HEIDELBERG, met Heidelbergse slot en de pittoreske oude stadskern.
Naar deelstaat ; Baden-Württemberg, naar Heidelberg ; romantiek en traditie; Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!
    

Reeds van oudsher vormen de wereldberoemde  bronnen, inspiratie voor schilders en dichters, schrijvers en componisten.
Vooral de Duitse romantici uit de 19e eeuw zoals Goethe, Hölderlin of Eichendorff hebben Heidelberg tot een mythe en tot stad van de romantiek geïdealiseerd. Ieder jaar laten miljoenen bezoekers uit alle delen van de wereld zich betoveren door de jonge stad met haar eeuwenoude geschiedenis. In de oudste universiteitsstad van Duitsland heeft echter ook de wetenschap steeds een opmerkelijke, onafhankelijke rol gespeeld en bovendien geldt Heidelberg als een van de beste economische vestigingsplaatsen van het land. Romantisch en idyllisch, kosmopolitisch en dynamisch - zonder enige moeite weet Heidelberg vermeende tegenstellingen te verenigen: mythe en moderne tijd.

Bezienswaardigheden
 
Toppers: de historische stadskern met de Alte Brucke - Het wereldberoemde Heidelbergse slot - De Philosophenweg - De Neckar - Het Heidelbergse kasteelfestival

Heidelbergse slot, met Neckar en oude stadskernSlot
 
De hooggelegen voormalige keurvorstelijke residentie domineert de stad. Het complex werd van de 13de tot de 17de eeuw in verschillende fasen gebouwd en in 1693 door de Fransen goeddeels verwoest. Thans is het een goed onderhouden ruïne, die in de 19de en 20ste eeuw gedeeltelijk is gerestaureerd. Rond het gebouwencomplex staat een aantal ronde of achthoekige, zware torens, waaronder de Dicker Turm (1533), met een doorsnee van 30 m, die nog maar voor de helft overeind staat, de Gesprengter Turm (15de eeuw), door de Fransen met een mijn gespleten, de Apothekerturm en de Glockenturm, beide uit de 14de eeuw. Friedrich V, de laatste keurvorst die aan het complex bouwde, liet in 1615 ter ere van zijn gemalin, de Engelse prinses Elisabeth Stuart, de sierlijke Elisabethentor bouwen.
Onder diezelfde vorst kwamen tot 1619 nog de zgn. Englischer Bau
en de eens beroemde Hortus Palatinus (ontworpen door de Nederlander Salomon de Caus) tot stand. In dat jaar, 1619, liet de vorst zich tot koning van Bohemen kronen, een koningschap dat maar één winter lang standhield, wat hem de bijnaam 'de Winterkoning' opleverde. Hij verloor daarbij alles, zijn kroon, zijn keurvorstelijke waardigheid en zijn land, maar door zijn dochter Sophie (verg. Hannover) zou hij de grootvader worden van de eerste Engelse koning uit het Huis Hannover.

Heidelberg, op voorgrond brug, op achtergrond het slot.Door de 16de-eeuwse Torturm bereikt men de Schlosshof.
 
Deze is omzoomd door gebouwen uit verschillende tijdperken. Van links naar rechts: de stijlvolle gotische Bibliotheksbau, de Frauenzimmerbau (met op de benedenverdieping de Königssaal), beide uit de tijd van keurvorst Ludwig V (1508-1544), de Friedrichsbau, tussen 160 I en 1607 door keurvorst Friedrich IV gebouwd, met in de nissen beelden van vorsten, beginnend met Karel de Grote (links boven) en eindigend met de bouwheer (rechts onder), vervolgens de
Gläserne Saalbau (1549),
met rondboogarcaden in drie verdiepingen in de stijl van de Italiaanse renaissance, en de Ottheinrichsbau, een der fraaiste producten van de Duitse renaissance, gebouwd onder de verlichte keurvorst Ottheinrich (1556-1559), met een schitterend gedecoreerde façade (bijbelse en mythologische figuren en boven de ingang het wapen van het keurvorstelijk Huis).

Tot de populairste bezienswaardigheden van het slot
 
behoort het immense drinkvat, het zgn. Heidelbérger Fass (eind 18de eeuw), met een inhoud van 220 000 L. De behoeder van het vat, de legendarische dwerg Perkeo (' Am Wuchse klein und winzig, am Durste riesengross '), leeft voort in de stadsfolklore. In het slot bevindt zich voorts het Deutsche Apothekemnuseum.

Hauptstrasse
 
Van oudsher de belangrijkste straat van de binnenstad. Zij loopt parallel aan de Neckar, doorsnijdt de hele Altstadt en is een goed uitgangspunt voor de stadsbezichtiging.

Alte Brücke, Karl-Theodor-Brücke
 
De eerste stenen brug van de stad, gebouwd in 1786-1788 op de plaats van een vroegere houten brug. Beelden van keurvorst Karl Theodor, onder wiens bewind zij gebouwd werd, en van de godin Pallas Athene sieren de brug die een goed uitzicht biedt over de Altstadt en het slot. Via de Brückentor komt men door de Steingasse of de Haspelgasse (met historische studentenlokalen) bij de Hl.-Geist-Kirche.

Hl.-Geist-Kirche, Hauptstrasse; evangelische kerk
 Naar uw accommodatie.
Laat -gotische hallenkerk, gebouwd in de eerste helft van de 15e eeuw. Het zware mansardedak werd in 1698 toegevoegd, de barokke torenbekroning dateert uit 1709. Door de brand van 1693 is de eens rijke inrichting verloren gegaan, ook de graftombes der keurvorsten op één na: die van keurvorst Ruprecht III en zijn vrouw Elisabeth uit de bouwtijd van de kerk.

Voormalige Jesuitenkirche, Schulgasse
 
Thans r.-k. parochiekerk, gebouwd van 1711 tot 1759 door J.A. Breunig en voltooid door F.W. Rabaliatti. De kerk is Heidelbergs belangrijkste bijdrage aan de barokbouwkunst. De toren is 19de-eeuws. Het interieur is uitgevoerd als drieschepige hallenkerk, een zeldzaamheid in de barokke bouwkunst der jezuïeten. Het merendeel van de inrichting is 19de-eeuws.

Peterskirche, evangelische kerk
 
De oudste parochiekerk van de stad, waarschijnlijk al uit de 12de eeuw, werd tussen 1485 en 1500 herbouwd en tussen 1865 en 1870 uitgebreid tot drieschepige hallenkerk.Universiteitsgebouwen
 
De Alte Universität werd tussen 1712 en 1728 gebouwd naar een ontwerp van Breunig, de daartegenoverliggende Neue Universität werd in 1931 gebouwd naar een ontwerp van K. Gruber. Op de binnenplaats de 13de-eeuwse Hexenturm. In de Universiteitsbibliotheek is een expositiezaal ingericht waar topstukken uit de rijke verzameling Duitse handschriften worden getoond zoals het Heidelberger Liederhandschrift uit het begin van de 14de eeuw.
De bibliotheek bezit ook de verzameling volksliederen
' Das Knaben Wunderhom' van von Amim en Brentano, die in 11005 in Heidelberg verscheen. Te bezichtigen is ook de Studentenkarzer (kerker) waarin men tussen 1778 en 1914 al te vrolijke studenten placht op te sluiten. De volgekrabbelde muren herinneren aan deze onvrijwillige logeerpartijen.

Heidelberg, herenhuis Zum RitterZum Ritter, Hauptstrasse 178
 
Het enige oude herenhuis dat de brand van 1693 heeft overleefd. Het werd gebouwd in 1592 voor een zakenman uit Doornik en is een schitterend voorbeeld van laatrenaissance bouwkunst. De façade is rijk gedecoreerd met voluten, pinakels, sculpturen en erkers.

