JEHAY-BODEGNÉ, provincie Luik. Het kasteel van Jehay-Bodegnée is in meer dan één opzicht zeer belangrijk en verdient een toelichting. Het behelst namelijk niet alleen een renaissancekasteel, maar het vertegenwoordigt episoden uit de cultuur- en architectuurgeschiedenis; het is een museum dat tot ver onder de grond reikt.
Naar stedenlijst België / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux..
 Naar uw accommodatie.

     
    
Archeologie
Het waterkasteel van Jehay staat op een zeer oude plek. Onder het kasteel bevinden zich sporen van bewoning uit het neolithicum, circa 12 000 v.C.. Er zijn resten van Keltische bewoning, van een Romeins castrum, het ligt vlak bij een Romeinse heerbaan, en van Karolingische gebouwen; op dit alles zijn gotische gewelven gebouwd van een burcht die in de 15de eeuw werd afgebroken.

Kasteel van JehayGeschiedenis
De voormalige burcht van Jehay, waarvan alleen de Romaanse slotkapel nog voortbestaat in de parochiale kerk Saint-Lambert, was in de 14de en 15de eeuw het toneel van bittere strijd tussen Luikse facties: Home, La Marek en Awans hebben hier gemoord, gebrandsticht, elkaar levend begraven en wat al niet meer. Toen dit, geweld in de 16de eeuw was geluwd, konden de nieuwe eigenaars Marguérite de Failoise en Jehan Holman de Sart beginnen met de bouw van een nieuw kasteel in L-vorm. Het huidige kasteel is daar rechtstreeks van afgeleid. De buitenzijde van het hoofdgebouw is spectaculair: de muur is opgetrokken uit een mengeling van witte en donkere zandsteen, zodat een onregelmatig dampatroon te zien is.
Het kasteel heeft de traditionele twee ronde hoektorens en een slottoren uit 1530.
De later gebouwde rechtervleugel dateert uit 1646; de boerderij is 16de-eeuws. In 1680 werd het park aangelegd door de familie Van den Steen. Water was er in Jehay in overvloed, vandaar de vele waterpartijen en nimfen. De huidige graaf Guy van den Steen legde de tuinen opnieuw aan naar Italiaans voorbeeld en bracht er fonteinen en 300 bassins in aan.
Hij restaureerde ook het interieur en richtte het kasteel als museum in:
schilderijen van Lombard, Bruegel, Murillo, Delcour en Peter Lely, o.m. het portret van Neil Gwyn, vriendin Van de Engelse koning Karel II, Brusselse wandtapijten en Aubussontapijten, beeldhouwwerk en edelsmeedwerk, van o.a. de Luikse edelsmid Pierre de Fraisne. Voorts is er een zaal gewijd aan de Engelse legeraanvoerder Marlborough, met stafkaarten en oorlogsbulletins.
 
Guy van den Steen
Had ook belangstelling voor de voorgeschiedenis en de archeologie van het kasteel. In de ruime gotische kelders bracht hij zijn verzameling onder. Van der Steen is tevens speleoloog, en in Jehay is de rijkste privécollectie ter wereld op dat gebied ondergebracht. In 1982 stond Van den Steen zijn levenswerk af aan de provincie Luik.

** Uw accommodatie  in België
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/België. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

Algemene informatie over België
Algemene informatie over Luxemburg