DE DUITSE LIMES ROUTE, langste cultuurroute van Duitsland. De Route volgt de Germaans­Retische grenslinies vanaf de Rijn tot aan de Donau.
Naar overzicht deelstaat Beieren, naar deelstaat Hessen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Met een lengte van 550 km, 900 wachtposten en 120 grote en kleinere citadels, behoren de Germaans-Retische grenslinies tot de meest indrukwekkende archeologische monumenten van Midden Europa. In de zomer van 2005 werd dit grootste monument van Centraal Europa opgenomen in de werelderfgoed lijst van de UNESCO.

De Duitse Limes Route volgt de Germaans­Retische grenslinies vanaf de Rijn tot aan de Donau.
 
Van Rheinboldl, Bad Hönningen tot aan Regensburg wemelt het van de imposante indrukken en belangrijke feiten uit het Romeinse verleden in deze streek. De Limes was een bewaakte grenslinie met grachten, wallen, palissades, muren, torens, forten en badhuizen. Tot in de jaren 260/270 na Christus, toen de Romeinse heerschappij in Germanië tot een einde kwam, werden de grenslinies voortdurend uitgebreid en nieuwe citadellen gebouwd. Een eldorado voor hobbyarcheologen en historici. Meer dan 100 steden en gemeenten langs de Duitse Limes Route hebben de handen ineen geslagen om dit erfgoed goed te onderhouden. Voor de natuurliefhebber loopt de Limes wandelroute langs de standplaatsen van deze Romeinse grenslinie. Ook na 2000 jaar kan de bezoeker in het Openluchtmuseum SaaIburg nog veel te weten komen van deze levendige Romeinse Tijd. De SaaIburg, gelegen ten noorden van

Bad  Homburg
 
is een van de best bewaard gebleven complexen. Aan de hand van opgravingen van deze omvangrijke citadel begon men in 1897 in opdracht van Keizer Wilhelm II met de wederopbouw. Momenteel is de Romeinse vesting, die de naam SaaIburg kreeg, onderdeel van een archeologisch park en openluchtmuseum. Het is de enige geconstrueerde citadel uit het Romeinse Rijk, compleet met alle gebouwen en faciliteiten uit die periode. Naast het Saalburg Musuem in Bad Homburg v.d.H., kan men in het Romeinse Museum in Osterburken, het Limesmuseum in Aalen en in het Romeins Museum in Weisenburg terecht voor uitgebreide informatie over de historie van de Germaans-Retische Limes.

Voor fietsers
 
ligt hier een geweldige uitdaging. De meer dan 1000 km lange Limes fietsroute brengt hen bij de belangrijkste Romeinse plekken. Behalve de Romeinse bezienswaardigheden liggen er ook landschappelijke highlights langs het traject: vanuit het Natuurpark Rijn-Westerwoud door het Lahndal, het Nassauer Land, de Rijn-Taunus regio, het Natuurpark Hochtaunus, de Wetterau, het Maindal, het Odenwoud, het Zwabisch-Frankische Woud, de Zwabische Alb, het Nieuwe Frankische Merengebied en het Natuurpark Altmühltal tot aan de Donau.

Van april tot en met oktober gebeurt er veel langs de Duitse Limes Route:
 
rondleidingen, excursies, Romeinse dagen, festiviteiten met Romeinse banketten etc., waaraan iedereen actief mee kan doen. De Romeinse soldaten en werklieden moesten genoegen nemen met heel wat minder luxe maaltijden. Van Petronius, Martial en andere geschiedschrijvers weten wij, dat de Romeinen graag vlees, gevogelte, wild met sausen, olijven en vruchten, omelet, koekjes en taarten aten en daarbij wijn dronken. Diverse restaurants langs de Limes Route serveren volgens originele recepten van Apicius de lekkerste gerechten. De hele route is gelardeerd met culinaire Romeinse lekkernijen.

Informatie
 
Verein Deutsche Limes-Strasse Marktplatz 2  -  73430 Aalen
Tel.: +49 (0) 73 61/522361 Fax: +49 (0) 73 61 /521907 limesstrasse@aalen.de 
Accommodatie:zie: Hotels/Appartementen/Bad-Homburg-vor-der-HoheRomeinen en Middeleeuwen in Weissenburg     

De pittoreske voormalige Romeinse stad en latere rijksstad Weissenburg ligt op het snijpunt van het natuurpark Altmühltal en het Frankische merengebied en beschikt over een breed spectrum van recreatie mogelijkheden, zoals fietsen, wandelen, paardrijden, tennis en squash, maar ook roeien, windsurfen en zeilen.
Vanaf het jaar 89 n,Chr. bouwden de Romeinen in Weissenburg een enorm vestingwerk.
Na grootschalige opgravingwerkzaamheden werd de noordelijke toegangspoort uit de Romeinse tijd getrouw naar het origineel herbouwd, Slechts enkele passen verder documenteren de grootste blootgelegde Romeinse thermen van Zuid­Duitsland op indrukwekkende wijze de perfectie van de antieke bouwkunst. In 1979 stuitte men in Weissenburg op een Romeinse schat. De prachtige bronzen statuettes, votiefplaten en andere vondsten zijn thans in het Romeins museum te bewonderen.

Behalve het Romeinse Weissenburg
 
zijn ook de uit de Middeleeuwen daterende gebouwen, toen Weissenburg rijksstad was, het bezichtigen waard.: de oude stadskern met middeleeuws stadsbeeld en de verregaand behouden gebleven stadsmuur, de beroemde stadspoort Ellinger Tor of het Rijksstadmuseum, en niet te vergeten de boven het stadssilhouet uitstekende Wülzburg Uit de 16e eeuw.

Weissenburg info, voor stadsontdekkers en en veeleisende natuurgenieters!
 
Weissenburg in Beieren, Romeinse stad en voormalige vrije Rijksstad tussen het Frankische merenlandschap en het Natuurpark Altmühltal: hier worden culturele- en natuurbelevenissen gecombineerd met de Frankische kunst om van het leven te genieten.
Telefoon: +49 (0)9141/907-124 www.weissenburg.info  -   e-mail: akut@weissenburg.de

** Uw accommodatie: Hotel Flair Hotel Am Ellinger Tor : bevindt zich in het hart van de oude stad Weissenburg, maar is toch rustig gelegen. WiFi is beschikbaar in het gehele hotel (gratis).
** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets