LANDSBERG, romantiek aan de Lech. Toppers: Parochiekerk Mariae Himmelfahrt - Voormalige jezuïeten kloosterkerk Hl. Kreuz - Het marktplein - Neues Stadtmuseum - stadsmuur met weergang.
Naar deelstaat Beieren.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Landsberg is schilderachtig gelegen tegen de steile oevers van Lech,
ingebed in een wild romantisch rivierenlandschap. De middeleeuwse binnenstad is authentiek en de trotse patriciërshuizen herinneren nog altijd aan de voormalige rijkdom van de stad. De barokke kerken in en rondom de stad zijn absoluut een bezoek meer dan waard. Het silhouet van de stad wordt beheerst door veel torens en poorten en door hét kenmerk van de stad de Lechstuw.

Landsberg am Lech, Lechstuw en uitzicht op de stadLigging en bereikbaarheid
 
Door de centrale ligging is Landsberg een ideaal uitgangspunt voor excursies naar de bezienswaardigheden in Beieren.
Per auto: A96, München-Lindau, B17; Romantische Strasse, Augsburg-Füssen.
Per trein: Landsberg-Kaufering, dan verder naar München en Lindau.
Luchthavens: München. ca. 120 km, regionaal vliegveld Mühlhausen/Augsburg, ca. 50 km.
 
Bezienswaardigheden
 
Landsberg am Lech, Parochiekerk Mariae HimmelfahrtParochiekerk Mariae Himmelfahrt, Georg-Hellmair-Platz
De machtige basilica is in de 15de eeuw gebouwd op de plaats van een eerdere 13de-eeuwse kerk. De bouwmeester was V. Kindlin uit Straatsburg, die ook aan de St. Ulrich in Augsburg heeft meegewerkt. De inrichting is barok en van een zeldzame rijkdom. In het rijke stucwerk van het plafond zijn slechts hier en daar medaillons met fresco's aangebracht. De meeste aandacht vraagt het geweldige hoogaltaar (16100), een werk van J. Pfeiffer uit Bernbeuren. De beelden (Jozef, Joachim en drie aartsengelen) en de heiligenbeelden aan de wand van het middenschip zijn van de Landsbergse meester L. Luidl. De 16de-eeuwse koorvensters behoren tot de belangrijkste van hun tijd in Beieren (Augsburgse werkplaats). Achter het hoogaltaar bevindt zich het grafmonument voor de arts Cyriacus Weber (een werk van H. Reichle, 1575). De altaren in de zijkapellen (meest 18de­eeuws) zijn zeer bezienswaardig. Het rijke houtsnijwerk aan het orgel is van L. Luidl (1696). Het koorgestoelte en de preekstoel zijn in het begin van de 18de eeuw gecompleteerd.

St. Johanneskirche, Vorderanger
 
De  kerk is gebouwd door D. Zimmermann (1741). Ongewoon is de hoefijzervormige plattegrond van het koor, dat beheerst wordt door één hoog- en twee zijaltaren (beelden van J. Luidl, 1760). Opmerkelijk is ook de schildering van K. Thalhammer (1752) in de vlakke koepel boven de lekenruimte.

Voormalige jezuïeten kloosterkerk Hl. Kreuz, Helfensteingasse
 
Van de beroemde Augsburgse bouwmeester E. Holl was het ontwerp voor de eerste kerk (15100­1584) op deze plaats. Van 1752-1754 werd deze vervangen door de huidige. De aan de buitenzijde nagenoeg niet versierde kerk sluit, wat ruimtelijke indeling betreft, aan bij de opzet van de kerk Mariae Himmelfahrt in Dillingen (muurpijlerkerk zonder galerijen). De inrichting is rococo (fresco's van C.T. Scheffler en, voor een klein deel, van G.B. Götz). Het middelpunt van het hoogaltaar wordt gevormd door het grote schilderstuk van J.B. Bader (Kruisiging, naar een voorbeeld van Bergmüller, 1758). Opmerkelijk zijn het houtsnijwerk aan de biechtstoelen, de preekstoel en enkele smeedijzeren hekken. Het stucwerk (1730) in de sacristie is van D. Zimmermann.

Andere bezienswaardigheden
 
Het marktplein,

een van de mooiste in Duitsland, wordt beheerst door het van 1699- 1702 gebouwde raadhuis. Het uitstekende stucwerk is ook hier van D. Zimmermann, die van 1759-1764 burgemeester van Landsberg was en die ook de vertrekken van het raadhuis heeft ingericht. Voor het raadhuis staat de uit 1783 daterende fontein met een Mariabeeld van J. Streiter. In het raadhuis een collectie werken van de schilder H. Herkomer (1849-1914). De Bayertor (Beierse poort) is 15de-eeuws.
Neues Stadtmuseum
 
met schilderijen, kunstnijverheid en archeologische vondsten. Multerturm (Herkomergedächtnisstätte). Voormalig atelier van Sir Hubert v. Herkomer; uitgebreide collectie grafisch werk van deze Duits-Engelse schilder.
* Historische binnenstad,
* Lechstuw - een razende waterval midden in de stad.
* De bijna geheel bewaard gebleven stadsmuur met weergang, 15de – 17de eeuw.

Musea
 
* Nieuw Stedelijk Museum, kunst- en kunstnijverheid, kunstexposities
* Herkomer-Mustum, werken van de Duits-Engelse schilder Hubert von Herkomer
* Historisch Schoenmuseum, schoenen uit 7 eeuwen en de grootste schoenlepel collectie ter wereldBijzondere tip
 
Landsberg aan de Lech - het uitgangspunt om Beieren te gaan ontdekken.

Evenementen
 
* Landsberger Ruethenfeest,
eens per 4 jaar: meer dan 1000 kinderen, in historische kleding, spelen de historie van de stad na, historische dansen, optocht met trommelaars, pijpers, muziekkapellen, versierde wagens en ruiters. Tot in de kleine uurtjes komen de Middeleeuwen tot leven. Vanaf die datum een uitgebreid, cultureel kaderprogramma
* Eerste twee weken in december, Kerstmarkt.
Geniet van de sfeer van een van de mooiste kerstmarkten van Opperbeieren. Deze markt is klein, maar fijn. Elke dag zorgen musici uit de regio voor de muzikale omlijsting. Openingstijden van maandag t/m vrijdag 16.00-20.00 uur; zaterdag en zondag van 14.00-20.00 uur.

Shopping
 
Een gevarieerd aantal winkels met een breed assortiment verheugt zich op uw komst. Of u nu een hoed nodig heeft of u bij een coupeuse een kledingstuk bij de 'Gwandnerin' wilt laten aanmeten, of u eigengemaakte chocolade wilt kopen of tabakswaren: in Landsberg aan de Lech bent u aan het juiste adres.

Hoogtepunten in de omgeving
 
* München, 45 min. per trein of auto.
* De Fuggerstad Augsburg, ca. 30 min.
* De Koningskastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau, Slot Linderhof, ca. 1 uur.
* Klooster Andechs, ca. 45 min.
 
Excursiemogelijkheden
 
* Ammersee, boottochten, verhuur van boten en zwemstrand.

Service voor de gasten
 
Individueel advies bij verblijfsprogramma's, rondleidingen in het Duits, Engels, Frans, Italiaans en Spaans.

Tourist-info im Historischen Rathaus
 
Hauptplatz 152,  86899 Landsberg am Lech  -   Tel.: +49(0)8191/128245, Fax: +49(08191/128160  - E-mail: fremdenverkehrsamt@landsberq.de   -  Internet: www.landsberg.de

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen./Duitsland.
** Voor Landsberg kan dat goed via: 
Hotels/Landsberg-am-Lech. Aantrekkelijk zijn: Arcadia Hotel Landsberg en Landhotel Endhart.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets