BAD DOBERAN / HEILIGENDAMM, kuurplaats met traditie. Met Münster, gaafste voorbeeld van middeleeuwse baksteengotiek in Noord-Duitsland.
Naar deelstaat
Meclenburg-Voor-Pommeren. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie.

    

Tocht met "Molli"door de straten van Bad DoberanHeinrich Borwin I. vorst van Mecklenburg. stichtte hier in 1186 een cisterciënzerklooster,  dat weldra uitgroeide tol hel welvarendste. alsmede op politiek en cultureel gebied invloedrijkste klooster in het land. In 1553 werd het echter door hertog Johann Albrecht I opgeheven en kreeg het een andere bestemming. Een nieuwe bloeiperiode begon voor Doberan i n 1793 toen onder de latere groothertog Friedrich Franz I in het naburige Heiligendamm aan de Oslsee badgelegenheden werden ingericht en de plaats uitgroeide tot een exclusief herstellingsoord met talrijke nieuwe bouwwerken.

Een bezoek aan de gotische munsterkerk van Doberan
 
-
ver over de grenzen beroemd als de parel van de Noordduitse baksteengotiek - een tocht met "Molli" door de straten van dit kleine stadje, een uitstapje naar zee in de wijk Heiligendamm, de eerste Duitse kuurplaats aan zee, waar in juni 2007 de GS-top plaatsvond - dit alles maakt deel uit van het programma tijdens een bezoek aan Bad Doberan.

De kleine stad, gelegen in de schaduw van weelderige beukenbossen,
 
heeft daarbij ook nog een afwisselende cultuur te bieden: paardenraces op de renbaan in de zomer, een gezellige flaneerboulevard en een prachtige omgeving, die uitnodigt om te gaan fietsen of de wandelschoenen aan te trekken. Bezienswaardig zijn de munsterkerk, het kloostercomplex met kloostertuin, het Stedelijke- en Kuurmuseum in het Möckelhaus, het Ehm Welk­Haus, de classicistische binnenstad en Kamp.

Populaire uitstapjes zijn die naar de glasblazerij en pottenbakkerij in
 
Glashagen, het Denkmalhof Retschow, de Oostzeebaden Kühlungsbom en Warnemünde en de Hanzesteden Rostock en Wismar.

Ook culturele hoogtepunten zijn volop aanwezig:
 
het Nieuwjaarsconcert, het Paasvuur bij de munsterkerk, de kerkdienst voor fietsers, "Open Kunst", het kinderfeest op de Kamp, het feest van de zonnewende, het Kampfeest (stads feest), het middeleeuwse spektakel, de Oostseemeeting (raceweek), de Zappanale, de Zwanenrally, de Kloosterdagen en de 3de culturele nacht...

Voormalig cisterciënzerklooster in Bad DoberanVoormalig cisterci
ënzerklooster
 
De omstreeks 1285 opgerichte kloostermuur omgeeft tot op heden nog het vroegere kloosterterrein. Aan de noordkant van de kerk staat het in ca. 1280 gebouwde knekel
huis met in 1870 door Carl Andrae II gereconstrueerde middeleeuwse schilderingen.

Parochiekerk
, voormalige abdijkerk, zie de plattegrond.  
Abt Johannes v. Dahlen liet het eerste kerkge
bouw. een kruisvo
rmige romaanse basilica uit 1232. na 1291 door een nieuwe. gotische kerk vervangen. Deze werd in 1368 door bisschop Friedrich II v. Bülow gewijd en geldt sindsdien als het mooiste en architectonisch gaafste voorbeeld van middeleeuwse baksteengotiek in Noord-Duitsland. Zij kreeg later de erenaam . Münster'. De basilica heeft het voor cisterciënzerkerken karakteristieke grote venster in de westgevel. een tweebeukig transept tussen zijkapellen en een kooromgang met kapellenkrans. Dit laatste naar voorbeeld van de Noordfranse en Vlaamse kathedralen. hier doorgedrongen via de Marienkirche te Lübeck. Boven het transept verheft zich een slanke dakruiter: de regels der cisterciënzers verboden het oprichten van een hoge klokkentoren. Het middenschip en het veelzijdig gesloten koor worden van de zijbeuken en het transept gescheiden door spitsboogarcaden die doorlopen vóór de transeptarmen en waarvan de hoekstaven en bundelpijlers consoles en kapitelen met bladmotief hebben. De kleurige uitmonstering van het interieur is een reconstructie van de toestand in 1368.

Inrichting
 
Kelk- of reliekkast uit ca. 1280 waaraan na 1300 het reli
ëfbeeld van de Opperste Rechter werd toegevoegd.
Laat­13de-ecuws zijn het madonnabeeld
dat uit 15de eeuw in een luchter werd geplaatst, en een deel van het rijkversierde koorgestoelte. Het wellicht uit een Lübecker beeldhouwers atelier afkomstige houten altaarstuk is een van de oudste Duitse vleugelaltaren waarvan het middenpaneel nog echt reliekschrijn is. Eveneens na het midden van de 14de eeuw kwam. onder de onmiskenbare invloed van hel atelier van meester Bertram v. Minden het kruisaltaar tot stand dat in hel middenschip het gedeelte voor de monniken scheidt van dat voor de lekebroeders. Uit dezelfde tijd stamt het hoge sacramentskruis, een rank torenachtig bouwsel van maaswerk met figuratieve decoraties, Van grote kunsthistorische betekenis zijn ook het Corpus Christil-altaar uit 1320­1330. het Sacrameltsaltaar uit omstreeks 1340 en het omstreeks 1400 vervaardigde Molenaltaar. Zeer de moeite waard zijn de restanten van de vroeg-14de-eeuwse gotische gebrandschilderde ramen, die thans in twee vensters van de zijschepen zijn samengevoegd.

Talrijke grafplaten en grafmonumenten tonen aan
 
dat hier door de eeuwen heen behalve de kloosterabten ook verscheidene Mecklenburgse vorsten en ridders met hun gade werden begraven.
Van hel grafmonument voor koningin Margarethe van Denemarken bleef de liggende figuur (13de-eeuws) van de gestorvene bewaard. Het d
ubbele grafmonument voor koning Albrecht van Zweden en zijn vrouw Riehardis is vroeg-15de-eeuws. Franz Julius Döteber en Daniel Werner maakten omstreeks 1630 de grafkapel voor hertog Adolf Friedrieh I en zijn vrouw Anna Maria. Iets eerder hadden dezelfde meesters al het grafmonument vervaardigd voor Samuel v. Behr met het levensgrote beeld van de kanselier te paard onder een baldakijn. Voor het vroeg-15de-eeuwse, rijk gedecoreerde 'octogoon' boven een grafkapel tussen de oostelijke koorpijlers werden oude romaanse zuilen opnieuw gebruikt.

In het koor hangen beelden en schilderijen van Meeklenburgse hertogen uit de 15de en 16de eeuw;
 
meer portretten van Me
cklenburgse vorsten, uit de 16de en 17de eeuw. hangen in de zijbeuken en het transept.
Van de kloostergebo
uwen bleef de oostelijke kruisgang bewaard: een deel van de bedrijfsgebouwen doet nu dienst als melkerij en de graanschuur herbergt een school.
Tourist -Information Severinstrasse 6  
- 78209 Bad Doberan
. Tel. +49 (0)38203/62754  - Fax +49 (0)38203/77050  - http://www.bad-doberan.de/KÜHLUNGSBORN, badplaats aan de Oostzee - sportief modern met de charme van het verleden, deelstaat Meclenburg-Voor-Pommeren
.  
Het stadje Kühlungsborn behoort tot de beste adressen onder de badplaatsen aan de Oostzeekust. Het is de grootste badplaats aan de Mecklenburger Bucht en ligt tussen de Hanzesteden Wismar en Rostock. In elk jaargetijde heeft het romantische kustplaatsje, ook wel liefdevol de "groene stad aan zee" genoemd, een heel bijzondere aantrekkingskracht. Ruim een eeuw geleden wisten de badgasten de prachtige ligging en de architectuur van deze badplaats al te waarderen. In de zomer zijn het bijna zes kilometer lange strand en de zuivere lucht van de Oostzee de belangrijkste ingrediënten. De uitmuntende kwaliteit van het zeewater werd in 2008 maar liefst twaalf keer onderscheiden met het milieu predicaat "blauwe vlag". Behalve zwemmen en zonnebaden zijn hier alle denkbare watersportactiviteiten mogelijk.
Bijzonder aantrekkelijk is de nieuwe haven met de flaneerboulevard.
Koers zetten vanuit Poel/Wismar 24 sm ten oosten en vanuit Warnemüdne 12 sm westelijk. Deze moderne haven voor de recreatieve watersport, heeft behalve 400 aanlegplaatsen ook veel comfort en een aantal servicepunten te bieden.
Het zeer uitgestrekte stadsbos (133 ha.),
dat het oostelijke- en westelijke deel van het stadje met elkaar verbindt, is een perfect recreatiegebied voor wandelaars, joggers, Nordic Walkers en Mountainbikers.

Rustig en comfortabel wandelt men hier ook op de 240 meter lange zeebrug
 
of over de langste en mooiste strandpromenade van Duitsland. Wie genoeg zuurstof "getankt" heeft en langzaamaan trek gaat krijgen, die heeft een ruime keuze uit talrijke restaurants, bistro's, café's, bars en kroegjes. Hier kun je op meer dan 100 gastronomische adressen uitstekend terecht. Kühlungsborn heeft een veelzijdig muzikaal- en cultuur programma voor groot en klein te bieden: en dat het hele jaar door. Het oog wordt gestreeld door imposante kunstexposities, die regelmatig in de Kunsthalle - pal aan zee gelegen - en in het Atelierhuis georganiseerd worden.

De vele hotels, pensions en villa's geven niet alleen aan de drie kilometer lange, elegante Ostseeallee, een onvervalst karakter.
 
Het is juist de grote variatie van accommodaties die voor elk wat wils te bieden heeft. Zowel rustzoekende gasten, als degenen, die wel wat meer leven in de brouwerij willen, zullen in Kühlungsborn aan de Oostzee zeker op de juiste plek zijn.

Touristik-Service-Kühlungsborn GmbH Ostseeallee 19  
- 18225 Ostseebad Kühlungsborn  - Tel. +49 (0)38293/849-0  - Fax +49 (0)38293/849-31 www.kuehlungsborn.de  - in fo@kuehlungsborn.de

GRAAL MÜRITZ, parel aan het meer, deelstaat Meclenburg-Voor-Pommeren. 
De vakantie- en kuurplaats Graal-Müritz ligt direct aan het strand van de Oostzee, slechts 20 km van de Hanzestad Rostock verwijderd en aan de ingang van het Visland-Darsz. Landinwaarts wordt deze populaire kuur­en vakantieplaats omsloten door de bossen van de Rostocker heide. Het 5 km lange zandstrand is zo goed als vrij van stenen. In de zomer kun je hier heerlijk zwemmen en van het strandleven genieten: in het voorjaar, de herfst en winter is dit een ideaal wandelgebied. Bijzonder attractief is het in mei/juni in bloei staande 4,5 ha grote rododendron kuurpark, dat destijds in 2003 een officiële locatie van de IGA Rostock was. Qua oppervlakte en veelzijdigheid is dit park uniek in Noord-Duitsland. Meer dan 60 verschillende kleurrijke soorten kun je hier in al hun pracht en praal bewonderen.
Tijdens het traditionele rododendron parkfeest wordt de "Rododendronkoningin" gekroond.
 
In mei en juni leidt zij elke week zeer professioneel de gasten door het park. Eveneens interessant voor natuurliefhebbers is het 275 ha grote, nog volledig ongerepte hoogveengebied aan de kust - sinds 1935 onder natuurbescherming. Zeldzame planten zoals de zonnedauw en de gagelstruik, maar ook dieren zoals de paarlemoervlinder en het grote juffertje-in-het-groen kun je hier nog tegenkomen. Vlak bij het strand voert de internationale fiets- en wandelroute door de plaats heen. Met zicht op de Oostzee en de 350 lange zeebrug kun je hier gezellig over de promenade fietsen en wandelen. Hotels, pensions, appartementen en onderkomens bij particulieren, maar ook een camping, bieden voldoende keuze qua accommodatie.
Het "Haus des Gastes", de bibliotheek en de stamkroeg
 
zijn populair bij jong en oud en hebben het hele jaar door allerlei evenementen te bieden. Het Sport- en Recreatiecentrum "Aquadrom" met het zwembad, gevuld met zout zeewater, diverse sauna's en sportmogelijkheden, staan garant voor een veelzijdig fitness-, wellness- en gezondheidsprogramma.
Tourismus und Tour GmbH Rostocker Straf3e 3 - 18181 Graal-Müritz - Tel.: +49 (0) 38206/703-0 www.graal-mueritz.de

IFA RÜGEN, Hotel & Ferienpark, vakantie in elk jaargetijde
Het grootste en eigenlijk ook wel het mooiste eiland van Duitsland laat zich in alle vier jaarge­tijden van zijn meest aan­trekkelijke kant zien. Hier kun je genieten van de onvergelijkbare, ongerepte natuur met haar kleurrijke verscheidenheid en je laten betoveren door de sfeer van de Oostzee.

De Oostzeebadplaats Binz
 
De traditionele badplaats van het eiland Rügen - Binz - ligt ingebed in een 8 km lange bocht met een prachtig wit zandstrand. De verkeersvrije promenade loopt vanaf het historische centrum met het bekende Kurhaus, de zeebrug en de imposante gebouwen in typische stijl van de badarchitectuur direct naar het IFA RÜGEN Hotel & Vakantiepark. De lichte en tevens royale comfortabele tweepersoons kamers, appar­tementen en suites in de gebouwen "Ostseeperle", "Ost­seeblick" en "StrandidylI" hebben een prettige ambiance, waarin je je al snel thuisvoelt en kunt ontspannen. Vanzelfsprekend zijn alle appartementen en tweepersoons kamers voorzien van douche/toilet, balkon, SAT - TV en telefoon. De appartementen beschikken over een complete keuken en gecombineerde zit/eethoek.
Heerlijk eten en genieten
 
Voor een culinaire reis, is de tafel al gereserveerd - de gasten hoeven alleen nog maar de keuze te maken, op welke manier zij hun smaakpapillen willen laten genieten. Wat dacht je van een idyllisch diner bij kaarslicht in het "Seestern" Promenadenrestaurant of in de gemoedelijke sfeer, die in de restaurants "Gryf' und "Vital" zo duidelijk aanwezig is. De talrijke bierspecialiteiten in de gezellige Bierkneipe "Wellenbrecher" of je favoriete drankje in de "Cocktailbar", zetten - als afsluiting - de kroon op een zeer aangename vakantiedag.

IFA RÜGEN
 
Hotel & Ferienpork Strandpramenode 74 - 78609 Ostseebad Binz
 - Tel. +49 (0)38393 97702  - Fax +49 (0)38393 92030  ruegen@ifahote/s.com

** Uw accommodatie in geheel Duitsland
kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Duitsland.
** Voor Bad Doberan kan dat via Hotels/Bad-Doberan  

U vindt bij Booking meer dan alleen hotels:
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets
 
** Kaart met de mooiste vakantieregio's  
** Naar Toeristenbureaus Duitsland