MAINZ am Rhein, Toppers: Dom St.-Martin - Het Gutenberg-Museum - De vensters van Chagall in de kerk St.-Stephan - Het keurvorstelijk slot - Het Mainzer carnavalcharmante.
Hoofdstad van de deelstaat Rijnland-Palts.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.

    

Mainz, prachtig gesitueerd aan de samenvloeiing van de Rijn en de Main, biedt volop levenslust, een unieke flair en voortreffelijke verbindingen. Of u nu voor een vergadering, in het kader van een stedentrip of als bezoeker van een van de talrijke feesten naar Mainz komt - de vriendelijke, open sfeer van de stad en haar bewoners is overal voelbaar. Heel duidelijk natuurlijk bij een wandeling over de Markt, door de liefdevol gerestaureerde oude stadskern of aan de oevers van de Rijn.

Mainz, Marktplein in schaduw van de DomMainz, dat in 1962 het 2000-jarig bestaan vierde,
 
is een van de oudste plaatsen langs de Rijn. Het milde klimaat, de vruchtbare bodem en de voor het verkeer gunstige ligging aan de rivier en de oude handelswegen bevorderden een snelle opkomst. De Romeinen maakten Mainz onder de naam Mogontiacum tot hoofdstad van de provincie Germania superior. Na een eeuwenlang verval begon een nieuwe economische opbloei, toen bisschop Bonifatius in 746/747 de stad tot bisschopsstad verhief. De aartsbisschoppen van Mainz waren rijkskanseliers en als landsheren tegelijkertijd keurvorsten. In 1254 nam de stad de leiding op zich van de Rijnlandse Stedenbond. In Mainz, de wieg van de boekdrukkunst, vond Johann Gutenberg in 1450 de techniek van het drukken met losse letters uit. Sinds 1477 is Mainz universiteitsstad (tegenwoordig Johannes Gutenberguniversiteit). Na de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad voor het grootste deel weer in de oorspronkelijke staat hersteld. Tot de beroemde persoonlijkheden die in Mainz zijn geboren of er een aanzienlijk deel van hun leven hebben doorgebracht, behoren onder anderen Heinrich von Meissen (genaamd Frauenlob), een van de 12 meester-minnezangers, de toneel-schrijver en -speler Curt Goetz, Carl Zuckmayer en de schrijfster Anna Seghers.

Bezienswaardigheden
 
Toppers:
Dom St.-Martin - Het Gutenberg-Museum - De vensters van Chagall in de kerk St.-Stephan - Het keurvorstelijk slot - Het Mainzer carnaval

De imposante dom St.-Martin
 
is de monumentaalste van de drie Romaanse keizerlijke domkerken aan de Rijn en tevens het symbool van de stad Mainz. De kerkvensters van Marc Chagall in St.-Stephan zijn een magneet voor liefhebbers van het werk van deze grote kunstenaar - de negen beschilderde vensters zijn uniek in Duitsland. Bijzonder bezienswaardig is ook de sfeervolle laatgotische kruisgang. De oude stadskern met de Augustinerstrasse als 'levensader', de Kirschgarten als 'pronkkamer' en de Leichhof-Platz zijn voortreffelijke uitgangspunten voor een stadswandeling. En wat dacht u van een glaasje wijn in een van de talrijke wijnlokalen

Mainz, vensters van Chagall in de St. StephanDom St. Martin und St. Stephan
, hoofdingang tussen de huizen Markt 10 en 12
 
In 975 werd onder aartsbisschop Willigis begonnen met de bouw van de dom (in 1975 vierde Mainz het 1000-jarig bestaan van de kerk). Voltooid was het meesterwerk van romaanse bouwkunst pas in 1239. De machtige vieringtoren, nu een van veraf zichtbaar herkenningsteken, en de twee flankerende torens werden in 1767, na een brand, door F.I.M. Neumann, zoon van de Würzburgse bouwmeester Balthasar Neumann, voltooid.
Bouwstijl en bouwbeschrijving
De dom van Mainz behoort met de dom van Speyer en die van Worms tot de belangrijkste voorbeelden van romaanse bouwkunst, niet alleen in het Bovenrijngebied maar ook in geheel Duitsland. De zes torens, de uitgebreide versiering (bogenfriezen, dwerggalerijen, roosvensters) en de monumentale afmetingen onderstrepen deze uitzonderingspositie. De dom heeft een totale lengte van 113 m (binnen 109 m), de westtoren is 82,5 m hoog, de traptorens bereiken ieder een hoogte van 55,5 m.

Interieur en inrichting
 
De dom laat zich karakteriseren als een drieschepige pijlerbasilica met een koor aan de west- (Martinskoor) en een koor aan de oostzijde (Stephanskoor). Wie de dom vanaf het begin van de bouwtijd wil bekijken, moet met het oostkoor beginnen, vervolgen met het middenschip, dan het noordelijke zijschip, de noordelijke dwarsbeuk, het westkoor, de zuidelijke dwarsbeuk en ten slotte bij het zuidelijke zijschip eindigen. Oostkoor. Het gouden reliekschrijn op het altaar is een werkstuk van de Mainzer goudsmid R. Weiland (1960).

St. Johannis, hoek Schöffer-/Johannisstrasse
 
De voormalige kloosterkerk is tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, doch inmiddels weer voor het grootste deel hersteld en modern ingericht. Hierbij zijn resten van een oudere kerk (891-913) gebruikt, die waarschijnlijk van een voorganger van de huidige dom zijn.

Voormalige kloosterkerk St. Stephan, Stephansplatz
 
Oudere bouwwerken gingen aan de huidige 14de-eeuwse kerk vooraf. Na de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog volgde tot 1961 de wederopbouw.
Het kostbaarste deel van de kerkschat is de Willigiskasel (kazuifel van Byzantijnse zijde uit omstreeks 1000). De koorvensters zijn ontworpen door Marc Chagall (1978).

Parochiekerk St. Ignaz, Kapuzinerstr. 40
 
De kerk is van 1763-1774 gebouwd door J.P. Jäger en laat duidelijk de overgang van rococo naar classicisme zien. Op het Ignazkerkhof staat een kruisigingsgroep van H. Backoffen (1519) die deze als zijn eigen grafmonument ontworpen heeft.Augustinerkirche
, Augustinerstr. 34
 
De kerk is ingepast in de bebouwing van de Augustinerstrasse en dateert uit 1768-1772. De barokinvloed is duidelijk: façade en inrichting (stucwerk en plafondschilderingen) zijn van grote schoonheid.

Kurfürstliches Schloss, Rheinstrasse
 
Gebouwd van 1627-1678 en geldt als het laatste belangrijke bouwwerk van de Duitse renaissance. De inrichting, waaraan gerenommeerde kunstenaars als B. Neumann hebben meegewerkt, ging verloren. Na de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog is het exterieur weer in oude staat hersteld. In het slot is thans het Römisch-Germanisches-Zentralmuseum gehuisvest.

Commanderij van de Duitse Orde/Landdaggebouw, Rheinstrasse
 
In de onmiddellijke nabijheid van het slot liet A.F. vrijheer von Ritter zu Grünstein van 1730­1739 het paleisachtige gebouw voor de Duitse Orde bouwen. Interessant is vooral de façade aan de Rijnzijde. Na de verwoesting in de Tweede Wereldoorlog is het complex weer zo getrouw mogelijk opgebouwd. Het interieur werd aangepast aan het gebruik voor het parlement van de deelstaat Rijnland-Palts. Het nieuwe tuighuis, naast de commanderij, werd in 1958 herbouwd en draagt thans de benaming Europahaus. Het erachter staande oude tuighuis ('der Sautanz') uit 1604 werd in de oorlog verwoest en is eveneens in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Mainz, raadhuis met op achtergrond de DomRaadhuis, Rheinstrasse
 
De Deense architect Ame Jacobsen heeft het ontwerp gemaakt voor het raadhuis dat, na zijn dood, in de jaren 1971-1974 is gebouwd. Het gebouw bestaat uit een skelet van gewapend beton, bekleed met Noors marmer.
Woon paleizen. De belangrijkste van de vele paleizen in Mainz zijn de Dalberger Hof, Klarastrasse, een barokgebouw uit de jaren 1715-1718, en de Osteiner Hof, Am Schillerplatz, in rococostijl met al classicistische invloeden.

Musea.
 
Het Römisch-Germanisches Zentralmuseum, in het slot van de keurvorsten. Een der toonaangevende archeologische musea in Europa. De collecties omvatten vondsten uit prehistorie, vroege geschiedenis, Romeinse tijd en vroege middeleeuwen.
 
Mainz. atelier in Gutenberg-MuseumGutenberg-Museum,
Liebfrauenplatz 5. Naast het voormalige 'Haus zum Römischen Kaiser' dat uit omstreeks 1660 dateert, is het Museum voor de boekdrukkunst gehuisvest, dat een gedetailleerd overzicht geeft van de geschiedenis van het schrift, van de boekdrukkunst, van boekbinderij en -illustratie. Gutenbergbijbels.

Landesmuseum Landesgalerie,
Grosse Bleiche 49-51. Archeologie, schilder- en beeldhouwkunst uit middeleeuwen, barok en 19de en 20ste eeuw, kunstnijverheid (Jugendstil).

Bischöfliches Dom- und Diözesan-Museum, Domstr. 3.
 
Aan de zuidzijde van de dom in en om de twee verdiepingen hoge gotische kruisgang (1397­1410). Middeleeuwse sacrale kunst, handschriften, steensculpturen (o.a. de beroemde Muttergottes von der Fuststrasse (1250), en fragmenten van een oksaal

Het Isis- en Mater-Magnaheiligdom bevindt zich in de Römerpassage
 
- het is een unieke presentatie die het dagelijkse leven en de religie van de mensen in de provincies van het wereldrijk doet herleven.

Het museum voor antieke scheepvaart
 
is een must voor alle fans van de Romeinen, maar ook voor alle scheepsliefhebbers. In de bijzondere sfeer van de voormalige markthal worden antieke scheepsvondsten geconserveerd en de schepen als replica's getoond.

Kunst en cultuur
 
Talrijke afzonderlijke monumenten, barokke pronkgebouwen, madonna's, fonteinen op aantrekkelijk vormgegeven pleinen en niet te vergeten het keurvorstelijk slot maken van een rondleiding of stadswandeling door Mainz een belevenis voor alle zintuigen.

Parken en plantsoenen
 
Het stadspark en de rozentuin, met prachtig uitzicht op de Rijn en de Main, trekken van mei tot en met juli talloze bezoekers. De Rijnoeverpromenade nodigt uit tot flaneren en rustig verpozen, evenals de biertuinen bij het Malakoff-Terras in de zomermaanden.

Aanrijroute
 
Per trein: Mainz Hauptbahnhof (CS) ICE-/IC-/S-Bahn-aansluitingen  -  Autosnelwegen: A60, A63, A643, A66   -  Luchthavens: Frankfurt/Main, Frankfurt-Hahn
Touristik Centrale Mainz e.V.

Bruckenturm am Rathaus, 55116 Mainz

Tel.: +49 (0) 61 31 / 28 62 10 - Fax: +49 (0) 61 31 / 28 62 155
E-mail: tourist@info-mainzde  -  Internet: www.mainz.de

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen./Duitsland.
** Voor Mainz kan dat via  Hotels/Mainz

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets