DUISBURG, het centrum van Duisburg ­ levendig en rijk aan contrasten.

De bekoring van het stadscentrum van Duisburg ligt in de geslaagde versmelting van historische en moderne elementen, de harmonische mengeling van wonen en werken, van inkopen en vrijetijdsbesteding.
Naar deelstaat Noordrijn-Westfalen. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

Historisch Duisburg Binnenhaven Shopping
In straten en op pleinen Evenementenkalenders 12  Duisburgse Highlights
13  Bezienswaardigheden rondom de binnenstad Een dag of een weekend in Duisburg Tourist Information
    

Historisch Duisburg  
De herinnering aan de bewogen geschiedenis van Duisburg wordt in leven gehouden door de gedeeltelijk opnieuw gebouwde middeleeuwse stadsvesting met de archeologische zone Oude Markt, de Salvatorkirche in laatgotische stijl, het nieuwgotische stadhuis het daarvoor liggende Burchtplein met het Mercatormonument.
Het Dreigiebelhaus dat volgens oorkonde tot 1525 kan worden terug vervolgd, is het oudste nog bestaande woonhuis in Duisburg. Vandaag wonen en werken hier de beursstudenten van de Lehmbruck-stichting. Een restaurant met idyllische openluchtkroeg is een bezoekje waard.

Historisch DuisburgBinnenhaven  
Nadat de Rijn rond 1200 'zijn bed verliet' en Duisburg daarmee zogezegd op het droge zette, duurde het meer dan 600 jaar tot de dringend benodigde toegang tot het water weer tot stand werd gebracht. De bouw van het Rijnkanaal in 1828 was de oorsprong van de huidige buitenhaven die in 1893 door de verbouwing van de houten haven en de uitbreiding van het havenbekken richting oosten werd verlengd. Zo onstond de binnenhaven. Graansilo's en -schuren, molens en expeditiehallen vormden het beeld van de nieuwe haven. Firma's van naam in de hout- en graanhandel vestigden zich langs het havenbekken en bloeiden er tot de jaren '60. Sinds 1989 verandert het oude, 89 ha grote havengebied door een stedenbouwkundig en architectonisch veeleisende nieuwe exploitatie in een nieuw, aantrekkelijk stadsdeel. Op slechts enkele minuten afstand van het stadscentrum, onmiddellijk aan de oude stadsmuur gelegen, ontstaat rond de architectonisch aantrekkelijke opslagplaatsen en molens een multifunctioneel dienstverleningspark om te werken, te wonen en zich aan het water te ontspannen.

Shopping  
De Königstra
sse de aantrekkelijkste hoofdwinkelstraat van Duisburg, strekt zich uit van het centraalstation via de Kuh- en Münzstrasse tot aan de Schwanentor aan de binnenhaven. Daar zij voor het overgrote deel als laan is ontworpen en dankzij de doorzichtige afdakjes aan de winkels nodigt zij - net zoals de winkelpassages en inkoopcentra - ertoe uit, onafhankelijk van het weer, te gaan winkelen. Talrijke boetiekjes, speciaalzaken en warenhuizen, ook in de naburige straten, bieden een brede waaier aan producten voor alledaagse tot buitengewone behoeften. Cafés en eetgelegenheden verwennen hun cliënteel.
Het is alom bekend dat men in Duisburg goed kan winkelen - niet enkel in de omliggende steden, zoals de talrijke klanten van buiten de stad in de winkels bewijzen.

Fonteinen
:  

Fönigstrasse heeft niet enkel als winkelstraat veel te bieden. Haar zes fonteinsculpturen, met voorop de vrolijke bonte Lifesaver van Niki de Saint Phalle, heeft haar in de volksmond de bijnaam "Brunnenmeile", fonteinmijl,
verschaft.

In straten en op pleinen
 
In Duisburg valt er altijd wel wat te beleven. Naast de musea, het theater, de cabaretten of de evenementenhallen zijn de straten en pleinen van Duisburg regelmatig schouwplaats van interessante en druk bezochte evenementen. En dat het hele jaar door. Het begint met het carnaval en zijn traditionele optochten en eindigt met de kerstmarkt, die zowel de inwoners van Duisburg als de bezoekers van buiten de stad reeds jarenlang voor het grote feest in de stemming brengt. Tussen deze evenementen in verfraaien talrijke andere openluchtevenementen het stadsbeeld: kinder- en cultuurfestivals, stads- en havenfeesten, kermissen, rommel- en handwerkermarkten, het wijn- en matjesfeest. evenals uitstekende sportevenementen.

Evenementenkalenders
 
die maandelijks verschijnen, zoals bijvoorbeeld het stedelijke evenementenmagazine Applaus
,
www.applaus-online.de , geven gedetailleerde informatie over het evenementenaanbod in Duisburg.
Deze publicaties alsmede de toegangskaarten voor de meeste evenementen zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke V
VV
Tourist
Information
.

Deel van de plattegrondDeel van de plattegrond van Duisburg

Duisburgse Highlights
, op plattegrond met rode cijfers aangegeven

1.  Burchtplein en archeologische zone Oude Markt  
Rondom het Burchtplein, vroeger schouwplaats van de wekelijkse markt, verzamelen zich belangrijke bouwkundige getuigen van de Duisburgse stadsgeschiedenis. In de laatgotische Salvatorkirche, tussen 1316 en 141 5 gebouwd op de fundamenten van een romaanse basiliek, bevinden zich onder andere de grafplaten van de beroemde universele geleerde en cartograaf Gerhard Mercator (1512-1594). Het Mercatormonument voor het stadhuis herinnert eveneens aan de wereldberoemde burger van de stad. Achter het imposante stadhuis uit de periode van de eeuwwisseling bevindt zich de archeologische zone Oude Markt met de grondmuren van de markthal uit de 16de eeuw die na opgravingen opnieuw werden gebouwd. Borden, profielen en vondsten uit de opgravingen geven ons een overzicht van de ontwikkeling die de stad heeft doorgemaakt.

2.  Cultuur- en stadhistorisch museum, Mercatorschatkamer en Museum Stad Königsberg  
Naast de verzameling over de stadsgeschiedenis vormen de belangrijke Mercatorschatkamer, de omvangrijke archeologische bestanden en de munten­
en antiekverzameling Köhler-Osbahr de zwaartepunten van het cultuur- en stadhistorisch museum. Het museum is ondergebracht in een vroegere graanmolen van de opslagplaatsenrij aan de binnenhaven. Speciale tentoonstellingen over cultuur- en stadhistorische thema's vervolledigen de doorlopende presentatie. De Mercatorschatkamer geeft een omvangrijk overzicht over de veelzijdige werken van Gerhard Mercator. Onder andere worden door Mercator geconstrueerde astronomische instrumenten, talrijke van zijn beroemde kaarten en het kostbare globepaar Aardglobe (1541) en Hemelglobe (1551) getoond. Het museum Stad Königsberg, dat zich in hetzelfde huis bevindt, geeft met zijn verzamelingen een overzicht van kunst, geschiedenis, wetenschap en literatuur in Königsberg (nu Kaliningrad/Rusland), waarmee Duisburg een stedenpartnerschap onderhoudt.
Johannes-Corputius-Platz 1
 -  D-47051 Duisburg-Innenstadt   -  Telefoon +49 (0)203283-2640  -   www.stadtmuseum-duisburg.de

3   Binnenhaven: Altstadtpark en opslagplaatsenrij  
De omvorming van het binnenhaventerrein in een nieuwe "havenwijk" voor wonen, werken, cultuur en vrije
tijd behoort tot de meest innovatieve projecten in Duisburg, waarbij functionele en tegelijkertijd kunstzinnige aspecten met elkaar verbonden worden. In de Garten der Erinnerung (tuin der herinnering) in het Altstadtpark, in de buurt van het joodse gemeentecentrum, heeft de Israëlische kunstenaar Dani Karavan in zijn landschapsarchitectuur het architectonische verleden van de binnenhaven mee in zijn werk betrokken en buitenmuren van gesloopte huizen, evenals trappenhuizen demonstratief laten staan. De hangbrug voor voetgangers is uiterst beweeglijk: voor binnenvarende schepen maakt ze - in zes minuten opgehaald - een bult. De Marina is Duisburgs ankerplaats voor vrije tijds kapiteins. Langs het opgestuwde achterste gedeelte van de binnenhaven met de opslagplaatsenrij naast museum en grachten, wordt de binnenhaven tot een bijzondere plaats om te wonen, voor vrije tijd en evenementen. Cafés en buitencafés zorgen voor ontspanning aan het water.
Innenhafen Duisburg Entwicklungsgesellschaft mbH Philosophenweg 19 (im Hafenforum)
 -  D-47051 Duisburg-Innenstadt   -  Telefoon +49 (0)203 3055-0   -  www.innenhafen-duisburg.de4.  Rondvaart door de Duisport
 

Ongetwijfeld behoort een rondvaart door de Duisport van Duisburg, de grootste binnenhaven van Europa, tot de hoofdattracties van de stad. 250 kilometer van de kust verwijderd aan naar de rivier varende zeeschepen, hoog oprijzende kranen en laadbruggen en pakhuizen ter grootte van een voetbalveld voorbij te varen en het havenverkeer op het water en aan land te observeren - dat betekent wereldhandel van dichtbij beleven. Rondvaarten volgens de dienstregeling (duur van de vaart: 1-2 uur) van de Duisburger Hafenrundfahrtgesellschaft mbH (DHG) vinden dagelijks plaats van april tot oktober, o.a. vanaf Steiger Schwanentor.
DHG-Infocenter, Gruppenreservierung Harry-Epstein-Platz 10
  -  D-47051 Duisburg-Centrum   -  Telefoon +49 (0)203 60444-517  -   www.dhg-duisburg.de

5.  Museum Küppersmühle - Verzameling Grothe  
In de onder monumentenzorg vallende Küppersmühle is de omvangrijke kunstverzameling ondergebracht van belangrijke naoorlogse kunstenaars zoals Baselitz, Immendorff, Lüpertz, Polke, e.a., van de
Duisburgse ondernemer Hans Grothe. De voormalige graanmolen werd volledig van zijn kern ontdaan en architectonisch aan de behoeften van de tentoonstellingsstukken aangepast. Zo ontstond een unieke ruimte- en kunstbelevenis, die door een rondgang rond het opgestuwde achterste binnenhavenbassin ook van buitenaf kan worden beleefd.
Philosophenweg 55
 -  D-47051 Ouisburg-Innenstadt  -  Telefoon +49 (0)20330194811  -   www.museum-kueppersmuehle.de

6.  Stichting Wilhelm-Lehmbruck  Museum Europees centrum voor moderne sculpturen  
Naast de vrijwel volledige verzameling van het levenswerk van de Duisburgse beeldhouwer Wilhelm Lehmbruck (1881-1919) stelt het museum een unieke verzameling tentoon van de internationale beeldhouwkunst van de klassieke moderne kunst en van de kunst na 1945 (meer dan 300 sculpturen en objecten). Verdere verzamelingen wijden zich aan de Duitse schilderkunst van 1900 tot 1960 en aan internationale grafische werken. De groep gebouwen in de vorm van een paviljoen rond de sculpturentuin en het ingebedde complex in het Immanuel-Kant-Park staan bekend als een uitstekend voorbeeld van moderne museumarchitectuur.
Friedrich-Wilhelm-StraBe 40
 -  D-47051 Duisburg-Innenstadt  -  Telefoon +49 (0)203283-2630  -  www.lehmbruckmuseum.de

7.  Opera, theater, concert 
Met het Theater der Stadt Duisburg en het Theater am Marientor bezit Duisburg twee aantrekkelijke adressen voor hoogwaardige evenementen. Als uitstekend aanbod op het gebied van opera, theater en concert gelden de opvoeringen van de Deutsche Oper am Rhein - een sinds 1956 bestaand theatergezelschap van de steden D
uisburg en Düsseldorf -, de toneelstukken van erkende toneelgroepen in Noordrijn-Westfalen, de concerten van de Duisburger Philharmoniker evenals de reeks Meisterkonzerte.
Kaartenverkoop:
 Telefoon +49 (0)203 3009-100 (theater)  -   www.theater-duisburg.de   -  telelefoon +49(0) 203 285440 (concerten)  -   www.theater-am-marientor.de

8.  Casino Duisburg 
"Fascinatie puur" belooft het Casino Duisburg. Duisburg is de vierde speelbankplaats in Noordrijn-West­falen. In het historische gebouw van de oude post - tegenover de Burgplatz - nodigt WestSpiel u uit uw geluk in het spel te testen. Hier knippert en blinkt alles in een uitstekend uitgeruste automatenzaal. Aan 132 speelautomaten kunnen Las Vegasfans zich naar hartenlust uitleven: van klassieke eenarmige bandieten tot de supermoderne roulette Multiplayer. Ook voor het natje en het droogje wordt gezorgd.
In 2005 verhuis
de het casino naar het nieuw ingerichte congres- en evenementencentrum aan de König-Heinrich-Platz.
Poststra
sse 26  -  D-47051 Duisburg-Innenstadt  -  Telefoon +49 (0)203 298780  -  www.casino-duisburg.de

9.  Atlantis Kindermuseum  
Een gezonken schip, aanvoerleidingen, uitgravingen, een verkeerslandschap, een wolken bed en een begaanbare boom, maar ook computers, een geluidsstudio en robotten. In het Atlantis Kindermuseum kan men dat alles en nog veel meer beleven en ontdekken. Ontdekken in de waarste zin van het woord, want het kindermuseum is een doemuseum. Kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen hier hun eigen levensomgeving - de stad - op een volledig nieuwe manier ontdekken. Nieuwsgierigheid en onderzoekingsgeest zijn hier gevraagd wanneer het er bijv. om gaat, de wereld vanuit het perspectief van een mol in de grond te bekijken. Of wanneer men wil beleven, hoe het voelt op een luchtig blad boven in een boomkruin. Bij vragen staan de scouts op ieder ogenblik graag ter beschikking, wijzen de weg door Atlantis en geven informaties.
Philosophenweg 23
- 25 47051 Duisburg   -  Telefon +49(0)203 449900.

10  Zoo Duisburg 
De zoo van Duisburg - bestemming voor uitstapjes voor jaarlijks bijna 1 milj. bezoekers van heinde en verre
­ ligt niet ver van de binnenstad in het prachtige bosgebied van Kaiserberg. Bijzondere attracties zijn het indrukwekkende Äquatorium - één van de meest uitgebreide apenhuizen ter wereld - ,het dolfinarium met de dagelijkse dolfijnenshows en de Chinese tuin, een geschenk van Duisburgs partnerstad Wuhan. Beroemd is de zoo van Duisburg ook voor zijn koala's: op korte tijd hebben ze de harten van de zoobezoekers veroverd.
Mülheimer Strage 273 47058 Duisburg-Duissern
 -  Telefon (0203) 30559-0  -   
www.zoo-duisburg.de

11.  Landschaftspark Nord 
Op een ongeveer 200 ha groot voormalig industriegebied, tussen architectonisch interessante industriële relicten uit steen, staal, beton en glas, ontstond het landschaftspark Nord. Het park biedt uiteenlopende belevenis- en ontspanningsmogelijkheden, zoals wandelingen en fietstochten door de unieke planten­
en dierenwereld, industrie-historische rondleidingen door het in 1985 stilgelegde hoogovenbedrijf Meiderich, de beklimming van een hoogoven, seizoengebonden muziek-, theater- en dansevenementen in de oude fabrieksinstallaties, een doorlopende tentoonstelling met de titel "Zugänge zum Eisen", evenals een leerboerderij.
EmscherstraBe 71
 -  0-47137 Duisburg-Meiderich  -  Telefoon +49 (0)203 4291942  -   www.landschaftspark.de

12.  Museum van de Duitse binnenscheepvaart 
Het Museum van de Duitse binnenscheepvaart in het voormalige overdekt zwembad in Ruhrort - een onder monumentenzorg vallend gebouw in Jugendstil - stelt de historische, economische en sociale ontwikkeling van de binnenscheepvaart voor. Het laat ons de technische evolutie zien van de boomstamkano via de vrachtzeiler tot de duweenheid en geeft ons inzicht in het leven van de binnenschippers en havenarbeiders. Modellen, tentoonstellingsstukken alsmede foto- en tekstborden geven ons per thema een levendig beeld van o.a. de treil- en passagierscheepvaart op de Rijn, maar ook van de scheepvaart op andere waterwegen in de wereld. De begaanbare museumschepen Oscar Huber (sleepboot met rad aan de zijkant, constructiejaar 1921/22) en Minden (boot met emmerbaggermolen, constructiejaar 1882) liggen op enkele minuten te voet in de havenmond voor anker. Deze en een kraan met stoomaandrijving (constructiejaar 1897) vormen belangrijke technisch- en economisch-historische monumenten.
 Apostelstrasse 84  -  D-47119 Duisburg-Ruhrort   -  Telefoon +49 (0)20380889-0  -  www.binnenschifffahrtsmuseum.de

Bezienswaardigheden rondom de binnenstad  

1.  Molens in Baerl
De twee gerestaureerde windmolens uit de eerste helft van de vorige eeuw en de dorps kerk van Baerl (rond 1200 gebouwd) dragen bij tot de dorpscharme van dit landelijk stadsdeel in het noordwesten van Duisburg. Het bosgebied Baerler Busch en de aangrenzende
L
ohheide See (Lohheide­meer) bieden veel mogelijkheden voor een vrijetijdsbesteding die rijk is aan afwisseling, bijvoorbeeld wandelen, paardrijden en zeilen.

2.  Rijngebied Walsum  
Walsum, waarvan de oorsprong tot in de tijd van de Karolingers kan worden nagegaan, wordt gekenmerkt door het grote contrast van uitgebreide mijnen en enorme industriële installaties enerzijds en de rustige schoonheid van het beschermde Rijngebied anderzijds. De autoveerboot van Walsum over de Rijn naar Orsoy vormt een directe verbinding met de landschappelijk en cultureel bekoorlijke Beneden-Rijn

3.  Staalindustriegebied Hamborn  
Het noorden van Duisburg wordt sinds de eeuwwisseling tot op de dag van vandaag in belangrijke mate gekenmerkt door de ijzer- en staalproductie
.

In het stadsdeel Hamborn exploiteert Thyssen Krupp Stahl AG de grootste hoogoven ter wereld en maakt Duisburg zo tot staalindustriegebied nr. 1 in Europa. (rondleidingen organiseert Duisburg-lnformation.) In de abdijkerk St. Johann Baptist in Alt-Hamborn bevindt zich een deel van de nog bewaard gebleven kruisgang uit de 12' eeuw.

4.  Niederrhein-Therme  
In het streekpark Mattlerbusch, een van de "groene longen" van Duisburg, ontmoeten mensen uit het hele Roergebied en de Beneden-Rijn elkaar.
Hoofdattractie van het park is de Niederrhein-Therme die Duisburg met haar vele zoutwaterbaden, sauna's en een zoutmijn tot een echt "herstellingsoord" maakt.

5.  Alter Trajektturm  
De laatste van eertijds twee heftorens herinnert aan de tijd, toen een stoomveerboot met kolen beladen spoorwagens tussen Homberg en Ruhrort over de Rijn zette.
Twee door stoom aangedreven liften in de torens reguleerden het
hoogteverschil tussen de rails aan de oever en de veerboot op de Rijn. De veerdienst was van 1856 tot 1907 in bedrijf.

6.  Havenstadsdeel Ruhrort  
Door het historische centrum en de directe ligging aan de monding van Rijn en Ruhr is in Ruhrort ook vandaag de dag nog de uitzonderlijke betekenis, die de scheepvaart reeds eeuwenlang voor deze plaats had, voelbaar. Aan de zogenaamde "Hafenmund", ligt de schifferbörse (nu een restaurant), waar tientallen jaren lang scheepsvracht- en sleepzaken tussen scheepseigenaars en expediteurs werden afgesloten. Over het jaagpad langs het havenbekken en voorbij aan Pegel Ruhrort bereikt men de Mühlenweide, een groot park, waar in de lente o.a. de havenconcerten plaatsvinden Aan de vlaggenmast tonen scheepvaartmaatschappijen uit de hele wereld met hun kleurrijk wapperende vlaggen hun aanwezigheid in de havenstad Duisburg.

7. Duisport  
Het eerste havenbekken van 1715, dat werd aangelegd ter bescherming van de schepen tegen hoogwater, ijsgang en storm, vormde het uitgangspunt voor de ontwikkeling tot de vandaag de dag grootste binnenhaven van Europa.
De haven van Duisburg, de Duisport, stelt zich voor als multifunctioneel dienstverlenings
- en handelscentrum met de meest moderne installaties voor het verladen, opslaan en verwerken van hoogwaardige goederen vanuit de hele wereld. Het voordeel van de haven die kan worden bevaren door riviergaande zeeschepen tot 4.500 ton tegenover haar concurrenten, ligt in de optimale verbinding van de verkeerswegen water, spoor en straat en de verbindingen met het luchtverkeer. - De binnenhaven kan het beste worden bezocht tijdens een havenrondvaart met de schepen van de Weiss
e Flotte (highlight 4).

8.  Dorp Friemersheim  
Dankzij het met bomen gevulde dorpsplein, de dorps kerk, het onder monumentenzorg vallende dorpscafé en het oude lerarenhuis (vandaag een streekmuseum) heeft dit stadsdeel van Rheinhausen, Friemersheim, zijn Neder-Rijnse charme bewaard. Veel bezochte recreatiegebieden in Rheinhausen zijn het beschermde Rijngebied en het Toeppermeer in de buurt. Modelkarakter heeft de omvorming van het 265 ha grote voormalige Kruppterrein in Rheinhausen tot het logistiekcentrum logport.

9.  Sportpark Wedau  
De vele sportcomplexen zoals bijvoorbeeld het voetbalstadion, de ijssporthal, het zwemstadion en het waterskicomplex maken van het Sportpark Wedau een aantrekkingspunt voor sportliefhebbers van heinde en verre. De regatta baan van het sportpark is wereldwijd bekend en regelmatig worden hier nationale en internationale kano- en roeiwedstrijden gehouden. Men kan er in ca. anderhalf uur te voet langs de waterkant omheen lopen.

10.  Sechs-Seen-Platte  
Ten zuiden van het centrum van Duisburg en in de onmiddellijke buurt van het Sportpark Wedau bevindt zich het grootste en mooiste recreatiegebied in de regio Duisburg. De zes meren die rijk zijn aan afwisseling, uitgebreide wandelroutes, grillplaatsen alsmede een openluchtzwembad, de verhuur van boten en de modelboothaven maken dit watersport- en recreatiegebied bij sportbeoefenaars en dagjesmensen even geliefd.

11.  Gerhard-Mercator-Universität  
Aan de Duisburgse universiteit, die in 1972 met het volledige promotie- en habilitatierecht werd opgericht, studeren vandaag de dag meer dan 15.000 studenten aan 5 faculteiten. De universiteit is, net zoals haar historische voorgangster van 1655 tot 1818, een belangrijke drijfkracht voor het wetenschappelijke, geestelijke en culturele leven van de streek en maakt van Duisburg een belangrijk internationaal ontmoetingscentrum der wetenschappen. Door de sierlijke architectuur staat de universiteit bekend als één van de mooiste moderne hogescholen in Duitsland.

12.  ElectronicPark Neudorf  
Het stadsdeel Neudorf, dat in 1770 door 13 families als kolonie werd gesticht, is uitgegroeid tot een belangrijke vestigingsplaats voor nieuwe technologieën. Belangrijke impulsen voor de samenwerking van wetenschappelijk onderzoek en praktijk gaan uit van de universiteit en het in de onmiddellijke nabijheid gevestigde Fraunhofer-Institut für Mikroelektronische Schaltungen und Systeme. De gebouwen van het ElectronicPark Neudorf, die ontworpen werden door de internationaal bekende Britse architect Sir Norman Foster, geven nieuwe futuristisch getinte accenten aan het stadsbeeld.

13.  Botanische tuinen  
In het stadsgebied van Duisburg liggen maar liefst twee botanische tuinen. De grootste van de twee (260 ha) ligt in het stadsdeel Hamborn. Hij omvat meerdere grote aquaria en getempereerde broeikassen. De kleinere (195 ha) ligt in Duissern, onder de Kaiserberg
, 78,33 m, de grootste heuvel in Duisburg. Vanaf de Kaiserberg kan men genieten van het uitzicht op de in de nabijheid gelegen zoo en het Ruhrgebied.

Een dag of een weekeinde in Duisburg  
Of u nu in Duisburg op bezoek bent, op zakenreis of hier woont - de stad biedt veel mogelijkheden, op interessante en onderhoudende wijze uw tijd te benutten. De plaatselijke VVV stelt met plezier een persoonlijk programma voor u op, organiseert rondvaarten en rondleidingen en heeft informatieve prospecten ter beschikking. Misschien vindt u tussen de volgende voorstellen iets interessants.
Voor bus- en spoorreizigers:  

* Met bussen, trams en sneltreinen zijn de verschillende stadsdelen van Duisburg snel bereikbaar. Belangrijkste draaischijf van het openbare buurtverkeer is het centraalstation (Hauptbahnhof) waar het ECl / IC- en ICE-netwerk van de Deutsche Bahn (Duitse spoorwegen) met de lokale verkeerslijnen worden verbonden.
Voor lekkerbekken:
* De gastronomie in Duisburg is actief en heeft voor ieders smaak iets te bieden: nette cafés, gezellige restaurantjes, restaurants van topklasse, rustieke brouwerijen, kroegen en buitencafés, discotheken en scènetrefpunten. Overigens, in Duisburg wordt de "koninklijke" Pils gebrouwd die bij bierkenners hoog aangeschreven staat.
Voor kunstliefhebbers:
* Bezoek aan het Wilhelm Lehmbruck Museum en aan de Cubus-Kunsthalle in het Immanuel-Kant-Park,
* wandeling over de "fonteinmijl" Königstrasse,
* bezoek aan de verzameling Grothe in de Küppersmühle aan de binnenhaven.
Voor geschiedenisliefhebbers:
* Wandeling over de Burgplatz en door de Archeologische Zone,
* bezoek aan het Cultuur- en Stadhistorisch Museum
* wandeling langs de stadsmuur rond de binnenhaven.
Voor feestvierders:
* Bezoek aan een première in Theater der Stadt, in het Theater am Marientor of in de Comödie met nadien een voortreffelijke maaltijd in een chicrestaurant in Duisburg
Voor romantici:
* In de zomer: wandeling langs de verlichte binnenhaven promenade
* In de winter: wandeling over de feervolle kerstmarkt
* bezoek van een klassiek concert in het Theater am Marientor
V
oor gezondheidsfreaks
* Zoutwaterbad of sauna in de Niederrhein-Therme
* wandeltocht langs de zoutmijn
Voor natuurvrienden:
* Wandeling door het Rijngebied van Walsum of Friemersheim 
* bezoek aan de historische kern van Friemersheim
* natuurhistorische rondleiding in het Landschahspark Nord
* trektochten in het recreatiegebied Sechs-Seen-Platte (zes meren plateau)
* wandeling door de plantentuin in Kaiserberg.
Voor kooplustigen:

* winkelen in het verkeersvrije centrum
* pauze in een van de vele cafés, eetgelegenheden en kroegen.
Voor de hele familie:
* Bezoek aan de zoo met koala's, dolfijnenshows
* rondvaart door de Duisport, de grootste binnenhaven van Europa.
Voor zeelui en nieuwsgierigen:
* Rondvaart in de haven· bezoek aan het Museum van de Duitse binnenscheevaart
* wandeling op het jaagpad langs de "havenmond" naar de Mühlenweide
* Marina aan de binnenhaven
Voor cabaretliefhebbers:
* Bezoek aan de cabarets Comödie, Die Säule en HundertMeister. Slotakkoord in een van de nabijgelegen restaurants.
Voor sporters:
* Waterski, ijsschaatsen en joggen in het Sportpark Wedau
* Boottocht op de Sechs-Seen-Platte
* sportduiken in de vroegere gashouder en klimmen in de ertsbunkers van het Landschaftspark Nord.
Voor techniekfreaks:
* Beklimming van de hoogoven in de stilgelegde smelterij van het Landschaftspark Nord
* Informatieve rondleiding over het thema ijzerproductie
* bezoek aan de museumschepen Oscar Huber en Minden in de haven.
Voor "stralende verschijningen"
*
Bezoek aan het Landschaftspark Nord in de avondschemering. Het kleurrijke lichtspel van de Engelse lichtkunstenaar Jonathan Park zet de industriecoulisse bij schemering optisch op imponerende wijze in scène.
Voor Las Vegasfans

Bezoek aan het Casino Duisburg.

Tourist Information
 
Plaatselijke V
V V  -  Königstrasse 86 D-47051 Duisburg   -  Telefoon +49 (0)203-28544-0  - Fax +49 (0)203-28544-44  -  e-mail
service@duisburg-marketing.de  - www.duisburg-marketing.de  -  www.duisburg-information.de

** Onmisbaar is de aan te vragen brochure : Plattegronden, Bezienswaardigheden en Highlights

** Uw accommodatie in geheel Duitsland  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Duitsland.
** Vind uw accommodatie voor Duisburg via Booking.com/Duisburg
Populaire accommodatiefaciliteiten in Duisburg:
Fi (35) - Parkeren (35)  - Huisdieren toegestaan (25)

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets