ILMENAU, Goethe- en Universiteitsstad in het groen - Stadskerk St. Jakobus -  Jagdhaus Gabelbach/Goethe-Gedenkstätte - Raadhuis - Stützerbach.
Naar deelstaat Thüringen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!

    

Aan de voet van het Thüringer Woud ligt de Goethe- en Universiteitsstad Ilmenau. In "het groene hart van Duitsland" ligt Ilmenau ideaal als uitgangspunt voor wandeltochten. Hier begint ook de 18 km. lange "Goethe-wandelroute", waarop men in het spoor van de grote dichter kan genieten van al het natuurschoon.

Ilmenau, gezien vanaf de kerktorenLigging en bereikbaarheid
 
Gelegen aan de noordelijke helling van het Thüringer Woud.
Per auto: Via de A71 Erfurter Kreuz, B4/B87/B88.
Per bus: Suhl-Schmiedefeld, Rennsteig- Ilmenau .
Per trein: Erfurt-Arnstadt-Ilmenau.
 
Bijzondere tips
 
Ilmenau heeft niet alleen 'Champagne' -lucht, maar ook de inwendige mens wordt uitstekend verzorgd. In de restaurants en Gaststätten serveert men een heerlijke forel, vers uit het biosfeerreservaat, maar ook een smakelijke braadworst: van simpel tot haute cuisine, van een wandelaarmenu tot fijnproevermenu.

Bezienswaardigheden
 
Stadskerk St. Jakobus
Het oorspronkelijk laatgotische bouwwerk kreeg zijn huidige uiterlijk na een brand in 1752. Architect was G.H. Krohne. Het schitterende kanselaltaar en de doopvont dateren van rond 1760.

Amtshaus / Goethe-Gedenkstätte, Am Markt 7
 
Het sobere gebouw werd in 1786 opgetrokken. Goethe verbleef hier tijdens zijn bezoeken als minister van Weirnar.

Ilmenau, historische hen-fonteinJagdhaus Gabelbach/Goethe-Gedenkstätte
 
Het laatbarokke houten gebouw, enige km Z in het bos, dat twee verdiepingen heeft, werd in 1783 opgetrokken voor hertog Carl August van Weirnar ter gelegenheid van een bezoek van de hertog van Kurland. De woon-, slaap- en schrijfkamer van Goethe, met voor het grootste deel authentieke meubels, zijn hier te bezichtigen. In de Jagdaufseherhütte op 1 km afstand op de Kickelhahn, Goethe-Häuschen, schreef de dichter op 6 september 17100 het 'Wandrers Nachtlied' ('Uber allen Gipfeln ist Ruh...'). De hut werd na een brand in 1784 naar het origineel herbouwd.
In augustus 1831 vierde Goethe zijn 82ste verjaardag in het Gasthof zurn Löwen,
Lindenstr. 1. Hij overnachtte toentertijd in kamer nr. 1. Een andere locatie waar Goethe heeft gewoond is Lindenstr. 12, gedenkplaat. Er staan nog steeds enkele lindebomen die door Goethe in 1782 zijn geplant. Vanuit het Amtshaus leidt een met 'G' gemarkeerde wandelroute naar het Goethehaus in Stützerbach, zie bij omgeving. Onderweg passeert men het Jagdhaus Schwalbenstein, waar Goethe op 19 maart 1779 de vierde akte schreef van de 'Iphigenie' in prozavorm, het cantorhuis in Manebach en het Jagdhaus Gabelbach.

Raadhuis
 
Het raadhuis in laatrenaissancestijl werd in 1625 gebouwd en na de brand in 1752 gereconstrueerd. Opmerkelijke aspecten aan dit gebouw zijn de toren met gebogen kap, de hoekerker en het middenportaal dat wordt bekroond door een wapen.

Evenementen
 
* Mei, Pottenbakkersmarkt Ilmenau.
* Augustus, Wereldboemel-Straat-feest voor alle zintuigen.
* Juni, Stadsfeest van Ilmenau.
* Augustus, Kickelhahn feest.
* December, Kerstmarkt Feestelijke stemming in de binnenstad.

Excursiemogelijkheden
 
* Rennsteiggebied, ca. 15 km.  
* Regionale hoofdstad Erfurt, 40 km.
* Weimar, stad der Klassieken, 55 km.
* Wintersportcentrum Oberhof in het Thüringer Woud, dal van de Schwarza met bezoek aan een porselein atelier en een tocht met de bergbaan naar Oberweissbach.
* Heidecksburcht in Rudolstadt, 40 km.
* Feeëngrotten" in Saalfeld, 40 km.
* Wandeltocht via de Goethe-Wandelroute, hele dag, 18 km.Shopping
 
Glasblazerijen met originele demonstraties en verkoop; Café 'Arche' met verkoop van inter- nationale specialiteiten 'om te eten, te drinker en te herinneren'; Bakkerij Schindler met Thüringer kerststollen; kerstschuur.

Service voor de gasten
 
Stadsrondleiding Ilmenau, mei t/m oktober, elke woensdag, m.u.v. feestdagen, 1,5 uur. Vertrek vanaf de Ilmenau-information, indien gewenst ook in vreemde talen.
Groepsaanbieding; 'De traditie van de Thüringer Glasblaaskunst', va. 20 personen. .
"Goethe-dagen in het Romantikhotel'' Stap in de schoenen van Goethe, toen hij in 17100 "Wandrer Nachtlied' schreef en wandel in zijn spoor.

Ilmenau-information,
 
Lindenstrasse 12,  98693 Ilmenau  -  Tel.: +49(0)3677/02358, 62132 Fax +49(0)3677/02502  -  E-mail: stadtinfo@ilmenau.de - Internet: www.ilmenau.de

Ilmenau/Stützerbach, GoethehausOmgeving 
Stützerbach, 10 km ZW. De dorpskerk is een eenbeukig barokgebouw uit de 18de eeuw. In de Sebastian-Kneipp-Str. 18 kan men het Goethehaus en het Glasrnuseurn, het vroegere woonhuis van de glasfabrikant Gundelach, vinden.

** Uw accommodatie in Ilmenau en omgeving kan goed geboekt worden via Hotels/Ilmenau.html
Van Hotel Tanne lezen we:
Dit hotel ligt in het centrum van de stad Ilmenau, wat grenst aan het Thüringer Woud. Het ligt op 3 minuten van het station en op 10 minuten van de snelweg A71!
Het best beoordeeld wordt:
Romantik Berg- und Jagdhotel Gabelbach

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets