NEUSS, een stad maakt carrière - al ruim 2000 jaar!
Naar deelstaat Noordrijn-Westfalen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Neuss dankt zijn naam aan de Romeinse legerplaats Novaesium aan de Rijn. De stad was al in de middeleeuwen een Rijnhaven en behoorde tot de Hanze. Tegenwoordig is Neuss een moderne grote stad met 150.000 inwoners en een gevarieerd cultureel aanbod.

Neuss, interieur van de kloosterkerk St. QuirinBezienswaardigheden 
Toppers: de munsterkerk St.-Quirinus - Stadsmuur met stadspoort Obertor - Het museumeiland Hombroich - Het Shakespeare-Festival en de internationalen dansweken - De Jever-skihal
Uit de Middeleeuwen zijn indrukwekkende bouwwerken bewaard gebleven, bijvoorbeeld delen van de stadsmuur, met name het bastion Obertor (13e eeuw), een van de meest imposante stadspoorten van het Rijnland. Het Zeughaus (17e eeuw), een voormalige Observantenkerk met kloostergebouwen, werd in de 19e eeuw gebruikt als arsenaal voor de garnizoenen. Het belangrijkste gebouw en symbool van de stad is de munsterkerk St.-Quirinus (1209-1230). De basiliek met galerijen is een van de belangrijkste laat-Romaanse kerken aan de Beneden-Rijn.

Kloosterkerk St. Quirin/katholieke parochiekerk, Münsterplatz
 
In de reeks romaanse kerken aan de Rijn staat de St. Quirin, wat bouwtijd betreft, bijna op de laatste plaats: vooral aan de rijkversierde westtoren zijn de gotische elementen al duidelijk zichtbaar. De klassieke schoonheid van het klaverbladvormige oostkoor heeft haar voorbeeld in Keulen (St. Aposteln). De grote vieringtoren, met een koperen barokdak van na de grote brand in 1741, heeft originele bloemvormige vensters. De westfaçade met drie trapsgewijs lopende rondbogige arcaden was oorspronkelijk ontworpen met twee torens, doch later gaf men de voorkeur aan één geweldige (1250). Van de inrichting zijn een Keuls gaffelkruis (1360, op het altaar) en een Schöne Madonna, een werk in de Weiche Stil (1420), opmerkelijk.

Dreikönigenkirche
, Dreikönigenstrasse,
met de beroemde glas-in-loodramen van J. Thorn­Prikker (1909-1911).

Kunst en cultuur
 
Cultuur in Neuss, dat betekent het aandurven om iets nieuw te proberen en plezier beleven aan het individuele. In de getrouw naar de origineel gebouwde nabootsing van Shakespeares Globe-Theater van 1599 komen elke zomer theatermensen uit de hele wereld voor het Shakespeare-Festival bijeen.
Naast de internationale dansweken voor balletliefhebbers bieden concertseries van de Deutsche Kammerakademie Neuss of de nacht der klassieke muziek in de Rosengarten exclusief luistergenot.

Musea
 
Het museumeiland Hombroich geniet wereldfaam.
In een unieke symbiose van kunst en natuur tonen elf sculptuurachtige museumgebouwen die verspreid liggen in de natuur van een parkachtig ooilandschap, op ongebruikelijke manier kunst uit verschillende tijdperken en werelddelen.
Het Clemens-Sels-Museum in het stadscentrum
geeft een goed inzicht in de stadsgeschiedenis en de kunst, waarbij de nadruk ligt op het internationale symbolisme en het expressionisme in het Rijnland.Parken en plantsoenen
 
De groengordels langs de waterrijke oevergebieden tussen de Rijn en de Erft zijn ware oasen voor wandelaars en fietsers. Een barrevoetspad biedt welbehagen voor de voeten en voor kinderen is er een speciale attractie: op de 'kinderboerderij' kunnen zij alles aan de weet komen over het boerenleven in vroeger tijden.

Aanrijroute
 
Station Neuss: regionale treinen, ICE-/IC-/ EC- aansluitingen vanaf Düsseldorf
Autosnelwegen: A44, A46, A52, A 57
Luchthavens: Düsseldorf, Keulen/Bonn

Tourist Information Neuss
 
Rathausarkaden, Büche 16,41460 Neuss  - 
Tel.: +49 (0) 21 31 / 4 03 77 95  -  Fax: +49 (0) 21 31 / 4 03 77 97   -  E-mail : tourist-information@neusserttgmbh.de  Internet : www.neuss.de

** Uw accommodatie in Neuss kunt u goed boeken via: Hotels/Neuss
Als goed tot zeer goed worden beoordeeld:
Novotel Düsseldorf Neuss Am Rosengarten  bevindt zich midden in een rozentuin. Dit viersterrenhotel in het stadje Neuss biedt moderne accommodatie en heeft een internationaal restaurant.
Mercure Hotel Düsseldorf Neuss ligt in Neuss, vlak bij de autosnelweg A57. Het hotel biedt goed uitgeruste kamers, een gevarieerde keuken en een buitenzwembad.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

** Kaart met de mooiste vakantieregio's