ESSEN, met toppers: UNESCO-werelderfgoed Zeche Zollverein - De Dom van Essen met domschatkamer - Het Folkwang Museum - De Oude Synagoge - Het Grugapark.
Naar deelstaat Noordrijn-Westfalen. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Essen, Dom en StadhuisEssen als de op vijf na grootste stad van Duitsland heeft zich van een voormalige mijnbouwstad ontwikkeld tot een diensten- en handelscentrum. De industriële monumenten van weleer met in de eerste plaats de voormalige mijn Zeche Zollverein, UNESCO-werelderfgoed, trekken naast de musea, de Villa Hügel en de ruim 1000-jarige munsterkerk in groten getale bezoekers aan. Het operagebouw Aalto-Theater geniet internationale vermaardheid en musicalfans zijn enthousiast over de voorstellingen in het Colosseum Theater Essen. Ook de jaarbeurs Essen is een publieksmagneet voor miljoenen mensen.

Bezienswaardigheden
 
Toppers:
UNESCO-werelderfgoed Zeche Zollverein - De Dom van Essen met domschatkamer - Het Folkwang Museum - De Oude Synagoge - Het Grugapark
Het UNESCO-werelderfgoed
'industrieel cultuurlandschap Zollverein' is een mijncomplex uit de jaren dertig van de vorige eeuw, dat met zijn markante schachtbok en het stalen vakwerk van de in Bauhausstijl opgetrokken mijngebouwen tot de belangrijkste scheppingen van de industriële architectuur behoort. In 2001werd de mijn tot werelderfgoedmonument uitgeroepen; tegenwoordig wordt hij voor culturele doeleinden gebruikt.

De Dom van Essen, thans domkerk van het bisdom Essen, 
omvat delen van de middeleeuwse Ottoonse basiliek van de abdis Theophanu. In de domschatkamer bevinden zich een van de kostbaarste kerkschatten van Europa uit de Ottoonse tijd alsmede sacrale kostbaarheden uit alle tijdperken, waaronder de Gouden Madonna, het oudste volplastische Mariabeeld van het Avondland.

Kunst en cultuur 
Het Folkwang Museum is een van de belangrijkste Duitse kunstcollecties met meesterwerken van de klassieke moderne kunst en zijn wegbereiders: van de romantiek omstreeks 1800 tot de huidige avant-garde.
Karl Lagerfeld in het middelpunt
Stijlicoon en modedesigner Karl Lagerfeld is het middelpunt van een grote tentoonstelling die van 15 februari t/m 11 mei te zien is in Museum Folkwang in Essen. Naast mode worden er ook sieraden, tekeningen, foto’s, boeken en zelfs muziekinstrumenten en speelgoed van zijn hand getoond. En de meester zelf verleende zijn medewerking aan dit interessante inkijkje in zijn grenzeloze creativiteit. Klik hier voor alle info.( Bericht van: http://www.germany.travel/nl/index.html )

In het Ruhrlandmuseum 
dat met zijn tentoonstellingen enorm bijdraagt tot verlevendiging van het museumgebeuren in het Ruhrgebied, ligt de nadruk op geologie, archeologie, geschiedenis en fotografie. De permanente expositie toont de levensomstandigheden van arbeidersgezinnen in de eerste helft van de 20e eeuw.

De Oude Synagoge was ooit het grootste joodse godshuis van Duitsland. 
Nadat het interieur in de Rijkskristalnacht in 1938 door brand was verwoest, werd hij later tot een gedenkplaats verbouwd. Twee permanente tentoonstellingen documenteren hier 'vervolging en verzet in Essen van 1933-1945' en 'etappes van joods leven'.

Iets heel bijzonders is het red dot design museum in het Design Centrum Noordrijn-Westfalen.  
De wisselende exposities tonen voorwerpen uit het dagelijks leven, die vanwege hun esthetische vorm en functionaliteit zijn onderscheiden met de 'rode punt voor designkwaliteit'.Parken en plantsoenen
 
Het Grugapark behoort tot de grootste en mooiste Duitse stadsparken. Hier lokt een veelzijdig aanbod met een botanische tuin en bloementerrassen, dierenpaviljoens en tropische plantenkassen, speelplaatsen en tennisbanen, gastronomie en een muziekpaviljoen.

Hoe er te komen 
Per trein: Essen Hauptbahnhof (CS): ICE-/IC- en EC-aansluitingen.  Autosnelwegen: A3/A52, A2, A40, A42.  Luchthavens: Düsseldorf, Dortmund.

Tourist Information Touristikzentrale Essen
 
Am Hauptbahnhof 2, 45127 Essen  -  Tel.: +49 (0) 2 01 / 88 720-48, +49 (0) 2 01 / 19 433  - 
Fax: +49 (0) 2 01 / 88 720-44  -  E-mail en internet: touristikzentrale@essen.de   -   www.essen.de

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Booking.Duitsland.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

 ** Voor algemene info over Duitsland, zie aldaar.

  **
Kaart met de mooiste vakantieregio's