GÜSTROW, beleef de eeuwen lange historie en geniet van de natuur.
Naar deelstaat Meclenburg-Voor-Pommeren.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!

    

Omgeven door meren, heuvels en bossen is de voormalige Residentiestad Güstrow een van de mooiste steden van Mecklenburg. In een uniek ensemble nodigen de bakstenen middeleeuwse kerken, het Renaissance Slot en het Ernst-Barlach-Monument uit, een reis door de historie te maken.

Ligging en bereikbaarheid
 
Gelegen in het hart van het Mecklenburgs Merenplateau, 40 km ten zuiden van Rostock
Per auto: via de Alg Berlijn-Rostock, uitrit Laage via de B103 of Güstrow via de B104.
Per trein: interregio Berlijn-Rostock luchthaven: Rostock-Laage (15 km)

Bezienswaardigheden, musea en cultuur
 
Güstrow, "De Zwevende " van Ernst Barlach in de domDom St. Maria, St. Johannes Evangelist und St. Cäcilia

De driebeukige bakstenen basilica met koor, westtoren en verschillende aanbouwen ontstond in diverse bouwfasen van de vroege 13de eeuw tot de late 15de eeuw. De oudste delen zijn het laatromaanse koor en het transept; aansluitend werd het schip opgetrokken. In de eerste helft van de 14de eeuw werd de koorsluiting toegevoegd en werden transept en schip overwelfd. Tegen het eind van de 14de eeuw kwamen de westtoren en de drie zijkapellen aan de zuidzijde tot stand; tegelijkertijd werd de noordelijke zijbeuk tot een tweebeukige hal uitgebreid. De ingrijpende verbouwing van 1865-1869 bepaalt tot op heden het aanzien van het interieur. De westelijke koortravee heeft nog het 13de-eeuwse dominicaal gewelf met schalken op kelkbladkapitelen, verder werden overal kruisribgewelven toegepast.
De rijke inrichting van de dom
 
geeft een goed overzicht van 600 jaar beeldende kunst in Mecklenburg. Te noemen zijn het hoofdaltaar (ca. 1500) met kruisigingsgroep, afkomstig uit het atelier van Hinrik Bornemann; twaalf apostelbeelden van Claus Berg (ca. 1530), hoofdwerk van het laat-gotische maniërisme in Noord-Duits­land; een triomfkruis (ca. 1370); een bank met reliëfs (ca. 1400); een vroeg-gotische kalkstenen doopvont. Voorts een preekstoel met reliëfs (ca. 1570), vermoedelijk gemaakt door Christoph Parr; een doopvont van albast en zandsteen (1591) van Claus Midow en Bernd Berninger; een tombe uit 1574 ter nagedachtenis van Bor­win Ir. Zeer goed renaissancebeeldhouwwerk vertonen de drie graven in de noordwand van het koor.
In het schip bevinden zich diverse epitafen uit de 16de en 17de eeuw
 
waaronder die voor dr. Gluck († in 1707) van Thomas Quellinus en het grafmonument voor G. v. Passow met een levensgroot knielend beeld van de gestorvene (vervaardigd door Charles Philippe Dieussart). In een aanbouw bevindt zich de vorstelijke grafkapel met rijkversierde sarcofagen uit de 17de en 18de eeuw. In de noordelijke hal twee werken van Ernst Barlach: een bronzen kruisbeeld uit 1918 en de zgn. Güstrower Ehrenmal (of 'Schwebender'), oorspronkelijk uit 1927 maar opnieuw ge­goten nadat het eerste beeld was weggehaald en vernietigd in 1937.

Parochiekerk St. Marien
 
De oorspronkelijk 14de715de-eeuwse basilica werd in 1880-1883 ingrijpend verbouwd naar ontwerp van Georg Daniel. Het is thans een driebeukige hallenkerk met rechte koorsluiting, een tussen zijkapellen ingebouwde westtoren en stergewelven op achtkante pijlers. Belangrijke inventaris met hoofdaltaar (1522) uit het atelier van Jan Bormann te Brussel; paneelschilderingen van Bernaert v. Orley, uit de overgangstijd naar de renaissance; triomfkruisgroep uit 1516 met de ongebruikelijke toevoeging van de stamouders; pietà (15de eeuw); schrijn met de apocalyptische Madonna (begin 16de eeuw).
Uit de tijd na de Reformatie zijn:
 
de kansel (1583) van Rudolf Stockrnann, de kerkeraadsbank uit 1599 van Michel Meyer en de laat-16de-eeuwse wenteltrap naar de orgelgalerij . Barok zijn de orgelgalerij en de bijbehorende orgelkast (1764-1765), de deur van de doopkapel (1729) met Bijbelse voorstellingen in reliëf evenals verschillende graven en epitafen.

Raadhuis
 
Het bouwwerk, dat in 1793 tot stand kwam met gebruikmaking van enkele oudere gebouwen onder leiding van David Anton Kufahl, heeft een evenwichtige empire voorgevel. De voormalige audiëntiezaal heeft een plafond met figuratief stucwerk van de hand van J. Metz (1754).

Slot GustrowSlot (thans museum, cultureel centrum, restaurants).
 
Het tot de belangrijkste  renaissancebouwwerken in Noord-Duitsland behorende slot werd opgetrokken tussen 1558 en 1566 onder leiding van Franz Parr (zuid­en westvleugel) en van 1588 tot 1594 door Philipp Brandin en Claus Midow (resp. noord- en oostvleugel). Vanaf 1695 geraakte het complex, niet langer gebruikt als residentie, in verval, en in 1795 werden de oost- en een deel van de noordvleugel afgebroken.
De zuid- en westvleugel hebben rijke plastisch gevormde gevels
 
(rusticapleisterwerk, lijstwerk, arkels en topgevels); de noordvleugel is eenvoudiger uitgevoerd. Via een doorgang in het middenrisaliet van de zuidvleugel bereikt men het binnenplein. Hier kreeg de zuidvleugel extra nadruk door de traptoren en de galerij. Dit wordt weerspiegeld in de inrichting van de vertrekken, vooral op de eerste verdieping tonen deze een veelzijdig decoratieschema waarin naast stucwerk ook muurschilderingen, keramiek en hout een belangrijke rol spelen. Zoals de rijk uitgevoerde feestzaal met jachtfries uit 1569­1571 van Christoph Parr en cassettenplafond uit 1620 van Daniel Anckermann.
Ten zuiden van het slot ligt de sinds 1978
 
gereconstrueerde renaissancetuin met bij de westelijke ingang het in 1671 door Charles Philippe Dieussart opgetrokken poorthuis in de stijl van de Nederlandse barok.

Theater, Franz-Parr-Platz
Het oudste theater in Mecklenburg is een classicistisch gebouw uit 1828-1829 van Georg Adolph Demmler met modern interieur.

Ernst-Barlach-Gedenkstätte, Heidberg 15
 
Behalve de Gertrudenkapel is ook Barlachs atelier aan het Inselmeer (geliefd voor uitstapjes) als museum ingericht. Barlach liet het huis in 1930 bouwen. Te zien zijn meer dan 100 gipsen, houten en bronzen plastieken, manuscripten, tekeningen en grafisch werk.

Georg-Friedrich-Kersting-Gedenkstätte, Hollstr. 6
 
In het eenvoudige vakwerkhuis worden leven en werk van de schilder uit de biedermeiertijd gedocumenteerd.

Museum der Stadt Güstrow, Franz-Parr­Platz 7
 
Het reeds in 1892 gestichte museum, gewijd aan de stadshistorie van de Middeleeuwen tot heden, is gevestigd in een barok woonhuis uit de 18de eeuw. Beroemd is de collectie theaterkaarten, die uit ca. 12 000 programma's bestaat uit de periode van 1741 tot nu.

* Historische stadskern met patriciërshuizen vanaf de Renaissance tot het Classicisme.
* Oude Waterkunst met historisch waterkrachtwerk en Borwinfontein.
* Stedelijke Galerie Wolihalle met het hele jaar door wisselende exposities
* Natuur- en Milieupark met wolvenpark en aquatunnelBijzondere tip
 
* Langs de Blauwe draad, een wandelroute door de historische binnenstad, komt u veel te weten over de interessante bezienswaardigheden en de historie van Güstrow van toen en nu.
 
Evenementen
 
* Juli, De 'Thomaner', koorconcert in de Parochiekerk.
* Juli, Zomerdroom bij het Oude Slot.
* Augustus, Güstrower Eilandfeest.
* Oktober, Güstrower Kunstnacht.

Excursiemogelijkheden
* Bellin met laat-romaanse kerk en Steintanz, 8 km.
* Oudslavische Tempelplaats bij Gross Rade Openluchtmuseum, 23 km.
* Natuurbeschermingsgebied, Warnow-Mildenitzdurchbruchtal Klein Raden met wildwatervaren, 25 km.
* Stoeterij Ganschow met meer dan 300 paarden, 10 km.  
* Watermolen Kuchelmiss met Museum in het dal van de Nebeldurchbruch, 20 km.

Service voor de gasten
Rondleidingen door de binnenstad van mei t/m oktober, dagelijks in het Duits.

Fremdenverkehrsverein Güstrow e.V.,
 
Geschäftsstelle Domstrasse 9. 18273 Güstrow  -  Tel.: +49(0)38431/31023, Fax: +49(0)3843/682079 Hotline: 0190-008500. -  E-mail: stadtinfo@guestrow.de - Internet: www.guestrow.de

Omgeving 
Dobbertin, 22 km ZW
De 14de-eeuwse kloosterkerk ten noorden van het meer van Dobbertin is een eenbeukig gotisch gebouw uit baksteen. Zij behoorde tot een benedictinessenklooster dat omstreeks 1220 werd gesticht door Heinrich Borwin I. In 1828­1837 werd de kerk naar ontwerp van Kar! Friedrich Schinkel ingrijpend gewijzigd. Uit deze tijd dateert de neogotische westgevel met tweelingtorens naar voorbeeld van de Friedrich-Werderschenkerk in Berlijn. In de kerk een renaissancedoopvont uit 1586 en (in de bovenkerk) een kanselaltaar en koorgestoelte uit 1746-1749 (barok).

Rossewitz, 20 km NO, via Recknitz
Het slot, uit de vroege barok, werd gebouwd door Charles Philippe Dieussart. Stucwerkdecoraties op de begane grond, in de grote zaal fresco's in trompe-l'oeil.
* Augustus, Hanse Sail Rostock.

 ** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Booking.Duitsland.

 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets