JENA, Goethe, Schiller, schilder Anselm Feuerbach, de taal- en letterkundigen August en Friedrich Schlegel, de filosofen Tieck, Fichte, Schelling en Hegel woonden of verbleven er langere tijd.
Naar deelstaat Hessen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!

    

Ligt in een dalketel aan de Saale.
In 1230 ontving Jena zijn stadsrechten en in 1558 werd de universiteit gesticht. De stad werd in 1741 een deel van het hertogdom Saksen-Weimar-Eisenach. Onder hertog
Carl August werd zij een belangrijk intellectueel centrum van Duitsland. Goethe, Schiller, de schilder Anselm Feuerbach, de taal- en letterkundigen August en Friedrich Schlegel, de filosofen Tieck, Fichte, Schelling en Hegel en vele andere belangrijke personen woonden of verbleven er langere tijd. In Jena en Auerstedt vond op 14 oktober 11006 de definitieve nederlaag plaats van het Pruisisch-Saksische leger tegen Napoleon in een dubbele veldslag.
Op 12 juni I815 werd de
 "Jenaer Burschenschaft", de oudste Duitse studentenvereniging opgericht.
 
In de 19de eeuw ontwikkelde Jena zich tot een van de leidende industriesteden: Carl Zeiss stich
tte er in 1846 zijn 'Mechanische Werkplaats' en in 1882 richtte de chemicus en glastechnicus Otto Scholt samen met Zeiss en Ernst Abbe het "Jenaer Glaswerk Schon & Genossen" op. De stad werd in 1945 door luchtaanvallen zwaar getroffen.

Bezienswaardigheden van Jena en ApoldaFriedenskirche, Goetheallee
 
De barokkerk werd in 1693 gebouwd met een toren boven hel koor. Op de begraafplaats bevindt zich hel graf van C. Zeiss (1816-1888).

Stadskerk St. Mi
chael, Kirchplatz
 
Met de bouw van de laatgotische hallenkerk werd in 1390 begonnen, in 1506 werd de kerk
, vijftig jaar later de toren, voltooid. Het interieur, met octogonale pijlers en stergewelf, werd na de verwoesting in de oorlog tot 1956 gereconstrueerd.
Van de inrichting zijn de opvallendste onderdelen:
de kansel
, 1507, het houten beeld van de heilige Michaël, de 'Angelus Jenensis', 13de eeuw, afkomstig uil een Bambergse werkplaats, een heilige Wolfgang, 16de eeuw, en een bronzen plaat, 1551, van de Erfurtse klokkengieter H. ZiegIer. Deze plaat was oorspronkelijk bedoeld voor het graf van Luther in Wittenberg, maar bevindt zich sinds 1571 in de St. Michael.

Schillerkirche
, Schlippenstr. in Wenigejena op de rechteroever van de Saale
 
In deze gotische kerk trouwde Schiller op 22 februari 1790 met Charlo
tte v. Lengefeld.

Hoofdgebouw van de universiteit
, Goetheallee
 
Het gebouw verrees in 1905
-1908 naar een ontwerp van de architect Theodor Fischer uit München. In de voortuin staat het Burschenschaftsdenkmal van Adolf von Donndorf uit 1883. De monumentale buste van Schiller, aan wie de universiteit sinds 1934 haar naam dankt. werd in 1973 geplaatst.

Jena, WagnergasseRaadhuis, Markt
 
Het oorspronkelijk laatgotische gebouw dateert van 1377-13100 en werd rond 1755 in barokstijl herbouwd. Uit deze tijd dateert ook de toren aan de voorzijde. Deze wordt opgesierd door een fraai uurwerk en een poppenspel uit de late 15de eeuw. Op het marktplein staal hel monument voor de keurvorst Johann Friedrich de Grootmoedige, 1503-1555, stichter van de universiteit,  de zgn. Hanfred uit 1857. Aan de markt ligt bovendien het gebouwencomplex van een in de late 13de eeuw gesticht dominicanenklooster, dat als 'ColIegium Jenense' het eerste universiteitsgebouw was.

Volkshaus, Carl-Zeitz-Platz 15
 
Di
t gebouw werd in 1901-1903 op initiatief van de fysicus Ernst Abbe naar een ontwerp van A. Rossbach verwezenlijkt. Aan het zelfde plein herinnert een achthoekig tempelgebouw aan Abbe, ontwerp van Henri van de Velde, reliëfs van Constantin Meunier, buste van Max Klinger.

Universiteitsgebouw
, Kollegienstr.
 
Het
120 m hoge cilindervormige gebouw werd in 1970-1973 naar het ontwerp van een architectencollectief onder leiding van Hermann Henselmann opgetrokken.Om
geving
 
Cospeda
, 4 km NW.
Hier begon de dubbele veldslag van Jena en Auerstedt in 11006. In de zaal van de historische Gas
tstätte Grüner Baum zur Nachtigall is een museum ingericht. Te zien zijn o.a. een diorama van de veldslag, wapens, uniformen en de Pruisische oorlogskas.
Lobeda
, 7 km ZO.
 
Bezie
nswaardigheden zijn de parochiekerk met laatgotische muurschilderingen en het kasteel, de zgn. Untere Lobdeburg.

Jena Tourist-Information
 
Markt 16  -  07743 Jena  -  Tel. 03641 49-10050  -  Fax 03641 49-10055  -  tourist-info@jena.de  - www.jena.de
Öffnungszeiten: Mo bis Fr 10 - 19 Uhr  -  Sa & So 10 - 16 Uhr

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets