AUGSBURG, met historische stadskern, belangrijke pronkfonteinen, Marionettentheater Augsburger Puppe en Mozarthuis.
Naar deelstaat Beieren. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie.

    

Raadhuis met standbeeld van keizer AugustusAugsburg, is een beeld van een stad.
Reeds de Romeinen noemden haar de 'schitterende provinciehoofdstad'! Augsburg is de op één na oudste stad van Duitsland en de oudste in Beieren. Augsburg werd in 15 v.Chr. onder de Romeinse keizer Augustus gesticht. De grootste economische bloeiperiode beleefde de vrije rijksstad in de 15e en 16e eeuw door de handels- en bankzaken van de koopmansgeslachten Fugger en Welser. Na de Dertigjarige Oorlog floreerde met name het kunstambacht van de goud- en zilversmeden en de boekdrukkers. Tegenwoordig is Augsburg een moderne grote stad met ruim 265.000 inwoners en een van de belangrijkste vestigingsplaatsen voor handel en industrie in Beieren.

Bezienswaardigheden  
Talrijke pronkgebouwen kenmerken het gezicht van de historische binnenstad - het renaissanceraadhuis van Elias Hoi met de 'Gouden Zaal' en de Perlachtoren, de Fuggerei, de Dom met de glas-in-lood ramen uit de 12e eeuw met afbeeldingen van profeten, de twee St.-Ulrichskerken, de St.Annakerk met de grafkapel van de Fuggers. Uit de Renaissance dateren de pronkfonteinen die in heel Europa bekendheid genieten: Augustusbrunnen, Merkurbrunnen en Herkulesbrunnen. En niet in de laatste plaats trekt het marionettentheater Augsburger Puppenkiste de bezoekers in groten getale aan.

Toppers 
Sporen van het geslacht Fugger  -  De historische stadskern  -  De belangrijke pronkfonteinen - Marionettentheater Augsburger Puppe  -  Het Mozarthuis 

Dom St. Maria, Frauentorstr 1, zie de plattegrond 
De oorspronkelijke drieschepige romaanse basilica, geflankeerd door zij torens en gebouwd ten tijde van bisschop Heinrich II (1047­1063), werd vanaf 1320 in gotische stijl verbouwd en vergroot door toevoeging van twee zijschepen. Tegelijkertijd werd het oostdeel afgebroken en vervangen door een gotisch hallenkoor met zeven kapellen (gewijd in 1431).
Het exterieur van de dom wordt gekenmerkt door
het contrast tussen het lage langgerekte romaanse westdeel en het hoog opgaande gotische koor. De portalen aan de noord- en de zuidzijde zijn tweevleugelige Mariaportalen met een pijlermadonna in het midden, uit 1343 (in het N) en 1356 (in het Z). De beroemde romaanse bronzen deuren in het derde portaal dateren van omstreeks 1060.

Interieur en inrichting.  
De twee delen van de dom hebben verschillende ruimte- en lichtverhoudingen. Onder het verhoogde westkoor bevindt zich de romaanse crypte (1060). Uit diezelfde tijd zijn ook de vijf, in de grotere vensters ingezette gebrandschilderde ramen van het zuidelijke middenschip (met voorstellingen van Jona, Daniël, Hosea, Mozes en David). Het is de vroegste cyclus gebrandschilderde ramen van Midden-Europa. Monumentaal is de op twee leeuwen rustende bisschopstroon (omstreeks 1100).

De wand van de zuidelijke dwarsbeuk is voorzien van een 15 m hoge schildering,  
de H. Christophorus voorstellende (1491). Hoogtepunten van de rijke inrichting zijn de schilderijen van H. Holbein de Oude, met scènes uit het leven van Maria (1493), de Man van Smarten van G. Petel (rond 1630), en de bronzen grafplaat van bisschop Wolfhart Rot (îI302). Voorts: de Blasiuskapel (15de eeuw) aan de noordzijde, de Andreas- en Hilariuskapel in de zuidelijke dwarsbeuk (14de eeuw), de Mariakapel in de hof van de kruisgang (18de eeuw), de Katharinakapel in dezelfde hof (16de eeuw), de kruisgang en de kapittelzaal.

St. Ulrich und Afra, Ulrichsplatz 19  
Als tegenpool van de dom liggen aan de andere kant van de oude stad twee kerken met uivormige koepels. Vroeger ver buiten de stad gelegen vormt het complex nu de zuidelijke afsluiting van de Maximilianstrasse. De kerk is gebouwd boven de graven van twee heiligen, de vroegchristelijke martelares Afra († 304) en bisschop Ulrich († 973), patroon van stad en bisdom. Een nieuwe laatgotische kerk werd gebouwd van 1467-1526 (bouwmeesters waren V. Kindlin, B. Engelberg en H. König). Keizer Maximiliaan I legde in 1500 de eerste steen van het koor. De in de richting van de stad gesitueerde Predigtsaal werd in 1710 in barokstijl tot Evangelische kerk verbouwd.

In de hoge kerk (30 m hoog, 93 m lang) domineren de drie machtige renaissancealtaren 
in het koor. Uit dezelfde tijd is het kruisaltaar van Reichle met vier monumentale vrijstaande bronzen beelden in de krui­sing (1605), een meesterwerk uit de vroege barok. In de verschillende zijkapellen bevinden zich de graven van enkele leden van de familie Fugger. Aan de westkant sluit een hekwerk van smeedijzer en hout het schip over de volle breedte af. In het koor, onder het rechter zijaltaar, voeren treden naar de grafkelder van de H. Ulrich. De rococoinrichting van de ruimte is van P. Verhelst (1762). In sterk contrast hiermee staat de grafkelder van Afra met een laat­Romeinse sarcofaag.

St. Anna met Fuggergrafkapel, Annaplatz 
De voormalige karmelietenkloosterkerk, van buiten onaanzienlijk, is belangrijk vanwege de eraan gebouwde grafkapel van de Fuggers, het eerste renaissancebouwwerk op Duitse bodem. De kerk werd in 1321 gebouwd, van 1487-1497 verbouwd en vergroot, van 1602-1616 gerestaureerd door E. Holl, wiens ingrijpen vooral aan de toren zichtbaar is. Het rococo-interieur dateert van 1747-1749.

De Fuggerkapel, in 1509 door Jakob en Ulrich Fugger geschonken,  
werd in 1518 gewijd, in 1944 zwaar beschadigd en in 1947 gerestaureerd. Zij is als westkoor van de kerk in de stijl van de Florentijnse en Venetiaanse renaissance aangebouwd. Blikvanger en belangrijkste kunstwerk van de kapel is de laatgotische beeldengroep' De bewening van Christus' van H. Daucher in de altaarruimte.Voormalige dominicanenkerk St. Magdalena, Dominikanergasse 
Gebouwd in 1515 als hallenkerk met twee schepen en aan beide zijden een reeks kapellen. Van 1716-1724 voorzien van fijn, elegant rococostucwerk door Feuchtmayer. Vier bronzen platen aan de lange zijde (voor keizer Maximiliaan I, diens zoon en twee kleinkinderen) getuigen dat Augsburg de lievelingsstad was van de Habsburgers tijdens de renaissance.

Raadhuis, Ludwigsplatz 
Gebouwd van 1615-1620 door 'Stadtwerkmeister' E. Holi. Het interieur met als middelpunt de 'Goldene SaaI' van M. Kager (tot 1626) werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ver­woest. Het gebouw heeft zeven verdiepingen, de geveltop draagt een pijnappel, het Augsburgse wapen

Tuighuis in AugsburgTuighuis, Zeughausplatz  
Als representatief wapenarsenaal van de stad gebouwd onder leiding van E. Holl (1602-1607), façade door J. Heinz. Het tuighuis, eerder ontstaan dan het strenge raadhuis, geldt als oudste voorbeeld van een gebouw met een barokfaçade in Duitsland.
Rotes Tor, Eserwallstrasse.

Muur en voorpoort dateren uit het midden van de 16de eeuw.  
De verdedigingstoren werd door E. Holl in de eerste jaren van de Dertigjarige Oorlog gebouwd (1621-1622). De toren is voorzien van schietgaten voor artillerie en lichte vuurwapens.
Schaezlerpaleis, Maximilianstr. 46.

Het paleis, in de jaren 1765-1767 gebouwd in opdracht van  
de bankier RA. Liebert von Liebenhofen, is het mooiste rococobouwwerk van de stad. Bouwmeester was deBeierse hofarchitect K.A. von Lespilliez.

Fonteinen, Ludwigsplatz en Maximilianstrasse 
De Augustusfontein voor het raadhuis, de Mercuriusfontein en de Herculesfontein in de Maximilianstrasse stammen alle uit de tijd rond 1600.

Fuggerei, Jakobsplatz 
In de Jakobervorstadt bevindt zich de zgn. Fuggerei, het eerste hofje voor ouden van dagen, door Jakob Fugger de Rijke gesticht (1516-1525). Het rechthoekige complex bestaande uit 53 huizen (106 woningen) is door drie poorten toegankelijk, die om 22 uur gesloten worden. Er wordt - ook nu nog - slechts een symbolische huur geheven.

Kunst en cultuur 
Op cultureel gebied heeft Augsburg veel te bieden: bijvoorbeeld het cultuurfestival 'La Piazza' in juli met comedy, variété en lichaamskunst, de Jazz-Zomer in juli en augustus, het 'Augsburger-Mozart Feest' met evenementen en concerten, de concertcyclus 'De Fuggers en de Muziek' in paleizen en kerken in mei of opera, operette en musical in het grootste openluchttheater van Zuid-Duitsland met 2.500 zitplaatsen.

Musea, land etc. 
Sporen van het verleden: Romeinse vondsten zijn te zien in het Römisches Museum; verdere interessante musea zijn het Maximilian-Museum met stadsgeschiedenis evenals goud- en zilversmeedwerk, het Fuggereimuseum, het Brecht-Haus, het Mozarthaus (geboortehuis van Leopold Mozart, de vader van Wolfgang Amadeus), het Augsburger Puppenkistenmuseum in het gebouw van het wereldberoemde marionettentheater 'Augsburger Puppenkiste' - een magneet voor gezinnen met kinderen -, de synagoge en het Joods Cultuurmuseum evenals het Ballonmuseum Gersthofen.

Parken en plantsoenen  
Uitgestrekte groenvoorzieningen in het Wittelsbacher Park of het Siebentischwald nodigen uit tot relaxen. Voor sportenthousiasten is de olympische kanoslalombaan van 1972 een topadres!

Ligging en aanrijroute 
Per trein: Augsburg Hauptbahnhof (CS): ICE-/IC-en EC- aansluitingen
Autosnelweg: A8 Stuttgart-München  -  Vliegveld: Augsburg (10 km)
Regio Augsburg Tourismus GmbH
Rathausplatz, 86150 Augsburg - Tel.: +49 (0) 8 21 / 5 02 07-0 - Fax: +49 (0) 8 21 / 5 02 07-45 - E-mail: tourismus@regio-augsburg.de  - Internet: www.augsburg-tourismus.de

** Uw accommodatie voor Augsburg kunt u goed boeken via Hotels/Augsburg.
Aanbevolen worden:
City Hotel Ost am Kö, ligt aan de Königsplatz en biedt een gratis sauna, een dagelijks ontbijtbuffet tot 12.00 uur en WiFi.
Altstadthotel Augsburg, biedt rookvrije kamers en gratis WiFi. Het ligt op 50 meter van de elegante Maximilianstraße in de oude binnenstad van Augsburg.
Dorint Hotel An der Kongresshalle Augsburg, ligt in het zuidwesten van Augsburg bevindt zich vlak bij de universiteit en het station, pal naast het congrescentrum en op slechts 9 kilometer van de luchthaven.

U vindt bij Booking meer dan alleen hotels:
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets