KEVELAER,bedevaartsplaats en recreatieoord. Moeder Gods van Kevelaer; Bedevaartkapel; Sculptura; Drie gouden medailles-stad; Niederrheinisches Museum für Volkskunde und Kulturgeschichte.
Naar deelstaat Noordrijn-Westfalen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

Booking.com

In de binnenstad van Kevelaer bepalen ongeveer 200 monumentale panden het stadsbeeld. Nederrijn – Kevelaer. Vraagt men in Kevelaer de jaarlijks ongeveer één miljoen bezoekers naar hun beweegredenen om naar Kevelaer af te reizen, dan zijn de antwoorden zeer divers. Zo is er het attractieve stedenbouwkundige bedevaartcentrum met genadekapel en de bijbehorende Mariabasiliek en kaarsenkapel. Daarnaast zijn er ongeveer 200 monumentaal beschermde huizen en de schilderachtige straatjes en hoekjes die vele internationale bezoekers naar Kevelaer trekken.

Kevelaer, monumentaalpand in de binnenstadNiederrheinisches Museum für Volkskunde und Kulturgeschichte, Hauptstr. 18
 
Een Nederrijns woonhuis uit 1704. Gevarieerde collectie op het gebied van cultuurgeschiedenis en volkskunst, O,a. speelgoedverzameling, religieuze kunst en devotionalia, wooncultuur, zilver, glas, prenten,

Drie gouden medailles-stad
 
Tevens worden de kunstnijverheidswerkplaatsen door de Kevelaer-bezoeker net zo bezocht als de vele cafés en restaurants in het stadshart. Ook is de periode voor kerstmis met de Kevelaerse kerstmarkt een uitstapje waard. Eveneens wordt het Nederrijns museum voor volkskunde en cultuurgeschiedenis met zijn handwerker steegjes en zijn aanzienlijke speelgoedverzameling vaak bezocht. Maar ook uitstapjes naar het Nieder Rhein Park Plantaria, de drafrenbaan "Den Heyberg', de bewegende pottenbakkersdraaischijf van het oude "Potthaus', de motorrijdersbedevaart of de tentoonstelling "Sculptura' met hedendaagse beeldende kunst staan op het programma van de Kevelaer-bezoeker.

Kevelaer, bedevaartkapelBedevaartkapel, Kapellenplatz
 
Sinds de Dertigjarige Oorlog is de kapel het doel van ontelbare bedevaarten naar de 'Moeder Gods van Kevelaer'. Voor de wonderdadige prent, een kleine Antwerpse kopergravure, liet de marskramer Hendrick Busman in 1642, naar aanleiding van een visioen, een kapelletje bouwen. Hieromheen ontstond in 1654 een kleine zeshoekige koepel in sobere landelijke barokvorm. Van 1643­1645 bouwde H. van Arssen de eerste bedevaartkerk, de zgn. Kaarsenkapel. Van 1858-1864 werd de nieuwe bedevaartkerk St. Maria, een aan 5000 personen plaats biedende neogotische basilica, opgetrokken.
Sculptura
 
Overigens heeft opnieuw de internationaal bekende t.v.- presentator Max Schautzer de beeldententoonstelling "Sculptura' in het hart van de Mariastad geopend. Een vakjury heeft, uit bijna 200 deelnemers aan de Sculpturawedstrijd, 20 objecten uitgekozen voor plaatsing in het hart van de Mariastad. Door de V.V.V. Kevelaer worden speciale Sculptura-rondleidingen aangeboden voor bezoekers.

