Stedenreizen in de regio rondom Kassel
Naar deelstaat Hessen, voor ligging van diverse steden zie het kaartje bij Werradal, naar Sprookjesroute, Kaart van de Sprookjesroute.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie.
Alsfeld.htm Bad Arolsen Bad Hersfeld
Bad Sooden-Allendorf Bad Wildungen Eschwege
Fritzlar Hann. Münden Hessisch Lichtenau
Hofgeismar Homberg Kassel
Korbach Melsungen Rotenburg aan de Fulda
Waldeck am Edersee Witzenhausen Wolfhagen

Ontdek de wereld van de gebroeders Grimm tijdens een sprookjesachtige reis in de regio rondom KasseI. 

    

Hier woonden meer dan 200 jaar geleden de beroemde broers Jacob en Wilhelm Grimm. Voor hun verzameling sprookjes en sagen lieten ze zich in heel Noord-Hessen verhalen vertellen die tot dan toe vaak alleen mondeling waren overgeleverd. In 1812 verscheen hun eerste boek met kinder- en huissprookjes. Het was het begin van het grote succes dat de sprookjes van Grimm over de hele wereld zouden bereiken.
Vandaag de dag ontdekken steeds meer gasten de verborgen schatten van onze sprookjesachtige regio. Van de Edersee tot de voormalige Duits-Duitse grensrivier, de Werra, en van het Reinhardswald tot het Knüllgebergte presenteren achttien Noord-Hessische steden zich als kostbare parels. Vakwerkromantiek of stijlvolle barok tekent het stadsbeeld, terwijl het stadsleven wordt bepaald door een gevarieerd cultureel aanbod. Levendig centrum van de regio is Kassel met zijn sprookjesachtige parken, de collectie oude meesters in slot Wilhelmshähe en zijn vele winkels.
Op allerlei plaatsen leven de vele sprookjes en sagen van Grimm nog volop:
 
in het Doornroosjeslot Sababurg, op de 'Vrouw Holle-berg' - de Hohe Mei
szner, tijdens de Sprookjesweek in Bad Sooden-Allendorf of in het Sneeuwwitjedorp Bergfreiheit vlak bij Bad Wildungen.
Ontdek het land van Grimm en laat u betoveren door de sprookjesachtige charme van de Noord-Hessische steden!
Maak kennis met de Noord-Hessische gastvrijheid,
 
in comfortabele hotels, in traditionele pensions, in vakantiewoningen en op campings. Daar informeert men u ook graag over de vele recreatiemogelijkheden in parken en op marktpleinen en over het actuele aanbod op het gebied van theater en muziek.
Dat is het land van de gebroeders Grimm. Alsof ze er nog steeds wonen ...
 

Bad Hersfeld  
Bele
ef de festivalcultuur van Bad Hersfeld in de grootste romaanse kerkruïne van Europa en geniet van de vele kuurmogelijkheden die deze stad, waar Luther ooit werkte, te bieden heeft.
De stad staat ieder jaar in de schijnwerpers dankzij het internationaal bekende festival van Bad Hersfeld. De kloosterruïne, de grootste romaanse kerkruïne van Europa, dient als decor van de voorstellingen en laat iedere gast de bijzondere sfeer proeven. Toneelstukken, musicals, opera's en concerten drukken van juni tot augustus hun stempel op de stad. De kloosterruïne is trouwens een van de plekken waar Martin Luther heeft gewerkt: op 1 mei 1521 preekte hij hier. Het festival van de reformatie
was op 1 mei 2011 in Bad Hersfeld worden gehouden.
Een levendig verleden
Veel middeleeuwse vakwerkhuizen, het stadhuis, de oude stadsmuur en de kloosterruïne getuigen van een levendig verleden. Kom hier meer over te weten tijdens een bezoek aan de drie musea of tijdens een stadswandeling langs de historische muren van Bad Hersfeld.
Het op één na mooiste park van Duitsland in 2008
 
Het 'park van de seizoenen' is in ieder seizoen een bezoek waard. Regelmatige rondleidingen door het park bieden de bezoeker informatie over de opzet en inrichting van het park. Met ca. 7 hectare is dit park het grootste aaneengesloten openbaar groen in Bad Hersfeld. Het wordt geflankeerd door de evenementenhal, het kurhaus en de kuuroordthermen.

Wellness en ontspanning pur sang
 
Dat belooft een bezoek aan de kuuroord thermen. Naast een zwemlandschap en saunaparadijs maken wellness­behandelingen zoals massages, cosmetische behandelingen of baden het totaalaanbod compleet.
Een highlight voor kinderen en jongeren
 
Het gratis toegankelijke Jahnpark biedt een en al vertier dankzij de diverse sportmogelijkheden zoals allerlei soorten balspelen, het klimbos, midgetgolf, het groene klaslokaal of de belevingswereld voor de zintuigen.
Meer info
Meer info: www.bad-hersfeld.de  - info@bad-hersfeld.de  - Tel +4966212012-74  

Rotenburg aan de Fulda
 
Alleen een wandeling door het stadje is al ontspanning en vakantie tegelijk Prachtige, historische gebouwen, smalle, bonte straten en hoeken - ontdek het romantische Rotenburg.
Sympathieke oude binnenstad
Rotenburg biedt u een schilderachtig stadsbeeld. Het marktplein in de oude binnenstad heeft nog zijn oorspronkelijke vorm en wordt omgeven door het indrukwekkende stadhuis met zijn fraaie renaissanceportaal, de Jakobikerk en de oude stadsfontein (Kump). De beslotenheid van het plein maakt het tot een echt centrum en trefpunt.
Naast de vele activiteiten die de plaatselijke hotels, restaurants en verenigingen organiseren, zijn er regelmatig ook grotere evenementen. Hierbij wordt de stad prachtig verlicht. Ieder jaar, begin juli, glanst het Rotenburger slotpark onder de sterren in het licht van flakkerende kaarsen en kleurrijke lampions. Bands spelen live in de openlucht in het slotpark. Een feest dat u met Rotenburg zal verbinden.

De populaire koekoeksmarkt
 
- een boeren- en kunstnijverheidsmarkt - wordt van mei tot oktober in het laatste weekend van de maand gehouden. Lekker brood van de warme bakker, boeren producten - worst, ham, kaas, groente van plaatselijke boerderijen, een breed scala aan kunstnijverheidsproducten, livemuziek, lekkernijen van de barbecue en koffie en gebak - zeg maar gerust alles wat het hart begeert, trekt mensen van heinde en ver naar Rotenburg. Een echte must in de adventstijd is zonder twijfel de bekende Rotenburger kerstmarkt.
Actieve ontspanning in de natuur
 
Rotenburg biedt u de ideale omstandigheden voor trekking, fietsen en nordic walken. Wandelaars zijn dol op het afwisselende landschap met bossen, bergen, groene dalen, bonte weiden en uitgestrekte velden. Ook kanotochten en gezellige vlottochten zijn in Rotenburg erg populair.
Meer info: www.rotenburg.de - verkehrsamt@rotenburg.de  - Tel. +49 6623 5555.  H
ofgeismar 
De schilderachtige oude stad midden in het 'Sprookjesland Reinhmdswald' betovert de bezoeker met z
ijn rustige stadskern, historische vakwerkhuizen en de schoonheid van het omliggende landschap.
Midden in het Reinhardswald en vlak bij het Doornroosjeslot Sababurg
op het driedeelstatenpunt Hessen - Westfalen - Nedersaksen ligt het fraaie Hofgeismar met zijn schilderachtige oude binnenstad. Hier komen wensen uit. Breng eens een bezoek aan het stadsmuseum met zijn wisselende exposities of het apothekersmuseum. Het historische Hofgeismar ontdekt u in het bronnen park met brontempel en het kleine slot Schönburg.
Een van de grootste en oudste in zijn soort
 
Het geheimzinnige oerbos in het Reinhardswald en het oudste dierenpark van Europa, het 'Tierpark Sababurg' zijn het hele jaar door geopend. De historische 'Thiergarten' werd zo'n 450 jaar geleden opgericht. Qua oppervlak is het een van de grootste en oudste in zijn soort. Indrukwekkende eiken lanen leiden de bezoekers naar de 650 dieren die tot 100 verschillende soorten behoren. De ruime buitenverblijven zijn afgestemd op de dieren en aangepast aan hun natuurlijke milieu.
Er is oneindig veel te ontdekken
 
Dat geldt ook voor de directe omgeving. De burchten Trendelburg, Krukenburg en Grebenstein, het waterkasteel Wülmersen, de Knochenhauermolen in Trendelburg, het Hofgut Stammen en het openluchtmuseum Mühlenplatz in Gieselwerder zijn een bezoek zeker waard. De centra van Grebenstein, Immenhausen, Trendelburg en Liebenau dragen elk nog een middeleeuws stempel en hebben elk hun eigen charme. U bent van harte welkom om onze prachtige regio te komen verkennen.

Wolfhagen 
Een geheimzinnige 775 jaar oude stadskern, het sprookje 'De wolf en de zeven geitjes' en indianenverhalen - in Wo
lfhagen is van alles te ontdekken ...
Wolfhagen is een stad waarin van alles te ontdekken valt.
Bijvoorbeeld het 'Alte Rathaus'
, oude raadhuis, met het gelijknamige hotel en restaurant. In het keldergewelf bevindt zich de 'Sprookjeskelder van Grimm', met reproducties van afbeeldingen en een tekstpaneel van Ludwig Emil Grimm, de schilderende broer van de beide geleerden Jacob en Wilhelm Grimm. Hier verwijzen een levensgrote, uit hout gesneden wolf met een staande klok en het zevende geitje en een opengeslagen houten boek met de Wolfhager stadssprookjes naar het bijzondere verleden van Wolfhagen.
Idylle
en harmonie
 
Historische, uitstekend gerestaureerde en onderhouden vakwerkhuizen, pleinen en een wirwar van straatjes in de meer dan 775 jaar oude stadskern zorgen voor een idyllische, harmonische sfeer. Op het historische marktplein bevindt zich de 'Sprookjesfontein' met een levensgrote, bronzen wolf wiens buik gevuld is met stenen. Het zevende geitje staat op de rand van de fontein.
Over sprookjes. concerten
en indianen
 
In het sprookjesachtige decor van de 'Sprookjeskelder van Grimm' worden sprookjes voorgelezen, lezingen gehouden en theatervoorstellingen voor kinderen gegeven. Daarnaast is het een sfeervolle trouwlocatie. De gotische 'stadskerk St. Anna' maakt indruk met zijn grote toren die in de wijde omtrek het stadsbeeld bepaalt en met de concerten door koren en orkesten die ook buiten de regio bekend zijn.
In het regionale museum kunt u meer te weten komen
 
over de avonturen van Hans Staden. Hij maakte meer dan 400 jaar geleden twee reizen naar Brazilië, werd als militair commandant door indianen gevangengenomen en schreef daarover in Wolfhagen het eerste Duitstalige volkenkundige boek, de 'Wahrhaftige Historia'
, de waarachtige geschiedenis.
Info: www.wolfhagen.de  -  Tel.: +49 5692 602-102 en 103
    

Bad Arolsen  
Natuur, gezondheid en cultuur gaan in de barokstad Bad Aralsen hand in hand. Een dagje uit, een vakantie, een ambulante kuur of een actieve week wordt hier altijd een bijzonder genoegen.
Bad Arolsen, de voormalige residentie van de vorsten van Waldeck en Pyrmont,
ligt in het middelgebergtelandschap van het Waldecker Land aan de Twistesee, ca. 45 km ten westen van KasseI. Het romantische kuuroord met zijn barokke slot wordt omgeven door schitterende loof- en naaldboombossen.
Een van de schoonste meren van Duitsland
 
Voor een sportieve vakantie 'op maat' onder gelijkgezinden, misschien ook met het hele gezin, biedt Bad Arolsen met de Twistesee, de waterskibaan en de 9 holes golfbaan uitstekende omstandigheden. Voor hardlopers, wandelaars, surfers, roeiers, vissers en fietsers is de omgeving hier, bij een van de schoonste meren van Duitsland, nog een echte oase.
Afwisseling gegarandeerd
 
Of u nu komt om te kuren, te sporten of te ontspannen, vervelen is in dit prachtige kuuroord met zijn brede lanen en verzorgde herenhuizen onmogelijk. Zo staan er bijvoorbeeld slotconcerten, de bekende jaarlijkse barokfestivals, kuurconcerten, museumbezoeken of kunstexposities op het programma. Dé jaar- en veemarkt is een van de grootste volksfeesten van Hessen en trekt in vier dagen
duizenden bezoekers. Het moderne openluchtbad ArobelIa is perfect voor als u plezier en ontspanning zoekt. Hier vindt u een water- en sauna landschap dat niets te wensen overlaat.
Paradijselijke omstandigheden voor wandelaars
 
De bos- en waterrijke omgeving maakt Bad Arolsen een paradijs voor wandelaars. Maar liefst zo'n 400 km goed bewegwijzerde wandelpaden verbinden het jonge kuuroord met zijn romantische stadsdelen. Heel bijzonder is de driemeren­wandeling, waarbij de wandelliefhebber in vijf etappes van ca. 18 tot 30 km het boeiende landschap rondom de Twiste-, Eder- en Diemelsee beleeft. De tocht wordt bekroond met de uitreiking van het 'Driemeren-wandelspeldje'.
   

Korbach
 
De enige Hanzestad van Hessen is meer dan 1000 jaar oud en biedt gouden vooruitzichten. Verheug u op een histo
rische oude binnenstad, 250 miljoen jaar oude voorwerpen en de rijkste goudader van Duitsland.
Historische oude binnenstadt
Ontdek de gouden kanten van Korbach: middeleeuwse vestingwerken, 2 gotische hallenkerken, stenen pakhuizen, vakwerk
- Duitse Vakwerkroute-, stadhuis met Rolandfiguur. Regelmatig stadsrondleidingen, april tot oktober,: dinsdags om 14:30 uur, zaterdags om 10:30 uur.
De middeleeuwen beleven
 
Volg Wolfram de woudloper in het spoor van het middeleeuwse Korbach en beleef de stadsrondwandeling eens van een heel andere kant: ontmoet wijze vrouwen en kruidenvrouwtjes, zwaardvechters in originele kledij en de zogeheten 'Pulverköppen', de nachtwachten. Beleef de middeleeuwen zoals ze werkelijk waren.
Bekroond: het Wolfgang-Bonhage-MUSEUM KORBACH
 
Qua architectuur en concept behoort het bekroonde museum tot een van de boeiendste hoofdstukken van het Hessische museum landschap. Museumstukken over de geschiedenis van de stad, over de fossielenvindplaats 'Korbacher Spalte', die uniek is op de wereld, en over de historische goudwinning nodigen u uit om nader kennis te maken met het nabije of verre verleden. In het centrum van het nationale geopark 'GrenzWelten' ligt de belangrijkste fossielenvindplaats ter wereld, de 'Korbacher Spalte'. Hier zijn 250 miljoen jaar oude dierfossielen uit het jongste tijdvak van het perm gevonden.
In het voetspoor van de goudzoekers
 
Volg de wandelpaden op de Eisenberg, die u laten zien waar eeuwen geleden al naar goud werd gezocht. Helm op, rubberlaarzen aan, en dan de vermaarde goudberg
, goudmijn, in. Bekijk de burchtruïne en geniet van het uitzicht dat u vanaf de Georg-Viktor-Turm op het Waldecker Land hebt.

Info: www.korbach.de  -  Tel.: +49 5631 53-232      

Bad Wildungen  
Geniet met al uw zintuigen van het buitengewone aanbod op
het gebied van gezondheid en cultuur dat dit fraaie kuuroord u te bieden heeft- als gast voor een dag of voor een heel weekend. De vele parken en lanen wachten al op u.
Het bekende Noord-Hessische kuuroordcentrum Bad Wildungen en Reinhardshausen
ligt tussen het nationale park Kellerwald en de Edersee. Maar de kuurstad heeft meer te bieden dan kuren, wellness en gezondheid. Naast het elegante stadsbeeld, geneeskrachtige bronnen, uitgestrekte parken en tuinen, waaronder het grootste kuurpark van Europa en het inspirerende terrein van de Hessische Landesgartenschau lokken met name ook bekende, grote evenementen de bezoeker. Of u nu voor een dag of voor een lang weekend komt, altijd zorgen de gastvrije inwoners van Bad Wildungen met veel zorg voor hun gasten.
Bad Wildungen heeft veel gezichten
 
Zo is er enerzijds de mondaine kuurwijk met prachtige jugendstilarchitectuur, villa's uit de periode van keizer Wil helm I, geneeskrachtige bronnen en fonteinen, uitgestrekte, uitstekend onderhouden parken en tuinen, fijne kuurmuziek en flanerende gasten en anderzijds de schilderachtige oude binnenstad met zijn vele vakwerkhuizen rond de gotische stadskerk
, bezienswaardig: het beroemde vleugelaltaar van Conrad von Soest, smalle straatjes en massieve middeleeuwse verdedigingswerken.

Dat alles kunt u tijdens originele en amusante rondleidingen ontdekken,
 
bijv. met de nachtwacht, de 'waswijven' of tijdens een griezelig-mooie 'spokenrondleiding'. De historische gerechtsplaats bij de Lindentor of de heksentoren 'Roter Hahn' laten u de geschiedenis van heel dichtbij beleven en getuigen ook nu nog van oeroude sagen, griezelverhalen en bijgeloof. Maar ook elegante nimfen, kobolden en elfen kan de bezoeker hier zomaar tegenkomen.
Info: Kuur- en toeristeninformatie Bod Wildungen Tel. +491000 7910100.
Bad Wildungen
en Bergfreiheit
 
Bad Wildungen is dankzij de vele parken en lanen een groene stad met bijna mediterrane flair. Maar ook de prachtige omgeving heeft de gasten veel te bieden. De bezoeker ervaart de natuur op een unieke manier in het authentieke 'Buchenmeer' in het nabijgelegen Kellerwald, het enige nationale park van Hessen, dat omgeven wordt door het gelijknamige natuurpark. Hier mag natuur nog natuur zijn. Tijdens interessante tochten vertellen rangers en natuurgid­sen boeiende verhalen, ontdekt de bezoeker zogeheten spokenbeuken en hoort hij oeroude sagen en legenden.
Op een bergkegel tegenover de oude binnenstad van Bad Wildungen troont in het stadsdeel Altwildungen het trotse barokslot Friedrichstein. Hier komt de wonderschone prinses Margarethe von Waldeck vandaan, de dochter van de graaf en zus van de stichter van het mijnwerkersdorp Bergfreiheit, die op jonge leeftijd werd vergiftigd. De gebroeders Grimm zouden haar lot als inspiratie hebben gebruikt voor hun sprookje 'Sneeuwwitje en de zeven dwergen'.
Achter de zeven bergen, in 'Sneeuwwitjedorp' Bergfreiheit
, 12 km van Bad Wildungen,
 
kan men nog steeds de sporen van de prinses en de dwergen volgen en allerlei boeiende feiten uit de geschiedenis te weten komen.
De interessante bezoekersmijn Bertsch
, een voormalige kopermijn, het kleine mijnmuseum en het bezienswaardige Sneeuwwitjehuis midden in het dorp geven eveneens inzicht in de tijd van de laatmiddeleeuwse mijnbouw en duiden op de oorsprong van de sprookjes rondom Sneeuwwitje.
Meerdere malen per jaar worden er in het idyllisch gelegen openluchttheater buiten het dorp liefdevol geënsceneerde sprookjes uitgevoerd. Bij het traditionele paasvuur, de eierloop en ook in de herfst bij het appelpersfeest kunt u Sneeuwwitje en de zeven dwergen in levende lijve tegenkomen. Ze nemen dan graag de tijd om met jonge bezoekers te poseren voor een mooie herinneringsfoto.
Info bij de VVV van Bergfreiheit: Hüttenweg 1/34537 Bad Wildungen - www.bergfreiheit.de    

Bad Sooden-Allendorf 
Het traditionele vakwerk-kuuroord Bad Sooden­
Allendorf heeft zijn meer dan 125-jarig bestaan te danken aan zout en zouthoudend bronwater.
Waar het landschappelijk gezien zeer fraaie dal van de Werra de 'groene poort' naar het Hessische sprookjesland vormt, ligt Bad Sooden-Allendorf. De 752 m hoge 'Hohe Mei
szner', 'Koning van de Hessische bergen' strekt zijn uitlopers uit tot voor de poorten van de stad.
Bad Sooden-Allendorf behoort tot de top van Duitse zout­waterkuuroorden.
Dit succes heeft dit erkende kuuroord te danken aan het ideale samenspel van traditie en vooruitgang. De therapeutische grondpijlers zouthoudend bronwater en zout, in combinatie met het gezonde klimaat, zijn een bron voor nieuwe energie.
Beleef de WerratalTherme
 
... met golfslagbad, groot zoutwater-, activiteiten- en buitenbassin en een uniek, in het gradeerhuis geïntegreerd saunalandschap. Geniet van de weldadige 'inhalatie van zoute lucht', van beauty- en wellness-arrangementen en ontspanningstherapieën of van de 'Dode-Zee-zoutgrot'.
Zowel voor een kuur, een vakantie of een weekendje weg
De stad is rijk aan architectonische juweeltjes van middeleeuws vakwerk, die slechts zelden in zo'n aantal en zo dicht bij elkaar te zien zijn. In de romantische straatjes van het kuuroord geven knusse bodega's en gezellige restaurants de oude binnenstad een levendig karakter.
U kunt de geschiedenis van de stad 'van heel dichtbij' beleven tijdens de wekelijkse stadsrondleidingen.
 
In historische kleding tonen de 'Zoutgraaf en zijn gevolg' u 'Allendorf bij nacht'. Maar u kunt ook Vrouw Holle volgen langs de plaatselijke sprookjes-lantaarnroute. Uitstekend onderhouden voet- en wandelpaden nodigen u uit de schitterende omgeving te verkennen en voor een sportieve uitdaging zijn er nordic-walking- en mountainbikepaden. Ook de nieuwe 'speelgolfbaan' is een bezoek waard. Er is een scala aan mogelijkheden, van 'A - van aankomst' tot 'Z - van zonde dat het alweer voorbij is'!

Hessisch Lichtenau 
Hier leven de sprookjes, mythen en sagen rondom Vrouw Holle nog volop. Vanaf haar berg, de Hohe Mei
szner, schudt ze de bedden op, zodat het op aarde sneeuwt ...
Rust, gastvrijheid en cultuur vindt u bij de poort van het Vrouw Holleland,
een landschap waarover Goethe ooit vol enthousiasme zei: 'De streek is overheerlijk .. .'. Hessisch Lichtenau ontvangt u met alle bekoringen
van een romantisch vakwerkstadje. Het ligt binnen stadsmuren en u vindt er kleine straatjes en betoverende binnenplaatsen. Begin hier uw ontdekkingsreis in de verrukkelijke bergwereld van Vrouw Holle, want hier heeft ze haar sporen achtergelaten.
Vrouw Holle-park
 
Het park ligt in hartje stad. Vergelijkbaar met de 'Walk of Fame' in Hollywood zijn er 20 plaquettes met citaten uit sprookjes in het park geïntegreerd. Met verschillende parkelementen, zoals de poort en brug of sculpturen van een academie voor de schone kunsten en niet in de laatste plaats door middel van het bronzen beeld van Vrouw Holle zelf, wordt het wereldberoemde sprookje van Goudmarie en Pekmarie op een geheel nieuwe, indringende wijze verteld.
Actief ontdekken
en genieten
 
U kunt bijvoorbeeld wandelen over het Ars Natura-kunst­wandelpad, waarvan de kunstwerken natuurlijk ook betrekking hebben op Vrouw Holle. Ontdek een prachtige omgeving met uitgestrekte bossen en idyllische, met weiden bedekte dalen. Ga fietsen langs de Herkules-Wartburg­fietsroute, rodelen, langlaufen of skiën op de hellingen van de Mei
szner, klauteren in het hoge klimparcours of ontspannen in het wellness-centrum en het overdekte zwembad ...
Rondleidingen
en bezienswaardigheden
 
Onze gidsen voeren u door de wirwar van straatjes in de stad waar in 2006 de Hessentag werd gehouden. Ze laten u prachtige vakwerkkunst zien en kunnen u van alles vertellen over historische gebeurtenissen en personen. De voormalige kloosterkerk van de Duitse orde Reichenbach is een bezoek zeker waard. Ook over het voormalige munitieterrein Hirschhagen organiseren wij graag rondleidingen.

Witzenhausen 
De kersen- en universiteitsstad Witzenhausen ligt met zijn 16 stadsdelen prachtig ingebed in
het romantische Werratal en is het hart van een van de grootste en oudste kersenteeltgebieden van Duitsland.
Dit wordt vooral duidelijk tijdens de kersenbloei, als ca. 150.000 kersenbomen hun witte bloemenpracht tonen. In Witzenhausen is het gelukt om het oude te bewaren en zich open te stellen voor het nieuwe. Zo is de vakgroep ecologische landbouwwetenschappen van de universiteit van Kassei in de kleinste universiteitsstad van Duitsland gevestigd. Bijzonder aan deze stad is dat hier behalve een tropische kas ook de enige pruimtabakfabriek van Duits­land met bijbehorend tabakmuseum is gevestigd.
Een andere attractie van Witzenhausen is het kersenontdekkingspad
 
dat in deze vorm uniek is voor heel Duitsland. De kersen- en universiteitsstad is bovendien een ideaal uitgangspunt voor indrukwekkende fietstochten of boottochtjes op de Werra. Er is van alles te ontdekken en bovendien biedt bijna iedere fietskilometer wel hoogtepunten uit de geschiedenis. Overal nodigen idyllische dorpen en romantische plekjes u uit om even te pauzeren. Wie daarentegen liever wat sportiever aan de slag wil, vindt in en rond Witzenhausen aantrekkelijk mountainbike- en racefietsroutes.
Rondom Witzenhausen nodigen de talrijke, goed bewegwijzerde paden
 
u bovendien uit voor inspirerende wandelingen, bijvoorbeeld over het in 2010 geopende 'Wacholderpfad Ro
szbach'. Dit behoort tot de mooiste premiumroutes van het natuurpark Meiszner-Kaufunger Wald en voert u door schitterende natuur en langs allerlei uitkijkpunten. Hier is 'vakantie vieren' geen probleem en zorgen geclassificeerde en bekroonde restaurants en hotels dat onze gasten van een ontspannen verblijf kunnen genieten.
Info: www.kirschenland.de  -  Tel. +49055426001-0
 

Eschwege 
De jong gebleven vakwerkstad Eschwege met meer dan 1000 vakwerkhuizen en prachtig houtsnijwerk in de oude stadskern nodigt uit tot een reis naar het verleden.
Torens, kerken, het oude raadhuis met klokkenspel,
het voormalige landgravenslot met Dietemannklok en Vrouw Holleput en de Nikolaitoren die kan worden beklommen, zijn plaatsen waar u tijdens de stadswandeling langs komt. In de voetgangersgebieden vindt u allerlei winkels, restaurants en cafés. De Sophientuin met geneeskrachtige en keukenkruiden, symbolische planten en plekjes waar u even heerlijk kunt zitten, ligt midden in de oude binnenstad naast het stadsmuseum en is een ware oase van rust. In het unieke tinnen figuren kabinet beleeft u de geschiedenis van Eschwege en de wereld in het klein.
Onze gidsen nemen u graag mee op verschillende tijdreizen naar het verleden.
 
Zo zijn er zowel klassieke stadsrondleidingen als thematische stadsrondleidingen in Eschwege en Wanfried. Sprookjes, sagen, mythen, vakwerk, Weser-Werra­scheepvaart, het leven aan de rivier of als nachtwacht in de stad zijn slecht enkele onderwerpen die tijdens de afwisselende stadswandelingen behandeld worden.
Sport
en ontspanning aan de Werratalsee  
Wie van water houdt, is in het Werratal op het juiste adres. De Werratalsee biedt ideale mogelijkheden om te zwemmen, surfen, zeilen, kanoën en vissen. Gasten met camper of caravan zijn h ier van harte welkom. De camperplaats aan de Werratalsee heeft 32 staanplaatsen en ook nog eens 12 eerste­klas plaatsen direct aan het water. Maak een rondvaart op de Werratalsee met de rondvaartboot Werranixe. En ook de ped­deltochten in kano of kajak op de Werra beloven bijzondere perspectieven. De Werratalsee en het Eschweger vrijetijds- en avonturenbad espada met te gekke glijbanen en een saunalandschap zorgen voor één en al zwemplezier en ontspanning!
De premium-wandelroute P3
 
voert u over groene paden de stad uit en de natuur in. De langeafstandsfietsroutes Werratal­Radweg, Herkules-Wartburg-Radweg en Hessenradweg RS komen bij elkaar in Eschwege.
Info: www.werratal-tourismus.de  -  Tel. +49 5651 331985 

Fritzlar, dom- en keizerstad 
De op een rivierterras gelegen dom- en keizerstad is met
zijn prachtige silhouet al vanuit de wijde omtrek zichtbaar.
Er is van alles te ontdekken: de St. Petrusdom
, pauselijke basiliek, gesticht door de heilige Bonifatius, met dom­schat en -museum, de grijze toren, de hoogste bewaard gebleven stedelijke verdedigingstoren van Duitsland, het door vakwerkgebouwen omgeven marktplein, schilderachtige straatjes, gotische stenen huizen of het oudste ambtsgebouw van Duitsland, raadhuis. Ontdek de stad op eigen gelegenheid of laat u rondleiden door stads­gidsen die 'hun Fritzlar' met zijn bijna 1300 jaar oude geschiedenis, verrijkt met leuke anekdotes, graag dichter bij de bezoekers brengen.
Modern winkelcentrum met middeleeuwse flair
 
Naast de vele kleine winkels, die u uitnodigen om op uw gemak rond te snuffelen, vindt u vlak bij het centrum twee moderne winkelcentra met gratis parkeergelegenheid en veel speciaalzaken onder één dak. Geniet van culinaire heerlijkheden in een van de vele cafés en restaurants.
Op het historische marktplein vindt iedere zaterdag de weekmarkt met regionale specialiteiten plaats, 's zomers begeleid door een muzikaal programma.
Grote feesten en een gevarieerd vrijetijdsaanbod
 
In het kader van de Noord-Hessische cultuurzomer is het openluchtevenement 'V
OR DEM DOM' begin augustus een hoogtepunt. De paardenmarkt van Fritzlar in juli is een van de grootste volksfeesten van Noord-Hessen. In Fritzlar vindt u bovendien het Ederauen-avonturenbad, 25°C, een bowlingcentrum en het sport- en vrijetijdspark met schitterende aanbiedingen voor gezinnen. Het AuenIeerpad, de kunstwandelroute ARS NATURA en de Ederauen-fietsroute voeren langs de Eder. Een populaire wandelbestemming is de Büraberg met de St. Brigidakapel. Bezoek concerten, toneelvoorstellingen of tentoonstellingen of maak een keuze uit het programma van Scala Varieté, het regionale museum of de multiplex bioscoop.
Eder, rivier in Duitsland, 135 km lang,
 
ontspringt in het Rothaargebergte en mondt ten zuiden van Kassel uit in de Fulda.
Bij Hemfurt, bevindt zich de Edertalsperre, 1908–1914, een stuwdam met stuwbekken, Eder-Stausee, die de waterstand van Eder en Weser reguleert en energie levert.

Info: www.fritzlar.de  -  touristinfo@fritzlar.de   -  Tel.: +495622 988-643    

Melsungen
 
Melsungen he
eft zijn ontstaan te danken aan zijn gunstige ligging aan de Fulda en de belangrijke handelsroutes in de vroege middeleeuwen. Geniet van de unieke flair van deze prachtige vakwerkstad.
Melsungen werd in de eerste helft van de
9e eeuw voor het eerst in de oorkonden genoemd. Waarschijnlijk bestond de nederzetting aan de Fulda echter al langer. Hier liep de belangrijke oost-westverbinding tussen de regio rond Fritzlar en de zoutbronnen van Bad Sooden-Allendorf langs. De 'burgus' Melsungen werd als kleine stad vermoedelijk in 1151 gebouwd en na de vernietiging in 1194 herbouwd tot een grotere stad.
Meer dan 400 vakwerkhuizen
 
In de binnenstad vindt u het ene liefdevol gerestaureerde vakwerkhuis na het andere. Middelpunt is het historische raadhuis uit 1562/68, een authentiek vakwerkgebouw van drie verdiepingen hoog. Op de hoeken staan vier vakwerktorentjes. Op het schilddak staat nog een toren, waarin de 'Bartenwetzer' woont, die zich tweemaal per dag
, om 12 uur en 18 uur, laat zien.
Bezienswaardig
 
... zijn bijvoorbeeld de stadskerk uit 1415
-1425, het landgravenslot uit 1550-1557, als jachtslot gebouwd door landgraaf Philipp, of de historische Bartenwetzerbrug uit 1595-1996. Al in de 13e werd op deze plaats een ophaalbrug gebouwd, die in 1552 instortte. In 1596 was de nieuwe brug klaar. Deze heeft zijn naam te danken aan zijn geschiedenis. Vroeger slepen, Duits: wetzen, de inwoners van Melsungen namelijk hun bijl, Duits: Barte, op de brug. Ze maakten daarbij een praatje met elkaar voordat ze naar het bos gingen om hout te kappen.
Ontdek Melsungen te voet
 
- op eigen gelegenheid of met een gids. Individuele toeristen kunnen in de maanden mei tot oktober op iedere dinsdag, zaterdag en zondag deelnemen aan populaire rondleidingen met gids. Voor groepen kunnen het hele jaar door individuele belevenisrondleidingen worden gereserveerd. Informeer naar de verschillende stadsrondleidingen die wij bieden.
Info: www.melsungen.de  tourist-info@melsungen.de  -  Tel.: +495661 9211-00 

Homberg, Efze 
Ontdek t
ijdens een rondleiding de oude straatjes van de vakwerkstad, bezoek de woning van de torenwachter hoog in de toren van de prachtige kerk waar de reformatie in Hessen begon.
Een sprookjesachtige vakwerksfeer, ingebed in het werkelijk prachtige landschap van de door glooiende heuvels en dichte bossen gedomineerde Knüllregio - een aantrekkelijke combinatie van een moderne stad en middeleeuwse flair. Dat is Homberg, midden in het land van Roodkapje.
Homberg maakt mensen enthousiast
 
Tijdens de Hessentag van 2008, die in de districtshoofdplaats van het Schwalm-Eder-district werd gehouden, werden meer dan 1000.000 bezoekers uit heel Duitsland razend enthousiast over de schoonheid van de stad en de gastvrijheid van de inwoners. Geen wonder: de oude wallen met hun stormstegen zijn even indrukwekkend als de Burgberg met de ruïne van de hoogteburcht en zijn vermaarde bron.
Overdag en 's avonds
 
Zowel overdag als 's avonds worden er speciale vakwerkrondleidingen en stadsrondleidingen gegeven. Enkele onderdelen van een dergelijke rondleiding, die uiteraard ook op maat kan worden samengesteld, zijn bijvoorbeeld de 'Kroon'
, het oudste restaurant van Hessen, de Sint­Mariakerk, waar de reformatie in Hessen begon, met de woning van de torenwachter, de Burgberg met fantastisch uitzicht en het Burgrestaurant, het nieuw ingerichte marktterrein met zijn unieke middeleeuwse vakwerksfeer en diverse musea, waaronder het unieke Kyffhäuser museum.
Te voet
en op de fiets
 
Voor fietsers en mountainbikers is het landschap even ideaal als voor wandelingen langs de Duitse Sprookjesroute.
Info: www.homberg-efze.eu  -  touristinfo.homberg-efze@t-online.de  -  Tel.: +495681 939161   

Waldeck am Edersee  
Waldeck, dat met zijn historische oude binnenstad en het gravenslot een bijna sprookjesachtige uitstraling heeft, biedt samen met zijn 10 stadsdelen een scala aan mogelijkheden op het gebied van vrije tijd, cultuur en natuur.
Of het nu gaat om watersporters, wandelaars, fietsers, cultuurliefhebbers of vakantiegangers die op zoek zijn naar ontspanning en plezier en gewoon alleen op sprookjesachtige plekken in een schitterend landschap willen ontsnappen aan de sleur van alledag - hier wordt de gast alles geboden wat hij zich voor een ontspannen en afwisselende vakantie wensen kan. Talloze bezoekers genieten van het unieke uitzicht vanaf Schloss Waldeck over de Edersee en de Ederbergen, bezichtigen het burchtmuseum, de bron en de kerkers.
Een scala aan vrijetijdsmogelijkheden
 
... zoals duiken, zeilen, surfen, zwemmen in het strandbad, tennissen, vissen, paardrijden, midgetgolfen en golfen op de deels openbare golfbaan, rondvluchten met een gemotoriseerd of zweefvliegtuig, een tochtje met een rondvaartboot of een ritje met de kabelbaan naar het slot of het meer, laat het hart van iedere vakantieganger sneller slaan.
Flaneren
en ontdekken 
Ontdek de oeverpromenade van Waldeck met al uw zintuigen: hier kijkt u op uw gemak rond in de kruidentuin, probeert u uw weg te vinden in het haagbeukdoolhof of balanceert en glijdt u in het klimpark. Andere populaire bestemmingen voor een uitstapje zijn de kloosterruïne Ober-Werbe
, 12e eeuw, de Edersee-veerboot Nieder-Werbe, voor fietsers en wandelaars, de Geofoyer Nieder-Werbe, multimediale tentoonstelling over de geschiedenis van de aarde, de historische rondwandeling door de oude binnenstad en de Waldecker bergtrein, verbinding tussen de oeverpromenade en het 200 m boven het meer gelegen luchtkuuroord Waldeck.

Wandelen in de ongerepte natuur
 
De Urwaldsteig Edersee en de Kellerwaldsteig voeren u door de ongerepte natuur van de Edersee-regio.

Info: www.waldeck.de  - Tel.: +49 5623 973782

** Uw accommodatie in geheel Duitsland  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Duitsland.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets