NEUSTADT, aan de Weinstrasse en de omringende wijndorpjes.
Naar deelstaat Rijnland-Palts.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

In de Pfalz, het Toscane van Duitsland, in een streek vol wijnbergen, ligt Neustadt aan de Weinstrasse met haar historische oude binnenstad en sfeervolle, kronkelende straatjes. De bewegwijzerde routes in het Natuurpark Pfälzerwald zijn ideaal voor wandeltochten. Prachtige fietstochten zijn mogelijk in de Rijnvlakte en door de wijngaarden. Vanaf de lente tot in de herfst worden hier in bijna elk weekeinde wijnfeesten gevierd.

Prachtig gelegen NeustadtTen opzichte van het oudere, al in de 8ste eeuw vermelde dorp Winzingen,
 
dat inmiddels een stadsdeel van Neustadt is geworden, is de stad letterlijk de 'nieuwe stad'. Haar bloeitijd was, ondanks haar deelneming aan de Boerenoorlog aan de zijde van de Boeren, in de 16de eeuw onder paltsgraaf Johann Casimir, die in die tijd een eigen vorstendom op de linkeroever van de Rijn verwierf. Deze heeft ook het Casimirianum gesticht (een tegenpool van de Heidelbergse universiteit). Dank zij het feit dat de stad in 1689 niet door de Fransen is verwoest, is het oude stadsbeeld nog goed bewaard gebleven.

Ligging en bereikbaarheid
 
Neustadt ligt 100 km ten zuiden van Frankfurt am Main en 60 km ten westen van Heidelberg
Per auto: A65 Ludwigshafen-Karlsruhe, uitrit Neustadt/Weinstrasse-Süd/Zentrum
Per trein: Ludwigshafen-Kaiserslautern tot het IC-Station Neustadt a.d. Weinstrasse

Bezienswaardigheden
 
Gotische kloosterkerk het kenmerk van de stad, 14e eeuw, op het historische Marktplein met imposante tussenwand en de grootste uit staal gegoten klok ter wereld; Raadhuis, 1729; Casimiranum - Keurvorstelijke Hogeschool, 1578; Hambacher Slot, 11e eeuw; Schepelhuis, ca. 15100; middeleeuwse straatjes o.a. de Metzergasse en-Kunigundenstrasse; Wolfsburg, 13e eeuw; Wijnhuis en Kubischer Hof, 13e/16e eeuw; Huis van de Wijnbroerderschap, ca. 1600.

Voormalige kloosterkerk Liebfrauen, Markt
 
De roodzandstenen kerk behoort tot de belangrijkste bouwwerken van de regio, links van de Rijn gelegen. Zij dateert grotendeels uit de 14de eeuwen was oorspronkelijk de grafkerk van de keurvorstelijke familie. De zuidtoren, waarvan het onderste deel ouder is, heeft onder zijn barokhelm een aantrekkelijke torenwachterswoning , die tot voor enige jaren nog werd bewoond. Het interieur wordt bepaald door de rijke plastische versiering (baldakijnen en consoles, groteske figuren, apen, ranken en wapens). In het koorgewelf en de westelijke voorhal bevinden zich resten van gotische schilderingen. Grafmonumenten voor leden van de paltsgrafelijke familie sieren het koor (het grafmonument voor keurvorstin Margarete von Aragón uit 1377 vertoont al kenmerken van de in opkomst zijnde 'Weiche Stil'.

Casimirianum, Ludwigstrasse
 
Het Casimirianum is in 1579 gesticht als hogeschool voor die gereformeerden, die de lutherse universiteit van Heidelberg moesten verlaten. Het drie verdiepingen tellende gebouw dankt zijn architectonische aantrekkelijkheid vooral aan de traptoren en het fraaie renaissanceportaal (1579).

Raadhuis en woonhuizen
 
Het raadhuis is ondergebracht in het voormalige jezuïetencollege (1730). Om de markt staan huizen met mooie binnenplaatsen, o.a. Marktplatz 4 en 11, Rathausgasse 4 en Hauptstrasse 55 en 91.

Museum, Maximilianstr. 25
 
Het Heimat­und Weinmuseum staat in het teken van de wijnbouw en dat is geen toeval: de stad is thans de grootste wijnverbouwende gemeente van Duitsland. Verder biedt het museum onderdak aan een collectie, gewijd aan plaatselijke en streekgeschiedenis.

Hambacher slot, 4 km Z van de stad
 
Boven Oberhambach staat de Köstenburg, een vroegere rijksburcht van de Salische keizers, 11de eeuw, die in 1688 door de Fransen werd verwoest. De burcht dankt zijn roem aan het 'Hambacher Fest', een oproep van de studenten in 1832 om te komen tot een vereniging van de Duitse staten in één rijk en aaneensluiting van Europa. De burcht, een huwelijksgeschenk van de Paltsers voor de Beierse kroonprins Maximilian, is door deze laatste na 1846 weer in Venetiaansgotische paleisstijl opgebouwd.Culturele tips
 
* Elwedritsche-fontein.
* Otto-Dill-Museum
* Wijnbouwmuseum en Wijn-Sensorik-Cursussen.
* Spoormuseum en Koekoekbaantje.
* Museum van de stad Neustadt an der Weinstrasse.
* Hambacher Muziekfeest in het Slot van Hambach, eind mei/begin juni.
* Internationaal Theaterfestival Hambacher Slot, september.

Evenementen
 
* Gimmeldinger Amandelbloesemfeest, medio maart, afhankelijk van de bloesembloei.
* Juli, groot goochelaarsfeest in de binnenstad van Neustadt.
* Augustus, feestdag van de Duitse Wijnroute, de oudste toeristische route van Duitsland is die dag autovrij.
* Oktober, Wijnfeest met de beroemde Haiselscher, het Wijn- en Sektfeest en de kroning van de Paltische- en de Duitse wijnkoningin, met grote optocht en dankfeest
* Ook in okt., grote proeverij in de Saalbau van wijnen uit de Pfalz.

Shopping en gastronomie
 
Verkoop van wijn direct bij de wijnboer of in het Wijnhuis, culinaire specialiteiten: wereldberoemde gerechten, witte, aromatische asperges, worstspecialiteiten, vijgen, talrijke restaurants met regionale keuken in een sfeervolle ambiance midden in de oude binnenstad of in een van de negen omringende wijndorpjes.

Hoogtepunten in de omgeving
 
* Speyer, 22 km, met zijn Salische Keizerdom, 11e eeuw/UNESCO Werelderfgoed), het Jodenbad, 11e eeuw en de aantrekkelijke binnenstad.
* Heidelberg, de romantische stad in het Neckardal met het Heidelberger Slot en het grote wijnvat, 50 km.
* Holiday-Prak in Hassloch: groot recreatie- park met talrijke attracties.

Excursiemogelijkheden
 
* Tocht met de Koekoeksbaan, museumlijntje, door het Elmsteiner Dal naar Burcht Spangenberg en Erfenstein met wandelmogelijkheid naar het Hambacher Slot, de bakermat van de Duitse Democratie.
* Romantische fietstocht door de negen wijndorpjes rond Neustadt aan de Weinstrasse.
* Via de Duitse Wijn route naar Weissenburg, het schilderachtige stadje in de Elzas (Frankrijk).
* Talrijke wandelmogelijkheden naar burchten en verscholen ruïnes in het Natuurpark Pfälzerwald.

Service voor de gasten
 
* Rondleidingen (lopend) door de historische binnenstad van Neustadt an der Weinstrasse, woensdag en zaterdag om 10.30 uur, Tourist-Information, Duur: 2 uur; individuele wijnproeverijen bij wijnboeren.
* Rondleidingen in het Hambacher Slot, maandag en vrijdag om 14.00 u.. Bemiddeling bij logies reserveringen, service m.b.t. beschikbaarheid.
* Individueel samengestelde aanbiedingen voor groepen, incentives en vergaderen in het groen.

Tourist-information Neustadt an der Weinstrasse
 
Hetzelplatz 1, 67433 Neustadt an der Weinstrasse
Tel.: +49(0)6321/926892, Fax: +49(0)6321/926891
E-mail: touristinfo@neustadt.pfalz.com  -  Internet: www.neustadt.pfalz.com

** Uw accommodatie in Neustadt: bijv.Hotel Rasthof-und-Motel-Fernthal
Dit motel ligt op een pleisterplaats aan de autosnelweg A3 van Keulen naar Frankfurt, in de buurt van Neustadt/Wied, en biedt een aangename plek om even uw reis te onderbreken. Geen last van het verkeerslawaai ondanks de gunstige ligging van het hotel aan de autosnelweg.
Meer hotels etc. in Neustadt vindt u via: Hotels/Neustadt-an-der-Weinstrasse
Als goed tot zeer goed worden beoordeeld:
Ramada Hotel Neustadt ligt op slechts 5 minuten lopen van het centraal station en het historische stadscentrum. Het biedt u moderne accommodatie aan de schitterende wijnroute van Duitsland.
Hotel Tenner ligt te midden van wijngaarden en biedt goed uitgeruste kamers, gratis draadloos internet en een dagelijks ontbijtbuffet.
Hotel Altes Weinhaus bevindt zich in de wijnstad Mußbach. Het biedt traditioneel ingerichte kamers met een balkon. Overal in het hotel is gratis WiFi beschikbaar.
Panorama Hotel am Rosengarten ligt in een voorstad van Neustadt, aan de Duitse wijnroute. Het biedt u comfortabele accommodatie, een panoramisch uitzicht en is uitstekend te bereiken vanaf de snelweg A65.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets