DÜSSELDORF, met luxueuze Königsalle - historische 'Altstad' -  Rijnoeverpromenade - kunstmusea K20 en K21 - Mediahaven - Slot en Park Benrath.
Naar deelstaat
Noordrijn-Westfalen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Düsseldorf begon als Frankische vestiging op de rechteroever van de Rijn, bij de uitmonding van het riviertje de Düssel, waaraan de stad zijn naam dankt. De heren van Berg verwierven in de 11de eeuw in deze omgeving bezittingen. Het stedelijke karakter dateert uit de 13de eeuw. De territoriale uitbreidingsplannen van de heren van Berg langs de Rijn werden gedwarsboomd door de aartsbisschoppen van Keulen. In 1288 profiteerde de graaf van Berg van het feit dat de aartsbisschop in 1288 werd gevangengenomen door Brabantse troepen, slag bij Worringen, en verleende Düsseldorf stadsrechten. Iedereen kreeg het recht zich vrij in de stad te vestigen. De bevolking bestond daarna voor een groot deel uit handelaars en ambachtslieden, maar ook uit volgelingen van de graaf, wat de stedelijke autonomie beperkte. Plattegrond van DusseldorfIn de 14de eeuw werd een haven aangelegd en vanaf 1377 werden er munten geslagen. In 1384 gaf de graaf de opdracht de stad te vergroten en maakte deze tot zijn residentie.
In 1393 stemde de graaf in met vrijheid van arbeid,
wat de economie van de stad aanzienlijk deed opbloeien. Met de vergroting van het hertogdom Berg werd de stad de hoofdstad van een gevarieerde, rijke streek (ijzer- en staalindustrie, korenschuren). Düsseldorf omringde zich van fortificaties die gezamenlijk een groter oppervlak besloegen dan de door burgers en geestelijken bewoonde stadsdelen.

Dankzij de activiteiten op het gebied van de mijnbouw en ertsverwerking in de onderhorige gebieden werd Düsseldorf een rijke, dynamische en ook benijde stad.  

De hertog van Berg werd in 1685 keurvorst van de Palts, maar bleef vanuit Düsseldorf regeren. Hij schepte er een groot genoegen in zijn hoofdstad te verfraaien, te vergroten en te versterken. De stad viel echter in handen van de Fransen, die de vorst bij de Vrede van Lunéville (1801) verplichtten de fortifi­caties te ontmantelen. Dit bood de stad de mogelijkheid uit te breiden en te industrialiseren. Van 1806 tot 1815 was Düsseldorf op last van Napoleon de hoofdstad van het groothertogdom Berg. Bij het Congres van Wenen, in 1815, kwam dit aan Pruisen. Het schitterende verleden van Düsseldorf rechtvaardigde de verkiezing van de stad in 1949 tot hoofdstad van de deelstaat Noordrijn­Westfalen. Düsseldorf gaat door voor een van de mooiste en rijkste steden van Duitsland. Men vindt er prachtige juwelierszaken en goud- en zilversmederijen. Het oude centrum, dat alleen toegankelijk is voor voetgangers, kent de grootste dichtheid aan 'Kneipen' (cafés) van het land.

De Königsallee is de beroemde boulevard waar warenhuizen, luxueuze boetieks en grote banken zich aaneenrijen. 

Ongeveer een derde van de actieve bevolking werkt in de industrie (elektrotechnische apparatuur, werktuigen, auto's, confectiekleding, papier, chemische producten, voedingsmiddelen). Thyssen heeft zijn hoofdvestiging in de stad. De tertiaire sector is de grootste werkgever met bijna 70% van de actieve bevolking: banken, verzekeringsmaatschappijen, handel, vervoer en toerisme. Als hoofdstad van de deelstaat is Düsseldorf zetel van de Landsregering en allerlei regionale instanties. De theaters, musea en kunstgaleries genieten internationale vermaardheid.

Dusseldorf: Mediaven met bouwwerken van GehryBezienswaardigheden   
Toppers:
de luxueuze Königsalle - De historische 'Altstad' - De Rijnoeverpromenade - De kunstmusea K20 en K21 - De Mediahaven - Slot en Park Benrath
Het karakteristieke kenmerk van Düsseldorf is de luxueuze Königsallee.
Wereldbekende designers, edele boetieks, galeries en terrasjes nodigen uit tot flaneren. De 'Altstadt' met de nauwe steegjes, oude kerken, originele brouwerijcafés, kroegen en restaurants is eveneens een must. De Rijnoeverpromenade wordt als de mooiste langs de hele rivier beschouwd - zij strekt zich uit langs de 'Altstadt' tot aan de Mediahaven die internationaal vermaarde architecten zoals Frank Gehry tot hét adres voor architectuurkenners hebben gemaakt.Kunst en cultuur
 

Het kunstmuseum K20 op de Grabbeplatz is hét adres voor klassieke moderne kunst (Klee, Picasso, Ernst, Beuys, enz.). Hier vindt van 29 oktober 2005 tot 19 februari 2006 een grote Matisse-tentoonstelling plaats. Het kunstmuseum K21  in het Ständehaus toont kunst van de 21e eeuw, in het museum kunst palast ziet u contemporaine, klassieke moderne en oude kunst.  De Stichting Slot en Park Benrath vormt een buitengewoon totaalkunstwerk uit het late rococo en omvat het museum voor Europese tuinkunst.

Parken en plantsoenen 

De Hofgorten is de groene long van de stad met het rococoslot Jagerhöf. In het Nordpark bevinden zich de Japanse tuin en de Aquazoo met z’n spectaculaire aquariums en de spannende natuurwetenschappelijke tentoonstellingen. Langs de zuidelijke Rijnoever ligt het royaal aangelegde Rijnpark Bilk - waar ook de 234 m hoge Rijntoren staat. Het Südenpark werd in 1987 voor de nationale tuinbouwtentoonstelling 'Bundesgartenschau' aanzienlijk uitgebreid – erdoorheen kronkelt de naamgever van de stad, het riviertje de Düssel.

Hoe te bereiken 

Per trein: Dusseldorf Hauptbahnhof (CS): ICE-/IC-/EC-aansluitingen
Met de auto: A3, A44, A46, A52, A57, A59, A524
Luchthaven, Dusseldorf Iinternational
Dusseldorf Marketing Et Tourismus GmbH
Postfach 102163, 40012 Düsseldorf  -  Tel.: +49 (0) 2 11 / 17 202 28   -  Fax: +49 (0) 2 11 / 17 202 950  - E-mail:
tourist@dus-mt.de  -  Internet: http://www.duesseldorf-tourismus.de/

 ** Uw accommodatie in geheel Duitsland  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Duitsland.
 
** Voor Duisburg kan dat goed via: Booking.com/city/de/Duisburg
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   
 

 ** Voor
algemene info over Duitsland, zie aldaar.
 **
Kaart met de mooiste vakantieregio's