Andere profane bouwwerken
 
De Kurfürstliche Hofapotheke, Hauptstrasse 190
in barokke stijl gebouwd rond 1700, het eveneens barokke Haus zum Riesen, Hauptstrasse 52 in 1707 gebouwd door J. A. Breunig, het Rathaus, Marktplatz, 1701-1705 gebouwd, 1886-1890 verbouwd en in de 20ste eeuw tweemaal vergroot, en het Haus Morass, thans Kurpfälzisches Museum, van architect Breunig (1712).

Musea.
 
Kurpfälzisches Museum, Hauptstrasse 97
Er zijn een afdeling archeologie (met o.a. de in 1907 gevonden onderkaak van de zgn. Heidelbergmens), een afdeling gewijd aan geschiedenis en cultuur van de Kurpfalz, een schilderijen- en een kunstnijverheidsafdeling en een verzameling steenfragmenten, grafstenen enz. Tot de topstukken behoort het Windsheimer Zwölfbotenahar, een werk van Tilman Riemenschneider uit 1509.
Deutsches Apothekenmuseum, in het slot
 
Een verzameling van ca. 10000 voorwerpen gewijd aan de geschiedenis van de farmacie.
Friedrich-Ebert-Gedächtnisstätte, Pfaffengasse
Een klein, maar uiterst boeiend museum, ingericht in het simpele geboortehuis van de sociaal-democratische politicus Ebert (1871-1925), die - van huis uit zadelmaker - de eerste president werd van de Duitse Republiek (1919).
Universiteitsmusea:
Agyptologische Sammlung, Antikenmuseum, Geologische Sammlung, Schausammlung Geologie/Paleontologie. Ten slotte is er nog een V ölkerkunde-Museum, Hauptstrasse 235).

De historische stadskern
 
doet het verleden weer opleven, in de zijstraatjes wachten historische en moderne kostbaarheden op hun ontdekkers. In de ruim 1 km lange voetgangerszone met z'n zijstraten liggen eerwaardige antiquariaten naast trendy designerboetieks, en in de studentenstad is de jonge scene met cafés en bars alom tegenwoordig.

Kunst en cultuur
 
Slechts één voorbeeld van de variëteit van de cultuurstad met het levendige muziek- en kleinkunstgebeuren, theaters, jazz- en muziekclubs is het kasteelfestival in de open lucht in de zomerse ambiance van het slot. Tijdens het jaarlijkse muziekfestival 'Heidelbergse Lente' staan bovendien klassieke concerten op de agenda.

Parken en plantsoenen
 
Een populaire locatie is de botanische tuin van de universiteit, een van de oudste botanische universiteitstuinen van Duitsland, die het hele jaar door geopend is. De slottuin is een architectonisch meesterwerk uit de tijd van de graven en keurvorsten. De Neckarwiese, de oeverstrook langs de romantische Neckar, verwent bezoekers met een fraai gazon en oude bomen.

Heidelberg, romantiek en traditie
 
Er is bijna geen andere Europese stad te bedenken die zo vaak bezongen is als Heidelberg. De geheimzinnige slotruïne, de schilderachtige binnenstad, een - zoals Goethe zo mooi beschreef - "ideale landschappelijke ligging". Juist deze elementen trokken in de 19de eeuw de Duitse romantici zo aan, waardoor zij in gedichten, boeken, muziek en schilderkunst de stad Heidelberg vereeuwigden. In onze moderne tijd is het Heidelberg gelukt om de charme van oud-Heidelberg te combineren met de meest moderne wetenschappelijke instituten.

Een bezoek
aan Heidelberg betekent: de geschiedenis beleven
 
 - Heidelberg was een residentiestad van de Duitse keurvorsten en eeuwenlang een centrum van de Duitse historie. Hieraan zijn namen verbonden van adellijke geslachten zoals Wittelsbach, Stuart en Medici, maar ook van theologen zoals Martin Luther en politici als Friedrich Ebert.

In 1386
stichtte keurvorst Ruprecht de eerste universiteit
 
op Duits grondgebied in de stad Heidelberg. Een universiteit die tot op de dag van vandaag haar stempel op de stad drukt.
Bijna geen enkele andere stad van vergelijkbare omvang in Duitsland heeft een zo omvangrijk en rijk geschakeerd cultuur aanbod te bieden.

Zo is er het muziekfestival
"Heidelberger Frühling",
 
het slotfestival in de zomer, het feest van de oude stad "Heidelberger Herbst"en dan natuurlijk de prachtige kerstmarkt: al deze feestelijke evenementen vormen een ketting door het jaar heen. Bij alle romantiek en traditie is Heidelberg erg bij de tijd, zoals het een universiteitstad betaamt. Voor flaneren en lekker uitgaan heeft de stad een keur aan locaties te bieden, van originele studentenkroegen, nacht- jazz en muziekclubs, restaurants met een regionale keuken en top gastronomie.
 
Economie en wetenschap
 
beleven - sociale wetenschappen, milieumanagement en informatietechnologie vormen de core business van de wetenschappelijke
en economische stad Heidelberg. Made in en bij Heidelberg; in Heidelberg bevinden zich firma's en instituten van wereldfaam, zoals de Heidelberger Druckmaschinen AG, Lamy-Schreibgeräte, HeidelbergCement, SAP en SAS Institute, om er maar enkele te noemen.

Beleef de gastvrijheid
 
Jaarlijks vinden meer dan drie miljoen bezoekers hun weg naar Heidelberg. Zij komen privé of als zakelijke gast. Zij hebben allemaal verschillende verwachtingen en pretenties. Hier treffen zij een veelzijdige aanbod van accommodaties aan: van een kleine particulier pension tot het Grand Hotel. Rondleidingen voor groepen door stad en slot worden in maar liefst 19 verschillende talen aangeboden. Met de HeidelbergCARD kan de bezoeker voordelig en gemakkelijk deze prachtige stad leren kennen.  

Hoe komen we er?
Per trein: Heidelberg Hauptbahnhof (CS) ICE-/IC-/EC-verbindingen  -  Autosnelwegen: A5/A656   -  Luchthaven: Frankfurt.

Heidelberger Kongress und Tourismus GmbH Convention and Visitors Bureau
 
Ziegelhäuser Landstrasse 3, 69120 Heidelberg  - Tel.: +49 (0) 62 21 / 1 42 20   -  Fax: +49 (0) 62 21 / 14 22 22  - E-mail en internet: info@cvb-heidelberg.de  -  www.cvb-heidelberg.de

** Uw accommodatie in Heidelberg kunt u goed boeken via: Hotels/Appartementen/Heidelberg
Rechts van de kaart kunt u de hotels die in de buurt gelegen zijn van bijv.: Museum, Oriëntatiepunt, Treinstation, Park, Luchthaven etc., door aan te klikken vinden!
Vier Jahreszeiten ligt in de oude binnenstad van Heidelberg, tegenover de Alte Brücke (oude brug) en op slechts 100 meter van de belangrijkste voetgangerszone.
GuestHouse Heidelberg Deze sfeervol ingerichte studio-appartementen zijn gelegen in het hart van Heidelberg, op slechts een korte loopafstand van het historische centrum van de stad, de universiteit, congrescentrum.
Ibis Hotel Heidelberg Dit 2-sterrenhotel ligt naast het treinstation van Heidelberg en beschikt over gratis parkeergelegenheid
Hotel Schönberger Hof “Grote, ruime en sfeervol ingerichte kamer en goede ligging. Ontbijt was uitstekend. Goede parkeergelegenheid.”
Hotel Bayrischer Hof “we hebben in veel hotels gelogeerd,maar deze was echt klasse. je kon niet merken,aan het personeel,dat ze allemaal nog in opleiding waren. het was rond uit klasse.”

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets