DOMSTEDEN IN SAKSEN-ANHALT, muren die geschiedenis dragen: duizend jaren in het midden van Duitsland.
Naar deelstaat Saksen-Anhalt. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie.

    

In de middeleeuwen waren de steden die zich op het grondgebied van de huidige deelstaat Saksen­Anhalt bevinden, culturele centra van het Heilige Roomse Rijk. De 'Romaanse Route' verbindt de zeven domsteden met hun indrukwekkende sacrale architectuur en het rijke bestand aan vakwerkgebouwen en burchten met elkaar. De route leidt tegenwoordig naar de plaatsen waar geschiedenis werd geschreven. De stenen tijdgetuigen in Saksen-Anhalt zijn maar liefst tot duizend jaar oud. In het zuidwesten wordt de regio gekenmerkt door de uitlopers van de Harz. Tot op de dag van vandaag bepalen de rivieren Elbe en Saale, het Mittelland- en het Elbe-Havelkanaal althans ten dele het ritme waarin in deze landstreek geleefd, gewerkt en ontspanning wordt gezocht.

Domsteden in Saksen-AnhaltHalberstadt en Quedlinburg 
Sinds de middeleeuwen wordt Halberstadt gedomineerd door zijn ranke kerktorens. De Liebfrauenkirche uit de 11e eeuw is de enige romaanse kerk van Midden-Duitsland, die van vier torens werd voorzien. Een van de weinige vertegenwoordigers van het Franse kathedraalschema is de Stephansdom. Het opmerkelijke feit dat de kerk na de Reformatie zowel door protestanten alsook door katholieken werd gebruikt, bleek een gelukkig lot voor de dom schat te zijn: deze bleef
verregaand onaangetast en wordt in een nieuwe permanente expositie getoond.
De stiftskerk St.-Servatius in Quedlinburg
, UNESCO-werelderfgoed, een imposant gebouw uit de bloeiperiode van de romaanse bouwkunst, herbergt een van de oudste en kostbaarste middeleeuwse kerkschatten in het Duitse taalgebied. Talrijke uitgelezen stukken uit deze kerkschat, waaronder kostbaar ivoorsnijwerk en een artistiek vervaardigde antieke stenen kruik, kwamen vermoedelijk reeds in de 10de eeuw als geschenken van Ottoonse keizers in het bezit van het stift. 1

Naumburg en Merseburg 
De in verscheidene bouwfasen opgetrokken dom van het bisdom Naumburg is tevens een van de belangrijkste getuigenissen van de vroege gotiek. Bekend is de kathedraal om de twee oksalen, maar vooral om de in steen uitgehouwen beelden van de stichters, Ekkehard
II, markgraaf van Meissen, en zijn mooie gemalin Uta. In het keldergewelf zijn schatten van het domstift Naumburg ondergebracht, o.a. kostbare handschriften, schitterende vleugelaltaren, schilderijen en beelden.

Kruisgang in de dom van MerseburgDe dom van Merseburg die kan bogen op een van de grootste orgels uit de tijd van de romantiek,
 
 is gewijd aan Johannes de Doper en de heilige Laurentius. Een bezichtiging waard is ook de domschat van Merseburg. Daartoe behoren de beroemde Merseburger toverspreuken uit de 10de eeuw, die deel uitmaken van de oudste schriftelijke getuigenissen van de Duitse taaI. 1

Magdeburg 
De oudste gotische kathedraal op Duitse bodem staat in Magdeburg, de huidige deelstaathoofdstad. De dom St.-Mauritius und Katharina is de voormalige kathedraal van het aartsbisdom Magdeburg en tegelijkertijd de grafkerk van Otto I. Enkele delen van de dom bracht de keizer mee van een reis naar Ravenna. 'DIE GRÜNE ZITADELLE VON MAGDEBURG' weerspiegelt daarentegen de grote rijkdom van de moderne kunst.
Het architectuurproject van Friedensreich Hundertwasser vormt het
tegendeel van de monumentale kathedraalarchitectuur.Havelberg 
Het stadje in de regio Altmark was in de vroege middeleeuwen een speerpunt van de kerstening
. Otto I, in 948 nog koning, stichtte dit eerste bisdom van Oost-Elbië om de West-Slaven tot het christendom te bekeren. De dom St.-Mariën is de belangrijkste getuigenis uit deze tijd. Verdere inzichten in de bewogen geschiedenis van de stad geeft het Prignitz-Museum dat bijna 100 jaar geleden werd gesticht.

Halle (Saale)  
Halle aan de Saale, gesitueerd aan de zuidroute van de 'Romaanse Route', is de geboortestad van Georg Friedrich Händel. Reeds tijdens zijn leven genoot deze de reputatie van stercomponist. De meer dan 700 jaar oude dom van de stad is tegenwoordig de locatie van het jaarlijks plaatsvindende Händel-festival.

Zeitz 
Was eertijds koningspalts en bisschopszetel. De positie die de stad ooit innam, valt tegenwoordig af te leiden van het imposante zicht op het barokke kasteelcomplex Moritzburg. In het kasteelpark zijn thematuinen aangelegd, onder meer een lusthof en een Japans park. Een bijzondere attractie van de stad is het grottenstelsel: het 'onderaardse Zeitz' met zo'n 300 gangen werd eertijds aangelegd om vers gebrouwen bier op te slaan.

Stendal 
Met zijn bakstenen huizen bewaart de oude stadskern geschiedenis en oude verhalen. Bezienswaardig zijn de dom St.-Nikolaus en het raadhuis met het standbeeld van Roland, te wiens ere de bewoners van Stendal elk jaar in juni hun stadsfeest vieren.

Wijntip 
De regio Saale-Unstrut is het noordelijkste kwaliteitswijnbouwgebied van Europa. De juiste balans tussen zon en koelte zorgt voor sprankelende, veelsoortige wijnen. Het belangrijkste druivenras is Müller-Thurgau. Trots zijn de wijnbouwers echter ook op hun Weissburgunder, Silvaner en Riesling. Op een kwart van het wijnbouwgebied gedijen rode wijnsoorten: Portugieser, Dornfelder, Spätburgunder en Zweigeit.

TRAVEL TIPS 
Natuur en landschap
De Harzer-Hexen-Stieg- gruwelijk mooi en verduiveld spannend. Zo'n 100 km ver strekt het wandel-highlight van de Harz zich uit van oost naar west, over de legendarische Bro
cken, de hoogste berg van het noorden.

Traditie en historie
29-6 t/m 2-11-2011 Deelstaattentoonstelling 'De Naumburgse Meester. Beeldhouwer en Architect in het Europa der Kathedralen' in Naumburg.

Gastvrijheid en genot
 
Voor smulpapen een absolute must: de Salzwe­deler Baumkuchen. Het koninklijke gebak wordt hier al sinds 200 jaar voor een open vuur op een ronddraaiende houten wals vervaardigd. Zijn unieke aroma vormt wereldwijd een ware streling voor de tong.

Romantiek en charme
De 'Hemelschijf
van Nebra' in Wangen, is met zijn 3.600 Jaar 's werelds oudste concrete afbeelding van de hemellichamen. Meer hierover komt u aan de weet in het astronomisch bezoekerscentrum Ärche Nebra', wiens futuristische architectuur een bijzondere charme uitstraalt.

Contact en informatie
www.sachsen-anhalt-tourismus.de

** Uw accommodatie in Saksen-Anhalt kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Saxony-Anhalt. Er zijn 322 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets