STAVELOT, provincie Luik. Stavelot ligt aan de zuidrand van het Plateau der Hoge Venen, aan de Amblève. Stavelot-Malmédy was tijdens het Ancien Régiem een klein onafhankelijk kerkelijk vorstendom. Het was ontstaan uit de twee abdijen die de heilige Remaclus in 648 en 650 resp. in Malmédy en in Stavelot oprichtte.
Naar stedenlijst België / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

     
     
Geschiedenis

In de 10de  eeuw werden de abten rechtstreeks door de Duitse keizer benoemd. De vorstabten werden in hun bestuur bijgestaan door een statenvertegenwoordiging. Belangrijke abten waren Poppo en Wibald. Onder hun leiding bereikte de abdij een zeer hoog intellectueel en artistiek peil. Dit is af te leiden uit de vele voorwerpen, evangeliaria, reliekhouders, werken van edelsmeedkunst en manuscripten, uit die periode die thans in de grote musea in de wereld een voorname plaats innemen. De laatste abt, Célestin Thys, graaf van Logne, vluchtte voor de Franse Revolutie in 1794 over de Rijn, maar was wel zo verstandig om in 18 karossen het hele archief en de belangrijkste schatten mee te nemen.
 
Abdij van StavelotVoormalige benedictijnenabdij
 
Van de oude abdijkerk is slechts de toren overgebleven. Van de oude abdijgebouwen zijn enkele delen uit de 18de eeuw bewaard: de rechtervleugel, prelatuur, en de stallen, gerestaureerd in 1930-1934, maar in 1944 beschadigd. Deze gebouwen dienen thans als stadhuis en musea. Er is een museum voor folklore, leerlooierij, toegepaste kunsten en sculpturale keramiek. Op de binnenplaats bevinden zich het Oudheidkundig en Historisch Museum en het museum gewijd aan de Franse dichter Guillaume Apollinaire, die hier in 1899 verbleef. Het huis waar hij logeerde, Hótel du Mal Aimé, nr. 12 in de rue Neuve, heeft een gedenkplaat.

Eglise Saint-Sébastien  
De parochiekerk van Stavelot is een stichting uit de 12de eeuw. De huidige kerk dateert uit de 18de eeuw en werd in 1754 gewijd. De kostbare kerkschat, afkomstig uit de oude abdijkerk, bevat het reliekschrijn van de heilige Remaclus, 13de eeuw, een product uit Lotharingen; het is in verguld koper uitgevoerd met zilveren beeldjes. Het is ruim 2 m lang, 60 cm breed en 94 cm hoog en heeft de vorm van een sarcofaag. Tot de kerkschat behoren verder een verguld koperen beeld van abt Poppo met zijn relieken, gemaakt door de Luikse goudsmid Jean Gossin, een mooi processiekruis, een klein modern reliekschrijn met de schedel van Remaclus, kerkgewaden en een ciborie, 16de eeuw.

Grote Markt  
Hier staat het perron met fontein uit 1769. Er zijn ook enkele mooie 18de-eeuwse huizen, evenals in de erachter liggende rue Haute.

Andere bezienswaardigheden  
De barokke voormalige kapucijnenkerk, thans kapel van het bisschoppelijk college, bezit een houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw-van-Stavelot, 13de eeuw.
Op een heuvel boven het Warchedal staat het nieuwe gebouwencomplex, 1965, van de benedictijnenabdij Saint-Remacle.

Evenementen  
Op de zondag van halfvasten, Laetare, komen de Blancs Moussis op straat.

Ze dragen witte gewaden en maskers en zijn gewapend met ladders, bezems, borstels, lijmpotten en varkensblazen. Ze plakken affiches met spottende en satirische teksten op vensters en deuren. Dit gebruik stamt duidelijk uit het Ancien Régime toen men één dag per jaar zijn gram kon uiten over de benedictijnenmonniken van de abdij. Niemand is veilig voor deze vrolijke gasten en iedereen wordt geplaagd. Om 14 uur wordt de carnavalsstoet gevormd. Die bestaat uit praalwagens en groepen en beweegt zich door het stadje op het ritme van de 'maclotte', of klompen. Omstreeks 16 uur eindigt de optocht en begint het uitbundige feest, waarbij gedronken en gedanst wordt tot maandagavond. De dolle pret eindigt met vuurwerk. Er bestaat thans een broederschap met 50 leden, allen burgers van Stavelot, les Chevaliers Blancs Moussis, sedert 1950.

Omgeving  
Coo
, 8,5 km W
De waterval van Coo is geen natuurverschijnsel zoals de meeste watervallen. Het hoogteverschil van 15 m in de Amblève ontstond doordat de monniken van Stavelot in de 17de eeuw een meander doorsneden. Er is thans een hydraulische centrale aan verbonden.

Circuit van Francorchamps
, 9 km N
Op dit internationale racecircuit, deels tussen Malmédy en Stavelot, worden o.m. de Grand Prix de Belgique voor Formule I -wagens en de 24 uren van Francorchamps voor auto's en motoren gereden.
Internet
: http://www.stavelot.be/

** Uw accommodatie  in België
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/België. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over België
Algemene informatie over Luxemburg