BAUTZEN, ligging van het bovenste stadsdeel op een granieten plateau boven de rivier de Spree, een stad vol torens, waarvan één 1,45 meter uit de loodlijn staat!
Naar deelstaat
Saksen. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie.

    

Oberlausitz met Kamenz, Weisswasser, BautzenDe "Reichenturm" staat 1,45 meter uit zijn loodlijn. Het grootste deel van het jaar is de toren te bezoeken en vanaf de top heeft u een panoramisch uitzicht over de duizend jaar oude stad. Het stadshart werd na afloop van de Dertigjarige Oorlog in de 17" eeuw herbouwd in Barokstijl. Bautzen heeft vele schitterende herenhuizen en een sierlijk gemeentehuis. De magnifieke Dom St. Peter bepaalt mede het stadsbeeld en er wordt rijke verzameling relikwieën tentoongesteld.

Ligging 

Wat Bautzen zo bijzonder maakt, is de ligging van het bovenste stadsdeel op een granieten plateau boven de rivier de Spree.
 
Bautzen gezien vanaf de FriedensbrugDe aanblik over de stad is het mooiste vanaf de Friedensbrug. Dan wordt het u meteen duidelijk waarom Bautzen vaak het "Saksisch Nürnberg" wordt genoemd.
De middeleeuwse skyline van de stad met zijn imposante burgwallen, wordt geaccentueerd door maar liefst 23 torens. De meest indrukwekkende is de "Alte Wasserkunst" . Deze toren heeft een vernuftig systeem om water op te pompen naar het bovenste stadsdeel. In één van de andere torens zit nu een jeugdherberg.

Kasteel Ortenburg 
Vanaf hier heeft u een mooi uitzicht op het lager gelegen stadsdeel langs de rivier. In het kasteel is het "Sorbische Museum" gehuisvest, waarin u van alles te weten komt over de eeuwenoude Sorbische cultuur, inclusief hun klederdracht. Een terechte locatie voor dit museum, want "Budysin", zoals Bautzen in hun taal heet, staat ook bekend als de Sorbische hoofdstad.

In Bautzen zetelt de "Domowina" (dit betekent "huis"),
 

een overkoepelende organisatie op het gebied van de Sorbische cultuur. Zij brengt geregeld boeken en drukwerken uit in het Sorbisch. Nadere informatie is verkrijgbaar in het Sorbische Haus. Cultureel vermaak wordt geboden in het Duits-Sorbische theater, het enige tweetalige theater van Duitsland. Een goed adres om de Sorbische keuken te ervaren is restaurant Wjelbik.
Tijdens de vele festivals in het jaar, want daar zijn de Sorben grote liefhebbers van, is het nog leuker om een bezoek te brengen. Maar eigenlijk verveelt een bezoek aan Bautzen nooit. De oude stad biedt 's avonds een scala aan gezellige "kneipen" en uitgaansgelegenheden. Het nachtleven is, evenals de Bautzen mosterd, behoorlijk pittig.

Tip 

Kleinwelka Dinosauruspark

Lang voordat de film "Jurrasic Park" het thema beroemd maakte, konden bezoekers van het "Saurierpark" al kennismaken met prehistorische dieren. Hier staan ruim honderd replica's opgesteld op ware grootte.
Ernaast ligt het grootste doolhof van Duitsland. Een echte uitdaging om niet te verdwalen. Beide parken zijn voorbeelden van de vele attracties in de Oberlausitz.

Bautzen: de weg naar "Alte Wasserkunst", pomptorenBezienswaardigheden
:
 
* Dom St. Peter: oecumenische kathedraal sinds 1524, altaars, orgel
* Stadhuis: 1729-1732, Barok met opvallende toren
* Domstift: 1503, Barok, voormalige bisschopszetel, collectie kerkschatten
* Alte Wasserkunst: 1558, toren met pomphuis, industrieel monument
* Gerberbastei: 1503, ronde verdedigingstoren, jeugdherberg sinds 1922
* Ortenburg: burcht, voormalige zetel van regiobestuur, Sorbisch museum
* Begraafplaats St. Nicolai: kerkruïne, graven van Sorbische geestelijken
* Reichenturm: scheve toren met uitzichtbalustrade
* Stadsmuseum: regionale geschiedenis en kunst
* Bautzen gedenkteken: voormalige "Stasi"-gevangenis uit DDR-tijd

Bereikbaar
 

* Luchthaven: Dresden 50 km
* Autobaan: A 4 afslag Bautzen-West en Bautzen-Ost
* Trein: Dresden - Görlitz naar station Bautzen

Culinaire tip
 

* Bautzen mosterd - populaire traditioneel gemaakte mosterd met een unieke smaak, ook te koop in de Bautz'ner Mosterd Shop

Tourist-Information Bautzen
 

Budysin Hauptmarkt 1
 - 02625 Bautzen  - 
touritinfo@bautzen.de  -  www.bautzen.de

** Accommodatie
is goed mogelijk via
Hotels/Booking/Bautzen Aanbevolen hotels zijn:
Holiday Inn Bautzen ligt in het hart van de historische stad Bautzen.
Spreehotel Bautzen  biedt een gratis sauna en stoombad, traditionele levensmiddelen uit de regio Oberlausitz en ruime kamers met gratis WiFi.
Villa Antonia is een charmant, individueel vormgegeven en knus hotel. Het is populair vanwege het vriendelijke personeel en de gunstige locatie, met gratis parkeergelegenheid.
Hotel Garni Schloss Schänke verwelkomt u in het historische Hotel Schloss Schänke in het hart van de oude binnenstad van Bautzen

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” bijv.:
 
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets