ELLWANGEN, voor zoete creaties met zoals "Ellwanger kasteelgeest"," Fürstpröpstle" of "Ellwanger Lelies", smelten op de tong, maar kunnen ook uit Ellwangen mee genomen worden.
Naar deelstaat Baden-Württemberg. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Het Slot in Ellwangen Hoog oprijzende torens, imposante kerken en een hooggelegen slot. Ditstedelijke decor bepaalt het onmiskenbare silhouet van de stad Ellwagen, waarvan de geschiedenis teruggaat tot het jaar 764.

Bereikbaar
Auto: A7. Würzburg ri. Ulm

Stadsbeeld 
De indrukwekkende basiliek St. Veit uit de late Romaanse periode, het uitgestrekte slot met zijn arcadenhof uit de Renaissance, of de bedevaartskerk Schönenberg uit de Barokperiode - meer dan 1200 jaar historie heeft zijn stempel achtergelaten op de voormalige kerkelijke residentiestad Ellwangen.
Ellwangen heeft echter niet alleen kunstminnaars iets te bieden. De stad is omgeven door een schitterend landschap met uitgestrekte wandel- en fietspaden. Een , veeltal idyllisch gelegen meren zorgt voor ongestoord badplezier. En Ellwangen is niet in de laatste plaats een ideaal uitgangspunt voor avontuurlijke dagtochten.

Katholieke parochiekerk St. Veit, de voormalige kloosterkerk, Marktplatz 
De huidige kerk - eerdere werden door brand verwoest - geldt als een van de fraaie voorbeelden van romaanse architectuur in Duitsland. Met de bouw werd eind 12de eeuw begonnen en in 1233 werd de kerk gewijd. In 1737 werd onder vorstproost
Georg von Schönbom begonnen met de barokke verbouwing van het interieur,
waarbij de romaanse grondvormen echter behoedzaam werden gespaard. De kerk is een basilica met dwarsschip, vijf absides en twee krachtige torens. Puur romaans zijn nog de crypte, het zuidelijke portaal (met in het timpaan Christus geflankeerd door twee heiligen en de westelijke voorhal. Uit de 15de eeuw stammen de bronzen reliëfs voor de stichters Hariolf en Erlolf (in de zuidelijke dwarsbeuk) en voor Albrecht von Rechberg (in de noordelijke dwarsbeuk, toegeschreven aan de Neurenbergse beeldhouwer P. Wischer. Het graf van de ridder Ulrich von Ahelfingen (†1339) in de westeJijke voorhal geldt als een van de mooiste gotische grafsculpturen van Zwaben. Het Heilig Kruisaltaar (in de voorhal) dateert uit 1610 en is in zandsteen gehakt. Uit het begin van de 17de eeuw dateert het altaar in de zuidelijke dwarsbeuk, uit 1613 het altaar in de noordelijke dwarsbeuk. Het klooster met een laatgotische kruisgang en een Liebfrauenkapelle (1470) sluit aan de noordzijde aan de kerk aan.

Evangelische Stadtkirche, voormalige jezuïetenkerk 
De kerk is zodanig tegen de St. Veit aangebouwd dat de helft van haar barokke façade achter de kloosterkerk schuilgaat. Zij werd gebouwd tussen 1724 en 1726 door de jezuïeten Amrhein en Guldimann. In 1802 werd zij voor de protestantse eredienst bestemd. Interessant zijn de plafondfresco's van C.T. Scheffler, een leerling van Asam. Zij tonen scènes uit het leven van Maria, waarbij vooral de illusionistische schildertrant met schijnarchitectuur (koepels enz.) boeit. Het was het eerste grote werk van Scheffler die ook de fresco's in de congregatiezaal van het jezuïetencollege (1722) op zijn naam heeft staan.

Bedevaartkerk St. Maria, Schönenberg 21 
In het bijzonder mooie landschap werd in 1639 de Loretokapel gebouwd, die later in de grote, door M. Thumb ontworpen en van 1682-1695 gebouwde bedevaartkerk is geïntegreerd. Het enorme hoogaltaar van zwart en blauw marmer beheerst de ruimte. Het stucwerk (1683 ) en de fresco' s (1711) zijn voor het grootste deel van M. Paulus.

Slot 
Het hoog boven de stad gelegen bouwwerk is ontstaan uit een 13de-eeuwse burcht, en stamt in zijn huidige vorm hoofdzakelijk uit het begin van de 17de eeuw. Jaren later (1720-1726) werd het interieur in barokstijl veranderd. Tegenwoor­dig herbergt het o.a. het slotmuseum met een verzameling gewijd aan pre- en vroege historie, kerkelijke kunst (barokke kerstkribben), waardevolle faience en tekeningen en drukwerk uit de baroktijd.Sporen van de Alamannen in Ellwangen
 
Het in 2001 geopende Alamannen museum in ElIwangen presenteert aan de hand van belangrijke archeologische opgravingen uit heel Zuidduitsland een overzicht van 5 eeuwen bewoning door Alamannen van de 3e tot en met de 8e eeuw na Chr.
In het middelpunt staan daarbij de unieke grafvondsten
uit het op slechts enkele kilometers afstand gelegen Lauchheim. Daar werd van 1986 tot 2005 niet alleen de tot dusver grootste Alamanse begraafplaats van Baden
Württemberg met waardevolle voorwerpen opgegraven, maar ook de daarbij behorende Alamanse nederzetting met herenboerderij en diverse rijk voorziene graven blootgelegd. Behalve talrijke archeologische, originele opgravingen zijn er in het Alamannenmuseum ook ensceneringen van verschillende Alamanse leef- en woonsituaties op originele schaal nagebauwd, interactieve media met beeldschermen en bewegende beelden, evenals talrijke tentoongestelde voorwerpen, die je zomaar mag vasthouden, te zien.  

Grafvondsten uit Lauchheim in Alamannenmuseum in EllwangenAlamannen,
 een verbond van Germaanse volkeren, 
behorende tot de Sueven, met als
belangrijkste stam de Semnonen. Een deel van de Sueven werd door Longobarden,  e.a. naar het westen gedrongen en in 213 n.C., ten tijde van keizer Caracalla, voor het eerst in Zuidwest-Duitsland gesignaleerd onder de naam Alamannen. Daar oefenden zij druk uit op de Germaanse limes -  grensfortificaties van het Romeinse Rijk die sinds het begin van de keizertijd zijn aangelegd op bedreigde punten - , maar werden door Caracalla tot staan gebracht.

Andere bezienswaardigheden 
Het kantongerecht
, Marktplatz 3-7,
 is in 1748, naar ontwerpen van B. Neumann, gebouwd.
Het Palais Adelmann, Obere Strasse 6,
heeft duidelijk Italiaanse voorbeelden. Het is vermoedelijk ontworpen door M. Thumb en gebouwd in 1688.
De voormalige stalhouderij dateert uit 1591, de Mariakerk uit 1427, in 1735 in barokstijl verbouwd, en de kerk op het kerkhof St. Wolfgang uit 1473-1476. Ten slotte bezit de stad op de Marktplatz en in de hoofdstraten fraaie huizen (renaissance en barok), vroeger ambtswoningen van kerkelijke functionarissen, herkenbaar aan de Mariabeelden en wapens.

De liefhebbers van zoetigheden 
komen aan hun trekken bij de Ellwangense patisserieën. Zoete creaties met namen zoals "Ellwanger kasteelgeest"," Fürstpröpstle" of "Ellwanger Lelies", smelten op de tong, maar kunnen ook uit Ellwangen mee naar huis genomen worden.

Informatie
 
Spitalstrasze 4 - D - 73479 Ellwangen  -  Telefon ++49 (0) 79 611 8 43 03 Telefax ++49 (0) 79 611 5 52 67  - E-mail: ursula.huelle@ellwa,ngen.de  -  Internet: www.ellwangen.de

 ** Voor Ellwangen kan dat goed via Hotels/Booking/Ellwangen.
Aanbevolen worden:
Hotel Königin Olga  ligt aan de rand van de Swabische Alpen, in het hart van de middeleeuwse stad Ellwangen. Er is een eenvoudige verbinding mogelijk naar de snelweg A7.
Montana-Hotel Ellwangen  ligt op slechts 3 km van het centrum van Ellwangen en biedt gratis WiFi, gratis parkeergelegenheid en uitstekende toegang tot de autosnelweg A7 tussen Würzburg en Ulm

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

 ** Hoe maak ik een printversie van de pagina"?
 ** Door tekengrootte  te wijzigen kunt u de leesbaarheid van de tekst sterk verbeteren. 
 ** Voor algemene info over Duitsland, zie aldaar.

  **
Kaart met de mooiste vakantieregio's