MEISSEN,de porselein en wijnstad. Albrechtsburcht bonenop de Burgberg, Porzellan-Manufaktur, aan monding van Elb.
Naar deelstaat Saksen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

De bakermat van de geschiedenis van Saksen ligt in Meissen en in de historische binnenstad wordt men regelmatig geconfronteerd met vele getuigen uit de meer dan 1000 jarige traditie. Trots en duidelijk aanwezig troont de Albrechtsburcht bovenop de Burgberg en om de Gotische Dom en het voormalige bisschoppelijke Slot kan men niet heen.

Showhal in porseleinmanufactuur MeissenDe stad Meissen is wereldberoemd geworden door het gelijknamige porselein, dat hier vervaardigd wordt.
 
De stad ligt aan de monding van de Triebisch in de Elbe. In 929 werd door koning Heinrich I op de burchtberg de burcht Misni gesticht als centrum van de Duitse heerschappij over het middelste Elbegebied. Sinds 1046 was de burcht de zetel van een markgraaf en sinds 1068 van de burcht graaf van Meissen. In 968 stichtte keizer Otto I het bisdom Meissen, dat tot 1581 bestond. Doel van de stichting waren oostelijke expansie en onderwerping van de Slaven. Meissen en het markgraafschap Meissen vielen in 1089 aan de Wettiner.

Meissen heeft echter meer te bieden dan porselein.
 
Het was, totdat Dresden deze rol overnam, de hoofdstad van de Saksische vorsten. Het historische Meissen bestaat uit een wirwar van oude straatjes vol winkeltjes, wijnlokalen en restaurants. Deze kronkelen vanaf het centrale marktplein de heuvel op, waarvan de top wordt gedomineerd door het grote Albrechtsburg paleis en de imposante Dom van Meissen. Eén van de mooiste gebouwen aan het marktplein is de in Renaissancestijl gebouwde "Marktapotheke". Een bezoek aan Meissen is als een tijdreis.

Ligging en bereikbaarheid
 
Meissen ligt in het dal van de Elb, 25 km ten noordwestelijk van Dresden
Per auto: autosnelweg A4, uitrit Wilsdruff, A14, uitrit Nossen en A13, uitrit Radeburg
Per trein: S-Bahnverbindingen met Dresden
Luchthaven: Dresden (22 km)
 
Bezienswaardigheden
 
Burgberg,
zie plattegrond
Op de burchtberg, die ongeveer de vorm van een driehoek heeft, bevinden zich de dom, in het midden, en aan de rand de Albrechtsburcht, het bisschopsslot, de kanunnikenhuizen en het graanpakhuis. De Domplatz is te bereiken vanaf het westen door de buitenste burchtpoort uit de 16de eeuw via de slotbrug, die waarschijnlijk rond 1228 werd gebouwd, en de Mitteltor (gotisch, 1875 totaal veranderd).

Dom, zie plattegrond
 
Met de bouw van de driebeukige gotische hallenkerk met transept werd rond 1265 begonnen. Zij verving een romaanse voorganger. Het langgerekte voeggotische koor wordt door een omgang van twee verdiepingen omgeven. Aan deze omgang sluit aan de zuidkant een kleine kruisgang aan en aan de oostzijde daarvan de Maria­Magdalenakapel uit de late 13de eeuw. Ten noordoosten van het koor ligt de sacristie uit de 16de eeuw. Koor en schip (hooggotisch) worden door een voeggotisch koorhek gescheiden. De voltooiing van het schip en de kelderverdiepingen van de westtorens vond plaats in de vroege 15de eeuw. De bovenverdiepingen van de westtorens werden in 1471-1481 door Arnold v. Westfalen gebouwd, de bovenstukken en helmen (1904-1909) zijn een schepping van Karl Schäfer. Na 1423 werd voor het westportaal de Fürstenkapelle (Driekoningenkapel) gebouwd. De Georgskapelle zuidelijk van de Fürstenkapelle dateert uit de tijd rond 1530. Tussen de zuidelijke zijbeuk en de westelijke transeptwand ligt de twee verdiepingen hoge Johanniskapelle uit de tweede helft van de 13de eeuw. De belangrijkste stukken van de inrichting zijn enige monumentale stenen sculpturen uit ca. 1270, die afkomstig zijn uit de werkplaats van de Naumburgse Meester.

Meissen, Albrechtsburcht met Gotische DomAlbrechtsburg
 
Met het drie verdiepingen hoge bouwwerk met uitspringend dak werd in 1471 door Arnold v. Westfalen begonnen en het werd pas na zijn dood (1481) in het jaar 1489 voltooid. Van 1710 tot 1864 bevond zich hier de productieplaats van de porseleinmanufactuur. Bezienswaardig zijn de Wendelstein aan de hofzijde, de Grote Zaal en de Grote en Kleine Banketzaal op de eerste verdieping met ribgewelven, de celgewelven in de huiskapel aan de oostzijde van de Grote Zaal en het gecompliceerde gewelf van de Wapenzaal op de tweede verdieping.
Bischofsschloss, Domplatz
 Het drie verdiepingen hoge laatgotische bouwwerk waarmee in 1476 werd begonnen, was na 1518 voltooid. Aan de hofzijde bevindt zich een traptoren, op de zuidoosthoek een machtige ronde toren, de Liebenstein.Domherrenstift
 
De laatgotische Domdechantei (woning van een deken) (Domplatz 5) werd in 1526 gebouwd. Boven het zitnisportaal is een beeld van Johannes de Evangelist te zien. Het Domherrenhaus (Domplatz 6) is een twee verdiepingen hoog barokgebouw uit 1726-1728. De Domproosdij (Domplatz 7), eveneens 1aatgotisch, werd in 1497-1503 gebouwd. Het drievleugelige complex heeft op de hof een rondom lopende galerij, Op Domplatz 8 bevindt zich het voormalige huis van Johann Joachim Kändler. de beroemdste modelleur van de 'Königliche Porcellain Manufactur'. De barokke traparm heeft de vorm van een staande vaas en werd vermoedelijk door Kändler ontworpen.

 Graanpakhuis
 
 Het gebouw kwam gelijktijdig met de Albrechtsburg tot stand als vorstelijke stal. gasten- en voorraadhuis. Sinds 1897 is het in gebruik als woonhuis.

Meissen, Frauenkirche raadhuis en domFrauenkirche, Markt
 
Met de bouw van de laatgotische driebeukige hallenkerk werd omstreeks 1455 begonnen. Rond 1500 werd de kerk overwelfd (netgewelven). De westtoren bezit een barokke helm en een lantaarn. Hier is ook het eerste porseleinen klokkenspel ter wereld, 1929, opgehangen. Het middenpaneel van het,vleugelaltaar, Kroning van Maria, dateert uit omstreeks 1500, laatgotisch. In het voormalige Zunfthaus der Tuchmacher uit 1520 bevindt' zich tegenwoordig het Weinlokal Vincenz Richter.

Kerk van het voormalige augustijnerklooster St. Afra, Afrafreiheit
 
De driebeukige gotische basilica werd in de 13de eeuw gebouwd en hoofdzakelijk in de late 14de eeuw overwelfd. De Schleinitzkapelle aan de zuidzijde van het schip werd in 1408 gebouwd. de voorhal einde 15de eeuw. Aan, de noordzijde van het koor bevinden zich I de sacristie met de bibliotheek (erboven) uit 1504 en de Taubenheimsche Kapelle uit 1454.

Ruïne van het benedictinessenklooster zum Hl. Kreuz, wijk Klosterhäuser
 
Van het klooster uit de 13de eeuw (laatromaans) zijn alleen nog o.m. delen van de hoofd- en de zuidelijke nevenapsis en de noordwanden van het koor en de hoofdbeuk bewaard gebleven.

Station, Bahnhofstr.
 
Het stationsgebouw uit 1928 op de rechteroever van de Elbe is een schepping van Wilhelm Kreis.

Raadhuis, Markt
 
Aan de bouw van het laatgotische raadhuis (1472-1478) nam waarschijnlijk Arnold v. Westfalen deel.

Stadtmuseum, Rathenauplatz 3
Het museum is in de driebeukige laatgotische hallenkerk (gebouwd 1447-1457) van een rond 1258 gesticht voormalig franciscanenklooster ondergebracht. Te zien zijn cultuur- en stadshistorische collecties, o.m. 3000 stuks Meissner stadsgezichten, keramiek, klokken en Kachelöfen (betegelde kachels).

Meissen, compositie van Meissener porceleinStaatliche Porzellan-Manufaktur, Leninstr. 9
  
Hier bezit de porseleinmanufactuur een toonzaal en een demontratie­werkplaats. Bij een bezoek aan de Staatliche Porzellan-Manufaktur wordt u ingewijd in de kunst van het vervaardigen van dit witte goud.

Ontdekking van porseleinfabricage
 
De spilzieke koning August de Sterke liet in 1701 de vermeende "goudmaker" Johann Friedrich Böttger
, een alchemist, naar Dresden halen. Böttger ging aan de slag, maar het lukte niet om goud te maken. Wel slaagde hij erin om in 11007 een receptuur te ontwikkelen voor de productie van bruin porselein. Een jaar later gevolgd door een receptuur voor wit porselein. Daarmee werd 1708 het officiële geboortejaar van het "witte goud" in Europa.
Toen kwam Meissen in beeld, want in de stad stond het voormalige paleis "Albrechtsburg" leeg.
De locatie bleek interessant voor het vervaardigen van porselein en in 1710 ving de productie aan. Hoewel de formule niet lang geheim te houden bleek, geldt porselein uit Meissen nog steeds als de standaard in Europa. Om het unieke karakter te onderstrepen kwam men al in 1722 op het idee om het porselein te merken met het familiewapen van de Saksische vorst. Zo werden de blauwe gekruiste zwaarden het wereldberoemde logo op porselein uit Meissen.

Nog steeds is de "Staatliche PorzellanManufaktur Meissen"'' een topleverancier.
 
De fabriek is al 150 jaar niet meer gevestigd in het paleis, maar in het dal. De locatie trekt jaarlijks vele toeristen uit alle windstreken voor een blik in de keuken, workshops en tentoonstellingen. Overigens wist de fabriek veel meer toepassingen voor porselein te bedenken dan alleen serviesgoed. Een opvallend voorbeeld is te vinden in de Frauenkirche in het centrum van Meissen. Deze heeft een porseleinen klokkenspel, dat sinds 1929 zijn unieke klanken uitstrooit over de stad. Wie nog meer porselein wil zien, kan terecht in het Zwinger paleis in Dresden. Het huisvest één van de grootse porseleincollecties ter wereld.

Bijzondere tips
 
Van mei t/m september is de Nikolaikerk, de oudste kerk van Meissen uit de 12e eeuw geopend. Hier kan men de 2,5 meter hoge figuren bewonderen uit de wereld van het Meissener porselein. Zij verbeelden rouwende personen die treuren om de gevallenen uit de 1e  wereldoorlog.

Evenementen
 
*
Meissen nodigt u uit om een van de grootste wijnfeesten van Duitsland bij te wonen. Tijdens het Meissener Wijnfeest, dat in het laatste weekeinde van september wordt gevierd, zult u zeker genieten van een glaasje heerlijke regionale droge wijn.
* De beroemde schilder uit de Romantische Periode, Ludwig Richter, heeft een lange periode als tekenleraar in de Porselein Manufactuur gewerkt.

Excursiemogelijkheden
 
* Vaar eens met de stoomradarboot over de Elb en geniet van het uitzicht op de Saksische wijndorpjes langs de oever.
* Ook het Barokslot Moritzburg, dat niet ver van Meissen ligt, zal u zeker bevallen.
* Van de landschappelijke schoonheid rondom Messen kunt u via een fietstocht over de 'Elbradweg' volop genieten.

Tourist-information Meissen GmbH,
Markt 3 01662 Meissen  - Tel.: +49(0)3521/4194-0, Fax: +49(0)3521/419419 - E-mail: service@touristinfo-meissen.de - Internet:  www.touristinfo-meissen.de

Omgeving
 
Diesbar-Seusslitz, 9 km NW
 Het slot, een barok drievleugelig complex, werd in 1726 door Georg Bähr aansluitend op de resten van een in 1271 gesticht clarissenklooster gebouwd. De oorspronkelijk gotische kerk van het klooster werd in 1726 door Bähr verbouwd.

Gauernitz, 8 km ZO
 
In de dorpskerk in de wijk Constappel, een voormalige Wallfahrtskirche, 11de eeuw, 1882-1884 verbouwd, bevindt zich een opmerkelijke inrichting, waaronder een zandstenen doopvont, tweede helft 16de eeuw, met reliëfs met figuren, en twee levensgrote afbeeldingen van Luther en Melanchthon, vermoedelijk kopieën uit de 17de eeuw naar Lucas Cranach de Oudere. Het grote slot kreeg zijn neorenaissancevormen voornamelijk in de 19de eeuw.

Klipphausen, 14 km ZO
De enige behouden watermolen in het district Meissen. Lommatzsch (12 km NW). De plaats, middelpunt van de vruchtbare Lommatzscher
Pflege, werd al in het neolithicum bevolkt. In 1286 werd zij als stad aan belangrijke handelswegen genoemd. De eenbeukige laatgotische parochiekerk werd in 1504­1514 door Peter Ulrich v. Pirna gebouwd. De westtoren is laatromaans.

Accommodatie in Klipphausen:
Landhotel gut Wildberg
 
Geniet van de sfeer binnen de muren van dit unieke oude landgoed.  Het hotel ligt aan de Elbtal (vallei van de Elbe), tussen Dresden en Meissen, slechts 1,6km van het openbaar vervoer station van Dresden. Sinds 1 november 2006 biedt het hotel een wellnesscentrum van 450m²! Hotelkamers: 42.

Niederau
, 5 km 0
 
Op het Bayerische Bahnhof in Leipzig na staat hier het oudste, behouden gebleven stationsgebouw in Duitsland. Het verrees in 1842 aan de spoorlijn Leipzig-Dresden.

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen./Duitsland.
** Voor Meissen is dat goed mogelijk via:  Hotels/Appartementen/Meissen
Als goed tot zeer goed beoordeeld zijn:
Hotel Siebeneichen - Goldenes Fass Meißen - Hotel Burgkeller - Hotel Goldener Löwe - An der Porzellan-Manufaktur Pension

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets