KAISERSLAUTERN, FIFA WK-STAD, Keizerpalts - Stiftskerk - St.-Martinskerk - fontein Kaiserbrunnen - Theodor-Zink-Museum.
Naar deelstaat Rijnland-Palts.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!

    

Kaiserslautern heeft zijn naam te danken aan de Staufische keizer Barbarossa,
die reeds 850 jaar geleden verrukt was over de schoonheden van dit landschap en er middenin in 'Lautern' een keizerpalts liet bouwen. Tegenwoordig is Kaiserslautern het culturele middelpunt van de Pfalz, een levendige studentenstad met gezellige kroegjes en het 'voetbalbolwerk' in het zuidwesten van het land. Puur natuur kunt u voor de poorten van de stad beleven. Daar bevindt zich het grootste samenhangende bosgebied van Duitsland, het biosfeerreservaat Natuurpark Pfälzerwoud.
'Een mooi stukje Pfalz' noemen de bewoners van Kaiserslautern hun stad.
 
En terecht, zoals bij een bezoek onmiddellijk blijkt. Kaiserslautern heeft u talrijke bezienswaardigheden, musea en recreatiemogelijkheden te bieden. Wanneer u wilt genieten van een goede wijn uit de Pfalz, van regionale specialiteiten, of een uitmuntende keuken, kunt u zich op rustieke wijnlokalen, trendy cafés en voortreffelijke restaurants verheugen. Veel ervan liggen in de oude stadskern.

FIFA WK-ambassadeur Horst Eckel
 
Onze stad ligt als middelpunt van het Natuurpark Pfälzerwoud in een pittoreske omgeving in het zuidwesten van Duitsland. Zij beschikt over aantrekkelijke recreatie-, sport- en winkelfaciliteiten evenals over gevarieerde excursiemogelijkheden, musea, restaurants en een bijzonder levendige binnenstad. Dat Kaiserslautern internationaal bekend is, met name in sportkringen, is te danken aan de fantastische voetbalclub die binnen,de muren van de stad is gevestigd. De 1e FC Kaiserslautern is een van de grote traditieclubs van het Duitse voetbal Bij het WK in 1954 in Bern stonden erin de finale vijfspelers uit Kaiserslautern in de basis van het winnende elftal.

Het oorspronkelijk in 1920 op de Betzenberg gebouwde 'Fritz-Walter-Stadion' is vernoemd naar
 
de aanvoerder van het kampioenselftal van het WK 1954. Ter gelegenheid van het FIFA wereldkampioenschap voetbal 2006 straalt het stadion nu in nieuwe glans - onder andere meteen   nieuwe lichtinstallatie en 48.500 overdekte zitplaatsen.

Gevarieerd programma
 
'Doek omhoog' luidt het motto voor toneel- en muziekliefhebbers in het alom bekende Pfalztheater. Sinds de eerste grote tuinenshow van de deelstaat Rijnland-Palts, die in het jaar 2000 een groot succes is geweest, is er in Kaiserslautern ieder jaar van april tot oktober op het 22 hectare grote terrein heel wat te doen: wisselende bloemenshows, diverse thematuinen, tentoonstellingen en een uitgebreid cultureel programma maken het verblijf in het park tot een waar genoegen. Vanaf de Kaiserberg hebt u trouwens een prachtig zicht op de stad, en het Neumühlepark lokt met recreatievoorzieningen zoals een skatepark, een beachvolleybalveld en een grote waterspeelplaats.

Bezienswaardigheden in de regio
 
Kaiserslautern is een ideaal uitgangspunt voor wandelingen naar het Natuurpark Pfälzerwoud. Een culinaire ontdekkingsreis langs de Duitse Wijnroute zorgt eerder voor een streling van het gehemelte.
Of bezoek eens de Keizerdom in Speyer. Als hoofdwerk van de Romaanse bouwkunst in Duitsland maakt hij deel uit van het UNESCO-Werelderfgoed.
Niet minder indrukwekkend:
 
een uitstapje naar het Saarland. Bijvoorbeeld naar de Völklinger Hütte - eveneens UNESCO- werelderfgoed en wereldwijd de enige nog volledig intacte staalfabriek uit de bloeiperiode van de staalindustrie. Omringd door Frankrijk, Luxemburg en Rijnland-Palts bezit deze regio een heel bijzondere charme: savoir-vivre!

Kaiserslautern, fontein Kaiserbrunnen symbool van de stadBezienswaardigheden
 
Een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad is de Keizerpalts,
die keizer Barbarossa van 11 51 tot 1158 liet optrekkend Vlak in de buurt liet paltsgraaf Johan Casimir, de legendarische jager van de Keur-Palts in 1571 een renaissanceslot bouwen. Tegenwoordig kunt u de Casimirzaal en de onderaardse vluchtgangen uit de tijd van de Staufen bezichtigen. Eveneens bijzonder interessant: het mikwe op de Altenhof. Dat is een Joods ritueel bad om spirituele reinheid te verkrijgen, gebouwd in de 14e eeuw.
Of ga eens de Stiftskerk bezichtigen,
de belangrijkste laatgotische hallenkerk in Zuidwest-Duitsland.
In aansluiting daar aan adviseren wij u een wandeling over de Sankt Martinsplatz
met de uit de 14e eeuw daterende St.-Martinskerk, en naar de fontein Kaiserbrunnen, symbool van verleden en heden van de stad. De indrukwekkende compositie van brons en zandsteen, vervaardigd door Gernot Rumpf, verwoordt het verleden en heden van Kaiserslautern.Musea en tentoonstellingen
 
Pfalzgalerie
herbergt de belangrijkste schilderijencollectie van de Pfalz. Hier vindt u internationale meesterwerken van de 19e en 20e eeuw alsmede werken van kunstenaars uit de Pfalz.
De Galerie Wack
legt de nadruk op avantgardistische kunst.
Het Theodor-Zink-Museum,
gevestigd in een vakwerkgebouw uit 1817, toont de belangrijkste hoofdstukken van de stadsgeschiedenis en overtuigt met volkskundige exposities.
Kunstwerken van heel andere aard
krijgt u in het 'Bierkrug-Museum' te zien: meer dan 500 bierpullen uit de afgelopen twee eeuwen documenteren de diversiteit van de Duitse biercultuur.

Shopping
 
Genieten van het exclusieve assortiment in kleine winkeltjes, in speciaalzaken vakkundig advies inwinnen of naar hartelust rondneuzen in een groot warenhuis - dat alles en nog veel meer biedt de winkelstad Kaiserslautern onder andere in de royale voetgangerszone en rondom de Marktstrasse. Hier is elke klant 'keizer in Lautern'.

Bijzondere highlights
 
Voor een eerste kennismaking met Kaiserslautern
of om nog veel meer over de stad te weten te komen, worden door de Touristinformation het hele jaar door rondleidingen met de bus, te voet of ook per fiets aangeboden.
Bij de 'historische Gastro-Tour'
krijgt u een iets andere kijk op de geschiedenis. Tussen de bezichtiging van bezienswaardigheden door gaat u achtereenvolgens pauzeren in drie restaurants om bij een typische snack en een wijntje uw kennis nog verder te verdiepen.
Op het programma staat ook de Japanse Tuin.
Dankzij de architectuur van het Verre Oosten, die met uitgezochte planten, talrijke vijvers, watervallen en exotische vissen een harmonisch geheel vormt, staan u hier gegarandeerd heerlijk rustige en interessante uren te wachten.

Ligging en afstanden
 
Centraal station - stadion: 500 m; luchthavens: Frankfurt (100 km), Frankfurt-Hahn, 90 km,  Saarbrücken (60 km); stadscentrum - stadion: 1 km; snelwegaansluitingen: A6, A63
Informatie

Willy-Brandt Platz 1, 67657 Kaiserslautern  -  E-mail: touristinformation@kaiserslautern.de  -  Internet: www.kaiserslautern.de

** Uw accommodatie in Kaiserslautern kunt goed boeken via  Hotels/Kaiserslautern (12).
Best beoordeelde hotels in Kaiserslautern zijn o
p basis van de beoordelingen van gasten per thema gerangschikt. Bijv.: hotel Burgschänke, “Goed gelegen hotel met vriendelijk personeel en degelijk eten ” 
** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets