FÜSSEN, kuur- en vakantieplaats in de Beierse Königswinkel - voormalige benedictijnenkloosterkerk St. Mang - Hohes Schloss - Museum der Stadt Füssen.
Naar deelstaat Beieren.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Füssen met op de achtergrond de AlpenDe stad Füssen is met haar stadsdelen Bad Faulenbach, Hopfen am See en Weissensee, een internationaal bekende kuur- en vakantiestad in de Beierse Königswinkel vlakbij Slot Neuschwanstein, 4 km, gelegen. De bergstad in de Oostallgäu met haar bezienswaardige historische oude binnenstad is het zuidelijke eindpunt van de Romantische Strasse en kan met de succesvolle musical "Ludwig II - Heimwee naar het Paradijs" in het Musical Theater Neuschwanstein als een van de toeristische toppers in Beieren worden beschouwd.

Ligging en bereikbaarheid
 
Per auto: A7 Ulm-Kempten tot eindpunt autosnelweg ca. 18 km voor Füssen of de B309, B310, B16 en B17, Romantische Strasse van Würzburg naar Füssen.
Per trein: ICE- en IC-verbindingen elk uur naar de stations van München en Augsburg, van hieruit overstappen op de verbinding naar Füssen, elk uur.
Luchthavens: München, ca. 160 km, Augsburg, ca. 110 km, Stuttgart, ca. 210 km.

Bezienswaardigheden
 
** Voormalige benedictijnenkloosterkerk St. Mang
, Magnusplatz
De zware vroeg­middeleeuwse toren bepaalt het beeld van dit hoog boven de plaats gelegen godshuis. Een romaanse kerk (l2de eeuw), gebouwd boven het graf van de apostel van Allgau, de H. Magnus, stelde de plaats vast van de huidige kerk, die door de uit Füssen zelf afkomstige J.J. Herkomer in 1701 is ontworpen (gewijd in 1717). De opbouwen ruimtewerking van het drieschepige hallengebouw en daarbij vooral de aaneenrijging van hoge vieringskoepel en lagere kleine koepels verraden duidelijk Venetiaanse invloeden. Herkomer heeft dan ook in Venetië gestudeerd. De halfcirkelvormige, in drieën gedeelde vensters zijn een eigenaardigheid van de bouwmeester. Hij ontwierp ook zelf het stucwerk en de fresco's met scènes uit het leven van de patroonheilige van de kerk Magnus (St. Mang), alsmede het grootste deel van de altaren. De decoratie, een dicht spinsel van stucwerk en fresco's in medaillonvorm, wijst eveneens op Noorditaliaanse invloeden. Het klooster is met de gehele aankleding ook ontworpen door Herkomer. De mooie feestzaal is daarbij een pendant van de keizerzaal in  Ottobeuren.

** Hohes Schloss, Magnusplatz 10
 
De middeleeuwse vestingachtige burcht (13de­l4de eeuw) van hertog Ludwig van Beieren werd met nijvere bouwbedrijvigheid van 1490-1503 veranderd in een comfortabel slot, dat in de 17 de eeuw tegelijk met ge bouw van de St. Veitkapel ten dele van een nieuw interieur werd voorzien. In de noordvleugel is thans een neven afdeling van de Bayrische Staatsgemäldesammlungen gehuisvest.

** Spitalkirche
 
De geheel beschilderde façade van de kleine barokkerk (1748/1749) met de kolossale figuren van de H.H. Florian en Christophorus is een fraai voorbeeld van Beierse gevelbeschildering, de zgn. Lüftlmalerei.** Museum der Stadt Füssen
, Lechhalde 3
 
Behalve violen en luiten uit de 18de eeuw, een periode waarin Füssen een aantal vooraanstaande instrumentbouwers telde, omvat de verzameling o.a. profane en sacrale kunstnijverheid.
* Historische oude binnenstad.
* Kloosterkerk van de Hl. Geest Franciscanenklooster.
* Sebastians kerkhof met de restanten van de stadsmuren.
* Waterval van de Lech.

Evenementen
 
* Juni t/m september, concert serie 'Vorstelijke Zaalconcerten'.
* Juni t/m september, concert serie 'Orgelzomer van Füssen'.
* Medio augustus, Keizer Maximilliaan I riddertoernooien in Füssen.
* 25 augustus, feestelijkheden ter gelegenheid van de geboortedag van Koning Ludwig II.
* Begin december, 'Füssener Christkindles Städtle' - kerstmarkt

Hoogtepunten in de omgeving
 
* Koningskastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau, 4 km.
* Slot Linderhof, 50 km.
* UNESCO Werelderfgoed Wieskircht, 30 km.
* Benedictijnenklooster Ettal, 55 km.
* Oberammergau, stad van de Passiespelen, 50 km.
* München, 120 km.
* Augsburg, 100 km.
* Bloemeneiland Mainau/Bodensee, 140 km.
* Garmisch-Partenkirchen, 80 km.
* Innsbruck/Oostenrijk, 100 km.
* Meren rondom de stad Füssen

Shopping
 
Royaal winkelaanbod in de historische binnenstad van Füssen

Informationen Füssen Tourismus
 
Kaiser-Maximilian-Platz 1, 87629 Füssen
Tel.: +49(0)836219385-0, Fax: 49(0)836219385-2 tourismus@fuessen.de , www.fuessen.de

** Uw accommodatie voor Füssen kunt u goed boeken via Hotels/Booking/Füssen.  
Best beoordeelde hotels/appartementen in Füssen zijn o
p basis van de beoordelingen van gasten per thema gerangschikt!
Haus Gabriel: Goed 7,9
We kwamen bij toeval terecht in Füssen op doorreis naar Italië. Via Booking.com zochten we dit hotel uit op basis van de gunstige prijs en de goede beoordelingen. En dat bleek meer dan terecht! Goede en ruime kamer, adequaat handelende eigenaar en prima ontbijt. En de auto met aanhanger, die we bij ons hadden, kon gewoon naast het hotel staan. En ook meegenomen: het centrum op slechts 200 meter Echt een aanrader dus.
Hotel Fantasia:
Heerlijk 8,9 Wederom genoten van een leuk verblijf in dit hotel. Dit blijft ons voorkeur hotel als tussenstop naar het zuiden. Bediening, accommodatie,comfort,alles tip top.
Residenz Hopfensee
Heerlijk 8,6 Uitzicht over de Hopfsensee Appartement Omgeving, zeer veel goede wandelgebieden met ieder een eigen gezicht, verveelt niet snel. Komen zeker terug naar deze plek. ** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via > Hotels.Appart./Duitsland.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets