GRAFSCHAFT BENTHEIM, actief beleven, grenzeloos en rijk aan historie.
Naar deelstaat Nedersaksen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!

Grafschaft Bentheim Wegwijzers Grafschafter fietsentour
Bad Bentheim Schüttorf Nordhorn
Uelsen Neuenhaus Wietmarschen
Emlichheim Informatie Bronnen
    

Ligging van Grafschaft BentheimDe Grafschaft Bentheim heeft de landelijke wedstrijd voor "Meest fietsvriendelijke districten,,
in het jaar 2007 gewonnen voor 10 andere gegadigden. Dat is niet zonder reden: honderden kilometers gemarkeerde fietspaden, een modern en uitstekend gemarkeerd fietsroutenet en bovendien een ruim aanbod aan Bike + Ride mogelijkheden zijn slechts een kleine selectie uit de goede fietsmogelijkheden.
Honderden kilometers gemarkeerde fietspaden lopen dwars door de Grafschaft Bentheim
 
_ eveneens aan de Nederlandse zijde van de grens. Een gelijke markering van de fietsroutes garandeert een probleemloze oriëntering. Voor de perfecte service onderweg zorgen fietsvriendelijke eet- en overnachtinggelegenheden en de ,Grafschafter Fietsenbus,,. Beleef de Gildehaus-Dinkel- of Vechtdalroute met kunstwegen, ontdek de ongerepte natuur en idyllische bossen. Of leer het land en de mensen kennen op de Grafschafter Fietsentour. Op deze tour met een 220 kilometer lange hoofdroute en zijn 16 dagtochen laat de Grafschaft Bentheim zich van al zijn verschillende kanten zien. Laat u zich gewoon verrassen!

Grafschaft Bentheim, grenzeloos en rijk aan historie
 
Voor de historische oorsprong van de Grafschaft Bentheim - die tegenwoordig als laatste Landkreis in Duitsland nog de naam ,,Grafschaft" draagt - moeten we terug naar het jaar '1050. Tal van bezienswaardigheden vertellen hun spannende verhaal. Burchten en steengroeven, wind- en watermolens, herenboerderijen en olieboortoren ...

De Grafschaft Bentheim kun je het beste ontdekken op de "Fietse"
 
zoals men hier in de Grafschaft zeqt. Uit dat woord blijkt al dat Nederland om de hoek ligt. En omdat de Nederlanders net zo graag fietsen, sluit het fijnmazige fietspadennetwerk van de Grafschaft Bentheim perfect aan op de Nederlandse fietspaden. Fietsers steken, bijna zonder het te merken, de grens over en bevinden zich plots in Nederlandse plaatsen als Denekamp of Ootmarsum. Grenzeloos fietsplezier dus ... dat is zeker !

Wegwijzers geven de juiste richting aan Wegwijzers geven de juiste richting aan
 
Gemakkelijker de weg vinden: in het meest fietsvriendelijke district in Niedersachsen - de Grafschaft Bentheim - wijst een overzichtelijke en moderne fietsroutebewegwijzering de weg. De toeristenorganisaties en verkeersexperts van de regio hebben de aanbevelingen van de ADFC (Duitse Fietsersbond) en van de regionale en landelijke ministeries van verkeer overgenomen. Het resultaat is een moderne en duidelijke markering die in deze vorm ook in andere regio's in Duitsland de juiste weg wijst. Bovendien werden de grootst mogelijke borden gekozen, zodat deze ook vanaf de fiets goed herkenbaar en leesbaar zijn.

Op elke plek waar wegen zich kruisen of afsplitsen geven
 
zogenaamde handwegwijzers de richting aan. Het gaat om witte borden met groene lettertekens. Elk bord is voorzien van een pijl, een fietssymbool. twee bestemmingen met afstandsaanduiding en de standplaats in de vorm van coördinaten. Op de trajecten tussen de ene en de andere handwegwijzer maken,,tussenwegwiizers" met een fietssymbooltje de oriëntatie gemakkelijker.
De borden leiden actieve vakantiegangers langs alle routes van de Grafschafter Fietsentour,
langs de ,,United Countries Tour" en de 100-Kastelen-Route. De Gildehaus-Dinkel-Route en de kunstwegen-Vechtdal-
Route hebben een eigen markeringssysteem, maar dit is net zo overzichtelijk en duidelijk.
Het spreekt voor zich dat de borden langs de fietsroutes goed onderhouden worden: een keer voor begin van het seizoen, een keer tijdens het seizoen.
Als vakantiegangers onderweg gebreken constateren, worden deze onmiddellijk verholpen - Service à la
Grafschaft Bentheim.

Goed nieuws voor banden en vering
 
Vrij baan voor fietsers: ze kunnen in de Grafschaft Bentheim bijna overal over asfaltwegen of verharde landwegen fietsen - ver weg van de grote rijkswegen. Alleen bij wijze van grote uitzondering zijn drukke wegen (met fietspad) opgenomen in de route. Ook gaan maar weinig delen van de route over (verharde) zand- en grindpaadjes. Goed nieuws voor banden en vering ...

Grafschafter fietsentour
 
Hoofdroute

Van de uitzichttoren op de Isterberg naar het laagland van de rivier de Vecht, van de Bentheimer zandsteenburcht naar een kunstmuseum in de vrije natuur: Fietsers kunnen de vele gezichten van de Grafschaft Bentheim gemakkelijk allemaal in één keer leren kennen - op de Grafschafter Fietsentour, Langs bijzondere landschappen en cultuurhistorische schatten loopt de rondrit van 220 kilometer door alle gemeenten van de regio: Bad Bentheim. Schuttorf, Nordhorn, Emlichheim, Uelsen, Neuenhaus, Wietmarschen en de omliggende dorpen. ldeaal voor een meerdaagse actieve vakantie.,,Jaknikkers" en stenen kikkers, levendige stadjes, landelijke idylle en zelfs uitstapjes naar de Nederlandse kant over de grens - er is veel te zien! Het vertrekpunt kunt u zelf kiezen.

Dagtochten
 
U wilt de Grafschaft Bentheim verkennen en een aantal dagtochten maken? Geen enkel probleem: Vanuit één plaats kunt u gemakkelijk verschillende fietsroutes volgen. De Grafschafter Fietsentour omvat in totaal 16 bijzondere rondritten die een goed beeld geven van de verschillende kanten van deze regio. Elke etappe kent een speciaal thema dat met de plaats van vertrek en aankomst samenhangt. De lengte van de etappes ligt tussen de 28 en 56 kilometer; vijf routes lopen zelfs voor een deel over Nederlands grondgebied. De afzonderlijke routes worden beschreven op de pagina's 6 en 7. Er zijn enkele verbindingsroutes tussen de afzonderlijke dagtouren uitgezet. Op rustige paden natuurlijk. Op die manier kunt u uw toch naar eigen inzicht verlengen of inkorten - al naar gelang waar u zin in heeft en hoe u zich die dag voelt.

Fietskaart
 
Het precieze routeverloop staat aangegeven op een gedetailleerde fietskaart schaal 1:50.000. ln het begeleidende boekje staan de ,,Grafschafter Fietsentour", de bezienswaardigheden langs de route en de bewegwijzering uitgebreid beschreven, inclusief dagtochten.
Kaarten en begeleidend boekje in het Nederlands
zijn verkrijgbaar voor 7,95 euro bij de VVV's ter plaatse. De Grafschaft Bentheim Tourismus stuurt u de kaart ook graag toe voor 7,95 euro excl. porto. U kunt dan eenvoudig per rekening betalen.

Korte beschrijving Grafschafter Fietsentour
 
* Grensoverschrijdend routenetwerk, bestaand uit een hoofdroute en 16 dagtochten
* Lichte routes, nauwelijks hoogteverschillen in gebied rond Bad Bentheim en Uelsen
* Groot aantal voorzieningen voor fietsverhuur en servicestations langs de route
* Meer dan 90 % van de fietspaden zijn bij elk weer begaanbaar
* Meer dan 80 fietsvriendelijke eet- en overnachtings gelegenheden
* Weinig verkeer, grootste deel van route op rustige wegen

Plaatsen in Grafschaft BentheimPlaatsen die u tegen kunt komen 
Graafschap Bentheim - grenzeloos fietsen
Het graafschap Bentheim wordt geografisch aan drie zijden omgeven door Nederlands grondgebied en de fiets maakt aan beide zijden van de grens vast onderdeel uit van het leven van alledag. Het is dus geen wonder dat hier een 'grenzeloos' fietspadennet tot stand is gekomen. Meer dan 1000 km aangelegde fietspaden lenen zich uitstekend om het grotendeels vlakke landschap te leren kennen en over de heide en door venen, bossen en weilanden te fietsen. De oorsprong van het graafschap Bentheim kan tot het jaar 1050 historisch worden getraceerd.
Tegenwoordig is het de enige Landkreis in Duitsland, die nog de naam van graafschap draagt.Bad Bentheim - een stad gebouwd op zandsteen
 
Het silhouet van kasteel Bentheim op de grote zandsteenrots is al van verre zichtbaar. Het schilderachtige stadje heeft door de kleine, met kinderkopjes geplaveide steegjes en slingerende straatjes een bijzondere charme. Dankzij de geneeskrachtige zoutbronnen heeft Bad Bentheim ook als kuuroord een naam opgebouwd. Ook voor gezonde mensen is het hier heerlijk toeven. Een wandeling door het uitgestrekte Bentheimer bos of een bezoek aan het openluchttheater dat in een voormalige steengroeve is gelegen, zorgen voor perfecte ontspanning.

Schüttorf - historische charme 
De oudste stad van de graafschap Bentheim heeft ook de hoogste kerktoren, de 'reus van Schüttorf'. Van hieruit heeft men een prachtig uitzicht over het historische centrum en het gebied Samerott en bij helder weer kan men zelfs het kasteel van Bad Bentheim zien. De stad aan de Vecht beleefde in de middeleeuwen een periode van opbloei door de handel. later door de textielindustrie. Ook nu nog wordt het stadsbeeld bepaald door de imposante villa's van de textielfabrikanten. Het watersport- en recreatiegebied Quendorfer See ligt direct voor de deur.

Nordhorn - een stad en zijn rivier
 
Nordhorn wordt omringd door de Vecht en vele kanalen doorkruisen het centrum. Water is in Nordhorn dus alomtegenwoordig. Deze levendige stad nodigt uit tot een gezellige wandeling door het centrum, een bezoek aan het textielmuseum, waar de geschiedenis van Nordhorn als textielstad wordt belicht, of een kijkje in de dierentuin van Nordhorn. Pak de boot om de stad te leren kennen of waai even lekker uit op
de Vechtesee.

Uelsen - plezier voor het hele gezin
 
Uelsen is bijzonder kindvriendelijk. Het kleine stadje in het heuvelachtige bos- en heidegebied biedt voor iedereen wat wils. Begeef u op een tijdreis in de Bronzezeithof, waar u 3000 jaar terug in de tijd gaat, ontdek prehistorische grafheuvels, de avontuurlijke speeltuin of neem een verkoelende duik in het openluchtzwembad in het bos met zijn reuzenglijbaan. In dit vakantiegebied komen ook liefhebbers van kamperen aan hun trekken.

Neuenhaus - water weilanden en molens
 
U kunt Neuenhaus en omgeving natuurlijk prima op de fiets verkennen, maar u kunt uw ontdekkingstocht ook met een kanotocht op de Dinkel en de Vecht voortzetten. In dit stadje met zijn oude patriciërshuizen worden de oude gebruiken nog in ere gehouden. ln de windmolens in Georgsdorf en Veldhausen wordt ook tegenwoordig nog gemalen. In Herrlichkeit Lage kan men over de oude eikenallee slenteren en
de herenhuizen bewonderen of aan de Mühlenteich genieten van een lekker kopje koffie.

Wietmarschen - verankerd in het geloof
 
De kerk en het voormalig Benedictijnenklooster van deze bedevaartsplaats trekken vele gelovigen. Zij komen om de "Lieve Vrouw van Wietmarschen" om hulp te vragen. In de kloostertuin middenin het centrum
vindt men rust en ontspanning. Op de "Glaubensweg" markeren imposante steenblokken de acht stations tussen Wietmarschen en Lohne: zij staan voor de relaties tussen religieuze, wereldse en regionale thema's.

Emlichheim - fietsvriendelijkste gemeente van Nedersaksen
 
ln Emlichheim gaat alles met de fiets. De gemeente werd daarom in 2008 door de deelstaat Nedersaksen onderscheiden als fietsvriendelijkste gemeente. De sterke punten van Emlichheim liggen verstopt onder de oppervlakte: ten noorden van de plaats wordt een olieveld geëxploiteerd, kenmerkend voor dit gebied zijn de vele jaknikkers. Bovendien wordt hier zetmeel uit aardappels gewonnen. Langs het Coevorden-
Piccardie-kanaal is een deel van het kunstwegen-project met werken van beeldende kunstenaars gerealiseerd en ook in het kunstpark Olmes valt veel te ontdekken.

Informatie
 
Impressies, arrangementen en uitgebreide informatie voor uw vakantieplanning vindt u in onze nieuwste brochure "vakantiebestemmingen". Of surf naar onze website www.grafschaft-bentheim-tourismus.de  E-Mail: tourismus@grafschaft.de
Heeft u vragen of belangstelling voor andere fietsen wandelmogelijkheden? Bel ons, de medewerkers
van de Grafschaft Bentheim Tourismus helpen u graag bij het plannen van uw eigen ontdekkingsreis,
tel. +49(0)5921-96 11 96.

Bronnen

Als bronnen hebben gediend de brochures: "Op pad in de Grafschaft Bentheim" en "Grafschaft Bentheim hartelijk welkom". Hier vindt u ook de fietstochten in.

** Uw accommodatie in geheel Duitsland      kunt U goed boeken via Hotels.Booking.Duitsland.
** Voor Bad Bentheim kan dat goed via  hotels/bad-bentheim

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

** Kaart met de mooiste vakantieregio's