HET FRANKENWOUD, wandel paradijs in het Höllental, hoogtepunt van het wandelen in het Frankenwoud is de in 2004 geopende "Frankenroute van de Rennsteig tot aan de Zwabische Alb".
Naar overzicht deelstaat Beieren.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Kaart van Beieren met aangegeven het FrankenwoudHet Frankenwoud is een van de aantrekkelijkste middelgebergtelandschappen in Duitsland.
Een heerlijk klimaat en prachtige afwisseling van bossen, vrije heuvelketens en romantische dalen, hebben een landschap gevormd, rijk aan natuur en schoonheid, dat het waard is ontdekt te worden. Meer dan de helft van het Franken woud is bebost en 3.000 tot 4.000 kilometer van de hier aanwezige wandelroutes is bewegwijzerd.

Een hoogtepunt van het wandelen in het Frankenwoud is de in 2004 geopende "Frankenroute van de Rennsteig tot aan de Zwabische Alb".
 
Deze nieuwe, meer dan 520 kilometer lange wandelroute loopt van Untereichenstein in het Frankenwoud tot Harburg in de Zwabische Alb. In het Ë Frankenwoud zelf beslaat de route 123 kilometer en leidt de wandelaar langs ondermeer de vroegere "streek van de wevers", diep uitgesleten dalen en historische plaatsjes, loopt dwars door het Bruchschollenland en komt uit op de Görauer Anger in de Fränkische Schweiz.
De wandelaar beleeft op deze route veel hoogtepunten.
Bijvoorbeeld in het romantische Höllental, de Döbraberg - de hoogste berg van het Frankenwoud -, het vlottenlandschap van de wilde Rodach, de middeleeuwse Lucas-Cranach stad Kronach met de nooit bedwongen vesting Rosenberg en tenslotte Kulmbach, stad van de Plassenburcht. Vanaf de Frankenroute zijn talrijke uitstapjes mogelijk, bijvoorbeeld naar Bad Steben, Wallenfels en Steinwiesen.

Andere hot items 
in het Frankenwoud zijn vooral de volgende drie wandelroutes:
- naar de Rennsteig, die vlakbij de Frankisch-Thüringse grens over een afstand van ongeveer 13 kilometer door het Frankenwoud loopt en de wandelaar leidt naar de historisch interessante grens- en wapenstenen;
- dan is er nog de Molenroute, 18 km lang, die langs elf molens en een ijzersmelterij loopt; - tenslotte het Höllental, het romantisch daltraject van de Selbitz, circa 3,6 km lang met een ongekend gevarieerde vegetatie.
Talrijke uitzichtpunten,
torens en gastronomische bedrijven nodigen de wandelaars langs de route uit om even de benen te strekken. Hotels en Gasthöfe in het Frankenwoud hebben arrangementen voor een individueel verblijf en voor georganiseerde meerdaagse tochten zoals "wandelen zonder bagage", waarbij de bagage van het ene naar het andere logiesadres wordt vervoerd en de wandelaar zonder bagage van de natuur kan genieten.
De Frankenwaldverein
 
heeft bovendien 13 thematische wandelroutes door het Frankenwoud ontwikkeld. "In het spoor van de vlotters" en" Schoenmaker en schansbinder" zijn de namen van arrangementen ( indien gewenst met bagagetransport), waarbij men niet alleen wandelt, maar ook diep in de historie en tradities van het Frankenwoud duikt. Geïnteresseerden kunnen de wandeltochten op deze thematische routes als toeristische arrangementen boeken.
Het Frankenwald Tourismus Service Center

Adolf-Kolping-Str.  -  96317 Kronach  -  Tel.: +49 (+9261) 6015-17  -  Fax: +49 (+9261) 6015-15
www.frankenwald-tourismus.de
Heeft wandelvriendelijke logiesmogelijkheden volgens speciale criteria uitgezocht en publiceert deze in haar brochure Actieve Reizen.
Wie zich vooraf via internet wil laten informeren over de uitgekozen wandelroutes in het Franken woud, vindt hierbij kaarten, beschrijvingen, hoogteprofielen en de belangrijkste toeristische informatie onder www.wandern-im-frankenwald.deOBERPFÄLZER WALD, watersport en camping 
In het noordoosten van de deelstaat Beieren, aan de grens met de Republiek Tsjechië, ligt het Oberpfälzer Wald.
Een groot deel van deze regio is een beschermd natuurpark en daarom voor vakantiegangers erg aantrekkelijk. Watersporters zullen verrukt zijn van de meren, die hierin de regio Schwandorf uit voormalig bruinkoolwinning ontstaan zijn. Dit merengebied heeft ideale mogelijkheden voor watersporters, kampeerders en natuurliefhebbers. Ook heeft dit landschap de beschikking over geneeskrachtig thermaalwater, zoals in het Sibyllenbad in Neualbenreuth. Hier kan men genieten van een ontspannende en gezonde vakantie in de oosterse badtempel.
Al in de 14e eeuw gaf Karl IV toestemming om de handelsroute tussen Neurenberg en Praag "de gouden route" te mogen noemen. Deze route loopt deels door het Oberpfälzer Wald en bracht de steden en dorpen langs de route rijkdom en welstand.
In het historische centrum van de stad Weiden kan men nu nog tekenen zien van die welvarende periode.
 
Echter de tijdgeest in Weiden is modern en de stad is het economische centrum van de porseleinindustrie. Op het gebied van cultuur wordt de stad vaak genoemd in relatie tot de componist "Max Reger", die hier geboren is. De historie van het Oberpfälzer Wald is in diverse musea goed gedocumenteerd, met name in het Openluchtmuseum Neusath-Perschen. Hier vinden veel evenementen plaats en worden er regelmatig manifestaties voor kinderen georganiseerd.
Stadt Weiden is een stad om verliefd op te worden.
Tourist-Information
Dr.-Pfleger-Str. 17  -  92637 Weiden  -  Tel: +49 (0)961-4808250  -  Fax: +49 (0)961-4808251
tourist-information@weiden-oberpfalz.de  -   www.weiden-oberpfalz.de     

 ** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Booking.Duitsland.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   
 ** Door tekengrootte  te wijzigen kunt u de leesbaarheid van de tekst sterk verbeteren. 
 ** Voor algemene info over Duitsland, zie aldaar ">Kaart met de mooiste vakantieregio's
     >