Sportactiviteiten
 
En wie van sportief houdt: men kan peddelen op de Niers, er zijn fietstochten of men kan zelfs een vlucht maken met de hete luchtballon "Aufsteiger 2000'. Al deze zaken lokken sportievelingen naar de betoverende kleine stad, die aan de linker zijde van de Nederrijn ligt. Nu heeft Kevelaer in het kader van de Stedenwedstrijd "Onze stad leeft op' de gouden medaille gewonnen. Overigens hebben ook Twisteden en Winnekendonk, de deelgemeenten van Kevelaer, de zeer gewaardeerde gouden medailles gewonnen in de wedstrijd voor heel Duitsland met het thema "ons dorp dient mooier te worden'. Gouden medailles, die de inhoud van de stadslogan en de trots van de inwoners en gasten weergeven: "Uniek Kevelaer' - "Unverwechselbar Kevelaer' 

Informatie en V.V.V. programma's:
 
V.V.V. Kevelaer - Peter-Plümpe-Platz 12, 0-47623 Kevelaer - Tel.: (0049) 2832/122-151 en 122-152 Fax: (0049) 2832 /4387 - Informeer U ook via .. www.kevelaer.de 

** Uw accommodatie in Kevelaer kunt u goed boeken via:
Hotels/appartementen/Kevelaer Laagste prijsgarantie! 
** Gewaardeerde hotels in Kevelaer zijn bijv.: Stadthotel am Bühnenhaus Landhaus Voeskenshof Parkhotel Kevelaer Seminar & Sporthotel Schravelsche Heide Gelder Dyck en  Hotel zur Brücke

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”!

Brochure van stad Kevelaer 

Hartelijk welkom in Kevelaer

Kevelaer is één van de bekendste stadjes aan de Nederrijn.
Dat komt omdat Kevelaer de grootste bedevaartplaats van Noordwest-Europa is. Sinds meer dan 360 jaar bepaalt de bedevaart hier het dagelijks leven. Maar Kevelaer, gelegen in het Kreisgebied Kleef, heeft echter veel meer te bieden.
Ontdek het veelzijdige Kevelaer.
 
Via de eeuwenoude geschiedenis en de huidige gebruiken van het christelijke geloof gaat de reis via een ruim vrije tijdsaanbod langs de culturele highlights en de traditionele handwerkkunst naar een gezonde en veelzijdige bedevaartstad. Leer 'uniek Kevelaer'
(Unverwechselbar Kevelaer) kennen en laat u door deze stad verrassen.

Geschiedenis
 
Kevelaer's wortels liggen in de Middeleeuwen. Kevelaer en de stadsdelen Wetten en Twisteden behoorden toentertijd tot de graafschap Geldern. De stadsdelen Kervenheim en Winnekendonk hoorden bij de graafschap Kleef. In 1969 sloten ze zich bij Kevelaer aan. De belangrijkste datum in de geschiedenis is 1 juni 1642: het begin van de Kevelaerse bedevaart.
Kevelaer groeit uit tot één van de belangrijkste bedevaartoorden van Europa. Deze groei zet zich tot op de dag van vandaag voort. Kevelaer's belangrijkste en meest bekende monument is de in 1864 gewijde Mariabasiliek. Kevelaer was en is nog steeds een centrum van geloof en troost voor pelgrims uit Europa en ver daarbuiten.Bedevaart
 
De bedevaart vormt het middelpunt van het Kevelaerse stadsleven. Ongeveer een miljoen bezoekers komen jaarlijks naar de Kevelaerse Binnenstad met als religieus centrum, de genadekapel, waar meerdere straten in de vorm van een ster naar toe leiden. Hier bevindt zich het kleine Mariabeeld 'Consolatrix Affictorum' (de troosteres der bedroefden), een in Antwerpen ontworpen Kopergravure, waarmee koopman Hendrick Busman in het jaar 1642 de aanzet gaf tot de bedevaart naar Kevelaer. Ook Paus Johannes Paulus II. was onder de indruk van de aantrekkingskracht van dit kleine beeldje.
Sinds meer dan 360 jaar staat de bedevaart nu in het middelpunt van het Kevelaerse stadsgebeuren.
Degenen die het levendige christelijke geloof eens van nabij willen beleven zouden op een mooie zomerdag gewoon eens naar het Kapellenplein moeten gaan. Hier word je min of meer bevangen door de sfeer van de Kevelaerse bedevaart.

Vrijetijd
 
Het vrijetijdsaanbod aan de Nederrijn groeit voortdurend. Het betoverende landschap trekt steeds meer mensen van heinde en verre aan. De één zoekt ontspanning, de ander wil op sportieve wijze in de natuur bezig zijn of gewoon plezier hebben. Kevelaer heeft op vrijetijdsgebied iedereen wel iets te bieden.
Hier worden niet alleen zogenaamde Nederrijnklassiekers zoals fetsen, wandelen en paddelen op de Niers aangeboden. Maar er zijn ook exotische vrijetijdsmogelijkheden zoals het dwaalland, een doolhof van bamboe met een groot vrijetijdspark, of een wereldreis langs alle vijf de continenten in het planten- en vogelpark NederRijnPark Plantaria. Ieder jaargetijde kent Kevelaer wel een bijzonder vrijetijdsaanbod. Zoals bijvoorbeeld een fantastische ballonvaart met één van de vele heteluchtballons tijdens het ballonfestival in de zomer tot een bezoek aan de Kerstmarkt tijdens de Adventstijd. Wie de Nederrijn op vrijetijdsgebied wil ontdekken, doet ook Kevelaer aan.

Cultuur
 
De cultuurscène in de Mariastad lukt het iedere keer weer opnieuw grote, bekende internationale kunstenaars van niveau naar Kevelaer te halen. Niet alleen Kevelaer's inwoners maar ook de toeristen worden iedere keer opnieuw door de bijzondere sfeer van deze stad verrast. Maar ook grootheden uit de kunst- en muziekscène voelen zich hier thuis.
Theater, concerten, tentoonstellingen en events van internationale kwaliteit
 
staan op de Kevelaerse cultuuragenda. De schouwburg, het Nederrijns museum voor volkskunde en cultuurgeschiedenis en de talrijke galerieën bieden hiervoor een passend forum. Niet alleen bekende kunstenaars bepalen het culturele leven van Kevelaer. Ook zijn er in Kevelaer talrijke verenigingen en groeperingen actief met het organiseren van diverse culturele evenementen. Kevelaer onderhoudt stedenbanden met de gelijknamige stad in Zuid-Afrika en met Bury St. Edmunds in Engeland.

Kunstnijverheid
 
Deze branche is uit de bedevaart voortgekomen en sinds lange tijd is het dé belangrijke economische factor van Kevelaer; het betreft de kunstnijverheid. Van oudsher al zijn talrijke ondernemingen op het gebied van de orgelbouw, glas- en mozaïekschilderkunst, bronsgieterij, kaarsenproductie, beeldhouwkunst en goud- en zilversmederijen in Kevelaer aanwezig. Door de religie ontstonden talrijke werkplaatsen, ateliers en galerieën. Het totaalaanbod hiervan is vandaag de dag nog steeds indrukwekkend. Wie de verschillende facetten van deze spanningsboog tussen kunst en handwerk wil ontdekken is in Kevelaer op het juiste adres.

Economie
 
Kevelaer's economie is zeer divers. Zo is er een interessante mix van industrie, handwerk, handel en een breed gevarieerd horeca-aanbod. Regionale, nationale en internationaal belangrijke ondernemingen uit de diverse branches vestigen zich op de industrieterreinen of in de binnenstad van Kevelaer.
Bedrijven die van oudsher met Kevelaer verbonden zijn,
zijn bedrijven op het gebied van de kunstnijverheid, plantenkwekerijen en drukkerijen. De laatste decennia zijn hier een groot aantal productie- en dienstverlenende bedrijven op het gebied van de high tech en een breed gevarieerd winkelaanbod bijgekomen. Kevelaer's economie groeit op alle fronten. De economische ontwikkelingsmaatschappij Kevelaer
(Wirtschaftsförderungs Gesellschaft Kevelaer mbH) ondersteunt die ontwikkeling en is het aanspreekpunt voor investeerders, startende ondernemers en locale ondernemers.

Wirtschaftsförderungs-Gesellschaft der Stadt Kevelaer mbH
Venloer Str. 33-35 47623 Kevelaer  -  Telefon: (0 28 32) 95 37-0   -  Telefax: (0 28 32) 95 37-20  -  E-Mail: info@wfg-kevelaer.de

** Uw accommodatie in geheel Duitsland  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Duitsland.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets