ARNSTADT, met de Johann-Sebastian-Bachkerk, met in barokstijl houten gaanderijen, poort tot Thüringer Woud.
Naar deelstaat Thüringen. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie

    

Aangezien Arnstadt reeds in een oorkonde uit uit. 704 onder de naam Arnestati wordt vermeld.
is het een van de oudste steden van Duitsland; het
stadsrecht werd evenwel pas in 1226 verleend. Deze 'toegangspoort naar het Thüringer Wald' is echter hoofdzakelijk bekend als Bachslad, want hier schreven Caspar, Heinrich. Johann Chnstoph en vooral Johann Sebastian Bach generaties lang Duitse muziekgeschiedenis.
In 2004 vierde de Arnstadt haar 1300 jarig bestaan. Vooral de afgelopen eeuwen hebben ertoe bijgedragen dat de idyllisch gelegen stad in het noordelijke berggebied van het Thüringer Woud, tot een historische plaats in het midden-Duitse cultuurgebied kon uitgroeien. Het was hier, dat Johann Sebastian Bach in 1703 zijn eerste aanstelling als organist kreeg.

Bezienswaardigheden in ArnstadtLigging en bereikbaarheid  
Per auto: via de A4 en de A71
Per trein: Arnstadt ligt aan het traject Erfut-Limenau
De dichtstbijzijnde luchthaven is Erfurt-Bindersleben, op slechts 19 km afstand

Bezienswaardigheden 
Wie Arnstadt bezoekt, treft overal het spoor van Bach aan: De Johann-Sebastian-Bachkerk, met in barokstijl houten gaanderijen, en het enige authentieke woonhuis van de componist evenals een kabinet in het Stedelijke Historische Museum, geven een overzicht van zijn scheppend vermogen. Behalve veel patriciërshuizen en het Raadhuis uit de Renaissance, is de stad rijk aan sacrale bouwwerken zoals de O.L.Vrouwekerk en de Bovenkerk. De kasteelruïne Neideck in het Slotpark met een tuinhuisje, waarin een historische maquette van de stad, is een bezoek meer dan waard.

Plattegrond van de Liebfrauenkirche.Liebfrauenkirche 
1 westwerk met twee torens, ca. 1240 2 langhuis 3 viering 4 getrapt koor (ca. 1275-1300) met figuratief gedecoreerd laatgotisch vleugelaltaar (Kroning van Maria geflankeerd door passievoorstellingen, 1498) 5 polygonale apsis met figuratieve consolen 6 traptorentje 7 noordelijk nevenkoor met graftombe van Günther XXV v. Schwarzburg en gemalin (ca. 1382) 8 pronk venster noordzijde 9 transeptfaçade met roosvenster en gevelrozet 10 noordportaal met timpaan (Kruisiging) 11 NW-toren met de na 1300 voltooide bovenverdiepingen 12 westportaal, ca. 1240 13 neogotische klokkentoren
De na 1956 van neogotisehe toevoegsels ontdane basilica (13de14de eeuw)
 
toont een mengeling van laatromaanse delen (onderbouw van de twee achthoekig bekroonde wesllorens, driebeukig schip) met vroeggotische elementen
als de ornamentatie van hel exterieur en het brede, met drie veelhoekige absiden gesloten hallenkoor.
Bezienswaardig zijn vooral de twee noordportalen:
een heeft in het boogveld een reliëf met de gekruisigde Christus tussen keizer Otto en een bisschop. In het sobere interieur. met hoge slanke bundelpijlers. zijn van belang het laatgotische altaarvierluik (1498). het beeld van de Schöne Madonna (ca. 1415), het middeleeuwse gebrandschilderde Passievenster en verscheidene grafelijke grafmonumenten (14de eeuw) uit het atelier van de Parlers.

Oberkirche
 
De laatgotische noordtoren van deze eenbeukige kerk van het voornlalige franciscanenklooster (ca. 1250-1350) w
ordt bekroond door een barokhelm (1746). In 1725 kreeg de kerk een houten tongewelf. Behalve enkele interessante renaissance monumenten (16de eeuw) herbergt het interieur gaanderijen met kleurige beschilderde balustrades (ca. 1580) en barok meubilair (altaarstuk, preekstoel en doopvont. 17de eeuw) van B. Röhl.

Bachkirche
 
De oorspronkelijk
laatgotische kerk (1444) kreeg bij de verbouwing in barokstijl (1676-1683) houten gaanderijen in het sobere interieur. Johann Sebastian Bach was hier van 1703 tot 1707 organist.Haus zum Palmbaum
 
Renaissancewoonhuis uit de 17de eeuw (Markt 3)
, met in het hoofdvertrek een stucwerkplafond. Hierin zijn ondergebracht het Stadtgeschichtsmuseum en de Johann-Sebastian-Bach-Gedenkstätte. met een verzameling voorwerpen van en over de Bach-dynastie, zoals de speeltafel van het orgel van J.S. Bach.

Slotmuseum
 
Het Neue Palais (1728
-1732), waarvan het verhoogde middenrisaliet in een fronton eindigt, heeft op de piano nobile zalen met rococo- als wel zalen met empire-inrichting. Geëxposeerd worden glaswerk. gobelins. porselein en faience. Voorts zijn er een schilderijengalerij (18de eeuw) en de bijzonder aantrekkelijke poppenstad Monplaisir met meer dan 400 wasfiguren uit ca. 1690-1750.

Andere bezienswaardigheden
 
Van de vroegere
verdedigingswerken resteren nog de waarschijnlijk 14de-eeuwse Riedtor (rietpoort) en de 18de-eeuwse Neutor (nieuwe poort).

Het Raadhuis van ArnstadtAan de  Markt staat het drie bouwlagen tellende renaissance raadhuis (1581-1583) 
met gotische nisbeelden en aan de oostkant daarvan de lakenwinkel uit dezelfde tijd. Op het oude kerkhof bij de barokke Göttesackerkerk vindt men de grafmonumenten voor vierentwintig leden van de familie Bach.

Bijzondere tips 
Mon Plaisir - mijn genoegen - noemde vorstin Auguste Dorothea haar barokke miniatuurwereld, die in het Neue Palais (Slotmuseum) te bewonderen is. De zalen voeren de bezoekers terug naar de intimiteit van de vorstelijke vertrekken en geven tevens een beeld van de kleinburgelijke kant van het leven in een residentiestad in het begin van de 18e eeuw.

Culturele tips 
Liefhebbers van moderne kunst kunnen hun hart ophalen in de Kunsthalle, liefhebbers van stoomtreinen bezoeken de werkplaats met diverse modellen. Het Slotmuseum biedt onder andere onderdak aan de bijzondere schat "Mon Plaisir', de barokke poppenstad.

Evenementen 
* Maart/april, Thüringer Bachweken
* Juni/juli, Thüringer Orgelzomer

Hoogtepunten in de omgeving 
Wie in Arnstadt verblijft zal zeker de burchtruïne van de Drie Gelijken en de buursteden Weimar (30 km) en Erfurt (20 km) met hun bezienswaardigheden gaan bezoeken.

Excursiemogelijkheden 
Niet alleen het Thüringer Woud heeft ongekende wandelmogelijkheden. De prachtige omgeving rondom Arnstadt nodigt uit tot wandeltochten. Zoals de tocht naar het Walpurgisklooster met prachtige uitzichten en de route naar de oude burchttoren. Vlakbij Arnstadt, in Gräfenroda, worden al sinds 1874 traditionele tuinkabouters vervaardigd.

Service voor de gasten 
Regelmatig worden stadsrondleidingen georganiseerd, ook thematische, zoals b.v. Het romantische Arnstadt bij nacht, in het spoor van J.S.Bach en Marlitt Toer. Reservering van uw accommodatie en informatie over de stad bij de VVV Arnstadt.

Omgeving  
Dornheim (3 km
0)
In de dorpskerk, waar J.S. Bach werkte en waar hij ook in hel geheim in de echt werd verbonden. bevindt zich een laatgotisch retabel Uit de eerste helft van de 15de eeuw.

Drei Gleichen (
11 km NW) 
Met de verza
melnaam 'die Drei Gleichen' worden aangeduid het middeleeuwse Wachsenburg (nu hotel). de ruïne van de burcht Gleichen en Muhlburg, bekend door G. Freytags 'Nest der Zaunkönige' en wellicht de oudste (in 704 vermeld) burcht van Thüringen.

Arnstadt-information, 
Am Markt 3, 99310 Arnstadt -  Tel.: +49(0)362B/602049,  Information@arnstadt.de

  ** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
  ** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  
  ** Hoe maak ik een printversie van de pagina"?