EISENACH, met Classic Card Eisenach: de sleutel tot de stad met een geldigheidsduur van 72 uur. Vrij entree Wartburg, Lutherhuis, Bachhuis, reductie op entree in de musea, theater en bij rondleidingen door de stad, vrij openbaar vervoer.
Naar deelstaat Thüringen Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Eisenach, de WartburgTalrijke wereldberoemde persoonlijkheden en historische gebeurtenissen hebben Eisenach en de Wartburg internationaal op de kaart gezet. Op de Wartburg, sinds 1999 werelderfgoed van de UNESCO, heeft landgravin Elisabeth gewoond, die na haar dood heilig verklaard werd. Hier vertaalde Martin Luther het Nieuwe Testament in het Duits. Eisenach is echter ook de geboortestad van de wereldberoemde componist en virtuoos musicus Johann Sebastian Bach.

Bereikbaarheid 
Per auto: Erfurt 65 km, Berlijn 350 km, A4 - uitritten Eisenach West, Eisenach Mitte en Eisenach Ost.
Per trein: ICE station.
Luchthavens:  Vliegveldje Kindel, 10 km, vliegveld in Erfurt-Booking, 45 km.

Bijzondere tips 
Classic Card Eisenach voor individuele gasten:
de sleutel tot de stad met een geldigheidsduur van 72 uur. Vrijentree Wartburg, Lutherhuis, Bachhuis, reductie op entree in de musea, theater en bij rondleidingen door de stad, vrij openbaar vervoer.

Sixtijnse Kapel in Duitsland 
In 2017 is het 500 jaar geleden dat de Reformatie begon. Ook nu is er al veel belangstelling voor Luther. Als u in Eisenach en Erfurt in zijn sporen treedt, is een bezoek aan Bad Frankenhausen eveneens een aanrader. Hier is in het Panorama Museum een levensgroot schilderij over de geschiedenis van de Reformatie te bewonderen. Het imposante kunstwerk van Werner Tübke doet denken aan de schilderingen in de Sixtijnse Kapel in Rome én aan Panorama Mesdag in Den Haag.
Panorama Museum Bad Frankenhausen:
Größtes Rundbild Deutschlands. Erschaffen wurde das 123 m breite und 14 m hohe Gemälde vom Leipziger Maler Prof. Werner Tübke)
Bron: Duits Verkeersbureau www.germany.travel, www.oranjeroute.nl

Bezienswaardigheden 
* Wartburg
Onder Herman I, 1190-1217, verbleven hier de dichters Heinric v. Veldeke, Herbort v. Fritzlar, Walther v. der Vogelweide en Wolfram v. Eschenbach. Het hofleven wordt beschreven in het uit omstreeks 1260 daterende gedicht Der Wartburgkrieg. Hierin wordt ook de legendarische zangwedstrijd vermeld, die in 1206-1207 moet hebben plaatsgevonden. Richard Wagner verwerkte het thema in zijn opera 'Tannhäuser und der Sängerkrieg auf der Wartburg', 1845, E.T.A. Hoffmann in zijn vertellingen 'Die Serapionsbrüder', 1811-1812, en Ludwig Tieck in zijn 'Phantasus', 1812-1816. Tot de bekendheid van de burcht droeg ook de in 1235 heilig verklaarde Elisabeth van Thüringen, 1207-1231, bij; haar nederige en armoedige levenswijze stond in scherpe tegenstelling met die van haar (adellijke) tijdgenoten.
Maarten Luther, die door het rijk in de ban was gedaan,
verbleef van 4 mei 1521 tot 1 maart 1522 als jonker Jörg in de Wartburg. Hier vertaalde bij het Nieuwe Testament uit het Grieks. Vanaf de late 16de eeuw geraakte de burcht, niet langer van strategische of residentiële betekenis, in verval. Pas in 1838-1890 werd zij op initiatief van Goethe gerestaureerd.

Het oudst is de Romaanse woonvleugel, ZO
met de prachtige westgevel; begane grond en eerste verdieping zijn opgetrokken tussen 1190 en 1220, de bovenste verdieping is van na 1250. Op de begane grond bevinden zich twee overwelfde vertrekken, de ridderzaal en de Elisabeth-kemenade met mozaïeken uit 1902-1906. Ook op de begane grond de eetzaal, met houten plafond. Op de eerste verdieping bevinden zich de kapel met muurschilderingen, de zangerszaal en de kamer van de landgraaf. Verder de Elisabethgalerij die in 1854- 1855 door Moritz v. Schwind is voorzien van een seriefresco's die de geschiedenis van de Wartburg, de zangwedstrijd en de legende van de Hl. Elisabeth als onderwerp hebben.

Men bereikt het burchtcomplex 
via een ophaalbrug aan de noordoostzijde. Het poortgebouw stamt uit de 12de en de 15de eeuw. Hierna komt men bij het ridderhuis en het voogdenhuis, waar Luther woonde. In zijn onveranderd gebleven kamer hangen de portretten van hem en zijn vrouw Katharina, geschilderd door Lucas Cranach de Oudere, 1526. In de 'Neue Kemenate', =woonvertrekken, en de Dirnitz, =verwamd vertrek, bevindt zich een kunstverzameling.

Bijzondere aandacht verdienen  
Eisenach , Bachmonument* Bachhuis – Bach is hier in 1685 geboren. Museum is het oudste en grootste museum ter wereld voor de componist Johann Sebastian Bach met een collectie historische muziekinstrumenten die tijdens elke rondleiding live bespeeld worden en herinneren aan de creativiteit van de familie Bach in Thüringen.
Het auditorium, een multimediale installatie, laat de bezoekers vier verschillende uitvoeringen van Bach ervaren. Een greep uit de andere highlights: een originele handtekening van Bach en een moderne forensische reconstructie van zijn gezicht.

Contactgegevens:   
Bezoekadres / Postadres: Frauenplan 21 - 99817 EISENACH - Telefoon 0049-3691-79340 - Fax 0049-3691-793424 - Website www.bachhaus.de
* Lutherhuis - het mooiste en oudste vakwerkhuis van Eisenach. Hier heeft Martin, Luther drie jaar van zijn schooltijd doorgebracht.
* Reuter-Wagner-Museum, laatste woonplaats van de Nederduitse dichter met origineel ingerichte woonkamers en een permanente expositie van de op een na grootste Wagnercollectie ter wereld.
* Prediker kerk - kerk van het Dominicanenklooster. Bijzonder zijn de drie beukige crypte en de kapel met verdieping aan de zuidkant. Permanente tentoonstelling middeleeuwse kunst.
* Automobile Welt - expositie van de Eisenacher automobielproductie sinds 1898 tot aan de Wartburg.
* Georgenkerk, in 1182 door Ludwig III gesticht. De Hl. Elisabeth trad hier in het huwelijk en in deze kerk werd Johann Sebastian Bach gedoopt. Martin Luther zong in het kerkkoor en stond hier later op de preekstoel, na zijn terugkeer uit Worms: hij was toen al in de ban gedaan.Evenementen
 
* Maart, Sommergewinn - het oudste lentefeest van Duitsland met een grote optocht.
* Maart/april, Thüringer Bachweek.
* Mei/oktober, concerten op de Wartburg.
* Juni, Eisenacher Culturele Nacht.
* December, historische kerstmarkt op de Wartburg.

Excursiemogelijkheden
 
* Drachenschlucht/Landgrafenschlucht ca. 5 km.
* Rennsteig, hooggelegen wandelroute van het Thüringer Woud - 168 km.
* Fietsroute door het dal van de Werra.
* Creuzburg - burcht en stad.
* Nationaalpark Hainich.
* Mijnbezoek Merkers.
* Bezoek aan Frankenhausen (Zie boven Sxtijnse kapel)

Service voor de gasten 
*
Rondleiding door de binnenstad. Verschillende thematische rondleidingen op aanvraag. Stadsrondleidingen:'850 jaar historie en,verleden', het hele jaar elke zondag om 14.00 uur en van april tam oktober dagelijks om 14.00 uur. Vertrek v.a. Tourist-info, Markt.
In het spoor van Johann Sebastian Bach, van april t/m oktober elke zondag om 11.30, uur. Vertrek v.a. Georgenkerk, Markt.
* Rondleidingen voor groepen, hele jaar te boeken.

Tourist-information,
 
Markt, 99817 Tel.: +49(0)3691179230  -  E-mail: tourist-info@eisenach-tourist.de  -  Internet: www.eisenach-tourist.de

 ** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Booking.Duitsland.
 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   
  **
Kaart met de mooiste vakantieregio's