MEESTERWERKEN VAN BAROKKE TUINARCHITECTUUR,   Koninklijke Tuinen Herrenhausen, levend monument van bloeiende hartstocht. Hannover I Slot Corvey, Höxter  | De tuinen van Kleef  | Slot Nordkirchen.
Naar deelstaat Nedersaksen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.

    

Het is een van de vroegste Duitse baroktuinen en bijna onveranderd gebleven in zijn grandioze schoonheid. Hier maakte een keurvorstin haar droom van een groen paradijs waar.
'Alleen met de tuin van Herrenhausen kunnen wij pronken,die ... fraai en goed onderhouden is', schreef in
1713 keurvorstin Sophie van Hannover,geestelijk initiatief van sante barokcomplexen van de Oranjes. Toen zij met haar echtgenoot, de latere keurvorst Ernst August, in 16100 de residentie Hannover ging bewonen, liet zij het landelijke zomerverblijf Herrenhausen volgens deze voorbeelden aanleggen. De Fransman Martin Charbonnier schiep hier een van de eerste baroktuinen van Duitsland.
De kern van het geheel is de 'Grote Tuin', een reusachtige feestzaal in de openlucht
 
Aan banden gelegde natuur met buxusornamenten in de parterre alsmede 30 000 zomerbloemen; het geheel bekroond door een massa sculpturen van sneeuwwitte zandsteen. Doch deze baroktuin viert nog meer triomfen met andere rariteiten en superlatieven: de Grote Fontein (82 meter) is de hoogste van Europa,de Grote Cascade is een van de oudste bewaard gebleven bouwwerken (ca 1670)
. In dezelfde tijd is de kunstmatige grot gebouwd, die Niki de Saint-Phallie, schepster van de beroemde 'Nana's', in een kleurrijke tempel van magische spiritualiteit heeft getransformeerd. Het eerste Duitse tuintheater met zijn vergulde figuren is thans een even spectaculair decor aIs ten tijde van de keurvorstin. De tuin werd haar grote passie en Herrenhausen een geestrijk trefpunt van Europese cultuur.

Tuinen van HerrenhausenDe filosoof Gottfried Wilhelm Leibniz was haar adviseur,
 
Georg Friedrich Händel musiceerde vanaf 1710 aIs kapel meester. Zijn opera's alsmede de
furieuze 'Water music' en 'Musicforthe Royal Fireworks' worden bij de thans gehouden feestweken ten gehore gebracht. In het mausoleum is George I begraven, de zoon van de keurvorstin en de enige Engelse koning van buiten het eiland. Na de kasteelbrand van 1943 bleef alleen de oranjerie met de luisterrijke feestzaal behouden. De tuinen hielden de geschiedenis van de Welfendynastie in stand en tonen het hele spectrum van Europese tuinarchitectuur. De Georgengarten werd in het midden van de 18' eeuw in een Engels landschapspark herschapen. In het gelijknamige paleis resideren nu 'Max en Moritz' en Co.; het is gewijd aan de dichter/ tekenaar Wilheim Busch en zijn collega's.

Bezichtiging
 
De Königliche Gärten Herrenhausen zijn het hele jaar door vanaf 9:00 uur geopend De waterwerken in de Grote Tuin zijn van eind maart tot half oktober in werking
.

Wat je beter niet kunt missen.
Hannover is de stad van Niki de Saint-Phalle I
In de binnenstad van Hannover het Park derSinne I HetWilhelm Buschmuseum Hannover I Dom St.-Michael in Hildesheim ten zuiden van Hannover.

Links Slot Corvey, rechts Tuinen van KleefSlot en slotpark Nordklrchen,  Noordrijn Westfalen
 
Wegens zijn reusachtige afmetingen en zijn barokke vormgeving noemen enthousiaste bezoekers het kasteel en park Nordkirchen vaak 'het Westfaalse Versailles'. Het waterkasteel werd in de 18de eeuw door Friedrich Christian von Plettenberg, prinsbisschop van Münster, in opdracht gegeven en door J. C. Schlaun voltooid. Het ligt op een eilandje in het bijbehorende 170 hectare grote park. Thans kunnen gedeelten van het kasteel en het park worden bezichtigd.

Slot Corvey
, Noordrijn Westfalen  
De voormalige benedictijnenabdij in het Oost-Westfaalse Weserbergland gold als een van de belangrijkste Karolingische kloosters en beschikte over een belangrijke bibliotheek, die vanaf 1860 door de dichter Hoffmann von Fallersleben als bibliothecaris werd beheerd. In de Dertig-jarige Oorlog werd het klooster verwoest en daarna in zijn huidige vorm herbouwd. Behalve de abdijkerk St.-Stephanus und Vitus zijn de fraaie Keizerzaal en de historische woon- en pronkvertrekken uit de
18/19 eeuw de moeite van het bezichtigen waard.De t
uinen van Kleef
, Noordrijn Westfalen
 
Het barokke tuincomplex, idyllisch gelegen aan de benedenloop van de Beneden-Rijn, werd in de 17" eeuw door de tuinarchitect Jacob van Campen aangelegd. Behalve de dierentuin op de Sternberg, van waaruit straalvormig twaalf lanen aftakken, is het amfitheater aan de Springberg nog een blikvanger. Het oprijzende terras met vijvers en fonteinen herinnert aan de vorm van een Grieks theater. In de
18de eeuw werd de boomkwekerij met een oppervlak van 5,6 hectare op de wijze van een arboretum met talrijke boomsoorten beplant.

Doen
 
Wandel in de sporen van de barok in Noord
rijn-Westfalen: Poppelsdorfer Slot & Park Clemensruh in Bonn, terrastuin bij het klooster Kamp in Kamp-Lintfort en kasteelpark Wickrath.

Internet: www.reiseland-niedersachsen.de   www.schloss-corvey.de   www.nrw-tourismus.de   -  www.strasse-der-gartenkunst.de

Hoe komen we er?
 
Per trein: Hannover Hauptbahnhof (CS): ICE-/IC-/EC-aansluitingen  -  Autosnelwegen: A2, A7  -  Luchthaven: Hannover (12 km)

Hannover Tourismus Service
 
Prinzenstr. 6, 30159 Hannover  -  Hotline: +49 (0) 5 11 / 1 23 45-111  - Fax: +49 (0) 5 11 / 1 23 45-112 - E-mail en internet: info@hannover-tourism.de   -  www.hannover-tourism.de

 ** Uw accommodatie in geheel Duitsland
kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland. Voor Aalen kan dat via Hotels/Aalen 
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets