KAUFBEUREN, een stad vol bekoorlijkheden. St. Blasiuskirche; De voormalige franciscanenkerk; Historische oude binnenstad met stadsmuur; Fünfknopftoren; Neugablonz.
Naar deelstaat Beieren.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

De voormalige vrije Rijksstad Kaufbeuren wordt nog steeds gekenmerkt door haar middeleeuwse stadsbeeld, dat een sfeervol podium vormt voor het "Tänzelfest", het oudste, historische kinderfeest van Beieren. Het is ook de geboortestad van Crescentia von Kaufbeuren, de eerste Duitse Heilige uit de 3e eeuw.
De 15de-eeuwse stadsversterking is goeddeels bewaard gebleven. Kaufbeuren is de geboortestad van Ludwig Ganghofer, 1855-1920, schrijver van populaire streekromans die in de Beierse Alpen spelen. In het Heimatmuseum, Kaisergässchen 12-14, is een afdeling aan Ganghofer en zijn werk gewijd.

Kaufbeuren, Keiser-Max-Strasse, historische huizenLigging en bereikbaarheid
 
Gelegen in het zuidwesten van Beieren in de vakantiestreek Allgäu
Per auto vanuit het noordwesten: de A7 Ulm-Kempten tot het Memminger Kreuz, A96 uitrit Bad Wörishofen; vanuit het zuidwesten: de A7 tot uitrit Kempten, B12 tot uitrit Kaufbeuren; vanuit het noordoosten: A96 tot uitrit Jengen/Kaufbeuren, B12 tot Kaufbeuren; vanuit het zuiden: B16 (Reutte-Füssen) via Marktoberdorf.
Per trein: traject München-Lindau en Augsburg-Füssen.
Luchthavens: München en Augsburg.
 
Bijzondere tip
 
Wereldberoemde glas- en (modische-) sieraden industrie van de na het einde van de 2e wereldoorlog naar Kaufbeuren verhuisde Sudetenduitsers uit de  regio Gablonz onder Neisse.

Bezienswaardigheden
 
Kaufbeuren, hoogaltaar van St. Blasius* St. Blasiuskirche, Blasiusberg 13
De kapel, 1319, is op een hoogte aan de noordwestkant van de stad. op de oude stadsmuur gebouwd. De oorspronkelijke weergang loopt door het schip, 1484, en de toren is eigenlijk een verdedigingstoren. Het door J. Lederer voor het koor vervaardigde altaar, 1518, geldt als een van de belangrijkste laatgotische kunstwerken van Oberschwaben. De beelden zijn voor een deel afkomstig van een ouder retabel, de zijvleugels zijn door J. Mack geschilderd. Vijf groepen laatgotische wandschilderingen sieren de muren. Van de waardevolle inrichting zijn verder het koorgestoelte, een expressief kruisbeeld en een processiekruis, omstreeks 1350, de aandacht waard.
* De voormalige franciscanenkerk,
1315, vaak en ingrijpend veranderd; St. Cosmas und Damian , 1494, aankleding 17de/18de eeuw.
* Historische oude binnenstad
 
met stadsmuur (tijdens rondleidingen te belopen) uit 1200 en vestingtorens uit 1420.
* Fünfknopftoren
 - kenmerk van de stad, te zien op de achtergrond van fig. links boven.
* Raadhuis(1879-1881)van Georg Hauberrisser.
* Neugablonz - jong stadsdeel van Kaufbeuren.

Musea
 
* Poppentheatermuseum.
* Gedenkplaats "Crescentia von Kaufbeuren.
* Brandweermuseum (beperkte openingstijden).
* Isergebirgs-Museum, historie en voorgeschiedenis van het stadsdeel Neugablonz.
* ”kunsthaus kaufbeuren” met wisselende tentoonstellingen.Shopping
 
Kaufbeurer en Irseer bier, typische confituurproducten, boeken en religieuze artikelen en souvenirs m.b.t. Crescentia von Kaufbeuren, Sudentenduitse specialiteiten, glas- en modieuse sieraden, kaas- en eierproducten.

Excursiemogelijkheden
 
* Irsee (7 km);
barokke parochiekerk en voormalig Benedictijnenklooster, specialiteitenbrouwerij en Brouwerij Museum.
* Excursies door de Allgäu,
b.v. naar de koningskastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau bij Füssen.
* Tocht met de stoomtrein
over het 100 km lange (niet meer in gebruik zijnde) spoortraject.

Service voor de gasten
 
Gratis rondleidingen in het Duits voor individuele gasten van mei t/m oktober. Brochure 'Stadtrundgang' in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands en Hongaars. Rondleidingen voor groepen in het Duits en vreemde talen.

Verkehrsverein Kaufbeuren e.V.,
 
Kaiser-Max-Str. 1 87600 Kaufbeuren  -  Tel.: +49(0)8341140405, Fax: +49(0)8341173962  -  E-mail: tourist-info@kaufbeuren.de

** Uw accommodatie in Kaufbeuren kan goed geboekt worden via  Hotels/Kaufbeuren.
Hotel Am Turm   “Lovely large quiet room. Excellent breakfast buffet. Free parking in front of hotel”.
Hotel Irseer Klosterbräu  ligt in de Beierse stad Irsee en biedt gezellige accommodatie, heerlijke regionale keuken en een traditionele brouwerij in een prachtig gerestaureerd middeleeuws kloostercomplex. “Zeer leuke locatie, perfecte tussenstop onderweg naar Italië. Lekker ontbijt, lekker eten in het algemeen.”

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets