ANNABERG-BUCHHOLZ, de stad van bergen en Adam-Riese, "Beim Stollenbäcker' - bakt u zelf uw eigen kerststol.
Naar deelstaat
Saksen, naar Ertsgebergte.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie.

    

Door de rijke zilvervondsten in de 15e eeuw ontwikkelden Annaberg en Buchholz zich in snel tempo tot belangrijke bergsteden. Gedomineerd door de St.Annenkerk, verenigt de huidige dubbelstad brede straten, gebouwen en parken in harmonie met een bezienswaardige historische binnenstad met nauwe, steile straatjes en schilderachtige doorkijkjes.

Ligging en bereikbaarheid 

Vakantiegebied Obererzgebergte, 30 km van Chemnitz, 45 km van Karlsbad (Tsjechië)
Per auto/bus: de A4 (35 km) Chemnitz-Süd, A72 (25 km) Stollberg
Per trein: tot Leipzig en Zwickau IC-/ICE-verbindingen vanaf Leipzig en Zwickau naar Chemnitz en van Chemnitz regionale verbindingen
Luchthavens: Dresden (100 km), Leipzig (130 km)

Bijzondere tips  

* "Beim Stollenbäcker' - bak zelf uw eigen kerststol. Rondleiding door de bakkerij, bakken van uw eigen stol, bezoek aan de Hutzenstube voor een kapje koffie en stukje kerststol
* van september tot eind december

Annaberg-Buchholz. St. Anna in kerstsfeerSt. Anna, zie de plattegrond   
Gebouwd naar ontwerp van C. Pflüger en door Peter v. Pirna en J. Heilmann voorzien van kruisrib- en stergewelven. De korte bouwtijd, 1499-1525, en de kostbare inrichting van deze grootste hallenkerk in Saksen weerspiegelen de rijkdom van de stad in de overgangstijd van de late gotiek naar de renaissance. Dit doen ook de tweeledige vensterorde en de rijke bouwsculptuur, evenals het in 1577 van de voormalige franciscanenkerk naar hier overgebrachte, door H. Witten gemaakte Schöne Pforte, mooi portaal, met prachtig timpaan, verschijning van Franciscus van Assisi, 1512, en het rechthoekig omlijste renaissanceportaal, 1518, van de oude sacristie aan de zuidoostzijde. Belangrijk werk voor de inrichting leverden H. Witten (doopvont, 1515; sluitsteen in het portaal van de nieuwe sacristie, ca. 1521; reliëf met Kruisiging op de zuidwand van het schip, ca. 1524), F. Maidburg, preekstoel met figuratief reliëfwerk, 1516; reliëfs op de balustrades van de gaanderijen, 1522. Ch. Walther de Oudere, figuren van profeten en koningen op de zijbeukgewelven, Biickeraltaar met Kruisafneming, 1515; Münzeraltaar met Maria, 1522, en de Augsburgse beeldhouwer A. Daucher, renaissancehoofdaltaar met de Boom van Jesse, 1522.

Bijzondere aandacht verdienen het zgn. Bergmannsaltar,  

mijnwerkersretabel, een tweeluik waarvan H. Hesse omstreeks 1520 op de rugzijde scènes uit het leven van de mijnwerkers schilderde, en een vleugelaltaar waarvan het middenpaneel, Jezus en de overspelige vrouw, ca. 1522, door een leerling van Cranach en de zijvleugels, Maria op de maansikkel en de H. Catharina, ca. 1522, door H. Hesse werden geschilderd. Meer altaarstukken van H. Hesse bevinden zich in de kerkhofkapel van de voormalige Katharinenkerk, in het stadsdeel Buchholz. Vóór de Annakerk staat een Luthermonument.

* Interessante gebouwen aan het marktplein zijn de laatgotische herberg Wilder Mann

ca. 1500, met bijzonder balkenplafond en keldergewelven, het in 1751 vernieuwde renaissanceraadhuis en de mijnwerkerskerk St. Marien, 16de-17de eeuw, een drieschepige hallenkerk met een renaissancepreekstoel met intarsiaversiering.
Het in een laatgotisch woonhuis, Grosse Kirchgasse 6, ingerichte Erzgebirgemuseum toont de middeleeuwse mijnbouw, de kantklosnijverheid en de volkskunst uit het hogere gedeelte van het Erzgebergte. Op de Köselitzplatz een oude postmijlpaal en een monument voor de rekenkundige Adam Riese.
* Drie zilvermijnen die bezocht kunnen worden - elk met een eigen karakter

Culturele tips 

* Museum van het Ertsgebergte, Grosse Kirchgasse, toont de middeleeuwse mijnbouw, de kantklosnijverheid en de volkskunst
*
Adam-Riese-Huis,  Adam-Riese is bekend om zijn Rechenbuch
* Museum Frohnauer Hammer
* Eduard-von-Winterstein-Theater
* Haus des Gastes 'Erzhammer'
* Behoud van tradities met kantklos- en houtsnijateliers, steeds wisselende tentoonstellingen, cursussen, catwalk en muziekruimte

Evenementen
 
* Twee weekeinden na Pinksteren: Annaberger Kät - grootste volksfeest in het
Ertsgebergte
* Eind nov. Dec. : Annaberger Kerstmarkt - de mooiste, grootste en bekendste kerstmarkt in het noordelijke Ertsgebergte
* Tijdens de 4e zondag in de Advent, 13.30 uur 'Grote Bergparade' - de jaarlijkse bergparade van de Saksische mijnwerkers- en broederschappen, 1200 mensen in klederdracht, na afloop van een groots opgezet concert.

Shopping
 
* Erg veel winkels met originele volkskunst uit het Ertsgebergte
* Originele Annaberger passementen

Excursiemogelijkheden  

* Tocht met de Pressnitztalbabn en de Erzgebirgsbahn (korte trajecten)
* Speelgoeddorp Seiffen
* Bergstad Freiberg
* Stad Karlsbad (Tsjechië)
* Kuurplaats Oberwiesenthal met Fichtelberg, 1214 m.

Service voor de gasten 

* Adviseren en informeren omtrent de stad en haar omgeving
* Bemiddeling bij publicaties, wandelkaarten, video's, MC, CD, souvenirs * Ticket-Service voor evenementen
* Stadsrondleidingen, elke woensdag om 14.00 uur.
* Rondleidingen voor groepen met begeleiding op aanvraag mogelijk
Tourist-information
Markt 1 09456 Annaberg-Buchhoiz - Tel.: +49(0)3733119433, Fax: +49(0)37331179154 -  
tourist-info@annaberg-buchholz.de  www.annaberg-buchholz.deERTSGEBERGTE 
H
et is een van de mooiste middelgebergte­landschappen van Duitsland, een paradijs voor wandelliefhebbers en steeds meer toeristen kiezen deze regio dan ook als hun vakantiebestemming - het Ertsgebergte. Hier kun je veel ontspannende uren middenin de pure natuur beleven, meer dan 5000 kilometer bewegwijzerde wandelroutes leiden je door prachtige landschappen met bosrijke dalen, zacht glooiende heuvels bedekt met weiden, heldere beekjes en indrukwekkende stuwdammen. Ook liggen hier bezienswaardige stadjes zoals Annaberg-Buchholz, Marienberg, OIbernhan en Zschopau.

De culturele rijkdom van dit gebied doet absoluut niet onder voor de landelijke charme.
Overal nodigen imposante burchten, speelse kastelen en kunstige gebouwen uit om hierlangs een historische wandeltocht te ondernemen.

Een typisch Frankische ridderburcht opent zijn poorten in Scharfenstein:
 
een echte belevenis voor jong en oud. Deze burcht werd in de 13' eeuw op een 35 meter hoge rots boven de rivier de Zschopau gebouwd en diende als bescherming voor het omliggende gebied. Om dezelfde reden werden in deze periode in Gro
ssrückerswalde, Lauterbach en Oärnthal de bezienswaardige weergangkerken gebouwd.

Middeleeuwse flair kun je beleven in Wolkenstein, een van de oudste bergstadjes in het Ertsgebergte.
 
Met de beroemde zuil die de afstanden van de postkoets aangeeft, de Mühlenpoort met de in steen uitgehouwen beschermheiligen van de stad St. Bartholomäus en het bekende Slot Wolkenstein is deze plek voor veel mensen een populaire excursiedoel.

In het centrum van het historische stadje Zschopau staat het keurvorstelijke jachtslot Wildeck.
 
Voor de moedigen, die de "dikke Heinrich" gaan beklimmen, openen zich prachtige vergezichten op de meer dan 700 jaar oude bergstad en haar omgeving.

Als je het Ertsgebergte tijdens de adventtijd gaat bezoeken,
 
zul je hieraan onvergetelijke indrukken overhouden. Voor alle ramen staan stralende lichtjes en notenkrakers en reukmannetjes. Wie goed oplet, zal kunnen zien hoeveel kinderen er onder het dak van hun ouderlijk huis schuilgaan: voor elke jongen staat er een verlichte mijnwerker en voor elk meisje een verlichte engel op de vensterbank.

Op ontelbare marktpleinen staan kunstzinnig vormgegeven piramides
 
en omdat dit gebied bekend staat als speelgoedregio, zullen niet alleen de kinderharten snelle
r gaan kloppen. In bijna alle plaatsen heerst een levendige handel op de traditionele kerstmarkten. Hier kun je alles kopen, wat lichaam en ziel samenbindt.
Annaberg-Buchholz

Zo'n 500 jaar geleden bracht het grote bergmassief in het Ertsgebergte waardevolle schatten aan het daglicht:
 

zilver, tin, kobalt en uranium waren de belangrijkste delfstoffen, die hier gewonnen werden. Maar niet alleen de schatten uit de aarde, maar ook briljante ideeën en zeer interessante kunsten cultuuruitingen getuigen van de creativiteit en innovatieve methoden van de bewoners van het Ertsgebergte. Ook nu nog kan men in Annaberg-Buchholz, net zoals in vroeger tijden, op zoek gaan naar schatten en daarbij historie, tradities, oude gebruiken en technieken, opmerkelijke persoonlijkheden en een fascinerend kunst- en cultuurleven ontdekken.

Mathematiek in Annaberg 
"Dat doet denken aan Adam Ries ... " - misschien dat deze uitdrukking u iets zegt, want de grote Duitse reken meester Adam Ries leefde en werkte lange tijd in Annaberg-Buch­holz. Hier heeft men ook in zijn voormalige woonhuis een omvangrijke expositie samengesteld. Nu nog steeds is de flair van een idyllische bergstad in Annaberg-Buchholz te bespeuren en het oude stadscentrum met de vele patriciërshuizen, die voor een groot deel onder Monumentenzorg vallen, en de romantische smalle straatjes bieden een heel bijzondere cultuurhistorische belevenis.
 
Een heel bijzondere aanleiding om Annaberg-Buchholz te gaan bezoeken is wel de advents- en kerstperiode.
 
Het verlangen van de mijnwerkers van destijds naar het licht wordt nu indrukwekkend tot uiting gebracht door de verlichte ramen van huizen en winkels. Letterlijk en figuurlijk stralend hoogtepunt is de kerstmarkt met de afsluitende grote bergparade, waarvoor klederdrachtgroepen uit heel Duitsland naar deze stad afreizen.

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appart./Duitsland.
** Voor Annaberg-Buchholz kan dat via
Hotels/Annaberg-Bbuchholz 

U vindt bij Booking meer dan alleen hotels:
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets