TEMSE, provincie Oost-Vlaanderen. Temse ligt aan de Schelde, die hier bij vloed 300 m breed is. De oude Scheldekaaien zijn er nog. Sedert 1956 is Temse door de Scheldebrug verbonden met de provincie Antwerpen. Het ligt in een typisch Waas landschap, bolle akkers, populieren. In de 19de eeuw richtte de uit Engeland afkomstige William Wilford hier een zeildoekfabriek op, die leidde tot de ontwikkeling van nevenindustrieŽn als scheepsbouw.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

† † †
    
Onze-Lieve-Vrouwekerk
De gotische hallenkerk verving in de 15de eeuw een vroeger gebouw; het koor kwam het eerst aan de beurt, in 1591 waren het noordelijke zijkoor en het dubbeltransept gereed. De achthoekige vieringtoren werd in 1720 door A. Nijs ontworpen; in de 19de eeuw werd de kerk vergroot.
Het barok- en rococomeubilair is rijkelijk van beeldhouwwerk voorzien:
koorgestoelte, kansel, communiebank, biechtstoelen, alles in de 18de eeuw vervaardigd door leden van het geslacht Nijs. Uit de vorige kerk zijn een arduinen nisgraf in laatgotische en renaissancestijl en de kerkschat met gewaden, Plantindrukken en religieuze voorwerpen bewaard gebleven. In Temse speelt de legende van de heilige Amelberga, sedert de 13de eeuw.

Musea  
Gemeentehuis
Het monumentale gemeentehuis met toren werd in 1906 gebouwd naar een ontwerp van Karel Nissens.

Gemeentemuseum, Kasteelstraat
Heemkundig museum met wisselende tentoonstellingen ' Museum Heraldiek Benelux, Kasteelstraat. Dit museum bevat een uitgebreide collectie vaandels, familiewapens en eretekens.

Andere bezienswaardigheden  
Rond de hoofdkerk en in de Kasteelstraat staan talrijke fraaie 18de-eeuwse heren- en burgerhuizen. Er staan ook nog twee molens uit de 17de eeuw.

Omgeving  
Elversele, 6 km W
De gotische St.- Margarethakerk  is van oorsprong Romaans. Eind 19de eeuw werden aan het interieur neogotische elementen toegevoegd. Van de oorspronkelijke inrichting zijn het koorgestoelte, een preekstoel en enkele schilderijen bewaard gebleven.
 
Steendorp, 4 km 0  
De pseudo-basilica St.-Jan Evangelist is een neoclassicistische bakstenen kerk  met een neoromaanse faÁade. In het museum Oud Gemeentehuis, Gelaag Straat, is een tentoonstelling ingericht met landschapsschilderijen van de hier geboren gebroeders Van Raemdonck.

Tielrode, 3 km W  
In de neogotische St.-Jozefskerk zijn twee barokaltaren uit de voormalige kerk ondergebracht. De St.-Jozefskapel is het middenschip van de voormalige parochiekerk. Rococo-interieur en een barokke preekstoel.

Internet

http://www.temse.be/ Gemeente Temse
Gemeentebestuur Temse  -  K.Wautersstraat 9, 9140 TEMSE  -  tel. 03 710 12 12 - fax 03 711 01 01  -  gemeente@temse.be
Toeristische informatie over Temse is te verkrijgen in het informatiekantoor  -  'De Watermolen'  -  Wilfordkaai 23  -  Beatrix Mys  -  tel. 03 771 51 31 - 03 710 13 35  -  fax 03 771 94 34  -  e-mail : toerisme@temse.be

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
     kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
    
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
     Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg