ECKERNFÖRDE, badplaats aan de Oostzee met Oud Raadhuis, Nikolaikerk, 15e eeuw, Borbyerkerk, 12e eeuw, Oostzee-informatie-Centrum, Stedelijk Museum, Galerie Nemo, kuurpark.
Naar deelstaat Sleeswijk-Holstein. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Eckernförde, Nicolaikerk; l. aanbidding van de herders, r. retabel van H. GudewertDe meer dan 700 jaar oude stad behoort tot de oudste badplaatsen aan de Oostezee in Sleeswijk-Holstein. Op zo'n 20 kilometer ten noorden van Kiel gelegen, is de plaats met zijn drie kilometer lange, fijne zandstrand een ideale plaats voor het hele gezin. Het golfslagbad met zeewater maakt het het hele jaar door mogelijk om in zeewater te baden.
Strand, binnenstad en haven liggen vlak bij elkaar. Deze unieke combinatie bepaalt de bijzondere attractiviteit van de badplaats Eckernförde. Aan de haven kan men toekijken hoe de vissers druk in de weer zijn met het lossen van hun vers gevangen vis. Pal naast de haven ligt de oude binnenstad. Met haar kronkelige straatjes en oorspronkelijke vissershuisjes nodigt zij uit tot rondslenteren. Aantrekkelijke winkels, restaurants en kindvriendelijke voetgangerspassages maken winkelen wel heel erg aantrekkelijk. Als 'Duitse hoofdstad voor natuur- en milieubescherming 1994/95' is Eckernförde erg betrokken bij het ecotoerisme.
 
Bijzondere tips 
Rondleidingen door de oude binnenstad en thematische rondleidingen zoals 'Gasthäuser in onze stad' en de 'Kaashamtour' zijn erg populair onder onze gasten. Evenals de echte Kielersprotten, die in Eckernförde aan wal worden gebracht. Een tocht met een oude traditionele zeilboot is een must.

Ligging en bereikbaarheid
 
Per auto: via de A7, uitrit Büdelsdorf/Eckernförde, richting Eckernförde. Vanuit Kiel via de B76 naar Eckernförde.
Per trein: regelmatige verbindingen vanuit Kiel en Flensburg.
Luchthaven: Vliegveld Kiel-Holtenau.

Bezienswaardigheden 
Oud Raadhuis, Nikolaikerk, 15e eeuw, Borbyerkerk, 12e eeuw, Oostzee-informatie-Centrum, Stedelijk Museum, Galerie Nemo, kuurpark, haven met traditionele zeilschepen.

* Evangelische Nikolaikirche,  Nikolaistrasse 
De drieschepige bakstenen kerk is in de 15de eeuw ontstaan uit een eenschepige l3de-eeuwse kerk (koor en delen van de westtoren hiervan zijn bewaard gebleven). Het sobere exterieur laat niets vermoeden van het rijke interieur dat deze kerk tot een van de belangrijkste van Sleeswijk-Holstein heeft gemaakt. Het pronkstuk is het altaarretabel, een schepping van H. Gudewerdt de J. uit 1640. Het is het mooiste barokaltaar van Sleeswijk-Holstein. Het houtsnijwerk van de kansel is van H. Gudewerdt d. O. De Nikolaikerk is ook beroemd vanwege de vele epitafen, waaronder dat voor Thomas Börnsen (1661) van H. Gudewerdt. Ook de bronzen doopvont (1588) is een uitzonderlijk fraai werkstuk.

* Evangelische kerk zu Borby 
In deze eenschepige grotendeels uit zwerfstenen opgetrokken kerk die dateert uit omstreeks 1200, staan een kalkstenen doopvont afkomstig uit Jutland (begin 13de eeuw) en een in hout gesneden altaarretabel dat aansluit bij het werk van H. Gudewerdt (1686).

* Woonhuizen 
Mooie oude woonhuizen, waarvan meestal niet meer dan details in de loop van de tijd zijn veranderd, staan o.a. in de Kieler Strasse (nr. 48), in de Nikolai-, de Gudewerdt- en de Gaethjestrasse.

* Heirnatmuseum, Kieler Str. 59 
Verzameling met betrekking tot de stadsgeschiedenis en volkenkunde van het gebied Gettorf en Eckernförde.De omgeving van Eckernförde
 
Rondom de Eckernförder Bocht met de landschappen Schwansen, Dänischer Wohld en Hüttener Berge ligt een mooi, bosrijk en afwisselend landschap met een aangenaam klimaat. De talrijke statige herenhuizen in de omgeving zijn bijzonder aantrekkelijk. Zoals het voor de poorten van de stad gelegen landgoed Hemmelmark, dat de Pruisische prins Hendrik, de broer van keizer Wilhelm II, in 1903/04 in Engelse cottage-stijl liet bouwen.
Bezienswaardig is ook het in 1904-10 in neobarokstijl opgetrokken Herenhuis Altenhof. De aangrenzende golfbaan ligt in een prachtige ambiance en behoort tot de mooiste van Duitsland.

Excursiemogelijkheden 
Natuurpark Hüttener Berge, Dierenpark Gettorf, Viking-Museum in Schieswig.

Evenementen  
* Elke maand: Eckernförder Vismarkt.
* Juni: Aal-regatta - start-regatta van de Kieler Woche.
* Juli: Eckernförde Classics - historische schepen en oldtimers.
* Augustus: Piratendagen.
* December: Kerstmarkt in de historische binnenstad.

Tourist-information Eckernförde

Am Exer 1, 24340 Eckernförde  -  Tel.: +49 (0) 4351-717 90 Fax: +49 (0) 4351-62 32
E-mail: info@ostseebad-eckernfoerde.de  -  Internet: www.eckernfoerde.de

 ** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Booking.Duitsland.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

 ** Voor algemene info over Duitsland, zie aldaar.

  ** Kaart met de mooiste vakantieregio's