TORHOUT, provincie West-Vlaanderen. Torhout is een van de oudere plaatsen in het graafschap Vlaanderen. Als hoofdplaats van de pagus Thorotanus werd het een belangrijk handelscentrum. De heilige Arnandus stichtte er een verblijfplaats voor zijn zendelingen. Robrecht de Fries verhief de kerk tot collegiale kerk. In de 13de eeuw werden er een gasthuis en een begijnhof opgericht.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

Het kasteel van Wijnendale
was een geliefde verblijfplaats van de graven van Vlaanderen. In 1482, tijdens een jachtpartij, struikelde het paard van hertogin Maria van BourgondiŽ, waarbij zij ten val kwam en enkele dagen later overleed. In het kasteel van Wijnendale deelde koning Leopold III in 1940 het besluit tot capitulatie mee aan zijn ministers.

Sint-Pietersbandenkerk  
De oorspronkelijk zeer oude kerk werd vaak herbouwd, laatstelijk naar een Romaanse kerk. De achthoekige Romaanse spits van de toren is een reconstructie uit 1923.

Stadhuis
Het in barokke stijl gebouwde stadhuis herbergt het Amand Maes Museum, gewijd aan het Torhoutse aardewerk. Dat aardewerk was al belangrijk in de middeleeuwen en wordt nog steeds vervaardigd.
 
Waterslot van Wijnendale  
Het slot werd in eerste aanleg gebouwd door graaf Robrecht de Fries in 1085 en later uitgebouwd tot sterke vesting. Het werd door Napoleon afgebroken, maar er werd een nieuw kasteel gebouwd in 1835-1880. Er is een prachtig park. In de nabijheid de bedevaartkapel van Onze-Lieve-Vrouwe- van-Wijnendale.

Andere bezienswaardigheden  
Aan het Marktplein liggen een paar mooie panden, o.m. het classicistische vredesgerecht. Het voormalige Oudemannenhuis, Bruggestraat, met puntgevels, is thans een cultureel centrum, Ter Walle. 

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
     kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
    
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
     Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg