BAD MERGENTHEIM, met Katholieke domkerk St. Johannes, kuur- en vakantieplaats aan de Romantische Strasze, deelstaat Baden Württemberg. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie.

    

De voormalige residentie van de hoogstaande leden van de Duitse Ridderorde ligt direct aan de Romantische Strasse, in het centrum van het lieflijke dal van de Tauber. Of het nu de Middeleeuwen zijn, de Renaissance of de Barok: het spoor van vervlogen tijden is nog altijd duidelijk aanwezig in deze sfeervolle stad. In 1826 zijn hier geneeskrachtige bronnen ontdekt.

Ligging en bereikbaarheid 

Vakantiegebied: Franken, lieflijk Tauberdal
Tussen Würzburg (ca. 45 km), Stuttgart (ca. 114 km) en Frankfurt (138 km), direct aan de Romantische Strasse
Per;auto: de A81, A3, A7
Per trein: ICE Station Würzburg

Bijzondere tip 

Ontdek stad en streek per fiets!

Bezienswaardigheden  

* Katholieke domkerk St. Johannes
Kirchstrasse
De dom werd van 1250­1270 gebouwd voor de johannieters en in 1554 door de Duitse Orde overgenomen. De gewelven dateren van 1584, in 1607 werd het vorstenkoor toegevoegd. Te vermelden is het 17de-eeuwse grafmonument voor de commandeur van de Duitse Orde, Marquard von Eck.

* Voormalige dominicanenkerk St. Maria
Hans-Heinrich-Ehrler-Platz 

De kerk, gebouwd van 1312-1388, heeft door een verbouwing in neogotische stijl (1879) veel van haar oorspronkelijke karakter verloren. De Eck' sche Kapelle dateert van 1607. Interessant istegenwoordig eigenlijk alleen nog maar de bronzen epitaaf van Grootmeester Walther von Cronberg (†1543). Als maker van dit belangrijke kunstwerk wordt H. Vischer uit Neurenberg genoemd. In de Mariakapel aan de zuidzijde bevinden zich opmerkelijke 14de-eeuwse fresco's, die thema's uit de Dominicaanse mystiek tot onderwerp hebben.

* Slot  

De voormalige waterburcht is sinds de 13de eeuw bezit van de Duitse Orde. De huidige vorm is voor een groot deel het gevolg van verbouwingen en vergrotingen uit de tijd van 1565-1570. Verschillende torens bepalen het beeld van het qua vorm zeer gevarieerde complex: de ingangstoren uit 1626, de blazer-en dwingeltoren van het hoofdgebouw uit de 16de eeuwen de noordwestelijke toren uit 1574. Opmerkelijk is ook de fraaie, rijkversierde spiltrap in de noordwestelijke toren, via welke men de zaal op de tweede verdieping bereikt, die F.S. Bagnato van 1778-1782 in vroegclassicistische stijl ingericht heeft. In het slot is tegenwoordig het Heimatmuseum ondergebracht. Bij de bouw van de slotkerk waren F.J. Roth, B. Neumann en F. Cuvilliés betrokken. Van de inrichting zijn vooral de fresco' s van de Münchense schilder N. Stuber (1734) te vennelden. Een grafkelder bevat de grafmonumenten van enkele vorsten van de Duitse Orde.

* Marktplein met raadhuis.  

Het marktplein, omzoomd door vele, zeer mooie oude huizen, wordt door het raadhuis (1564) in een boven- en benedendeel verdeeld. Behalve het raadhuis zijn de Engelapotheek en de herberg' Straussen' opmerkelijk.
* Laatgotische Stuppacher Madonna van Matthias Grünewald in de aangrenzende kapel van de kerk van Stuppach
* Wildpark: grootste Europese park met inheemse diersoorten en de grootste loslopende wolvenroedel in Europa

Musea en tentoonstellingen  

* Museum van de Duitse Orde
en streek­museum (in het slot). In het in renaissancestijl verbouwde westelijke deel van het slot, bevindt zich in de vroegere woonvertrekken van de Grootmeester, het museum. Behalve de verzameling (o.a. poppen en herinneringen aan de dichter Eduard Mörike) is het stucwerk in de vertrekken, werk van F. Cuvilliés, te bewonderen.
* Schatten in de Münsterkerk St. Johannes met liturgische gewaden en voorwerpen vanuit,de laatgotiek tot heden
* Stuppacher Madonna in de kapel
* Ottmar-Mergenthaler-Museum, 1e Linotype zetmachine ter wereld, in Hachtel
* Cultuurforum met wisselende presentaties van regionale- en internationale kunst-, muziek- en theatervoorstellingen
* Wisselende exposities in het Haus des Kurgastes

Evenementen en feesten 

* Maart, paardenmarkt 
* Juni, wijnfeest in Bad Mergentheirn-Markelsheim
* Juli, Kuurparkfeest met illuminatie

Excursiemogelijkheden  

* Weikersheim (12 km) Renaissance Slot met Slotpark
* Rothenburg o.d. Tauber (45 km); Poppen- en Speelgoedmuseurn
* Würzburg (45 km), Vesting Marienburg, Residentie
* Künzelau (40 km); Würth MuseumRecreatiemogelijkheden
 

Maak gebruik van het veelzijdige recreatieve aanbod (kegelen, bowlen, paardrijden, tennis, squash, fietsen, inline-skating etc.). Geniet van onze uitstekende wijnen tijdens een wijnproeverij, onze Wellness- en Beauty arrangementen, het golfslagbad in het zwemparadijs Solymar en de golfbaan. In het kuurpark vindt u de Japanse Tuin, het Rosarium, de Klankentuin en de waterspelen met licht- en geluidseffecten.

Städtisches Kultur- und Verkehrsamt
 

Bad Mergentheim, Marktplatz 3, 97980 Bad Mergentheim - Tel.: +49(0)7931157131, Fax: +49(0)7931157-300 -  
tourismus@bad-mergentheim.de  www.bad-mergentheim.de

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appart./Duitsland.
** Voor Bad Merbgentheim kan dat via
Hotels/Bad-Mergentheim  

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” bijv.:
 
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

**
Kaart met de mooiste vakantieregio's
** Bij plaatselijke
Toeristenbureaus vindt u internet adressen van dorpen en steden!