ALTIJD FEESTELIJK. In de Midi-Pyrénées neemt men elke gelegenheid te baat om allerlei soorten hoogstaande muzikale en culturele evenementen te organiseren. Hier volgt een selectie... .
Naar overzicht Midi-Pyrénées.
  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

Vanavond gaan we uit Klassieke muziek Spektabels
De markten Schatgraverij    Revel en Millau
Aan tafel! Gegarandeerde kwaliteit  
    

Vanavond gaan we uit   
De lijst van de festivals in de Midi-Pyrénées is zo lang dat we slechts enkele van de grote zomerse hoogtepunten van nationale of internationale allure kunnen noemen. Dat kan bijvoorbeeld gezegd worden van
jazz in Marciac,
een festival dat beslist legendarisch is geworden en waar men de grootste jazzmusici ter wereld kan toejuichen, Keith Jarrett, Dee Dee Bridgewater, Diana Reeves, Wynton Marsalis, en nog vele anderen. Verder niet te vergeten de inventieve en interessante
Souillac en jazz en jazz à Montauban.
In Montauban kan men ook volop Franse chansons beluisteren in
Alors... chante!,
een bijzonder populair festival waar zowel jonge talenten als grootheden optreden. In Mirande vindt het uiterst populaire Festival de Country Music plaats.

Klassieke muziek  

In een heel ander genre vernieuwt het
Festival Lyrique de Saint-Céré
elk jaar op knappe wijze zijn programmering. Klassieke muziek kan beluisterd worden in de kathedralen van Saint-Bertrand-de­Comminges en Saint-Lizier tijdens evenementen die geprezen worden om de kwaliteit van hun repertoire en vertolkingen: het
Festival du Comminges en het Festival de Saint-Lizier.
De gewijde muziek bereikt tijdens het

Festival de Sylvanès,  

dat zich afspeelt in een uitzonderlijk Cisterciënzer kader, absolute recordhoogten. In de stad Toulouse is ook klassieke muziek te beluisteren.
Piano aux Jacobins,
in het prachtige Jacobijnenklooster, is het eerste Franse festival dat geheel aan pianomuziek gewijd is.
Toulouse les Orgues
is een feestelijk, gewaagd programma, dat zich nu eens in Toulouse en dan weer buiten deze stad afspeelt, terwijl
Musique d'été
in de loop van de maanden juli en augustus een zonnige cocktail van gospels, klassieke muziek en jazz te horen geeft.

Toneel
 

In augustus viert het toneel van de bovenste plank hoogtij in Figeac. Het jonge en inspirerende Festival de Théâtre de Figeac heeft een klassiek en hedendaags repertorium waarin de talenten van de 'Tréteaux de France" (centre Dramatique National) en de beste theatergezelschappen uit de streek Midi-Pyrénées samenwerken.

Spektabels   

Dan zijn er nog veel meer onvergetelijke avonden waarna voorstellingen, kostuums, personages en lichteffecten voorgoed in ons geheugen gegrift staan. In Valence d'Agen, in de haven van het Canal de Garonne, vindt het spektakel
Au fil de I'eau, une histoire
plaats, waar meer dan 300 acteurs een spektakel opvoeren met een scenario en teksten van kwaliteit, begeleid door aangrijpende vuurwerkeffecten. In Flagnac vormt het groene amfitheater het kader voor

Hier, un village:  

een groot fresco waar toneelspelers, begeleid door allerlei speciale effecten, de vreugden, emoties en narigheid van dit dorpje in de Rouergue tijdens de vorige eeuw uitbeelden. In Cordes-sur-Ciel laten de
Fêtes du Grand Fauconnier
zien hoe het er in een bastide van 1222 toeging: een combinatie van een grote optocht, straatvertoningen en artistieke voorstellingen. De Middeleeuwen vormen ook de inspiratiebron voor het spektakel

Foix, Terre d'Histoire: 

aan de voet van het kasteel waar Gaston Fébus woonde, komen de rijke uren van de Ariège tot leven en kunnen wij heen en weer reizen tussen de prehistorie, de Franse Revolutie en het bewind van de Graven van Foix. In Vic-Fezensac wordt het
Festival Tempo Latino
gehouden waarvan de ritmes zo goed bij de diepe aard van Vic-Fezensac passen. Tenslotte nog twee bijzondere manifestaties boordevol levensvreugde: de
Bataille des Fleurs van Luchon,
een door Edmond Rostand bedacht feest, en de
Eté de Vaour,
een internationaal komisch festival dat elk jaar vele duizenden mensen aan het lachen brengt.

De markten  

Als we de streek Midi-Pyrénées doorkruisen, worden we steeds hongeriger en dan zijn de talloze typische markten die in de middagzon liggen een oplossing. De markten van
Figeac, Cahors, Reve!, Villefranche-de­Rouergue
zijn bijvoorbeeld even overvloedig als beroemd: men vindt hier te midden van de façades van roze baksteen of blonde zandsteen allerlei streekproducten.

Verder zijn er talrijke markten  

waarop de specialiteiten van een bepaalde streek verkocht worden. Eén daarvan is de
truffelmarkt van Lalbenque,
een echte ceremonie waar ingewijden voor goudgeld zo' n "zwarte diamant" komen kopen. In de departementen Tarn-et-Garonne en Gers zijn er speciale markten voor "foie gras" en "confits" die plaatsvinden onder de eeuwenoude hallen van de dorpjes en bastiden. Verder kan in de Gers het mooie ronde stadje
Fourcès
genoemd worden waar een prachtige bloemenmarkt plaatsvindt.

Giroussens  

is sinds de 17 e eeuw bekend om zijn pottenbakkerskunst en organiseert de grootste pottenbakkersmarkt van de streek Midi.Pyrénées. Het in de buurt gelegen dorpje
Rabastens
brengt met Biocybèle een compleet overzicht van de weldaden van de bioproducten, terwijl in
Rabastens-de-Bigorre
"Lou Gran Marcat" plaatsvindt, een ouderwetse markt met kostuums, optochten en muzikanten.

Veel van deze markten gaan gepaard met  

kleine concerten en feestelijkheden, die sterk de neiging hebben uit te monden in uitgebreide feesten. Een manier om de trots die de bewoners voelen voor de tradities, een land en producten met onnavolgbare kwaliteiten uit te drukken.
De roze knoflook van Lautrec,
de witte van Beaumont-de-Lomagne en de paarse van Cadours geven zo in hun respectievelijke stadjes aanleiding tot pittoreske knoflookfeesten. Perziken, druiven, aardbeien en andere heerlijkheden uit de Tarn-et-Garonne vormen de bronnen voor het fruitfeest van Moissac. Andere voorbeelden: het kaasfeest van Rocamadour, het worstfeest van Lacaune, het kotelettenfeest van Luz-St-Sauveur, en natuurlijk niet te vergeten het originele varkensfeest van Trie-sur-Baïse.
De nachtmarkten hebben ook bijzonder veel succes.  

In juli en augustus doet men in Vic -Fezensac, Samatan, Solomiac en andere plaatsen in Midi-Pyrénées tijdens de koele nachtelijke uren boodschappen. Vakantiegangers en inwoners komen bij elkaar bij de kraampjes van de producenten en in de straat neergezette tafels, terwijl muziekgroepen hun koperwerk en percussies laten horen. Een onweerstaanbare sfeer die goed laat zien hoe de zomer in de Midi-Pyrénées doorgebracht wordt.

Schatgraverij   
Het mes van Laguiole,

de koperen producten van Durfort, de handschoenen van Millau: in de streek Midi-Pyrénées zegt de herkomst iets over de kwaliteit. Hier zetten we de schijnwerpers op handwerk dat unieke, geïnspireerde stukken produceert die in heel Frankrijk en daarbuiten beroemd zijn...
Het beroemde Laguiolemes
wordt zoals het hoort gemaakt in Laguiole, en nergens anders. Dit mes werd destijds door de runderboeren in de Aubrac gebruikt. Tegenwoordig halen deze messen hun inspiratie uit allerlei andere bronnen.

Handgrepen 

in de vorm van een duivenvleugel of vrouwenbeen, gebeeldhouwd in hoorn, ebbenhout of buksboomhout: met het mes van Laguiole kan men zich alles voorstellen, behalve dat het niet echt is. De kunstmeubels van Revel zijn daarentegen gemaakt van kersen, eiken-, rozen- of citroenboomhout. In deze bastide van de Haute-Garonne vervaardigen knappe meubelmakers, mozaïek werkers, lakwerkers en stoffeerders sinds de 19de eeuw meubels in de Lodewijken- en Empirestijl.

Revel en Millau  

Als Revel de Franse hoofdstad van de kunstmeubels is, dan is Millau die van de lederen handschoen. De handschoenen van Millau vormen een combinatie van verleidingskunst en finesse. Ze zijn afkomstig uit zeemleerfabrieken en handschoenenateliers die hier al in de 12e eeuw aanwezig waren. Na de elegante dames van de afgelopen eeuwen van handschoenen voorzien te hebben,  zijn deze onmisbare accessoires nog steeds in zwang en worden door modeontwerpers nog steeds gebruikt.
De grote couturiers
buigen zich ook over de hoeden van Caussade, waarvan de bijzonder rijke collectie de mode een zwierige toets geeft. Caussade, een stadje in het departement Tarn-et-Garonne, fabriceert sinds 1857 hoeden en is beroemd geworden als het voornaamste hoeden centrum in Frankrijk.

Andere specialiteit:  

kammen van natuurlijk hoorn, die nog steeds vervaardigd worden volgens de, sinds de 18e eeuw gebruikte, gewoontes in een klein dorpje in de Ariège dat dicht bij Lavelanet is gelegen.
De 18e eeuw gaf eveneens het startsein
voor het tere maar sterke aardewerk van Martres-Tolosane, waarbij de motieven met de losse hand op ruw email worden aangebracht. In Durfort vervolgt het koper een briljante carrière. Sinds 1600 genieten de koperen voorwerpen van Durfort een bepaalde bekendheid: koperen ketels, jamketels, pannen voor de keuken of als decoratie. Voor tin, het oudste van de kostbare metalen, zijn er ook handwerkslieden in de Midi­Pyrénées die dit metaal tot een summum van kwaliteit kunnen bewerken: het gaat hier over de Etains de Gramat en de Etains du Rouergue. Deze gezinsondernemingen hebben de tinnen voorwerpen een nieuw gezicht gegeven.
Ze geven de geest van een streek of een traditie weer, die nog steeds actueel is en een bron van verbeeldingskracht vormt.

Aan tafel!   

Aan de "tables d'hôtes",
aan de terrassen van kleine bistrots of grote restaurants met sterren in de Michelingids, in de landelijke sfeer van de herbergen, kan men zich onthalen op heerlijke, typische culinaire specialiteiten waarin de streekproducten en natuurlijke gastvrijheid van de Midi-Pyrénées tot uitdrukking komen.
Eerst een paar aperitiefjes
die exclusief zijn voor de streek Midi-Pyrénées. De Gers is het land van de Pousse-Rapière, een levendige en vrolijke cocktail van een Armagnaclikeur en een bruisende witte wijn. Andere beroemdheid: de Floc de Gascogne, die rood of wit kan zijn, een combinatie van fris druivensap en jonge Armagnac van hetzelfde landgoed. Deze wijn is 4 eeuwen geleden uitgevonden en moet tegemoetkomen aan de regels van de Appellation d'Origine Contrólée en zeer strikte regels bij het bottelen. In de Ariège wenst men elkaar "tchin tchin" rond een glas Hypocras, een 100% natuurlijk aperitief. Deze drank is van middeleeuwse oorsprong en wordt verkregen door planten en kruiden in omberkleurige zoete wijn te laten trekken.

En dan de entrées.  

De onontkoombare referentie, de foie gras van het zuidoosten van Frankrijk, is een gastronomische must. In de Gers en de Lot, de koninkrijken van de goede smaak, is dit allereerst een geschiedenis van een bepaalde familie. In boerderijen en kleine productie-eenheden houden de gezinnen de gebruiken in stand en vinden ook nieuwe variaties op de traditionele ganzen- en eendenleverpastei.
Fijne vleeswaren.
De liefde voor kwaliteit kan ook teruggevonden worden in de worst en fijne vleeswaren van Lacaune, die worden bereid in het hart van het Parc Naturel Régional du Haut-Languedoc. Een andere specialiteit is de garbure, een heerlijke dikke groentesoep waarin van alles verwerkt is: aardappels, kool, bonen uit Tarbes, gedroogde ham, een heerlijk en onmisbaar ingrediënt.

Hoofdmaaltijd.  

Dan gaan we in een religieuze stilte van onze hoofdmaaltijd genieten. Het voornaamste hoofdgerecht is cassoulet, zoals deze in Toulouse gemaakt wordt. Witte bonen uit de omgeving van Tarbes of Lauragais, gesmolten in ganzenvet, gepresenteerd met varkensschenkel, saucijsjes, kruiden, knoflook en nootmuskaat: de echte cassoulet vereist een zeer lange voorbereiding voordat hij in een aardewerken schoteltje wordt opgediend. In de Aveyron eet men aligot, een gerecht met lange draden verse kaas, en estofinado gemaakt van niet gezouten stokvis. Samen twee ongewone specialiteiten die aardappels verwerken tot werkelijk heerlijke gerechten.

Gegarandeerde kwaliteit  

Streken met unieke kwaliteitsproducten, streng gereglementeerde fok- en landbouwtechnieken, onvergelijkelijke smaak Er zijn veel producten in de Midi-Pyrénées die de allerhoogste Franse onderscheidingen op voedingsgebied hebben gekregen.
Het lamsvlees uit deze streek,
het rundvlees uit Gascogne, het scharrelrund van de Aubrac, het kalfsvlees uit de Aveyron en de Ségala, het vlees van het kalf dat door de moeder is grootgebracht, de Volailles fermières uit de Gers, de scharrelgans uit de Gers, de bonen van Tarbes, de roze knoflook van Lautrec, de Reine-Claude pruimen en de ham van Bayonne mogen het zo moeilijk te verkrijgen Label Rouge voeren.

De wijnen van Cahors, Gaillac, Madiran, Fronton, Marcillac  

profiteren al jarenlang van de herkomstbenaming Appellation d'Origine Contrölée (AOC), net als de Armagnac, de Floc de Gascogne, de kazen uit Rocamadour en Roquefort, de Bleu des Causses en de Laguiolekaas, en niet te vergeten de Chasselasdruif van Moissac, de walnoten uit de Périgord en het schaap van Barèges-Gavarnie.
Le meloen van Quercy,
de ham van het gasconse zwarte varken, het kalf Fleur d' Aubrac, het rund «Saveur Occitane», de foie graseend uit het zuidwesten, het COPAVI-fruit, de Tomme des Pyrénées, het kalf van Les Lucs en het Prince Agneau-kalf hebben van hun kant een Certification de Conformité.

Deze labels belonen  

de hoge vakbekwaamheid van de producenten, die alles doen om de consumenten tevreden te stellen.
Ze zijn terecht trots op hun werk en weten hoe ze hun passie over moeten brengen op de bezoekers die ze vaak in hun boerderijen en bedrijven ontvangen.
Wat zegt u van een lamsbout
van een lam dat door de moeder gevoed is, gevogelte uit de Gers of heerlijk zacht vlees met groene kruiden? Wat vlees betreft, de producenten in de Midi-Pyrénées garanderen de traceerbaarheid van het product, een natuurlijke voeding, respect voor het dier en getrouwheid aan de tradities.

Het kaasplateau,  

met geiten-, koeien- en schapenkaasjes, is uiteraard bijzonder aantrekkelijk: de kleine ronde en zachte rondjes van Rocamadour, de beroemde Roquefort die net als de Bleu des Causses lang in kelders heeft gerijptRoquefort die net als de Bleu des Causses lang in door de tijd uitgehouwen kelders heeft gerijpt, de tomme des Pyrénées die heerlijk naar de kaaskelders in de Ariège ruikt, of de kaas van Laguiole die op dezelfde manier als vroeger in de Aubrac bereid wordt.
Gastronomie
is een sport die in de Midi­Pyrénées soms verbazingwekkende vormen aanneemt. Zo moet er urenlang hard gewerkt worden om een gâteau à la broche te maken. De pastis gascon is een soort appelgebak met bijzonder fijn bladerdeeg die ook een buitengewone handigheid vereist. De meloenen van de Quercy en van Lectoure worden geplukt als ze goed rijp zijn en worden bijzonder gewaardeerd om hun zachte, zoete vruchtvlees. Een andere heerlijke vrucht is de Chasselas van Moissac, de meest bekende druivensoort in Frankrijk en één van de zeldzame verse fruitsoorten die een AOC mogen voeren.

Voordat we besluiten met het aromatische epos 

dat gevormd wordt door het proeven van een Armagnac, drinken we enkele van de wijnen die met zoveel liefde worden verbouwd in de Midi-Pyrénées. Allereerst de oudste wijnen in dit gebied: de AOC van Cahors, Gaillac, Fronton, Madiran en Marcillac. De stamboom van deze hoogstaande wijnen gaat terug naar de Oudheid en men kan geen woorden genoeg vinden om de verschillende aroma's, "robes" en samenstellingen van deze wijnen te bewonderen. De Midi-Pyrénées heeft ook een plaats voor de wijnen met het Vins Délimités de Qualité Supérieure-label, die ook van goede afkomst zijn (Cótes de St­Mont, Cótes de Brulhois, Coteaux du Quercy, wijnen van Lavilledieu, wijnen van Entraygues en de Fel, wijnen van Estaing, Cótes de MilIau). De heerlijke landwijnen (Cótes du Tarn, vins du Comté Tolosan, Cótes de Gascogne, Coteaux de Glanes, enz.) vormen een aanvulling op deze uitgebreide verzameling, waardoor de streek Midi­Pyrénées er een is van wijn en zon.  

** Uw accommodatie
in de regio Midi-Pyrénées kunt U goed boeken via Region.Midi-Pyr
énées.  Er zijn 438  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in populaire steden in regio Midi-Pyrénées: Millau  -  Lourdes  -  Albi  -  Rodez
Hotels op / nabij luchthaven:
Rivesaltes (PGF)  - 
Tarbes-Lourdes (LDE)  -  (Voor meer steden, 12 en luchthavens, 6  zie "Region.Midi-Pyrénées ")
.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets