KRONACH, toppers: Veste Rosenberg; Katholieke parochiekerk St. Johannes Baptist; Haus zum scharfen Eck; Kommandantenhaus ; Spitalkirche ; H. Kruiskapel; St. Petrus van Alcantara; Melchior-Ottozuil; Stadsversterkingen.
Naar deelstaat Beieren.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Schilderachtige straatjes, prachtige vakwerkhuizen,
fonteinen, poorten, torens en weergangen - zo presenteert zich de, door de middeleeuwen gevormde stad, geboorteplaats van de beroemde schilder Lucas Cranach de Oudere aan haar gasten. Hoog boven al dit stadsschoon troont de Vesting Rosenberg, die al van ver als typisch kenmerk van Kronach zichtbaar is en met zijn oppervlakte van 23,6 ha. als het grootste middeleeuwse burchtcomplex van Duitsland en als belangrijk nationaal monument bekendheid geniet.

Ligging en bereikbaarheid
 
Per auto: via de A9 München-Leipzig-Berlijn, A3 Würzburg-Neurenberg, uitrit Bamberg, A7 Kassel-Würzburg, uitrit Werneck, A6 Stuttgart-Neurenberg, A9 Berlijn, A81 Stuttgart, Würzburg, Dresden-Chemnitz-Zwickau-Hof; B505, B85, B173, B303 allen tot uitrit Kronach.
Per trein: Berlijn-Halle-Saalfeld-Kronach, München-Neurenberg-Bamberg-Lichtenfeld-Kronach, Karlsruhe-Stuttgart-Neurenberg-Bamberg-Lichtenfels-Kronach, Amsterdam-Utrecht-Keulen-Dortmund-Frankfurt-Würzburg-Bamberg-Lichtenfels-Kronach
Luchthavens: Neurenberg en Hof

Bijzondere tips
 
Zwemparadijs Crana Mare am Kreuzberg.
Zomer- en winterrodelbaan.
Veelzijdige sport- en recreatiemogelijkheden op het voormalige LGS-terrein.

Bezienswaardigheden
 
Veste Rosenberg in KronachVeste Rosenberg
De burcht is een van de best bewaard gebleven vestingwerken in Duitsland. De oorsprong was het stenenhuis met toren, dat van 1128-1130 in opdracht van bisschop Otto I van Bamberg boven de stad tussen de riviertjes Kronach en Haslach gebouwd werd en dat overeen­kwam met het huidige onregelmatige hart van het bouwwerk. In de tweede helft van de 14de eeuw werd het gebouw als hoeksteen van het Bambergse aartsbisdom aanzienlijk vergroot en van 1475-1487 tot een vesting gemaakt. De kernburcht werd in de 16de eeuw tot bewoonbaar slot verbouwd, dat in 1730 van B. Neumann de huidige vorm kreeg. Hier bevindt zich ook de 15de­eeuwse burchtkapel. Tot 1866 heeft het geheel als vesting dienst gedaan, tegenwoordig biedt het onderdak aan het zeer bezienswaardige Frankenwald-Museum, de Fränkische Galerie van het Bayerische Nationalmuseum, het Duitsland-informatiecentrum van de Bayerische Staatskanzlei en aan een jeugdherberg.

Katholieke parochiekerk St. Johannes Baptist
 
De drieschepige gotische hallenkerk (omstreeks 1400) is in het begin van de 16de eeuw vergroot met een westdeel, dat het oudere in hoogte overtreft. Opmerkelijk is het rijkversierde laatgotische portaal aan de noordzijde van het westwerk (later ingebouwd) met een Johannesbeeld. Origineel is de laatgotische Annakapel (1513) aan de oostzijde van het koor, waarvan de fundamenten romaans zijn.

Andere bezienswaardigheden
 
In het Haus zum scharfen Eck, een 16de-eeuws vakwerkhuis, zou Lucas Cranach de Oudere geboren zijn. Het voormalige Kommandantenhaus (Marktstrasse) is een statig woonhuis uit de 16de eeuw. Voorts: het raadhuis (1583), Spitalkirche (1467), H. Kruiskapel (Kreuzberg, 17de eeuw), kloosterkerk St. Petrus van Alcantara (1670­1672), de Melchior-Ottozuil (1654), de katholieke St. Annakapel (15de eeuw). Rond het marktplein en in de Lucas-Cranach-Str. getuigen vele goed bewaard gebleven huizen van de bloei van de stad in de late middeleeuwen, de tijd van de barok en het classicisme. Stadsversterkingen uit de 14de eeuw, en uitbreidingen in de 17de eeuw.

Tips voor kunstliefhebbers
 
* Frankische Galerie in de Vesting Rosenberg, dependance van het Beierse Nationale Museum met werken van Frankische meesters uit de Middeleeuwen en Renaissance.
* Wisselende exposities op de Vesting Rosenberg en in de galeries in de stad.
* Werkbühne - het kleinste stadstheater ter wereld in de oude markthal van het historische raadhuis.
*  Faust-Festival, openluchttheater op de Vesting Rosenberg.
*  Video-sculptuur Waterfire, Fabrizio Plessi, Italië, eerste video-sculptuur ter wereld in de openlucht.
* Kunst en cultuur nemen een cruciale plaats in op het buitengewoon uitvoerige evenementenprogramma. Exposities, concerten, toneelopvoeringen en natuurlijk de Zomeracademie van Kronach zijn ver over de stadsgrenzen bekend, evenals het historische stadsspektakel, het Kronacher vrijschieten, het feest van de oude binnenstad en de Kronacher kerstmarkt.Evenementen
 
* Augustus - Kronacher vrij schieten.
* December - Kronacher kerstmarkt.

Excursiemogelijkheden
 
Op het snijpunt van de Bier- en Burchtenroute, dat via de B85 Bad Frankenhausen verbindt met Passau en de Burchtenroute die van Mannheim naar Praag loopt, is Kronach een ideaal uitgangspunt voor excursies in de naaste omgeving zoals het Frankenwoud en het Thüringer Woud.

Algemene tips
 
Rondleidingen door de Vesting Rosenberg van april t/m oktober dagelijks, m.u.v. maandag, om 11.00/12.30/14.00/16.00 uur en v.a. november t/m maart dagelijks (m.u.v. maandag) om, 11.00/14.00 uur en op aan vraag. Rondleidingen door de romantische binnenstad uitsluitend op aanvraag mogelijk.

Tourismus- und Veranstaltungsbetrieb
der Lucas-Cranach-Stadt
 
Kronach, Marktplatz, 5 96317 Kronach - Tel..' +49(0)9261/97236, Fax: +49(0)9261/97310 - E-mail: info@kronach.de - Internet: www.kronach.de

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via  Hotels.Appartementen./Duitsland.
** Voor Kronach kan dat via: Hotels/Kronach.  Bijv. 
Hotel Sonne: Het hotel ligt rustig en centraal in het voetgangersgebied van Kronach. Comfortabele en charmante oude meubels karakteriseren de sfeer van het hotel dat sinds 11000 bestaat. In de omgeving (11.4 km van Kronach) vindt u  
Hotel Drei Kronen. Dit gezinsvriendelijke hotel ligt in Burgkunstadt, in het schilderachtige Oberes Maintal. “Ongelooflijke prijs/kwaliteitsverhouding, een dergelijk niveau van de kamer en de keuken voor een dergelijke prijs is zeldzaam geworden.” (Zie ook bij excursiemogelijkheden).

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets