FIETSEN IN DUITSLAND, Vrijheid op twee wielen.
Terug naar deelstaat Noordrijn-Westfalen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Er zijn veel mogelijkheden om in Duitsland onderweg te zijn: lopend, met de auto, trein of vliegtuig. Maar de allermooiste manier is toch wel op de fiets. Steeds meer mensen pakken de fiets om te genieten van de frisse lucht en lekker in beweging te zijn.
Het is sportief en gezond,
je doet wat goeds voor je lichaam en tegelijkertijd geniet je van de frisse wind die door
de haren waait. En: er zijn steeds meer goed aangelegde fietsroutes in Duitsland. Bijzondere routes, korte en lange, ontspannend en inspannend van noord naar zuid.

Enkele van deze routes willen wij graag aan u voorstellen.
 
Fietsen in de Eifel

Bergen, burchten, basalt en stevige benen: de Vulkaan-Fietsroute-Eifel, een tocht voor sportieve genieters. Deze adembenemend mooie route met een aftakking naar
Nrburg en de afdaling naar Bad Bertrich is voor elke sportieve fietser een echte uitdaging. En als beloning na het volbrengen van de tocht nodigt de vakantiestreek langs de Moezel uit om te gaan genieten in een regio waar alles links en rechts van de weg om de wijn gaat.

Fietsen in het Mnsterland
 
Het M
nsterland is vanouds een paradijs voor fietsers. Talrijke routes doorkruisen het weelderige landschap in het noorden van de deelstaat Noordrijnland Westfalen. Als eerste regio in Europa heeft het Mnsterland een waaiervormig fietsnet van meer dan 4500 kilometer tot in detail uitgewerkt en met dezelfde uniforme bewegwijzering. Koningin onder de Mnsterlandse fietsroutes is zonder meer de 100 kastelenroute. Zij verbindt zo'n 100 waterkastelen en burchten in de regio met elkaar. Nieuwste attractie in het Mnsterland is de cultuurhistorisch interessante "Vredesroute", die vorig jaar nog door de Algemene Duitse Fietsersclub (ADFC) en door Nordrhein Westfalen Tourismus tot
"Fietsroute van het jaar
2008 in Noordrijnland Westfalen" werd uitgeroepen.
 
Deze route verbindt via historische wegen en paden de steden M
nster en Osnabrck met elkaar, de twee steden die bij de totstandkoming van de Vrede van Mnster zo'n belangrijke rol gespeeld hebben. De moderne route loopt over het traject van een voormalige rijkspostlijn. Zij verbindt niet alleen de twee historische raadhuizen van Mnster en Osnabrck met elkaar: over zacht glooiende heuvels en stevige bergetappes geniet de fietser van het aantrekkelijke en afwisselende parklandschap van het Mnsterland en de uitlopers van het Teutoburger Woud. Via deze route kom je op leuke plekjes zoals op de heenweg vanuit Mnster door Greven, Ladbergen, Tecklenburg, Lengerich, Lienen, Bad Iburg, Hagen, Hasbergen en terug vanuit Osnabrck via Bad Laer, Glandorf, Ostbevern en Telgte. De prachtige historische stadscentra en het interessante verleden tijdens de vredesonderhandelingen zijn een belangrijk onderdeel van deze route en nodigen uit om even in het verleden te duiken.
Een hoogtepunt van de Vredesroute is het vertrek- of zo je wilt eindpunt M
nster.
 
De historische binnenstad wordt gedomineerd door de St. Paulus Dom en de Lambertikerk en de vele koopmanshuizen met prachtige renaissancistische gevels. Voor liefhebbers van cultuur is het Landsmuseum voor Kunst en Cultuurhistorie een eldorado. Maar ook het Grafisch Museum Pablo Picasso is de moeite waard.
Genieten met de kinderen doe je in de zogenaamde Allwetterzoo, het Westfaals Paardenmuseum, het Natuurkundig Museum met planetarium en het Openluchtmuseum M
hlenhof bij de Aasee.

Onderweg langs de Nederrijn 
Een eeuwig klassieke onder de fietsregio's is de Nederrijn ... hier ligt een meer dan 500 kilometer lang net van fietspaden met toeristische routes die op de buurregio's aansluiten. Een van die toeristische routes is hier de "NederRijn-route". Deze route is meer dan 2000 kilometer lang en loopt van bach-Palenberg in het zuiden tot aan Emmerich in het noorden, of ook van Dormagen in het oosten tot aan de meest westelijke punt van Duitsland.
Het is heel eenvoudig: gewoon de bewegwijzering volgen: een blauwe band, die de Rijn symboliseert, met een rode spits (hoofdroute) of met een groene (verbindingsweg of een verkorte route). Interessant is ook de "2 landenroute": zoals de naam al aangeeft - soms in Duitsland, soms in Nederland - springt de route
steeds weer de grens over.
Een meestersprong van meer dan 275 kilometer. Deze lange afstandroute loopt door afwisselende landschappen en langs culturele schatten tussen de keizerstad Aken en de oudste stad van Nederland, Nijmegen.

De Kinzigtal fietsroute  
Welkom in een van de mooiste regio's van Duitsland, welkom in het Zwarte Woud: de Kinzigtal fietsroute loopt van Freudenstadt naar Offenburg en heeft een lengte van bijna 100 kilometer. De route leidt grotendeels via aparte fietspaden en loopt slechts een enkel keertje door plaatsen met wat meer verkeer, maar daar kun je dan ook even pauzeren in bistro's, cafeetjes en restaurants.
Onderweg kom je langs verschillende landschappen:
van de zandstenen plateau's van het bosrijke noordelijke Zwarte Woud via het klassieke landschap van het centrale Zwarte Woud, de regio met zoveel wijnbergen tot aan het vlakke landschap van het Rijndal. Zo kan de fietser, volop genietend, prachtige landschappen aan zich voorbij laten gaan. De Kinzigtal fietsroute staat er ook om bekend een traject te zijn met weinig hoogteverschil, waardoor deze route ideaal is voor toerrijders en waarop ook kinderen gemakkelijk vooruit komen. Door de aansluiting op de Europese Fietsroute kan deze route met 22 kilometer verlengd worden tot aan Straatsburg.

Op de fiets door Rothemburg ob der TauberFietsen in het "Lieflijke dal van de Tauber"  
De fietsroute "Lieflijk dal van de Tauber - de Klassiker" behoort tot de mooiste Duitse fietstrajecten. Over een lengte van 100 kilometer, van Rothenburg ob der Tauber tot aan Wertheim aan de Main, genieten jaarlijks duizenden mensen van deze populaire route.
Sinds enige jaren is er ook een sportieve variatie van deze route uitgezet, die onder de naam
"Lieflijk dal van de Tauber - de Sportieve" bekend staat. Vanuit Wertheim voert de tocht eerst rustig langs de Main naar Preudenberg. Daarna wordt het hard werken geblazen door de heuvels totdat de tocht na 160 kilometer in Rothenburg ob der Tauber eindigt.
Volop genieten van de natuur kun je ook op de "Main- Tauber-Fr
nkische Rad-Achter". Deze route is meer dan 552 kilometer lang en is gemakkelijk te doen, alleen in de uitlopers van Odenwoud wordt er wel wat kracht en inspanning van de fietsers verwacht.
De nieuwste fietsroute in deze regio is de "Wijn-Fietsroute door Hohenlohe, dal van de Tauber en
Main'',
Deze bestaat uit 6 dagetappes, is in totaal 225
kilometer lang en brengt de fietser langs de wijngaarden en de mooiste wijndorpjes in het dal van de Tauber.Fietsen door het dal van de Ruhr
 
De Ruhr is een van de meest bekende rivieren van Duitsland. Zij ontspringt aan de Ruhrkopf bij Winterberg in het Hoogsauerland en stroomt, op nog geen 50 kilometer van de Nederlandse grens verwijderd, bij Duisburg in de Rijn. Deze rivierstroom wordt over een lengte van 230 kilometer begeleid door de Ruhrdalfietsroute, een traject vol belevenissen voor actieve ontdekkers en rustzoekenden.
Daar komt nog als bijzonderheid bij,
dat deze lange afstands
route twee heel bijzondere regio's met elkaar verbindt: het Sauerland in het oosten - een agrarisch en boslandschap met volop wandel- en ski mogelijkheden - en het Ruhrgebied in het westen, een rijk geschakeerd, enerverend cultuurlandschap, dat de Europese competitie om de titel "Culturele Hoofdstad Europa 2010" glansrijk gewonnen
heeft.
Kunst- en cultuurschatten
 
Hier is d
e grauwe sluier van industrie, mijnbouw, hoogovens en staal allang verleden tijd. Wat resteert is het indrukwekkende culturele industrile erfgoed en monumenten van Europese kunst- en cultuurschatten - voor een deel zelfs met mondiale erkenning. Zoals bijvoorbeeld het UNESCO werelderfgoed Zollverein in Essen. Maar ook sportievelingen komen bij deze voormalige productielocaies helemaal aan hun trekken. Dat blijkt uit de populaire, immens grote klim- en abseiltuin in het landschappark Duisburg-Nord, waar de bezoekers oog in oog met voormalige hoogovens en glasblazerijen optimaal kunnen presteren.
Ook in het Sauerrand staat sport hoog aangeschreven: zoals voorbeeld de Bike Arena Sauerland met meer dan 38 trajecten van diverse moeilijkheidsgradaties, die het hart van de' mountainbiker sneller doet kloppen.
Maar niet
alleen in het Ruhrgebied treft men een interessant industrieel erfgoed aan.
Wat da
cht u van een sfeervol diner bij kaarslicht op zo'n 300 meter onder de grond in een voormalige mijn in het Ertsmuseum in Ramsbeck?
Via d
e Ruhrdalfietsroute kunnen jong en oud een keur aan contrast rijke hoogtepunten beleven:
 
langs het traject nodi
gen talrijke musea, schilderachtige vakwerkstadjes en oude adellijke landgoederen uit om even uit het zadel te stappen. Watersport mmogelijkheden. boottochten, musicals, toneel, entertainmentparken. cacinos, winkelcentra en flaneerpromenades  - zoals bijvoorbeeld het Centr - completeren het aanbod. Maar voorop hij Ruhrdalfietsroute staat de overweldigende natuur! Defietsroute is door toerisme experts van de deelstaat Nourdrijn-Westfafalen uitgeroepen tot "Fietsroute van het jaar in NRW" en behoort tot de Top 10 van Duitse fietsroutes.
www.RuhrtalRadweg.de  

Fietsen In Hagen en omgeving  
Hagen en omgeving - een paradijs voor vakantiegasten, die al fietsend willen genieten van natuur, rivierlandschappen en cultuur. Overwegend vlakke routes voeren langs twee rivieren in Hagen: de Ruhrdalfietsroute en de Lenneroute.
Hagen ligt op het kruispunt van deze routes en is uitstekend geschikt als uitgangspunt voor zowel de Ruhrdalroute en/of start- en finish voor kortere trajecten van zowel de Ruhrdalroute als die langs de Lenne.
Ook kunnen beide fietstrajecten gecombineerd worden: vanuit Hagen via de Lenneroute tot Winterberg en dan terug via de Ruhrdalroute. Een echte "spanningsboog van middelgebergte naar industrieel landschap en omgekeerd".
Deze fietsroutes zijn geschikt voor heel diverse fietstypes. natuur- en cultuurliefhebbers
, vrienden van industrile monumenten, maar ook voor de sportieve fietser.
Ook voor uitstapjes met kinderen zijn deze routes geschikt.
Interessant zijn de mogelijke combinaties met roeiboot, boottochten over het water, bustocht en een ritje over de rails met de stoomtrein.
De Lenneroute verbindt Hagen met Winterberg en is ongeveer 150 kilometer lang. Onderweg wordt het plezier vergroot door het fietsen langs een stukje van de bron van de rivier bij de Kahler Asten dwars door het Sauerland tot aan de monding in de Ruhr bij Hagen.

De RurOever Fietsroute, ėėn rivier, drie landen 
Vanafde bron in de Belgische Hohe Venn, door het Duitse deel van de Eifel en de vakantieregio Heinsberg tot aan de uitmonding in de Nederlandse plaats Roermond, slingert de Rur over een afstand van 180 kilometer door schilderachtige landschappen en het imposante Rur stuwmeer.
De gezinsvricndelijke fietsroute door de regio's Heirisberg, Aken, Dren en door Nederland en Belgil; biedt veel afwisseling. Voor
een vlekkeloze orintering zorgen de overzichtelijke wegwijzers met het logo van de RurOever Fietsroute. Diverse stations langs het fietstraject zorgen ervoor, dat het gemakkelijk is om per trein te arriveren en later weer te vertrekken. Tevens kunnen de fietsers de Rurtalbahn en de Rurseeschifffahrt bij hun flexibele en individuele routeplanning inpassen.
In de vakantieregio Hei
nsberg
leidt de RurOever Fietsroute door sappige groene
weiden. velden en lanen: de fietsers kunnen pauzeren en zich opfrissen bij landschappelijke pareltjes zoals de Effelder Waldsee. Hier ontdekken zij mooie molens, herenhuizen en dromerige kastelen zoals de indrukwekkende Burcht Wassenberg.
De intussen historisch geworden mijn "Schacht 3", het Mineraal- en Mijnbouwmuseum in Hckelhoven en het Streekmuseum Heinsberg met zijn interessante colle
cties nodigen uit om even van de fiets te stappen. En voor de culinaire liefhebbers heeft deze regio nog wat bijzonders in petto: de beroemde Heinsberger asperges!

Fietsers bepalen het zelf
 
De regio Heinsberg heeft in navolging van Nederland het populaire systeem van knooppunten gentroduceerd. Dat betekent dat hier uniek voor Duitsland - de fietsers zelf bepalen of zij zich orinteren op plaatsen, knooppunten of toeristische routes. Dit maakte het fietsers een stuk gemakkelijker om individueel een route te plannen.
Daarbij zijn ook uitstapjes in de omgeving mogelijk: van de 90 knooppunten in de vakantieregio Heinsberg zijn er 25 aan het systeem van de buren gekoppeld en daardoor kan men gemakkelijk grensoverschrijdend genieten van prachtige fietstrajecten.
Info
HeinsbergerTourist-Service e.V.
 -  Tel.: 00 49 - 24 52 - 13 14 15  -
www.hts-info.de

** Uw accommodatie in geheel Duitsland  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Duitsland.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens Alle accommodatietypes of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   
** Kaart met de mooiste vakantieregio's