KEULEN / KÖLN, traditierijke metropool aan de Rijn; Aan St. Petrus en Maria gewijde Keulse Dom; Museum Ludwig; Wallraf-Richartz-Museum/Fondation Corboud ; Romeins-Germaanse Museum; Forstbotanischer Garten.
Naar deelstaat "Noordrijn-Westfalen". Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.
 Naar uw accommodatie!
    

In Keulen, Köln,  zit het Romeinse verleden al in de naam: Colonia.
Getuigenissen uit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen, in de eerste plaats natuurlijk de wereldberoemde gotische Dom, talrijke Romaanse kerken, een bijzonder levendig kunst- en cultuurgebeuren met musea van internationaal formaat en last but not least: Keulen is het centrum van het Rijnlandse carnaval! Het centrum van de Rijnlandse levensvreugde geniet bovendien een grote aantrekkingskracht als jaarbeursstad en economisch centrum met een rijk gefacetteerd gastronomisch en vermaaksaanbod: open, communicatief en ongedwongen - typisch 'Kölsch'. Deze stad heeft het hart op de juiste plek

Keulen, dom St. Petrus en MariaBezienswaardigheden
 
Toppers: UNESCO-werelderfgoed: de Dom van Keulen - Bruisend leven in de oude stadskern - Romeins-Germaans Museum, Museum Ludwig (moderne kunst) - zie ook Keulen Romaanse kerken
Het symbool van Keulen is de alles overheersende gotische dom, die door de UNESCO in 1998 tot werelderfgoed is verklaard. Met zes miljoen bezoekers per jaar is hij de meestbezochte bezienswaardigheid van Duitsland. Even beroemd zijn de twaalf Romaanse kerken, ware juwelen van middeleeuwse bouwkunst. Van de Romeinse en middeleeuwse stadscultuur getuigen de torens en poorten, het Praetorium en een hele reeks opmerkelijke vondsten.

Dom, zie de plattegrond
 
De aan St. Petrus en Maria gewijde Keulse Dom ligt op een verhoging, de Domplatte of Domterrasse, op de plaats waar eerst een Romeinse tempel stond en waar in 870 een bisschopskerk werd gebouwd.
Die dom werd een pelgrimsoord
toen Reinald von Dassel, raadgever en kanselier van Frederik Barbarossa, en sinds 1159 aartsbisschop vau Keulen, in 1164 uit Milaan het gebeente van de Heilige Drie Koningen meebracht en aan de kerk schonk. Een grotere kerk was al spoedig nodig, maar het duurde tot 15 augustus 1248 voor aartsbisschop Konrad von Hochstaden (1238-1261) de eerste steen legde. In 1322 werd het koor gewijd. Daarna werd aan het schip verder gebouwd, aan het dwarsschip begonnen en de zuidtoren ter hoogte van de klokkentoren opgetrokken. In 1560 kwam het werk stil te liggen. Op de 59 m hoge torenstomp bleef een bouwkraan staan.
Pas in de 19de eeuw kon de door velen gekoesterde wens de bouw te voltooien worden gerealiseerd
 
Op 4 september 1842 werd hiervoor de eerste steen gelegd; op 15 oktober 18100 was het werk voltooid. De bouwmeesters, Ernst Friedrich Zwimer (11002-1861) en Richard Voigtel (1829­1902), hadden zich ten doel gesteld het oorspronkelijke bouwplan te verwerkelijken (de originele tekeningen voor de westfaçade waren rond 1810 teruggevonden). Zij bouwden in neogotische stijl, maar met een duidelijk herkenbaar eigen accent, vooral in de façaden van het dwarsschip. De dom overleefde de luchtaanvallen redelijk en is daarna geheel gerestaureerd. De afmetingen zijn indrukwekkend: het middenschip is 144 m lang en ruim 43 m hoog, de totale breedte van het dwarsschip is ruim 86 m, de westfaçade is 61 m breed en de twee torens zijn ruim 157 m hoog. De westfaçade heeft drie portalen, rijkelijk van beeldhouwwerk voorzien. Het rechterportaal, gewijd aan Petrus, dateert nog grotendeels uit de 14de eeuw. Op het timpaan scènes uit het leven van de heilige. De apostelbeelden zijn kopieën (originelen in het Diäzesau-Museum). De meeste deuren van de Dom zijn 20ste-eeuws (E. Mataré).

Interieur en inrichting
 
In het schip zijn alleen de consoles en baldakijnen van de pijlerfiguren middeleeuws; de beelden zelf zijn nieuw. Op hoogtijdagen (Pinksteren, Sacramentsdag) worden tussen de pijlers acht grote gobelins gehangen, in 1645 naar kartons van Rubens in Brussel vervaardigd. Het altaar in de viering is uit 1960, het sacramentshuis uit 1964. De kansel aan de rechter vieringpijler is de oudste van Keulen, uit 1544, eikenhout, renaissancestijl.
Op het koor staat het Hoch- of Stiftsaltar (de altaartafel van zwart marmer is 2,54 m lang) uit circa 1310-1320, waarvan de onderbouw is versierd met scènes uit het leven van Maria. Achter het hoogaltaar staat het pronkstuk van de kathedraal: het Driekoningenschrijn, dat oorspronkelijk in de viering stond. Het 153 cm hoge, 110 cm brede en 220 cm lange kunstwerk (in 1973 grondig gerestaureerd) is van Nicolaas van Verdun en dateert uit 1181-1230.

