OLDENZAAL. Provincie Overijssel. Een eeuwenoude stad in Twente. De karakteristieke St. Plechelmusbasiliek, waarvan de bouw in 954 begon, is door de eeuwen heen het middelpunt geweest, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

† † †
    
Oudste en lange tijd enige stad van Twenthe,
in de 9de eeuw al vermeld. In 954 werd hier een kapittelkerk gesticht. Fel omstreden in de Tachtigjarige Oorlog. In de 19de eeuw opkomst van textielindustrie, nu een niet onplezierig streekcentrum. Reeds in 806 na Christus wordt Oldenzaal, toen omschreven als Aldenseelen, genoemd in een kloosterdocument uit MŁnster. De karakteristieke St. Plechelmusbasiliek, waarvan de bouw in 954 begon, is door de eeuwen heen het middelpunt geweest. Hoewel Oldenzaal niet aan een waterweg ligt, is het toch altijd lid geweest van het west-Europese Hanzeverbond. Dat heeft te maken met het gegeven dat Oldenzaal reeds in de middeleeuwen een knooppunt was van handelsroutes. Door de gunstige ligging aan de Al, vlakbij de grens met Duitsland, is dat nu nog steeds zo.

Plechelmuskerk in OldenzaalDe St. Plechelmusbasiliek
behoort tot de mooiste en meest indrukwekkende kerkgebouwen van Nederland. Het is ruim 1050 jaar geleden, dat de kerk van  Oldenzaal verbonden werd met de naam en de persoon van de Heilige Plechelmus. In het jaar 954 liet bisschop Balderik van Utrecht een nieuwe, stenen kerk bouwen en wijdde deze aan de Heilige Plechelmus. In de schatkamer van de kerk bevindt zich het vergulde borstbeeld van deze heilige met daarin zijn relieken. Meer info vindt u op www.plechelmusbasiliek.nl

De beeld bepalende toren van de basiliek
is sedert eeuwen een markeringspunt in Twente. 'n Oaln Griez'n kan op geregelde tijden beklommen worden. Vanaf 't Lood'n BŲnneke heeft u dan bij helder weer een schitterend uitzicht over de omgeving tot ver voorbij Bad Bentheim in Duitsland. Voor meer informatie over rondleidingen in de basiliek en torenbeklimmingen onder leiding van een gids, kunt u contact opnemen met de VVV.

Het Palthe-Huis
Een bezoek aan het historisch museum  geeft een mooi beeld van de eeuwenoude geschiedenis van Oldenzaal. Het museum is gelegen in de pittoreske Marktstraat en herbergt een unieke collectie historische voorwerpen, waaronder de dwangstoel waarop de struikrover Huttenkloas tot zijn terechtstelling zat geketend. Ook de fraaie stijlkamers en apotheek uit de l8e eeuw zijn een bezienswaardigheid. Daarnaast biedt het museum het hele jaar door wisselende tentoon≠stellingen. In de Unicef-museumwinkel kunt u terecht voor leuke souvenirs en kadootjes.

Museum de Pelgrim
Is gelegen in twee van de zogenaamde 'armenhuisjes' in de Hofmeyerstraat. Hier kunt u een pelgrimstocht maken door het 'rijke roomse leven'. Voor de ťťn biedt het museum een bijzondere kennismaking daarmee en voor de ander vormt het herkenning en herinnering aan de plaats die het geloof vroeger innam.

Voor een korte wandeling door de stad kunt u de bordjes volgen
van de stadswandeling van de VVV. Uiteraard is een routebeschrijving met interessante informatie verkrijgbaar bij de VVV aan het St. Plechelmusplein. Al wandelend maakt u dan kennis met de kenmerkende contouren van het oude Hanzestadje dat Oldenzaal al eeuwenlang is.

De VVV verzorgt op afspraak
tevens stadswandelingen door het centrum van Oldenzaal. Oldenzaal biedt dus voldoende mogelijkheden voor een dagje uit. Moet u iets organiseren voor een groep dan kan de VVV u speciale dagarrangementen aanbieden.
De brochure is kosteloos af te halen bij de VVV Oldenzaal.
Wat dacht u van een 'Happen en Stappen arrangement'. Ontvangst met koffie en krentenwegge bij een lunchroom in het centrum van Oldenzaal, beklimming van de Plechelmustoren en als afsluiting een heerlijk 3-gangendiner in uitstekend restaurant.

Compleet winkel plezier in Twente
Oldenzaal heeft een mooi, compact en veelzijdig centrum met meerdere winkelstraten.
U vindt er twee grote overdekte winkelcentra ťn volop parkeergelegenheid. Oldenzaal als winkelstad is knus, overzichtelijk, vriendelijk en tegelijk ook heel compleet.

Het oude stadserf
U vindt hier een aantal knusse winkelstraatjes. U kunt er leuk winkelen en uw keuze maken uit een zeer gevarieerd en modern winkelaanbod met leuke boetiekjes, landelijke winkels en speciaalzaken.

Overdekt winkelen
Oldenzaal heeft twee moderne overdekte winkelcentra, In den Vijfhoek en De Driehoek. Ook bij slecht weer kunt u leuk winkelen in Oldenzaal. Het winkelcentrum De Driehoek werd eerder uitgeroepen tot het mooiste winkelcentrum van Nederland. Zeker de moeite waard! Door het compacte centrum kunt u het winkelen leuk combineren met de gezelligheid van de horeca en terrasjes op de Groote markt.Twee weekmarkten op maandag en zaterdag
Op maandag is er een markt van 12.00 tot 17.00 uur. Het is een grote markt die zich uitstrekt door het oude stadscentrum. De kraampjes staan rondom het decor van de oude St. Plechelmusbasiliek.
Op zaterdag is er een kleine markt van 10.00 tot 17.00 uur.

Meubelstad
Zowel bij mooi als slecht weer is het altijd geschikt om in Oldenzaal op zoek te gaan naar meubels, interieurinrichting of woonaccessoires. Meer dan 25 speciaalzaken met diverse stijlen en prijsklassen liggen dichtbij elkaar in Oldenzaal-Zuid. Tevens kunt u overal gratis parkeren. Donderdag koopavond tot 21.00 uur.

Openingstijden winkels in het centrum:    -  Maandag: 13.00 - 18.00 uur  -  Dinsdag t(m donderdag: 9.00 - 18.00 uur  -  Vrijdag: 9.00 - 21.00 uur (koopavond)  -  Zaterdag: 9.00 - 17.00 uur
De supermarkten hebben afwijkende openingstijden ('s avonds langer open).
Koopzondagen

Omgeving
Weerselo
(7 km NW).
De hervormde kerk is een overblijfsel van een rond 1150 gestichte benedictijnenabdij, later een stift voor adellijke dames. De muren van het eenbeukige gebouwtje dateren vermoedelijk grotendeels uit de l4de eeuw of nog eerder. De bovendelen zijn waarschijnlijk bij een verbouwing rond 1500 ontstaan. Inwendig een romaans doopbekken uit omstreeks 1200, en l6de- en l7de-eeuwse grafzerken. Het parochiehuis met fraaie ingangspartij is een vroeger stifthuis uit 1731.
In de buurtschap Volte ligt het landgoed het Everloo, gedeeltelijk nog l8de-eeuws.
VVV: www.vvvoldenzaal.nl

Roderveld
In dit gemengde bos ligt een bospoel waar onder meer de zeldzame boomkikker en heikikker zich voortplanten. De ondergroei in het bos bestaat uit witte klaverzuring, heksenkruid en varens. Op de natte heide met enkele vennetjes aan de rand van het gebied groeien moeraswolfsklauw en zonnedauw.≠
In de paartijd is het mannetje van de heikikker blauw Vuurgoudhaantje.

Het noordwesten van het Roderveld
is een rustgebied voor meren. In het natuurgebied, waar een omvormingsbeheer van naald- naar loofbos plaatsvindt, kunt u vuurgoudhaantje, tiiftiaf en fitis horen zingen. In de toekomst wordt een bufferzone gecreŽerd waardoor het Roderveld minder te lijden heeft van verdroging en verrijking door meststoffen.
Oppervlakte en ligging 87 ha, aan de noordzijde van de weg van Oldenzaal naar Denekamp  -  Vrij wandelen op wegen en paden  -  de gele wandelroute, 3 km   -  fietspad aanwezig

Molterheurne
Om deze oude es met zijn specifieke flora en fauna te behouden, zaait Natuurmonumenten Molterheurne jaarlijks in met winterrogge, een gewas dat in het najaar wordt gezaaid en in de zomer wordt geoogst. In juni en juli pikken patrijs, ree en haas graag een graantje mee van de goudgele ,akker. Vlinders profiteren van de aanwezigheid van kruiden als klaproos en korenbloem. In de namiddag en avond kan de bramensprink. haan gehoord worden op de Molterheurne

Bloemenbeek
Aan de oevers van de Bloemenbeek groeien goudveil en dotterbloem. Molterheurne is de eerste aanzet tot een bufferzone langs de beek, waardoor de instroom van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen in de beek wordt beperkt. Het natuurlijk beheer rond de beek houdt bovendien in dat de stroom zijn natuurlijke loop kan behouden.
Oppervlakte en ligging 6 ha, ten noorden van De Lutte. Te overzien vanaf de Bentheimerstraat

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland