HERRENBERG, beleef de stad aan de Schönbuch, De historische oude binnenstad met het unieke marktplein is in een zeldzame beslotenheid behouden gebleven.
Naar deelstaat Baden-Württemberg.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Een idyllisch geheel met vakwerkhuizen, steegjes, trappen, fonteinen en stadsmuren getuigt van een rijk en bewogen verleden. De binnenstad, met haar bijzondere flair, nodigt jong en oud van dichtbij en van ver uit, om te flaneren en gezellig te verblijven. Het Natuurpark Schönbuch grenst aan de stad.
 
Ligging en bereikbaarheid
 
Herrenberg ligt in het hart van de Gäu, het landschap tussen het Zwarte Woud en Stuttgart. 
De stad is vanuit alle windrichtingen snel te bereiken. Behalve de eigen uitrit, Stuttgart- Singen A81, leiden de B14 en de B28 naar Herrenberg. Tevens is het aanbod van openbaar vervoer hier uitstekend: met de S-Bahn, rechtstreeks en stressvrij naar de grote centra Stuttgart en Böblingen/Sindelfingen. De Ammertalbahn verbindt Herrenberg met Tübingen en richting zuiden reist men comfortabel met de Gäubahn.

Bezienswaardigheden
 
 * Kloosterkerk -
hét kenmerk van de stad. Boven de stad troont de kloosterkerk, die in 2 langdurige bouwperiodes 13de en 15de eeuw, gestalte kreeg en de eerste laatgotische hallenkerk in Württemberg was. In 1749 werden de beide gotische torens afgebroken en vervangen door een barok uivormig dak. Belangrijke kunstwerken in de kerk zijn de doopvont van 1472, de door meester Hanselmann vervaardigde stenen kansel uit 1504 en het koor (1517) van de hand van Heinrich Schickhardt, de grootvader van de beroemde bouwmeester. Het hoogaltaar uit 1519, beschilderd door Jerg Ratgeb, staat momenteel in de Staatsgalerie in Stuttgart. In de kerk bevindt zich ook de oudste rozet van Zwaben.

* Klokkenmuseum
 
Wie de 146 treden naar de toren van de kloosterkerk heeft afgelegd, wordt beloond met een prachtig uitzicht over Herrenberg en de Gäu en kan tevens het Klokkenmuseum, dat in Europa uniek in zijn soort is, bezoeken. Onder het barokke uivormige dak zijn 25 klokken uit 8 eeuwen op 2 etages bevestigd. Het Klokkenmuseum omvat behalve de oude Herrenberger klokken en enkele nieuw gegoten, ook unieke exemplaren uit de voormalige Oost-Duitse gebieden. Het luiden van de klokken vindt plaats volgens een vastgelegd schema, dat zich richt naar de kerkelijke kalender. In Herrenberg zijn momenteel vier klankvariaties mogelijk, waarvan de bezoekers tijdens de concerten - altijd op de eerste zaterdag van de maand om 17.00 uur - volop genieten.

 * Vakwerkpad
 
en historische rondleiding Herrenberg staat bekend als een van de mooiste vakwerkstadjes van Baden-Württemberg. De prachtig bewaard gebleven historische gebouwen zijn hét kenmerk van de stad. Een uniek vakwerkpad laat de gast kennis maken met de bouwhistorie. Tijdens een rondleiding door de binnenstad worden 23 stations, gepasseerd die een beeld geven van het totale palet van vakwerkhuizen vanaf de 15e tot in de 19e eeuw. * Fruchtkasten
 
- Streekmuseum Herrenberg - Nieuws in het kort van 1250 tot 1900
Niet “de” geschiedenis van de stad Herrenberg is het thema, veel meer zijn uit de stroom van Herrenbergs historie vier tijdzones opgelicht, die allemaal met een bijzonder centraal thema worden voorgesteld. Zo krijgt het fenomeen van een stad in opbouw in de 13e eeuw extra aandacht. Wie waren de machthebbers, waarom en met welke mensen is Herrenberg ontstaan, wat betekent: “Herrenberg” eigenlijk? Het hele traject van de bloeitijd als Württembergs bestuurscentrum sinds 1382 passeert de revue. Tevens veel aandacht voor de grote zonen van de stad, Heinrich Schickhardt, de bouwmeester en zijn neef Wilhelm, de uitvinder van de rekenmachine, maar ook de “kerkman" Johann Valentin Andreae.

* Arboretum
 
De meeste mensen weten wel hoe een ahorn, beuk of den eruit ziet, want deze bomen passeert men regelmatig tijdens boswandelingen. Met een tulpenboom, een nikkoden of een mammoetboom in de vrije natuur kan men bij ons kennis maken: In het Haslacher Woud groeien bomen, die men voor een groot deel alleen in verre landen aantreft. Het Arboretum is een leerrijk en interessant excursiedoel voor natuurliefhebbers. Het Arboretum heeft van- zelfsprekend geen openingstijden en kan in elk jaargetijde bezocht worden.

 * Natuurpark Schönbuch
 
Het Natuurpark Schönbuch loopt tot in de stad. Het is meer dan 150 km2  groot en is het oudste natuurpark van Baden-Württemberg. Met de vele fiets- en wandel- paden, natuurpaden met uitleg, speelruimtes en een wildpark biedt het natuurpark ideale mogelijkheden voor recreatie en vrije tijdsbesteding. Gedetailleerde kaarten met fiets- en wandelroutes zijn bij de boekhandel en de VW van de stad Herrenberg verkrijgbaar.

Logies en verblijfsonmogelijkheden
 
Een actuele opgave van de veelzijdige gastronomie in Herrenberg met culinaire hoogstandjes uit het Zwabenland  is verkrijgbaar bij onze VVV.

Stadt Herrenberg
 
,
Fremdenverkehrsamt, - Marktplatz 5, 71083 Herrenberg  - Tel. +49(0)7032/924-320 oder 224 Fax +49(0)7032/924-365.  -  E-mail:  info@berrenberg.de - Internet:  www.herrenberg.de

** Uw accommodatie voor Herrenberg vind u via: Hotels/Appartementen/Herrenberg  .
Van Hotel & Restaurant Kaiser lezen we: Uitkijkend over de pittoreske Ammertal Vallei, bieden onze modern ingerichte kamers alle voorzieningen die u gewend bent: badkamer met douche en wc, telefoon, modemaansluiting, Pay-TV, en radiowekker.
Van Ringhotel Gasthof Hasen: gelegen naast het natuurreservaat Schönbuch, aan de rand van de historische stad Herrenberg en op 30 minuten rijden van Stuttgart heeft dit hotel veel te bieden en van
Holiday Inn Express Stuttgart Airport “Vriendelijke ontvangst, mooie en schone kamer. Goed ontbijt. Wij hebben er overnacht toen we terug kwamen van vakantie uit Kroatie. Ideale ligging, kort bij de snelweg.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets