NEUBRANDENBURG, stad met vier poorten aan de Tollensesee.
Naar deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren.
 Naar uw accommodatie!
 

    

Neubrandenburg, de derde stad in Mecklenburg-Voor-Pommeren ligt, ingebed in het betoverende Mecklenburgse landschap, aan de Tollensesee. De stad behoort zonder twijfel tot de meest aantrekkelijke steden van de regio.
In het golvende grondmorenen landschap van de Mecklenburgse landrug stichtte ridder Herbord v. Raven in opdracht van de Brandenburgse markgraaf aan de Tollensesee op de kruising van belangrijke handelsroutes in 1248 een stad met een rastervormig stratenplan. Met de bouw van een stenen huis wisten de landheren toentertijd hun rechten in de stad te garanderen, en na 1260 ontvingen de franciscanen de toestemming een klooster te bouwen. In 1298 ging Neubrandenburg met het district Stargard in het bezit van het Mecklenburgse vorstenhuis over, en na 1300 begonnen met de bouw van stadsversterkingen. Internationale handel, lakenweverij, hopbouw en bierbrouwerij brachten de burgers van de stad welvaart, die echter in de 16de eeuw begon te tanen.

Ligging en bereikbaarheid
 
Goed bereikbaar gelegen aan de rand van het aantrekkelijke Mecklenburgse Merenplateau, halverwege de hoofdstad Berlijn, 110 km, en de Oostzeekust.
Per auto: A11 Stettin-Berlijn, uitrit Prenzlau, A19 Rostock-Berlijn, uitrit Waren, A20 Hamburg-Stettin en via de B96, B104, B192 en B197.
Per trein: trajecten Berlijn-Stralsund en Hamburg-Stettin, Polen.
Luchthaven: Neubrandenburg-Trollenhagen.

Bijzondere tips
 
Bijzonder aantrekkelijk is de Waterskikabelbaan voor beginners en gevorderden aan de Reitbahnsee. Waar de vaste bodem wegvalt, begint het plezier! De grootste indoor kartbaan van Duitsland.

Bezienswaardigheden
 
Marienkirche
Het gotische godshuis, gebouwd midden 13de tot begin 14de eeuw, werd in 1945 bijna volledig verwoest. Bewaard gebleven is de schitterende oostgevel met pinakels, wimbergen en maaswerk, dat vrij voor de geveloppervlakte is geplaatst, vermoedelijk naar het voorbeeld van de dom van Straatsburg (westfaçade).

Voormalige franciscanenkerk St. Johannis
 
Dit laatgotische bakstenen bouwwerk uit de eerste helft van de 14de eeuw was oorspronkelijk als basilica gepland, maar alleen de midden- en noordbeuk werden uitgevoerd. In het voormalige klooster (gesticht rond 1290), in de laatgotische ruimten van de clausuur in de noordvleugel, is tegenwoordig de burgerlijke stand gevestigd.

Friedländer Tor, NO
 
Poorttoren uit de vroege 14de eeuw met vroeggotische schermmuur en getrapte gevel. Begin 16de eeuw werd de poort uitgebreid met een rond bastion met schietgaten voor kanonnen.

Neues Tor, 0
 
Van de poort, in de 15de eeuw gebouwd, zijn de voorpoort en de buitenmuren verdwenen. Tegen de binnenmuren aan de stadszijde bevinden zich acht meer dan levensgrote vrouwenfiguren uit gebakken en beschilderde klei. Over hun betekenis is niets bekend.

Stargarder Tor, Z
 
Poorttoren uit de 14de eeuw. Bijzonder mooi is de voorpoort.

Neubrandenburg, Treptower Tor, een dubbele poortTreptower Tor, W
 
De dubbele poort werd gebouwd rond 1400. In het torengedeelte is het Kulturhistorisches Museum ondergebracht. Te zien zijn vondsten uit de pre- en protohistorie en een Fritz-Reuter­verzameling.

Stadsversterkingen
 
De beschreven vier poorten zijn onderdeel van de bijna volledig bewaard gebleven stadsversterkingen. Deze bestaan verder uit de 2300 m lange stadsmuur van natuursteen met baksteenbekroning, die gemiddeld 7,5 m hoog is. In plaats van een weergang werd de muur uitgerust met muurhuizen waarvan minder dan de helft nog aanwezig is. Zij werden deels omgebouwd tot woningen. Tot de versterkingen behoort ook nog de Mönchenturm in de buurt van de Iohanniskerk.

Gedenkstätte KZ Ravensbrück - Aussenlager Neubrandenburg, Ihlenfelder Str.
 
Ongeveer 10000 vrouwen, afkomstig uit acht Europese landen, werden hier gevangengehouden en als dwangarbeidsters in een nabijgelegen fabriek te werk gesteld. Leven en verzet in het kamp worden hier gedocumenteerd.

Staatliche Kunstsammlung Neubrandenburg, Pferdemarkt I
 
De verzameling contemporaine kunst (voornamelijk grafiek) kwam in 1982 tot stand.

Fritz- Reuter-Gedenkstätte, Ernst Thälmann-Str. 35
 
Het museum is gevestigd in vier ruimten van het huis waar de dichter van 1859 tot 1861 woonde.Andere bezienswaardigheden
 
De kleine Spitalkirche St. Georg, Rostocker Str., voor de Treptower Tor, werd gebouwd in de 15de eeuw. Het vleugelaltaar is laatgotisch. Op de westoever van de Tollensesee ligt een voormalige uitspanning van het hertogelijk hof, dat hier een zomerresidentie had, een door Friedrich Wilhelm Buttel in 1823 gebouwd Belvédère, een Dorisch tempeltje met een zaal met een cassettenplafond. Aandacht verdient ook het nieuwgebouwde Neubrandenburg-Oost. Er is een mooi voorbeeld van socialistische kunst te bewonderen: tegen de wand van een scholierenrestaurant is een tegelschildering van Erhard Grossmann aangebracht, getiteld 'Kinderen - dromen - toekomst'.

Museum
 
Al sinds 1873 is in de Treptower Poort het Stedelijk Museum ondergebracht, het oudste burgerlijke museum in Mecklenburg. Momenteel biedt de hoofdpoort onderdak aan exposities over de oer- en préhistorie van het Regionaalmuseum Brandenburg.

Evenementen
 
* Januari, voetbaltoernooi jongens
* Maart, Jazz-lente.
* April, Internationale Witte Cup, handbal.
* Mei, Pinksterfeest.
* Juni, internationale loop rond de Tollensesee.
* Juni, mediafeest voor de jeugd.
* Augustus, Vier-Torens-Feest
* September, Uwe Johnson-Dagen.
* Oktober, DokumentART.
* Oktober, Oktoberfeest.
* December, kerstmarkt.
* Concerten in het kader van Muziekland Mecklenburg-Vorpommern.

Fietsroute om TollenseseeHoogtepunten in de omgeving
 
* Het prachtig aangelegde Cultuurpark in de stad vormt een groen tapijt richting Tollensesee. Dit meer is het hart van het recreatieve natuurlandschap Tollensebecken. Met een lengte van meer dan 10 kilometer en zo'n 1,5 tot,2,5 km. breed, behoort het meer tot de grootste en niet in de laatste plaats ook tot de schoonste en mooiste meren in Meclenburg-Vorpommeren. Ideaal om te zwemmen, zeilen, surfen, vissen en varen is het meer een magneet voor watersportliefhebbers en genieters van zon en schone lucht.
* Het historische, middeleeuwse burchtcomplex in Burg Stargard is een populair uitstapje.

Burcht in Penzlin* Tijdens  een bezoek op de burcht in Penzlin
 
 kunt u van heel dichtbij de enge verhalen over magie en hekserij beleven. De mysterieuze heksenkerkers en folternissen in de kelder van de burcht zijn uniek in Europa.

Service voor de gasten
 
Bemiddeling bij voorverkoop van kaarten, stadsrondleidingen
Tollensesee Veranstaltungszentrum Neubrandenburg GmbH
Stadt Info, Marktplatz 1, 17033 Neubrandenburg  - Tel.. +49(0)3951/9433, +49(0)395/5667660 Fax +49(0)39515667661  -  E-mail: nb-info@vznb.de - Internet: www.neubrandenburg.de  en www.vznb.de

Omgeving: Cölpin, 15 km ZO 
Dorpskerk uit de tweede helft van de 13de eeuw; inrichting met kanselaltaar, kasten o.m. uit het midden van de 18de eeuw, gebeeldhouwd altaar (1502), crucifix (l6de eeuw). Het voormalige slot is een eenvoudig barok, gepleisterd bouwwerk. Geheel behouden gebleven middeleeuws verdedigingscomplex met de vier stadspoorten stadsmuur, Wiekhuizen, Fangeltoren, wal- en grachtensysteem.

** Uw accommodatie in geheel Duitsland  kunt U goed boeken via > Hotels.Appartementen.Duitsland.
** Voor Neubrandenburg kan dat via: Hotels/Neubrandenburg
Goed tot zeer goed beoordeeld worden o.a.:
Radisson BLU Hotel Neubrandenburg Dit hotel in het centrum van Neubrandenburg is op loopafstand van alle bezienswaardigheden, maar ook als slechts 15 minuten lopen van de prachtige Tollensesee;
Hotel Horizont Dit gezinsvriendelijke hotel in Weitin ligt op slechts 3 minuten rijden van het schilderachtige meer Tollensesee en het centrum van de stad Neubrandenburg;
Landhotel Broda Het "Landhotel Broda" ligt ver weg van de drukte, op slechts 300 meter van de Tollensesee met haar strand, en dichtbij een prachtig fietspad.


** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets