FULDA, barokke stadskern herinnert aan de tijd dat de abten van Fulda het hoogtepunt van hun wereldse glorie bereikten.
Naar deelstaat Hessen .
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Al 1200 jaar is de stad middelpunt van het religieuze leven in Duitsland.
Met de H. Bonifatius begint een religieuze traditie die zich uitstrekt tot de conferentie van Duitse bisschoppen die hier jaarlijks plaatsheeft. Fulda is ook zetel van de Duitse Evangelische Kirchentag. De stad ontstond bij de gelijknamige benedictijnenabdij die hier in 744 door de H. Sturmius, een discipel van Bonifatius, werd gesticht. De abdij, waaraan een beroemde kloosterschool was verbonden en waar veel handschriften werden gekopieerd, werd een belangrijk centrum van de Karolingische renaissance. In ca. 810-820 werd hier het Hildebrandslied opgetekend. In 822 werd de grote geleerde Hrabnus Maurus abt van het klooster. In de 18de eeuw werden de abten van Fulda tot vorstbisschop verheven, waarmee een nieuwe bloei begon. In die tijd ook ontstond een belangrijke faience- en porselein- manufactuur. Na de secularisatie, 1802, was het vorstendom korte tijd in het bezit van prins Frederik Willem van Oranje, de latere koning Willem l, nadien werd het bij Hessen-Kassel, ten slotte, 1866, bij Pruisen gevoegd. De barokke stadskern herinnert aan de tijd dat de abten van Fulda het hoogtepunt van hun wereldse glorie bereikten.

Ligging en bereikbaarheid
 
Fulda is ideaal gelegen in het centrum van Duitsland: op het knooppunt van belangrijke autosnelwegen en ICE-verbindingen, slechts 100 km van Frankfurt en de Rhein-Main-luchthaven verwijderd.

Bezienswaardigheden
 
* Dom St. Salvator und Bonifatius
, Domplatz
Op het ruime plein dat lager ligt dan de omringende barokke bouwwerken, verhief zich, voordat de huidige barokke dom met twee oosttorens er stond, een drieschepige, vlakgedekte basilica. Dit bouwwerk van reusachtige afmetingen was uit twee kerken ontstaan en had in het westkoor het graf van Bonifatius, wiens stoffelijke resten in 819 naar hier waren overgebracht.
In 1704 was deze oude, diverse malen verbouwde basilica
zo bouwvallig geworden dat abt Adalbert von Schleiffras zijn hofbouwmeester Joh. Dientzenhofer met de bouw van een nieuwe kerk belastte. Wat plattegrond en muurwerk betreft week het nieuwe kerkgebouw niet veel van het oude af. Dit verklaart waarom de twee oosttorens zo opvallend dicht bij elkaar staan. De façade heeft optisch aan breedte gewonnen door de met koepels gedekte zijkapellen, die geflankeerd worden door obelisken.

Interieur en inrichting
 
Het interieur wordt beheerst door de geweldige vieringskoepel, die gebouwd is naar het voorbeeld van Michelangelo's koepel in de Sint Pieter in Rome. De stucdecoratie is rijk, maar niet overdadig. Italiaanse meesters hebben eraan gewerkt. Uit een Italiaans atelier zijn ook de grote beelden in de nissen afkomstig. Hoogaltaar en zijaltaren zijn bijna alle uit de tijd tussen 1700 en 1715. In de crypte onder het hoogaltaar bevindt zich het graf van Bonifatius. Aan de sokkel van het Bonifatiusaltaar is een albasten reliëf uit de 18de eeuw zeer bezienswaardig. Het stelt de heilige voor die op de dag van het Laatste Oordeel in vol ornaat uit zijn graf opstaat.

Fulda: stads slot* Slot/voormalige residentie van de abten, Schlossstrasse
 
De oorspronkelijke middeleeuwse burcht van de abten is tijdens de renaissance tot slot verbouwd. Joh. Dientzenhofer heeft het tot een barokslot vergroot. Tegenwoordig is er een deel van het Vonderau-Museum in ondergebracht. Het bouwwerk, met de open Ehrenhof aan de stadzijde, is om een binnenhof gelegen die ook door Dientzenhofer in barokstijl vernieuwd werd. De oude wachttoren is in dit nieuwe plan opgenomen. Op de benedenverdieping bevindt zich de keizerzaal met zware stucdecoratie. Via de hoofdtrap bereikt men de vorstenzaal op de eerste verdieping, de vroegere feestzaal, die van weelderig stucwerk en rijke beschildering is voorzien.
De interessantste ruimte is het spiegelkabinet
 
met vele spiegels, beschilderde muren en plafonds. In enkele ruimten zijn producten te zien van de stedelijke faience- en porseleinmanufactuur, alsmede glaswerk. Tegenover het slot, aan de noordzijde van het park, ligt de door Dientzenhofer gebouwde Oranjerie met een feestzaal, Weisser Saal. Ervóór staat de beroemde Floravaas, de godin Flora voorstellend, oprijzend uit een bloemenkorf, omspeeld door putti. Het is een werk van de beeldhouwer Joh. Friedrich Humbach uit Bamberg.* Michaelskirche, Michaelsberg
 
Ten noorden van de Domplatz staat deze voormalige kerkhofkapel van de abdij, ca. 820 gebouwd naar het voorbeeld van de H. Grafkerk in Jeruzalem. Uit deze tijd dateert alleen nog de crypte, met één dragende middenzuil. Daarboven een rotunda met acht zuilen die de twee verdiepingen hoge omgang begrenzen die uit circa 1000 dateert. In die tijd werd ook het eenvoudige, vlakgedekte schip toegevoegd, alsmede de twee kleine dwarsschepen. De acanthuskapitelen en de fresco's in de rotunda zijn uit het begin van de 11de eeuw. In de 17de eeuw kreeg dit indrukwekkende monument van vroeg-middeleeuwse bouwkunst de huidige toren.
* De historische straten en gebouwen
staan midden in het levendige stadsgewoel. Te noemen zijn: Pauluspoort, de Hauptwache, het Palais Buseck en het Altensteinsche Palais.
* In centrum vindt men winkels,
boetieks en een groet aantal straatcafés, kroegjes en wijnlokalen. Musea brengen u terug naar de wereld van gisteren.

Musea
 
* In het Vonderau-Museum,
in het slot en in het voormalige jezuïetenseminarie aan de Universitätsplatz, zijn verzamelingen te zien, gewijd aan de voorgeschiedenis van stad en omgeving, de plaatselijke volkenkunde, handwerk en natuurhistorie, alsmede munten en penningen, sculpturen, schilderijen, grafiek, faience en porselein en wooncultuur.
* Het Deutsches Feuerwehr-Museum, Universitätsstrasse 6,  
toont de geschiedenis van de brandbestrijding in al haar aspecten.
* Het Dom-Museum herbergt de Domschat
Liturgisch vaatwerk en reliquiaria uit 12 eeuwen, en - heel bijzonder - het evangelieboek van Bonifatius.
* Het tentoongestelde gedeelte van de Hessische Landesbibliothek,
Heinrich-von-Bibra-Platz 12, geeft een goed inzicht in de de traditie van Fulda als centrum van handschriftverluchting.

Evenementen
 
* Juni, Vorstelijk tuinfeest in Slot Fasanerie, internationale verkooptentoonstelling voor tuincultuur.
* Juli/aug., Schuttersfeest.
* Eind augustus/begin september: Stads- en Wijnfeest in de binnenstad.
* December, Kerstmarkt in de binnenstad van Fulda.

Hoogtepunten in de omgeving
 
* Biosfeerreservaat Rhön.
* Wasserkuppe.
* Point Alpha.

Excursiemogelijkheden
Slot Fasanerie, Eichenzeil; zomerresidentie van de vorstelijke abten van Fulda.

Service voor de gasten
 
* Regelmatige rondleidingen, Vergaderservice.
Tourismus und Kongressmanagement Fulda

Bonifatiusplatz 1, Palais Buttlar, 36037 Fulda. - Tel.: +49(0)661/102-1814, -1812, -1813 Fax: +49(0)661/102-2811. E-mail : tourismus@fulda.de  -  Internet : www.tourismus-fulda.de

** Uw accommodatie wordt  Hotels/Booking/Fulda , aanbevolen:
Van
Das Landhotel am Trätzhof Fulda lezen we: Dit traditionele 3-sterren hotel biedt een gratis ontbijtbuffet en gratis parkeren. Het is rustig gelegen aan de rand van Fulda, met een goede toegang tot de A7.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

** Kaart met de mooiste vakantieregio's
** Zie hier voor lettertype, grootte en hoe de leesbaarheid te verbeteren.
** Zie hier voor: "Hoe maak ik een printversie van de pagina"?
** Met het verbeterde zoekveld kunt u aangepast zoeken op deze site "Stedentips".