NEURUPPIN, De geboortestad van Theodor Fontane, schrijver, en Karl Friedrich Schinkel, architect,  is qua oppervlakte de vijfde stad van de Bondsrepubliek.
Naar deelstaat Brandenburg.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!

    

 Het historische stadsensemble in voegclassicistische stijl staat bekend als poort naar de Ruppiner Schweiz. Het kenmerk van de stad - de kloosterkerk St. Trinitatis - is direct aan de 14 km lange Ruppiner See gesitueerd.

Neuruppin was de hoofdstad van het landgoed Ruppin.
 
De heren van Arnstein, die zich later graaf von Lindow-Ruppin noemden, hadden het land in leen vanaf de 12de eeuw tot het uitsterven van hun geslacht begin 16de eeuw. Hun oorspronkelijke residentie was de burcht Altruppin. Na 1214 stichtten zij de stad, die in 1256 het Stendaler recht ontving en sinds 1291 als civitas nove Repin bekendstond. In 1787 vernietigde een brand bijna de gehele stad, haar wederopbouw in 1788-1796 door Bernhard Matthias Brasch hoort tot de grote prestaties van de voegclassicistische stedenbouw. De bekendste zonen van de stad zijn de bouwmeester Karl Friedrich Schinkel (1781-1841) en de schrijver Theodor Fontane (1819-1898). Hun monumenten, beide gemaakt door Max Wiese (resp. 1883 en 1907), staan op markante punten in de geheel onder monumentenzorg vallende stad.

Ligging en bereikbaarheid
 
Ca. 70 km ten noordwesten van Berlijn ligt Neuruppin   -  Per auto: A24   -  Per trein: Regionalexpress RE6  -  Luchthaven: Berlin-Tegel, 60 km, en het vliegveld Fehrbellin, 15 km.

Bijzondere tips
 
Het grootste herfst feest in het noorden van Brandenburg, de Martinimarkt, wordt elk jaar in november rond de feestdag van Martinus gevierd. Momenteel  een van de grootste Oldtimer- en paardenmarkten van oostelijk Duitsland met kermisachtig karakter.

Bezienswaardigheden
 
De middeleeuwse wallen vormen een groene gordel rond de oude binnenstad. Zij leiden naar de Amaltheatuin met de Apollotempel, het eerste bouwwerk van Knobelsdorff. De door Kroonprins Friedrich, de latere 'Oude Frits', aangelegde tuin kreeg later een oriëntaals karakter.
Veel culturele gedenkplaatsen in de stad roepen herinneringen op aan Fontane en Schinkel. Als afsluiting van de wederopbouw na de stadsbrand van 1787, werd de kerk ingewijd, waarin nu een vergader- en cultureel centrum is ondergebracht.

Marienkirche
 
Op een van de drie pleinverbredingen van de hoofdstraat bouwden Ph.E. Berson en C.L. Engel in 11001-11004 het transept van de evangelische parochiekerk met een klokvormig overkoepelde halfronde risaliet. Het hoofdportaal en het blindboogreliëf worden door Ionische pilasters en een driehoeksgevel omlijst. In het symmetrisch aangelegde interieur bevinden zich gaanderijen over twee verdiepingen met Toscaanse zuilen. In de korte middenas staan vorstenloge en (boven elkaar gestapeld) altaar, kansel en orgelkast tegenover elkaar.

Dominicanenkloosterkerk
 
Deze vroeggotische baksteenkerk werd naar ontwerp van Schinkel in 1841 gerestaureerd en bezit een driebeukig schip en een langgerekt, verhoogd en ingesprongen koor met 7/12­afsluiting (1300). Een laatgotische piëta en de altaaropbouw met indrukwekkende figuren (1420) zijn uit zandsteen gehakt.Andere bezienswaardigheden
 
De spitsboogwelving aan het zuidportaal van de Lazaruskapel (1500) is met aarden modelreliëfplaten (Christus aan de martelpaal en de H. Franciscus van Assisi) afgewerkt. In de Georgskapel (14de eeuw) staat een laatgotisch vleugelaltaar (Kroning van Maria. ca. 1500-1510). Het huidige Fontanegymnasium, dat in 1905-1907 werd bezocht door de expressionistische dichter Georg Heym, werd in 1790 gebouwd door E.M. Brasch met een classicistische middenrisaliet. In een statig voormalig woonhuis van Brasch is tegenwoordig het Heimatmuseun ingericht met documentatie betreffende Schinkel en Fontane en een verzameling van 6000 Neuruppiner volksprenten (1810­1935). In opdracht van kroonprins Friedrich van Pruisen ontwierp von Knobelsdorff in 1735 de Amalthea- of tempeltuin.

Musea
 
* In de Galerie van het Beeldverhaal worden regelmatig wisselende tentoonstellingen ge- houden met thema's van de wereldberoemde Neuruppiner Beeldverhalen - de voorlopers van de eerste illustraties.
* Het Ambachtelijk Museum herinnert o.a. aan de fabricage van de Neuruppiner brandblussers, die eveneens ver over de regionale grenzen faam genieten.

Evenementen
 
* Met het Mei- en Haven- feest, dat jaarlijks in het Ie weekeinde van mei plaatsvindt, wordt het toeristenseizoen van de regio geopend.
* Begin september wordt tijdens het Wichmannfest, een middeleeuws spektakel, de medeoprichter van de stad herdacht.

Hoogtepunten in de omgeving
 
* Rheinsberg, 26 km, Slot, Kammeropera, Muziekacademie.
* Wittstock, 45 km, Zweden-Museum.
* Neustadt, Dossel, 35 km, landelijke stoeterij.

Excursiemogelijkheden
 
* De hoofdstad Berlijn en de regionale hoofdstad Potsdam zijn goed bereikbaar. Behalve de bekende kastelen Charlottenburg, Sanssouci en Cecilienhof, hebben de steden veel hoogtepunten te bieden.
Uniek zijn het Filmmuseum en het Filmpark in Babelsberg.
* Gedenkplaatsen van de concentratiekampen Sachenhausen, 50 km, en Ravensbrück, 50 km.

Service voor de gasten
 
Toeristische programma's, folderservice, stadsrondleidinigen, nachtelijke wandelingen, tochten per boot en koets, verhuur van fietsen.
Tourismus-Service, BürgerBahnhof

Karl-Marx-Strasse 1, Tel.: +49(0)3391/45460
E-mail: neuruppin-info@ibs-brandenburg.de  
Internet : www.neuruppin.de


** Uw accommodatie in Neuruppin kunt u goed boeken via: Booking Hotels/Neuruppin 
Als goed tot zeer goed worden beoordeeld:

Seehotel Fontane This 4-star hotel in Neuruppin offers a scenic location by the Ruppiner See lake, a large spa area, and 2 restaurants. The Rheinsberger Tor railway station is 500 metres away.
Up-Hus-Idyll This pleasantly furnished hotel is situated in the heart of Neuruppin and invites you to enjoy a relaxing stay in friendly surroundings.
Sporthotel Neuruppin A large leisure pool and comfortable rooms with free internet await you at this sports hotel in Neuruppin. The Ruppiner See lake is a 5-minute walk away.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   
** Kaart met de mooiste vakantieregio's