ERLANGEN, met als toppers: Markgrafelijk Slot met Oranjerie en slottuin - Het barokke Markgraventheater - De Hugenotenkerk - De universiteit - De Heinrich-Kirchner - Sculpturentuin.
Naar deelstaat Beieren.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

De universiteitsstad Erlangen heeft vele gezichten. Zij presenteert zich o.a. als 'Berkeley van Franken', hightech innovatiefabriek, Hugenotenstad en trefpunt voor cultuurenthousiasten. Erlangen is een internationaal ingestelde stad, al sinds de uit Frankrijk gevluchte hugenoten hier in de 17e eeuw een toevluchtsoord vonden. De stichting van de universiteit en de bouw van de Siemens-Schuckert-fabriek deden er nog een schepje bovenop. Tegenwoordig leven hier mensen uit ruim 180 landen - wat zich weerspiegelt in de vrolijke sfeer in Erlangen.

Erlangen, Markgrafelijk theaterBezienswaardigheden 
Toppers:
Markgrafelijk Slot met Oranjerie en slottuin - Het barokke Markgraventheater - De Hugenotenkerk - De universiteit - De Heinrich-Kirchner - Sculpturentuin   Erlangen behoort tot de best bewaard gebleven Duitse steden die naar een barok stadsplan zijn gebouwd. De rechthoekig aangelegde straten, de Hugenotenkerk en het Markgrafelijk Slot gelden als architectuurhistorisch eminent ensemble. Het barokke slot uit het begin van de 18e eeuw overheerst het stadsbeeld van Erlangen.
De Hugenotenkerk
is het eerste buiten Frankrijk gebouwde godshuis van de hugenoten. Het interieur is uiterst sober, heel opmerkelijk zijn de loge, de kansel en het kostbare barokorgel.
Veel bezoekers van Erlangen vragen zich af, wat de figuren betekenen, die over het hele stadsgebied zijn verdeeld en op kolossale spelden lijken. Met dit kunstproject - de zogenaamde pinspeld-objecten - wil men wijzen op vroegere bouwwerken in het stadsbeeld.
Het Markgraventheater
is uiterlijk vrij onopvallend, in het interieur herbergt het echter een juweel van barokke architectuur. Het is het oudste nog bespeelde baroktheater van Zuid-Duitsland.

Kunst en cultuur 
Dat oude gebruiken in ere worden gehouden is een vast bestanddeel van het culturele leven van de stad. Op de Burgberg vindt bijvoorbeeld de 'Bergkirchweih' plaats, het oudste bierfeest, met kermis, ter wereld.

Ieder jaar met Pinksteren 
wordt de 'parel van de Frankische kerkwijdingfeesten' gevierd, heel romantisch onder oude, met lampions versierde kastanjes. In de barokke ambiance van de slottuin wordt het bekende 'Erlanger Poëtenfeest' georganiseerd, en om de tweejaar vormt de internationale 'Comic-Salon' een verrijking van het cultuurgebeuren.Museum
 
Het stadsmuseum van Erlangen is gevestigd in het voormalige raadhuis in de oude stadskern en herbergt een permanente expositie over de stadsgeschiedenis.

Parken en plantsoenen 
Bij het slot midden in de binnenstad ligt de slottuin - de groene long van Erlangen en de campus van de universiteit. Op de Burgberg wacht de pittoresk gelegen Heinrich-Kirchner-Sculpturentuin met grote bronzen plastieken op de bezoekers. 
  
Hoe te bereiken
 
Per trein: Erlangen Hauptbahnhof (CS) ICE- en IC-aansluitingen  -  Autosnelwegen A3, A73 -  Luchthaven Neurenberg (15 km).

Informatie Stad http://www.erlangeninfo.de/index.htm 

 ** Uw accommodatiein geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Booking.Duitsland.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:

 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

 ** Hoe maak ik een printversie van de pagina"?
 ** Door tekengrootte  te wijzigen kunt u de leesbaarheid van de tekst sterk verbeteren.