LUDWIGSBURG, levendige barokstad. Toppers: Residentieslot - Monrepos - Ventiaanse Beurs - Marbach aan de Neckar - Schiller Museum.
Naar deelstaat Baden-Württemberg.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!

    

Ludwigsburg is in 1704 ontstaan, toen de Württembergse hertog Eberhard Ludwig een lustslot liet bouwen voor jachtpartijen en als zomerresidentie. Uit dit 'Ludwigsburg" is na een bouwperiode van bijna 30 jaar een van de grootste barokke complexen van Duitsland ontstaan. 

Ludwigsburg, ResidentieslotLigging en bereikbaarheid
 
Ludwigsburg ligt centraal en vlakbij Stuttgart, 15 km, pal aan de Neckar en aan de A81 en B27
Per trein: S-Bahn en DB-Station, vanaf Stuttgart ICE-aansluiting.
Luchthaven: Stuttgart, ca. 20 km.
Bijzondere tips

Highlight in de barokke binnenstad is het Marktplein, omzoomd door arcades en twee barokke kerken. Ook het geboortehuis van Eduard Mörike en de woonplek van Friedrich Schiller zijn in de oude binnenstad te vinden.

Bezienswaardigheden
 
Kenmerk van de stad is het Residentieslot ook wel liefdevol het 'Zwabische Versailles" genoemd. Het prachtige slotcomplex biedt onderdak aan de enige porselein manufactuur van Baden-Württemberg en is ook toneel van het beroemde Ludwigsburger Slotfestival. Maar zoals het in die tijd gebruikelijk was, was een kasteel alleen natuurlijk niet voldoende.

Ludwigsburg: Lustslot FavoriteHet jacht- en lustslot Favorite
 
en het romantische slot aan het meer, Monrepos, kunnen ook hier in Ludwigsburg bezichtigd worden. Van barokke bloemenpracht en de fantasierijke droomwereld van een sprookjestuin kan men tijdens een rondleiding over het 30 ha grote terrein van de tuinshow 'Bloeiende Barok" volop genieten.

Culturele tips
 
Om het jaar, altijd in september, kan men tijdens de Ventiaanse Beurs in Ludwigsburg, een vleugje van Venetië opsnuiven. Het barokke Marktplein is dan drie dagen lang de ideale coulisse voor dit festival der zinnen tussen barok en avantgarde.
Evenementen
December: Barokke kerstmarkt in LudwigsburgExcursiemogelijkheden
 
* Stuttgart - regionale hoofdstad.
* Marbach aan de Neckar - Schiller Museum
* Cisterciënzerklooster Maulbronn, UNESCO Werelderfgoed.
* Dal van de Bottwar - recreatiegebied tussen bos en wijnbergen.
* Hessigheimer Rotsentuin.

Service voor de gasten
 
Rondleidingen door de stad. Rondleidingen door het Slot, ook met kamerdienaars en kamermeisjes.
Rondleidingen tijdens de 'Bloeiende Barok'.
Wijnproeverij op het Wijngoed van het Haus Württemberg.
Boottochten op de Neckar.
Tijdens de kerstperiode: expositie van kerstkribben.

Tourist-information,
 
Wilhelmstr. 10, 71638 Ludwigsburg - Tel.: +49(0)7141/9102252 Fax: +49(0)7141/9102774. - E-mail: info@lust.ludwigsburg.de - Internet: www.ludwigsburg.de

** Uw accommodatie in Ludwigsburg kunt u boeken via:  Hotels/Ludwigsburg Bijv.: 
City Hotel ligt tegenover de concerthal de Arena Ludwigsburg, op slechts 1,4 km van het paleis van Ludwigsburg;
NH Ludwigsburg, this hotel beside the new Arena Ludwigsburg has air-conditioned rooms with flat-screen TV. Central Stuttgart and the Porsche Museum are a direct train ride away;
Hotel Favorit, dit rustig gelegen, 3-sterrenhotel in Ludwigsburg heeft een WiFi-hotspot, een bar die 24 uur per dag open is en een gratis infraroodsauna. Het Residenzschloss-paleis staat op minder dan 2 km afstand

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

Grootse gebouwen en allerlei dwaasheden' 
Aan het verlangen dat zijn hertogen naar grootheid en schittering hadden, heeft W
ürttemberg het grootste barokke kasteel in Duitsland te danken. Een gelijkwaardige tegenhanger is het fascinerende jachtkasteeltje Favorite.
Versailles!
 
Dat was voor de vorsten van Europa in de 18
de eeuw hét grote voorbeeld dat zij allen trachtten te evenaren. Doch vrijwel niemand bracht de droom van een absolutistische residentie zo consequent en glamoureus in de praktijk als de heersers in Ludwigsburg nabij Stuttgart. Hertog Eberhard Ludwig liet zijn eenvoudige jachtkasteel vanaf 1704 tot een groot drievleugelig complex uitbreiden. Daarmee waren de ambitieuze vorst en zijn invloedrijke maîtresse Wilhelmine von Grävenitz niet tevreden, toen Ludwigsburg in 1718 voor een periode van 15jaar residentiestad werd. In 1724-1733 kreeg het gebouw met een vierde vleugel eindelijk de representatieve status die het verdiende - een van de grootste barokke kastelen van Europa en het grootste in Duitsland. Het beleefde zijn bloeitijd vanaf 1744 onder Carl Eugen, die dol was op grandeur en luxe.
De hertog, bij Frederik II in Pruisen opgeleid,
 
leverde noch als politicus noch als echtgenoot opmerkelijke prestaties. Als gastheer van overdadige feesten maakte hij daarentegen furore. 'In die tijd was het hof van de hertog van Württemberg het schitterendste in Europa ... prachtige gebouwen en allerlei dwaasheden, een vermogen kostte hem echter het theater', schreef Giacomo Casanova. Het theater met drie rangen werd in 1758 uitgebreid. De beroemdste zangers, acteurs en dansers traden er als gasten op, en de vorst nam in godendrama's zelfgraag de hoofdrol voor zijn rekening. Gedeelten van de originele toneel machinerie functioneren tot op heden; het is een van de oudste bewaard gebleven kasteeltheaters van Europa, waar in de zomer festivals worden gehouden. De rijen kamers met luxueuze feestzalen en appartementen bleven van oorlogen verschoond en zijn daardoor in hun originele staat behouden; zij geven een goed beeld van de stijlen uit drie tijdperken. Uit de baroktijd stammen de toiletkamer in wit-goud en de kostbaar uitgevoerde hofkerk. De privévertrekken van Carl Eugen spreiden met hun kostbare interieur de charme van de speelse rococo tentoon.

De eerste Württembergse koning, Frederik I,
 
gebruikte Ludwigsburg alleen nog maar als zomerresidentie en liet tussen 11000 en 1815 een aantal vertrekken in de stijl van classicisme en empire moderniseren. In de marmeren zaal met wolkenhemelplafond, de audiëntiekamer en het slaapvertrek van de koningin, een in bordeauxrood uitgevoerd boudoir, is deze elegant
imperiale stijl te zien. De voormalige baroktuinen werden ten dele in een Engels landschapspark veranderd. Thans vertonen zij weer een mengeling van strakke symmetrie en overdadige bloesempracht. Aan de rand van de tuinen ligt op een lichte verhevenheid, in de directe blikas van het kasteel, het jachtkasteel

Favorite
,
 
e
en barok kleinood waar men voor de fazantenjacht bijeenkwam. De extravagante Carl Eugen gebruikte het als intiem feestgebouw en liet er witte herten grazen. Dit classicistisch bijgewerkte toevluchtsoord is thans een favoriet plekje voor de wandelende bezoekers.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”