Keulen,eikenhouten  koorgestoelte in de domHet eikenhouten koorgestoelte (1308-1311) is rijkelijk van snijwerk voorzien;
 
vooral de misericorden zijn zeer fraai. Achter dit koorgestoelte de gemetselde koorbanken, aan de binnenzijde voorzien van fresco's, vermoedelijk van rond 1335. Aan de koorpijlers, op rijkversierde consoles, beschilderde beelden (Christus, Maria, de twaalf apostelen) uit 1270-12100. De dom heeft een aantal kostbare oude gebrandschilderde ramen, onder meer in de koorkapellen (13de­16de eeuw). De ramen in de zijschepen zijn 19de-eeuws. Het fraaiste altaar in de kerk is het drieluik van Stefan Lochner: Maria en de Drie Koningen, met op de zijluiken de stadspatronen Ursula en Gereon. Dit Kölner Dombild werd circa 1445 geschilderd voor de kapel van het raadhuis en heeft sinds 11009 een plaats in de dom. Beroemde altaren zijn voorts onder meer het Agilolfusaltaar (1521) en het Georgsaltaar uit dezelfde tijd, beide Zuidnederlands houtsnijwerk, en het geschilderde vleugelaltaar vau Barthel Bruyn de Oude uit 1548 in de Michaëlskapel.
Van de beelden zijn nog te noemen
 
de Mailänder Madonna (13de eeuw), die de plaats innam van een door von Dassel uit Milaan meegebracht madonnabeeld; een Tronende Moeder Gods (1270-12100) in de Driekoningenkapel, een stenen Schöne Madonna (vroeg 15de­eeuws) in het zuidelijke dwarsschip, waar ook een meer dan levensgroot Christoffelbeeld (circa 1470) staat. Men lette verder op de vele interessante grafmonumenten. Een kostbaar bezit is het Gerokruis, een meesterwerk van Ottoonse kunst, door aartsbisschop Gero (959-976) geschonken. De schatkamer bevat een grote rijkdom aan kunstvoorwerpen, vooral middeleeuwse ivoren en edelsmeedwerk (Byzantijns ivoren triptiek, 11de eeuw; staf van Heribert, 11de eeuw; reliekbuste van St. Georg van Spoleto, circa 1500, enz.).Kunst en cultuur

Kunsttentoonstellingen en muziekevenementen in Keulen trekken internationaal de aandacht. Of je nu opera's, musicals of rockconcerten neemt, het Keulse muziekleven is innovatief en zeer veelzijdig. De Philharmonie is een van de toonaangevende concertgebouwen van Europa met ca. 400 evenementen per jaar. Met 18.000 zitplaatsen is de KölnArena een van de grootste evenementenhallen van Duitsland.

Musea
 
De wereldreputatie van Keulen als kunstmetropool is gebaseerd op een uniek museumlandschap met meer dan 30 musea, ruim 100 galerieën en de kunstbeurs ART COLOGNE.
Tot de belangrijkste musea behoren het Museum Ludwig met kunst van de 20e en de 21 e eeuw en het Wallraf-Richartz-Museum/Fondation Corboud met een van de grootste Duitse collecties van klassieke schilderkunst.
Het Romeins-Germaanse Museum presenteert het archeologisch erfgoed van Keulen en het Schnütgen-Museum herbergt een van 's werelds belangrijkste collecties over de Middeleeuwen.

Parken en plantsoenen
 
Keulen is een stad met een uitgebreide groengordel. Unieke natuurbeleving bieden de op de bosbouw gerichte Forstbotanischer Garten met de Japanse afdeling, het indrukwekkend aangelegde 'tuinmonument' Flora met de grote verscheidenheid aan planten en vlak ernaast de Botanische Tuin met showkassen.

Hoe er te komen:  
Per trein: Köln Hauptbahnhof (CS) ICE-/IC-/EC- aansluitingen  -  Autosnelwegen: Al, A3, A4  -  Luchthaven: Keulen/Bonn (15 km)
KölnTourismus: 

Unter Fettenhennen 19, 50667 Köln   -  Tel,: +49 (0) 2 21 / 221 304 00   -  Fax: +49 (0) 2 21 / 221 304 10   -  E-mail: koelntourismus@stalt-koeln.de  -  Internet: www.koelntourismus.de / www.koeln.de

** Uw accommodatie in Keulen kunt u goed boeken via: Hotels/Appartementen/Cologne
Rechts van de kaart kunt u de hotels die in de buurt gelegen zijn van bijv. : Museum, Oriëntatiepunt, Treinstation, Park, Theater etc., door aan te klikken vinden! Verfijn uw zoekopdracht voor: aantal Sterren, Hoteltype, Faciliteiten en/of Hotelthema. U kunt de hotels op prijs sorteren.
De best beoordeelde en populairste hotels in Keulen zijn op basis van de beoordelingen van gasten per thema gerangschikt!
Gewaardeerde hotels zijn bijv.: Barcelo Cologne City Center , Cologne Marriott Hotel, Hotel Santo en TOP Hotel Königshof


** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets