KOBLENZ, vestingmuren, burchttorens, kastelen en patriciërshuizen. Toppers: Deutsches Eck - Basiliek St.-Kastor - Vesting Ehrenbreitstein - Mittelrhein-Museum - Rijnpromenade; deelstaat Rijnland-Palts. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!

    

Deze geven een overtuigend beeld van een bewogen verleden.
Op het wereldbekende 'Deutsches Eck' waar de Rijn en de Moezel samenvloeien, ligt de oude Romeinse stad Koblenz. De vesting Ehrenbreitstein en de burcht Stolzenfels maken deel uit van het UNESCO-werelderfgoedmonument 'Midden-Rijndal' met de legendarische Loreley en de romantische burchten en kastelen tegen de steile hellingen van de Rijn. Vier middelgebergten omlijsten de stad aan de Rijn en de Moezel, die voor tweederde is omringd door bossen, groenvoorzieningen en water.

Koblenz, het Deutsche Eck aan samenvloeing van Rijn en MoezelKoblenz  is ontstaan uit een Romeins post­en tolstation aan de samenvloeiing (Latijn: ad confluentes, vandaar de naam) van Rijn en Moezel,
waarbij zich al spoedig een handelsnederzetting ontwikkelde. Aan die periode herinneren resten in de pastorie van de Liebfrauenkirche en onder het koor van de St. Florin. Op de plaats van de Romeinse nederzetting ontstond van 1276-1289 een burcht die later tot keurvorstelijk slot werd verbouwd (tegenwoordig stadsbibliotheek). Vlak daarbij werd van 1332-1338 de veel bewonderde Balduïnsbrug gebouwd.

Bezienswaardigheden
Toppers:
Deutsches Eck - Basiliek St.-Kastor - Vesting Ehrenbreitstein - Mittelrhein-Museum - Rijnpromenade.

Reeds bij een stadswandeling toont Koblenz een fascinerend profiel
- romantische straatjes en historische pleinen, en dan de pittoreske steegjes in de oude stadskern met de Romaanse basiliek St.-Kastor uit de 9e eeuw, de Liebfrauenkirche en de kerk St.-Florin uit de 12e eeuw. In de oude binnenstad vinden talrijke feesten plaats. Het door keizer Wilhelm I bekroonde Deutsches Eck is als het ware een levende geschiedenisles.

Commanderij van de Duitse Orde, Rijnoever
De naam 'Deutsches Eck' dankt de landtong tussen Moezel en Rijn aan een vesting van de ridders van de Duitse Orde (1216). Van dit complex, dat tijdens de laatste oorlog zwaar werd getroffen, is de commanderij in renaissancestijl met de prachtige bloementuin erachter weer opgebouwd.

Voorm. kloosterkerk St. Florin/evangelische-gemeentekerk, Florinsmarkt
De romaanse kerk, gebouwd op de plaats van een oudere 10de-eeuwse, dateert van omstreeks 1100. In 1356 werd zij vergroot met een gotisch koor. Andere verbouwingen in gotische stijl volgden in de 17de eeuw (vlak plafond vervangen door gotisch gewelf; gotische vensters in het westelijke torenfront).

Voorm. kloosterkerk St. Kastor/katholieke parochiekerk, Kastorstr. 7
Op de landtong tussen Moezel en Rijn staat, dicht bij het huis van de Duitse Orde, de St. Kastor, de uit kunsthistorisch oogpunt belangrijkste kerk van Koblenz. De resten van een oudere, Karolingische kerk, zijn te herkennen in de onderbouw van de westtorens. De huidige kerk dateert uit de 12de eeuwen is in 1208 gewijd. Van 1496-1499 werden middenschip en viering van een gewelf voorzien. Van het geheel met de vier torens vertoont het westfront enige gelijkenis met de nabijgelegen St. Florin.

Liebfrauenkirche, Obere Altstadt, zie plattegrond
Deze kerk, sinds de middeleeuwen de hoofdkerk van de stad, is gebouwd op Romeinse en Karolingische fundamenten (11100 tot in het begin van de 13de eeuw). Drie stijlperiodes zijn duidelijk te herkennen: aan het romaanse westdeel, dat binnen met het schip tot het voorkoor reikt, sluit een fraai laatgotisch koor aan (15de eeuw).
Koblenz, LiebfrauenkircheBarok is de bekroning van de twee torens (1693-1694). Van de karige inrichting zijn te vermelden enkele mooie renaissancegrafstenen, een elegante immaculata en een H. Jozef (beide omstreeks 1750). In het zuidelijke zijschip staat naast een altaar de marmeren buste van de schenker ervan (in 1693 door Jan Blommendael vervaardigd).Ehrenbreitstein

Aan de voet van de vesting, langs de Rijnoever, ligt het dorp Ehrenbreitstein,
thans stadsdeel van Koblenz. De residerende bisschoppen breidden hun bouwactiviteiten tot hiertoe uit, zo ontstond in 1739 het fraaie Dikasterialgebäude naar plannen van de befaamde bouwmeester Balthasar Neumann, in opdracht van aartsbisschop Franz Georg von Schönborn. In Ehrenbreitstein werden de romantische dichter Clemens Brentano ('Des Knaben Wunderhorn') en de moeder van Beethoven geboren.

Historische bouwwerken
Naast de Bürresheimer Hof (17de/18de eeuw) is het Dreikönigenhaus, Kornpfortstr. 15, te vermelden, een barokbouwwerk uit 1701. Van de von der Leyenschen Hof, Kastorstr. 2, is de zuidvleugel oud (16de eeuw), het linkerdeel is in de 18de eeuw verbouwd, De belendende kapel St. Jakob (thans oudkatholiek godshuis), de voormalige kerkhofkapel, dateert uit de 14de eeuw (na de oorlog weer opgebouwd), In het Metternicher Hof, Münzplatz 8, werd de grote diplomaat van het Congres van Wenen, Clemens Wenzeslaus von Metternich, in 1733 geboren,

Deutsches Eck, Moselstrasse aan de Rijn
Op de landtong waar Moezel en Rijn samenkomen, werd in 1897 een ruiterstandbeeld van keizer Wilhelm I opgericht. Na de verwoesting in 1945 is alleen de sokkel opnieuw opgericht als monument voor de Duitse eenheid.

Koblenz-Moselweiss,
In dit stadsdeel (2 km W) staat de katholieke parochiekerk St. Laurentius, een 13de-eeuwse romaanse basilica met een beschildering uit die tijd (vernieuwd) en als mooiste stuk een stenen preekstoel met beelden van Christus en de apostelen - een uitstekend beeldhouwwerk uit 1467,

Kunst en cultuur
Kunst, cultuur en voortreffelijk amusement nemen in Koblenz het hele jaar door een belangrijke plaats in. Hiertoe behoren culturele evenementen op de vesting Ehrenbreitstein en voor de achtergrond van het keurvorstelijk slot evenals de concerten op het slot Stolzenfels.

Musea
Het Mittelrhein-Museum
presenteert kunst uit het Rijnland, waarbij de nadruk ligt op de schilderkunst van de 19e en het begin van de 20e eeuw. In het
Ludwig Museum
wordt contemporaine kunst uit Frankrijk getoond. Dit museum staat midden in de romantische Bloemenhof. En tot slot nog het Rhein-Museum met tentoonstellingsstukken over het leven aan de Rijn.

Parken en plantsoenen
Koblenz is een stad met veel groen. Een speciale vermelding waard is de Rijnpromenade met het park Kaiserin-Augusta-Anlage dat's zomers een vleugje mediterrane sfeer uitstraalt. De Bloemenhof in de buurt van het Deutsches Eck is een eldorado voor allen die zich door de bloemenpracht willen laten inspireren. Buiten het stadscentrum bevindt zich het park van het slot Stolzenfels met de romantische pergolatuin.

Aanrijroute
Per trein: Koblenz Hauptbahnhof (CS): ICE-/IC-/EC-aansluitingen
Autosnelwegen: A3, A48, A61
Luchthavens: Keulen/Bonn, Frankfurt

Tourist Information

Bahnhofplatz 17, 56068 Koblenz  -  Tel.: +49 (0) 2 61 / 3 13 04   -  Fax: +49 (0) 2 61 / 100 438 8  -  E-mail en internet: info-hbf@touristik-koblenz.de   -  www.touristik-koblenz.de

Omgeving
Rhens, 9 km Z
Het al in 874 in oorkonden vermelde stadje heeft tot op heden nog een groot deel van zijn middeleeuwse stadsversterkingen, vele laatgotische vakwerkhuizen (o.a. Markt 7-9, Hochstr. 20) en een bezienswaardig raadhuis (omstreeks 1560) met een in 1935 vernieuwde galerij.

Stolzenfels, 5 km Z
K.F. Schinkel was de ontwerper van de nieuwbouw van het slot, dat in 1836 werd opgetrokken op de plek van een oude ridderburcht uit 1242, die door de Fransen was verwoest (1688). Koning Friedrich Wilhelm IV heeft hier gewoond en vele grote ontvangsten gegeven. De belangrijkste delen van het slot, dat zich door een rijke inrichting onderscheidt, zijn de grote ridderzaal, het woongedeelte van de koning en de slothof met de kapel.

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via > Hotels.Appartementen./Duitsland.
** Voor Koblenz kan dat goed via:  Hotels/Koblenz
Als goed tot erg goed worden beoordeeld: Mercure Hotel Koblenz, Diehl's Hotel, Hotel Haus Morjan, Trierer Hof en Hotel Scholz, maar er zijn er natuurlijk meer!
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”!