 14de en 15de eeuw. De Romaanse torens dateren uit ca. 1185. Het interieur werd in 1750-1752 onder leiding van Johann Christoph KnŲffel en J.G. Ohndorff in barokstijl vernieuwd. Uit deze tijd dateren ook, het hoofdaltaar van Johann Gottfried Stecher met een schildering, Hemelvaart van Christus, de preekstoel en de doopvont, beide van J.F. Geilsdorf. In de sacristie bevindt zich een reliŽf met het Laatste Avondmaal uit 1510-1520, vervaardigd door de Meester van de Apostelen in de Freibergse dom.* Petrikirche,
ten westen van de Obermarkt. De in 1210-1218 opgetrokken kerk werd na een brand in 1386 in de 15de eeuw in gotische stijl herbouwd. In 1734 werd het interieur verbouwd. De St. Petri is een driebeukige hallenkerk met transept, rechthoekig koor, Romaans westwerk met twee torens en een ronde toren (hanetoren) aan de oostzijde. Doopvont, kansel en lezenaar werden gemaakt door Johann Christian Feige; het orgel door Gottfried Silherrnann in 1735.
* Raadhuis
Het langgerekte laatgotische gebouw is 15de-eeuws. De vierkante toren aan de kant van de Markt werd in 1429-1442 opgetrokken. De erker werd gemaakt door Andreas Lorentz in 1578, het hoofdportaal ontstond in 1775
* Waar anders vindt men zo veel superlatieven als in de prachtige, bijna geheel bewaard gebleven oude binnenstad-, het oudste stadstheater ter wereld; de oudste Hogeschool voor de Mijnbouw ter wereld; een van de mooiste en belangrijkste mineralogische collecties ter wereld en ook de enige 'oefenmijn', waar het vak van mijnwerker geleerd kan worden?
* Ondanks de rijke en interessante historie die de stad te bieden heeft, waait er een frisse wind door de oude muren en wordt een enerverend verblijf gegarandeerd Wat dacht u ervan om u eens in het spoor van het zilver, dat de stad rijk en interessant heeft gemaakt, te begeven en daarbij quasi een reis door vele eeuwen te maken?
* Pal tegenover de Dom staat het Stedelijk- en Mijnbouwmuseum, waar u alles te weten komt over de stad en de zilvermijnen.
* Een wandeling door de stad met haar imposante patriciŽrshuizen aan de Obermarkt en in de romantische straatjes met oude mijnbouwerhuisjes mag ook niet ontbreken. * Wie een totaal overzicht, wil hebben, beklimt de toren van de Petrikerk: u wordt beloond met een prachtig uitzicht op de stad en het omliggende landschap.
* Wie wat meer avontuur zoekt, daalt af in de zilvermijn tot een diepte van 150 meter - een onvergetelijke belevenis als men de geheimen van de berg en zijn schatten wil doorgronden. * Net zo onvergetelijk is het bijwonen van een orgelconcert op de koningin onder de orgels, het grote Silbermannorgel in de Dom. De beste gelegenheid hiervoor is vanaf medio mei tot eind oktober, elke donderdag om 20.00 uur.
Evenementen
Zoals elk jaar kijkt men ook dit jaar weer uit naar het Bergstadfeest, dat altijd in het laatste weekeinde van juni plaatsvindt.
Hoogtepunt is natuurlijk de grote bergparade op zondag, waarbij vele honderden inwoners in hun mooiste uniformen en klederdrachten, na de kerkdienst door de stad trekken.
Shopping en gastronomie
Slenter op uw gemak door de winkels en rust even uit in een van de gezellige cafťs, restaurants of kroegjes. Bestel eens Saksische of internationale lekkernijen en geniet van de   gastvrijheid, die hier nog recht uit het hart komt. 
Excursiemogelijkheden
De zilverstad ligt centraal aan de voet van het Ertsgebergte en in het centrum van Saksen. Een goede reden om een paar dagen in deze stad door te brengen, zijn uiteraard de bezienswaardigheden ter plaatse maar ook de omgeving heeft heel wat te bieden: Dresden, de porseleinstad Meissen, het speelgoedland Seiffen, de Saksische Schweiz, Praag en Karlsbad.
Culturele tips
* Juni, Bergstadfeest met bergparade        
* Mei/okt., elke donderdag om 20.00 uur: orgelconcerten in de St.Mariendom op het grote Silbermannorgel.
* December, Kerstmarkt met bergparade verlicht door fakkels en Weihnachtsoratorium.
Fremdenverkebrsamt Freiberg,
Obermarkt 24. 09599 Freiberg  - Tel.: +49(0)3731/273266, 19433, Fax: +49(0)3731/273260. E-mail:  fwa@freiberg.de  -  Internet: www.freiberg.de
>
** Voor Freiberg kan dat goed via > Hotels/Appartementen/Freiberg Er zijn in en om Freiberg 15 hotels online boekbaar>. Meest recente reserveringen op deze bestemming worden aangegeven! Pension Ferienhof Fischer springt er wel uit!
** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 190 landen. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, boeken in uw taal is mogelijk!
 ** Bij plaatselijke Toeristenbureaus vindt u de internet adressen van alle Duitse  dorpen en steden! 
 ** Voor algemene info over Duitsland, zie aldaar ">Kaart met de mooiste vakantieregio's