NAUMBURG, de Domstad aan de Saale.
Naar deelstaat Saksen-Anhalt.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Naumburg is een van de mooiste steden van Midden-Duitsland. In de Middeleeuwen beleefde de Domstad haar bloeiperiode als belangrijke beurs- en handelsplaats. Imposante koopmanshuizen, de stadswallen, het prachtige Marktplein en de wereldberoemde Dom zijn getuigen van een rijke historie.

Naumburg, Dom St. Petrus en Paulus, 13e/14e eeuwLigging en bereikbaarheid
 
Naumburg ligt in het midden van Duitsland in het zuidelijke deel van Saksen-Anhalt en is het centrum van de vakantiestreek Saale-Unstrut.
Per auto,: de uitrit van de A9 ligt op ca. 15 km. van de stad. Door de stad lopen de Bundesstrassen B87, B88 en B1100.
Per trein: IC en ICE treinen stoppen bij het centraal station.
Luchthaven: Lepzig-Halle, ca. 50 km.

Bijzondere tips
 
Orgel punktzwölf- het grootste Bachorgel van Duitsland "Hildebrandtorgel", kan men in de zomer tijdens middagconcerten op woensdag, zaterdag en zondag beluisteren. Tocht met de Wilde Zicke - Naumburg en zijn historische tram sinds 1892.

Bezienswaardigheden
 
Naumburg ligt zuidelijk van de monding van de Unstrut in de Saale aan de noordoostrand van het Thüringer bekken. Op de gekleurde zandsteenhellingen aan beide rivieren wordt wijn verbouwd. Vanwege zijn bezienswaardigheden is Naumburg tegenwoordig een belangrijke toeristenplaats. De stad ontstond rond het jaar 1000 bij een burcht op het kruispunt van belangrijke handelsroutes. In 1028 werd Naumburg (na Zeitz) een bisdom (tot 1564). In hetzelfde jaar kreeg de stad marktrechten, twee jaar later stadsrechten.

Dom St. Peter und Paul
 
De vier torens van de dom zijn tegenwoordig nog steeds het herkenningsteken van de stad. De eerste romaanse bouw werd in 1042 gewijd. Daarvan is alleen nog het middendeel van de oostcrypte over. Met de tweede laatromaanse bouw werd voor 1213 begonnen en deze werd in 1242 voltooid. Hij omvat schip en transept en de uitbreiding van de twee crypten. Rond 1250 kwam het vroeggotische westkoor tot stand en in de eerste helft van de 14de eeuw werd het oostkoor in hooggotische stijl vergroot. De twee oosttorens boven de zijkoren zijn romaans, de helmen met lantaarns barok (1716). De twee westtorens werden pas voltooid in de 19de eeuw. West- en oostkoor hebben opmerkelijk vorm gegeven waterspuwers. Het zuidelijke transept wordt afgesloten door een mooi portaal. In het timpaan is Christus met twee engelen afgebeeld. Onder de viering en het oostkoor ligt de driebeukige (oost)crypte met kruisgraatgewelven. Het oostelijke hoogkoor wordt door een romaans oksaal afgeschermd. Aan het westelijke koorhek en in het westkoor bevinden zich de werken van de Naumburgse Meester, die rond 1250 ontstonden en die kunsthistorisch tot de beste prestaties ter wereld worden gerekend. Over de beeldhouwer zelf is weinig bekend, behalve dat hij vóór Naumburg in Metz en Mainz en waarschijnlijk ook in Amiens en Noyon heeft gewerkt.

Marien Magdalenenkirche
 
De eenbeukige barokke kerk werd in 1730 gebouwd op de plaats van een hospitaalkerk uit 12de eeuw.
Moritzkirche. Deze laatgotische voormalige augustijnerkloosterkerk ontstond vermoedelijk tussen 1483 en 1510. Zij bestaat uit een hoofdbeuk, een smal noordelijk transept en een langgerekt eenbeukig koor. In de kerk bevindt zich het grafmonument van bisschop Richwin.

Naumburg, Stadtpfarkirche St. WenzelWenzelskirche
 
De laatgotische stadskerk (1 517-1523) heeft een afwijkend grondplan: het schip heeft een lengte van ca. 11 m bij een breedte van 33 m. De toren met barokke helm (1706) ligt aan de noordzijde van het eenbeukige koor. De toren aan de zuidzijde werd nooit voltooid. Het interieur van de kerk heeft houten spiegelgewelven met stucbekleding. De inrichting is opmerkelijk: het hoofdaltaar werd in 1677-16100 door H. Schau gemaakt. Het altaarbeeld (kruisiginggroep met stichters) is van J.O. Harms (1683). De kansel dateert uit 1725­1729, de bronzen doopvont uit 1441 en het orgel uit de 18de eeuw.

Marientor
 
De laatgotische burchtpoort (1455-1456) is het enige volledig bewaard gebleven deel van de stadsversterkingen. Ze bestaat uit een binnen- en buitenpoort en een door vestingmuren omsloten hof. Naast de binnenpoort staat de vierkante verdedigingstoren.Raadhuis
 
Het laatgotische drie verdiepingen hoge bouwwerk uit 1517-1528 van Hans Witzleube ligt aan de westzijde van de Markt. Tegen de façade bevinden zich zes dwerggevels. Het hoofdportaal dateert uit 1612, de halfzuil op de noordoosthoek heeft een kapiteel in de vorm van twee vechtende honden. Bezienswaardig in het interieur is de vorstenzaal uit 1556. Aan de Markt staan verscheidene fraaie woonhuizen: nr. 6 is het zgn. Schlösschen (1543), nr. 7 het Residenzhaus (1652) en het huis op nr. 16 is 16de-eeuws.

Heimatmuseum, Grochlitzerstr. 49-51
 
Hier is een expositie te zien betreffende de stadsgeschiedenis. Bij het museum hoort ook de 67 m hoge toren van de Wenzelskerk met een schitterend uitzicht.

Culturele tips
 
* Hobe Lilie, het oudste huis van de stad. Nu Stedelijk Museum met exposities van de historie van Naumburg.
* Nietzsche Haus, voormalig woonhuis van de filosoof Friedrich Nietzsche. Expositie 'Nietzsche in Naumburg"
Naumburg, "Hildebrandtorgel"*  Orgel punkt Zwölf, van mei t/m oktober middagconcerten op het Bach-orgel in de St. Wenzel.
* Tocht met de historische tram "Wilde Zicke".

Evenementen
 
* Mei - internationale sportdagen.
* Juni - Hussitenkirschfest met Peter-Pauls beurs, grote historische markt.
* Augustus - wijnfeest
* December - kerstman

Hoogtepunten in de omgeving
 
* Het zuidelijke deel van de toeristische route Strasse der Romanik loopt door Naumburg en omgeving. Langs deze route liggen veel interessante bezienswaardigheden:  Klooster en Palts van de eerste Duitse koningen Memleben; Bad Kösen met,versterkte burchten en Romaanse woning; Schulpforte, voormalig Cisterciënzer klooster; Slot Neuenburg in Freyburg; Naumburg,en Zeitz met de Domkerken St. Petrus en Paulus.
* Op de kalkstenen hellingen en terrassen langs de Saale en de Unstrut gedijen uitzonderlijke wijnsoorten, die bij kenners en wijnliefhebbers een grote reputatie genieten. Een wijnroute ver bindt de diverse wijngaarden, wijnbouwbedrijven en wijnlokalen, waar men een glaasje van het edele vocht kan drinken en de wijn ook kan kopen. 

Shopping:  
* Saale-Unstrut wijnen rechtstreeks van de wijnboer.  * "Rotkäppchen Sekt' uit de Sektkelder in  Freyburg.  * Kerámiek en pottenbakkerswaren uit Naumburg.
Tourist- und Tagungsservici  - 
Markt 6, 06618 Naumburg
Tel.: +49(0)3445/201614, Fax: +49(0)3445/266047
E-mail: info@naumburg-tourismus.de  - Internet: www.naumburg-tourismus.de

Omgeving 
Grossjena, 4 km N 
In de kalksteenwanden van de Steinauersche Weinberg werden in 1722 meer dan levensgrote reliëfs' uitgehakt, het zgn. Steinerne Bilderbuch. Ze waren een geschenk voor de Naumburgse Kammerrat en koopman J. Steinauer. Voorgesteld zijn scènes uit de bijbel die betrekking hebben op de wijnbouw. In het Unstruttal staat ook het voormalige zomerhuis van de Leipziger schilder en beeldhouwer Max Klinger (1857-1920).

Schönburg, 5 km NO  
Bij de burchtruïne uit de 11de eeuw gaat het om een grootschalig romaans complex met een trapeziumvormige plattegrond. Het ligt 70 m boven de Saale op een zandsteenrots. In het zuiden ligt de voorburcht, in het noorden de hoofdburcht met wachttoren (tegenwoordig uitkijktoren), dwingel en resten van het hoofdgebouwen de kapel. De houtvesterij (voorburcht) is een eenvoudig renaissancegebouw uit 1539-1540.

** U zou aan kunnen vragen de brochures: NAUMBURG the cathedral town on the saale river; Saale Unstrut Tours; Saale-Unstrut ... Wir laden sie ein!;  Campingplatz Blütengrund Naumburg en Naumburg, domstadt an der Saale

** Uw accommodatie in Naumburg kunt u goed boeken via: Hotels/Appartementen/Naumburg
 Goed tot zeer goed worden beoordeeld:
 Hotel zur Henne is gevestigd in de voormalige Henne-brouwerij, gebouwd in 1898. Het hotel ligt direct buiten de stadspoorten van Naumburg, naast de wijngaarden van de regio Blütengrund;
 Zur Alten Schmiede ligt in het historische hart van Naumburg, slechts een korte wandeling van de beroemde kathedraal van de stad.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets