EBERBACH, in het hart van het Natuurpark Neckardal-Odenwoud; in het hart van de Rheingau, in de afzondering van het Taunusgebergte, zijn de 12de-14de­eeuwse kloostergebouwen bewaard gebleven.
Naar deelstaat Hessen. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Een stad vol historie en traditie.
Schilderachtige plekjes in de romantische oude binnenstad en een groot aantal straatcafés en terrassen geven aan de stad een zuidelijke flair. Stad en natuur vormen één geheel - uitgestrekte bossen, groene dalen en een adembenemend rivierenlandschap met prachtige vergezichten.

Ligging en bereikbaarheid
 
Gelegen in het Neckardal tussen Heidelberg en Heilbronn
Per auto: A6 Heilbronn, uitrit Eberbach; A5 Heidelberger Kreuz, uitrit Eberbach via B37
Per trein: ICE-/RB-aansluitingMannheim/Heidelberg-Neckartalbahn, station Eberbach.
Luchthavens: Frankfurt en Stuttgart,  ca. 110 km.

Bijzondere tips 
Couponboekje voor de gasten met veel reducties op attracties in de omgeving, gidsje “Culinaire specialiteiten rondom Bärlauch” –het ultieme, informatieve receptenboek m.b.t. wilde knoflookplanten; stadsrondleidingen met thema “Handwerk”, vakantieprogramma voor de kinderen tijdens de zomervakantie, wereld beroemd Queen Victoria gebak in het gelijknamige café.

Bezienswaardigheden
 
Eberbach, dormitorium van cisterciënzerklooster* Voormalig cisterciënzerklooster 

In het hart van de Rheingau, in de afzondering van het Taunusgebergte, zijn de 12de-14de­eeuwse kloostergebouwen bewaard gebleven. Het complex behoort tot de fraaiste cisterciënzerbouwwerken in Duitsland. De cisterciënzers die in hun eigen levensonderhoud voorzagen, hebben de wijnbouw in dit gebied op een hoog peil gebracht en het klooster kunsthistorische betekenis gegeven. Aangezien in de bloeiperiode ongeveer 300 monniken en lekenbroeders in het klooster woonden, kreeg het complex al snel het karakter van een zelfstandige gemeente. Na de secularisatie in 1803 was het klooster bijna 100 jaar lang in gebruik als gevangenis en krankzinnigengesticht (1813-1912), daarna als militair revalidatiecentrum (1912-1918). Tegenwoordig worden de gebouwen door het bestuur van de staatswijngoederen beheerd en als bedrijfsgebouwen benut.

Bouwstijl en bouwbeschrijving. 
De kloostergebouwen zijn omgeven door een ca. 1100 m lange en 5 m hoge muur, die, op poorten en toegangen na, uit de 12de/13de eeuw dateert. Centraal staat daarbinnen, tussen de overige gebouwen, de kerk. Deze werd in 1186 gewijd; met de bouw was in 1145 begonnen. In het interieur van de drieschepige basilica krijgt het ideaal van het middeleeuwse monnikendom indrukwekkend gestalte. De sobere, strenge ruimte met haar uitgewogen proporties, behoort tot de schitterendste voortbrengselen van romaanse architectuur in Duitsland. Van de oorspronkelijke inrichting is nauwelijks iets over. Des te meer springen de grafmonumenten in het oog, waarvan dat van de domcantor Eberhard von Oberstein uit Mainz († 133l) in het oostelijke einde van het zuidelijke kapellenschip, een van de fraaiste is. De grafmonumenten in de eerste zuidkapel van Wigand von Hynsperg (t1511) en Adam von Allendorf († l518) en diens vrouw, zijn werken van de beroemde Middelrijnlandse beeldhouwer H. Backoffen en diens medewerkers en vertonen deels gotische, deels renaissancistische ornamentiek. Aan de noordzijde van de kerk sluiten de claustrale gebouwen aan, die gesitueerd zijn om de kruisgang met tuin. De enige representatieve ruimte in dit volgens de regels van de cisterciënzers Spartaans gehouden sobere complex is het refectorium met een prachtig stucplafond uit 1738 in barok­stijl. Westelijk van de claustrale gebouwen staat het l2de-13de-eeuwse gebouw dat aan de lekebroeders onderdak bood.
* Historische stadswering met 4 torens.
* Oude binnenstad met vakwerkhuizen.
* Burchtruïne.
* Hoogste boom van DuitslandMusea
 
* Stedelijk Museum.
* Kuipersmuseum.
* Museum van tinnen soldaatjes.
* Natuurpark informatiecentrum Neckardal-Odenwoud

Evenementen 
* Mei/juni, Voorjaarsfeest.
* Augustus, Koekoeksmarkt.
* Oktober, Appeldag.

Shopping 
* Eberbacher weekmarkt: di/do en za. met veel ecologische producten.
* Merchandise producten rondom het wapendier, het mannetjesvarken, beer.

Hoogtepunten in de omgeving 
* Heidelberg.
* Voormalige vulkaan Katzenbuckel.
* Ivoormuseum Erbach.
* Druipsteengrotten Eberstadt.
* Burcht Guttenberg met Duits Adelaarstation, demonstraties roofvogels.

Excursiemogelijkheden 
* Duitse Burchtenroute van Mannheim via Eberbach naar Praag/Tsjechië, via 1000 km met meer dan 60 burchten en kastelen.
* Boottochten op de Neckar, de Rijn en de Main.
* Neckardal-Fietsroute van Mannheim naar Stuttgart.
* Slotfestival in Heidelberg, Schwetzingen en Zwingenberg.
* Pretparken: Holidaypark, Trippsdrill, Schwabenpark en Europapark
* Auto- en Techniekmusea in Sinsheim en Speyer.

Service voor de gasten 
*
Van mei t/m oktober elke zaterdag om 10.30 uur stadsrondleidingen, groepen altijd op aanvraag, in het Duits, Engels en Frans.
* Voorverkoop van kaarten voor culturele evenementen.
* Info- en kaartmateriaal en vakboeken Odenwoud

Tourist-information
 
Eberbach, Kellereistrasse 36,  69412 Eberbach  -  Tel.: +49(0)627114899, Fax: +49(0)627111319  -  E-mail: Tourismus@eberbach.de - Internet: www.eberbach.de

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Booking.Duitsland.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

 ** Voor algemene info over Duitsland, zie aldaar.
  ** Kaart met de mooiste vakantieregio's